Інформаційне повідомлення про зустріч з керівництвом Мінсоцполітики

Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» М. Хрущенко, а також віце-президенти В. Кобник і В. Яценко взяли участь в робочій нараді з питань поновлення прав чорнобильців, яка відбулася 21 вересня 2020 року в Міністерстві соціальної політики України. За дорученням Міністра у нараді взяли участь Заступник Міністра Б. Лебедцов, директор Департаменту реалізації державної соціальної політики О. Дейнега, Радник Міністра М. Шамбір, заступник директора Департаменту В. Уяздовський.

На нараді обговорені, зокрема, такі питання:

1. Про врахування пропозицій ВГОІ «Союз Чорнобиль України» до проекту Закону України « Про Державний бюджет України на 2021 рік».

Представники ВГОІ «Союз Чорнобиль України» підтвердили чинність пропозицій до проекту Держбюджету на наступний рік, які були завчасно надіслані до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України і Міністерства (розміщені на сайті ВГОІ «Союз Чорнобиль України»). Зазначено також, що деяке збільшення статті витрат на соціальний захист постраждалих — до 2,5 млрд. грн., що передбачено в Урядовому проекті Держбюджету, не вирішує проблем виконання відомого рішення Конституційного суду України ( про неконституційне скасування норм соціального захисту чорнобильців законом № 76 від 28 грудня 2014 року). Мінімальна необхідна для цього сума становить 3,8 млрд. грн.

Підкреслено також необхідність додаткового фінансування Пенсійного Фонду України у сумі 5 млрд. грн., з метою виконання рішень національних судів, Евросуду з прав людин, прийнятих за позовами українських ліквідаторів і потерпілих, а також з метою реалізації обіцяного Міністерством поліпшення пенсійного забезпечення чорнобильців.

Наголошено також про необхідність відновлення таких бюджетних програм, як забезпечення житлом та комплексного медико-санітарного забезпечення і лікування чорнобильців.
Представники ВГОІ «Союз Чорнобиль України» нагадали, що пропозиції до проекту бюджету мають бути внесені до бюджетного Комітету Верховної Ради України до 1 жовтня і попросили Міністра, як члена Уряду, внести такі пропозиції від Кабінету Міністрів України та відстоювати їх в бюджетному Комітеті.

2. Про співпрацю щодо поліпшення пенсійного забезпечення чорнобильців.

Керівники ВГОІ «Союз Чорнобиль України» підтвердили чинність напрацьованоих спільно з іншими громадськими чорнобильськими організаціями пропозицій щодо внесення змін до постанови № 1210. Запропоновано продовжити розпочату співпрацю щодо цього документа, щоби зрештою прийняти постанову про комплексне вирішення питання поліпшення пенсійного забезпечення, де для кожної категорії ліквідаторів і потерпілих будуть передбачені відповідні норми.

Позиція ВГОІ «Союз Чорнобиль України» з цього питання сприйнята керівництвом Міністерства, домовлено про продовження співпраці. Повідомлено також, що Міністерство працює над законопроектом, який ліквідує дискримінаційне ставлення, що має місце у пенсійному забезпеченні ліквідаторів з числа цивільних і військових, а також — готує пропозиції щодо осучаснення пенсій чорнобильцям.

4. Поновлення програми відшкодування чорнобильцям витрат на лікування.

Представники ВГОІ «Союз Чорнобиль України» повідомили, що до Фонду соціального захисту інвалідів підготовлено передано пакети документів на загальну суму 14 млн. грн. Люди чекають компенсації, оскільки більшість з них витратили на лікування останні копійки, залізли у борги та взяли кредити. Зупинення цієї програми постановою Уряду № 166 було несподіване і неправомірне.

Представники Міністерства категорично зазначили, що жодна громадська організація повинна не приймати від людей документи на отримання компенсації. Про це неодноразово Міністрство повідомляло попередніх керівників ВГОІ «Союз Чорнобиль України».Зараз Міністерство шукатиме можливість відновлення фінансування такої програми в обсязі 4,2 млрд. грн., щоб погасити людям хоча б частину заборгованості.

4. Про заходи до 35-х роковин Чорнобильської трагедії.

Керівники ВГОІ «Союз Чорнобиль України» нагадали про підготовлений за співпраці з іншими громадськими організаціями проект заходів до цієї дати (розміщення на сайті ВГОІ «Союз Чорнобиль України»), який ще у червні 2020 року був надісланий Президенту України, Кабінету Міністрів України, Верховній Раді України і Міністерству.

Зазначено також, що реалізація цих заходів потребує часу, передусім — тих, що мають міжнародний характер.

Потрібно також врахувати і передбачити необхідні витрати в Державному бюджеті. Для цього не пізніше жовтня поточного року має бути виданий відповідний Указ Президента України, а також акт Кабінету Міністрів України, щоби кожен орган влади отримав конкретне завдання і почав його виконувати. Україні – також нагода залучити міжнародну підтримку й допомогу від Європейської і світової спільноти.

Міністерство має бути ініціатором цих заходів, оскільки захист чорнобильців – це завдання Міністерства.

