Чорнобильці Тячівщини залишилися без зубопротезування

Про проблему, яку вже рік не можуть вирішити на Тячівщині, розповів голова Тячівської районної організації «Союз Чорнобиль України» Микола Ковальчук.

127 ліквідаторів аварії на ЧАЕС Тячівського району, згідно з законодавством, мають право на безкоштовне зубопротезування. Крім них, на таку ж допомогу можуть розраховувати представники інших пільгових категорій громадян – учасники бойових дій, афганці, пенсіонери.

Голова районної організації чорнобильців каже: у попередні роки за бюджетні кошти  послуги зубопротезування отримували в середньому до десятка ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Цьогоріч на ці потреби для чорнобильців Тячівського району заплановано виділити близько 15 тисяч гривень з обласного бюджету. Враховуючи подорожчання вартості послуг, цієї суми мало б вистачити на протези для шести людей.

Однак використати їх за призначенням неможливо: виготовляти зубні протези для чорнобильців нікому вже цілий рік. Адже в лютому 2019 року, у зв’язку з ліквідацією КЗ «Тячівська районна стоматологічна поліклініка» лікар-стоматолог-ортопед Тячівського відділення зубопротезної лабораторії, який єдиний у районі обслуговував цю категорію громадян, був звільнений з 0,5 посади наказом відділу охорони здоров'я РДА, як і ряд інших стоматологів закладу. І хоча 16 квітня 2019 року Тячівський районний суд визнав звільнення фахівця незаконним і зобов’язав поновити його на посаді, а 20 січня 2020 року Закарпатський апеляційний суд залишив це рішення без змін, чорнобильці й афганці району досі позбавлені законного права на безкоштовне зубопротезування. Нікому й відповідати – комунальну стоматполіклініку ліквідовано, відділ охорони здоров’я РДА теж.

Микола Ковальчук стверджує: з проблемою звертався до районного керівництва, та у владі розводять руками. Тож як знайти вихід із патової ситуації – невідомо.


Комментариев нет:

Отправить комментарий