На нараді обговорені також інші питання поновлення прав українських чорнобильців.

М. Хрущенко 

ИСТОЧНИК:

21 комментарий:

  1. Анатолий Львович24 сент. 2020 г., 21:25:00

    Я бы посоветовал Минсоцу посылать НА ... этого Хрущенка, лимонадного Джо и ярого защитника ТЕРПИЛ. Опять в его обращениях постоянно присутствует поганое слово =чернобылец=. Нет никаких =чернобыльцев=! Есть ликвидаторы и терпилы. И всё. Лапшу вешает этот Лимонадный Джо нашему Минсоцу, денежек хочет перебрать под своё крылышко. Минсоцу необходимо побыстрее вместе с Минветеранами отработать Закон =О ветеранах=, куда в раздел ВЕТЕРАНЫ ВОЙНЫ обязательно включить ликвидаторов 86-87 годов участия на ЛПА, имеющих ЛЬГОТНУЮ выслугу лет 1 месяц за 3 месяца, применимую ТОЛЬКО для Участников Боевых Действий. В закон включить ТОЛЬКО ликвидаторов указанных годов ЛПА!

    ОтветитьУдалить
  2. Этот комментарий был удален администратором блога.

    ОтветитьУдалить
  3. Під час фінансової кризи і війни на сході, потрібно бути зовсім тупим і безгамотним щоб вимагати якісь кошти, за які вже давно всі забули. Єдине що заслуговує уваги, то це пункт 4, Про заходи до 35-х роковин Чорнобильської трагедії, але цими ініціаторами, і це буде спаплюжено.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. що це значить війни на сході* а ліквідатори які віддали життя та здоровя що уже побоку, а чи ти часом не вояка зі сходу?

      Удалить
  4. От Лазебной нужно требовать реальных вещей, проплаты за домашние телефоны от Укртелекома, проплаты за доставку газа, проплаты за проезд как в городе так и области, проплаты за лекарства, обеспечение путёвками для оздоровления. Этого я от Хрущенка НЕ прочитал, кроме того на его официальном сайте все пункты требований под номером ОДИН, что тоже заставляет задуматься.

    ОтветитьУдалить
  5. Анатолий Львович25 сент. 2020 г., 09:50:00

    Такое ощущение, что наше СЧУшное начальство не осознаёт, что кроме Чернобыля в стране за эти 35 лет произошло много других событий. 35 лет - это много. Представьте, вот взяли Рейхстаг в 45-м. Добавим 35 лет. Получается 1980-й год! Год Олимпиады, Высойкий умер, началась война в Афгане. А до этого была Венгрия, Корея, проблемы с Китаем, войны 73 года в Египте и Сирии и т п. И Гагарин в космос успел слетать. И всё это за 35 лет. А теперь перебросьте этот период на наши дни! Что, в 80-м у всех на уме была война с немцами? Вот то-то. А наши СЧУшные начальнички возомнили себе, что у страны на уме ТОЛЬКО ЧЕРНОБЫЛЬ! Да забыл народ уже давно об этои Чернобыле! Поскромнее надо быть, а не ставить власти ультиматумы и требовать непомерного размера пенсий. И не бегать ро европейским судам, как это делают наши терпилы! Что, в 80-м году пострадавшее от войны многомиллионное население шныряло по судам? Требовало себе суперпенсий?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ты в 1986 г. Бежал подальше от Чернобыля. А люди ехали на ликвидацию.

      Удалить
  6. Вот же коммуняки.
    Ещё б Ленина с Троцким в пример привели и коллективизацию с колхозами.

    ОтветитьУдалить
  7. КОБЧИК Володимир Петрович — голова товариства ветеранів та інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, м.Київ

    ОтветитьУдалить
  8. "а також — готує пропозиції щодо осучаснення пенсій чорнобильцям."
    Обновить без дискриминации, среднюю зарплату в ПКМУ 1210, 928грн.за 2006г.на среднюю за 2014,2015,2016г.г.
    3764грн., как для начисления пенсий всем пенсионерам,срочникам,партизанам с виртуальным Кз.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. кто это такое выдумал такое .такое не когда не будит во всех потолок 5.6 к.3 а у ликвидаторов потолок 16.2 что то не сходится

      Удалить
    2. вы посчитайте сколько будит .некто на это не пойдёт

      Удалить
  9. Доброго дня!

    https://www.youtube.com/watch?v=k5v_GmcZSKs

    Чи скасують соціальні гарантії та пільги: чому Слуги народу вирішили звернутися до КСУ

    Третьякова планирует лишить чернобыльцев льгот и пенсий, а вот актив чернобыльцев молчит. На данный момент матери-одиночки лишены социальных выплат.

    Какой Ваш ответ Третьяковой, господа чернобыльцы о Вашей "достойной жизни".

    Ждем предложений и поддержим все Ваши требования!!!



    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Какой там слоган был ? "Мы вас сделаем " ?
      При 73 % поддержкой электората,я верю что они нас "сделают".
      Так зачем зря пыжится и тратить силы?

      Удалить
    2. Третьякова в видеосюжете определила количество ликвидаторов 86 тысяч, ликвидаторов 1986 года. И сказала пора кончать с советским популизмом, хватит налево-направо швырять деньги бюджета на социальные программы, которые стимулируют к увеличению различных статусов и категорий.

      Удалить
    3. оставят только ликвидаторов 1986-87 а остальных 88-90 откинуть а инвалидов переведуть на трудовую пенсию или на минималку .

      Удалить
  10. для тех, кто в ТАНКЕ:
    Министерство социальной политики Украины составило информационный календарь повышений пенсий на следующий год. Этапы повышений определены по результатам решений, принятых правительством.

    Календарь опубликован на сайте ведомства.

    В министерстве отметили, что график сделан для того, чтобы люди видели, кому запланированы повышения, в каком размере, а также понимали, на что заложены средства в бюджете.

    "Это было моя главная задача: чтобы правительство не только приняло решение о повышении защиты пенсионеров, но и предусмотрело на следующий год средства на выполнение этих решений. Люди не должны быть в подвешенном состоянии, становиться жертвами информационных манипуляций и безответственных обещаний. Я абсолютно уверена, что информация о решении правительства должна быть прозрачной и доступной для людей, только так выстраивается доверие в обществе", - прокомментировала инициативу глава Минсоцполитики Марина Лазебная.

    В общем повышенные пенсии в 2021 году получат около 10 миллионов пенсионеров. Происходить оно будет в пять этапов для разных категорий.
    Календарь повышения пенсий в 2021 году

    Январь. Повышение с 2100 до 2400 грн для пенсионеров старше 65 лет и при наличии у них страхового стажа 30/35 лет и более (40% от увеличенной минимальной зарплаты с 5000 до б 000)

    Продолжение выплаты ежемесячной доплаты к пенсии до 500 грн для лиц в возрасте от 80 лет и минимальной пенсионной выплаты 2600 грн при наличии у них страхового стажа 20/25 лет и более

    Март. Индексация пенсий с 1 марта (планируется на 11%).

    Апрель. Автоматический перерасчет работающим пенсионерам с учетом заработной платы в период работы и приобретенного стажа работы.

    Повышение с 2400 до 2600 грн для пенсионеров старше 65 лет и при наличии у них страхового стажа 30/35 лет и более (40% от увеличенной МЗП с 6500).

    Установление ежемесячной доплаты к пенсии до 400 грн для пенсионеров в возрасте 75-80 лет и минимальной пенсионной выплаты 2500 грн при наличии у них страхового стажа 20/25 лет и более.

    При достижении 80 лет увеличение ежемесячной доплаты к пенсии до 500 грн и минимальной пенсионной выплаты 2600 грн при наличии страхового стажа 20/25 лет и более; а одиноким пенсионерам этого возраста - 3342 грн (с учетом пособия по уходу).

    Планируется повышение минимальной пенсии с 1769 до 1854 грн и увеличение надбавок к пенсии (за сверхнормативный стаж, надбавок участникам и инвалидам войны, участникам ликвидации последствий аварии на ЧАЭС, пенсии за особые заслуги и т.д.).

    Увеличение ежемесячного пособия по уходу одиноким пенсионерам старше 80 лет, нуждающимся в постороннем уходе, до 742 грн.

    Декабрь. Планируется повышение минимальной пенсии с 1854 до 1934 грн и увеличение надбавок к пенсии (за сверхнормативный стаж, надбавок участникам и инвалидам войны, участникам ликвидации последствий аварии на ЧАЭС, пенсии за особые заслуги и т.д.)

    ОтветитьУдалить
  11. Якщо я стану як убд, мені напевно якусь медаль видадуть у квітні наступного року? ви щось чули про таке? А я був на ліквідації у 86 році, але мало що маю, тому як категорія в мене третя, замало днів був за колючкою. був чотири дні, а треба було п"ять днів у вересні. Але у моєму військовому білеті запис є про ликвідацію. А що таке третя? Та нічого путнього ця третя мені не дає. А я працював на арсі.

    ОтветитьУдалить
  12. ерунда всё это .написали бы но нового а то с пустого в порожне переливаете одно то и самое надоело читать

    ОтветитьУдалить
  13. Анатолий Львович ну ПОЧЕМУ же вы забываете батенька,
    что про военных и партизан как раз то и вспомнили,не забыли через 33,34 года_ дав п,ятикратку?!!!ПОЧЕМУ вы так ненавидите гражданских инвалидов ликвидаторов?!!!

    ОтветитьУдалить
  14. Анатолий Львович27 сент. 2020 г., 21:36:00

    Я никогда не выступал против гражданских ликвидаторов 86-87 годов ликвидации. В конце-концов, кто построил саркофаг? Военные с партизанами? Нет - саркофаг построили ГРАЖДАНСКИЕ!. Кроме того, я считаю, что всем категориям гражданских ликвидаторов 86-87 годов необходимо присвоить статус Участник Боевых Действий, исходя из нормы прямого действия ст.56 о льготной выслуге лет(работы). А гражданским ликвидаторам этого периода 1-й категории необходимо по этим же причинам присвоить статус ИНВАЛИД ВОЙНЫ.

    ОтветитьУдалить