Мінсоцполітики пропонує змінити закон про соціальний захист чорнобильців

Більшу частину займають суто технічні правки, які мають узгодити норми із законодавством, але він містить і практично важливі зміни.

Міністерство соціальної політики пропонує внести ряд змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Урядовці зазначають, що потреба ухвалення їхнього законопроєкту має два виміри:

  • Приведення норм закону у відповідність до інших нормативно-правових актів;
  • Посилення соціального захисту окремих категорій громадян, соціальні гарантії яких регулює цей закон.

Основна частина пропонованих правок має суто редакційну мету. Так, наприклад, у значній частині положень передбачається заміну слова «неповнолітні діти» на просто «діти» для приведення у відповідність із нормами Сімейного кодексу. На самому початку Мінсоцполітики пропонує повернути до закону статтю 2, яка визначає категорії радіоактивно забруднених зон у ЧЗВ. Відповідне положення депутати виключили із закону у 2014 році. Зараз урядовці пропонують повернути її з однією суттєвою відмінністю – зі статті виключається повний перелік зон із посиланням на відповідне положення закону «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Втім, є законопроєкти і більш змістовні зміни.

Зокрема, у міністерстві пропонують «закрити» прогалину, яка стосується порядку видачі посвідчень людям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Так, у чинній редакції закону міститься норма, що Кабмін встановлює Порядок визначення категорій таких громадян. У свою чергу, встановлення порядку видачі їм посвідчень не врегульоване. А тому у Мінсоцполітики пропонують встановити, що цим також займається уряд. Крім того, пропонується поширити таке регулювання і на громадян, які постраждали від інших ядерних аварій чи від військових навчань з ядерною зброєю.

Також змінам підлягають і особливості надання пільг щодо забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Так, із закону пропонують виключити норму, яка визначає, що держава надає грошову допомогу для компенсації вартості путівок лише до тих установ, які продають путівки безготівковим способом. У сфері санаторного лікування також є «розширення» повноважень Кабміну. Мінсоцполітики пропонує, щоб уряд визначав середню вартість путівки та розмір компенсації за її неотримання – зараз це передбачається у законі про державний бюджет на відповідний рік.

Зазначене на початку посилення соціального захисту буде також стосуватися особливостей санаторно-курортного лікування. Посилити пропонується захист осіб з інвалідністю І групи та дітей, які постраждали від ядерних катастроф. Законопроєкт передбачає, що з ними до санаторію може відправитися супроводжуюча особа чи один з батьків відповідно. Супроводжуючі та батьки не матимуть права на лікування у таких закладах, а будуть їхати туди для полегшення побуту свого супутника та розвантаження персоналу санаторію.

Разом з тим, урядовці пропонують змінити особливості забезпечення дітей, права яких захищає цей закон, безкоштовним харчуванням. Автори зазначають, що через специфіку організації безкоштовного харчування, воно часто є неефективним або невиправдано довгим. А тому пропонують передбачити, що замість харчування їм буде виплачуватися грошова компенсація, розмір та порядок контролю за належним використання якої буде встановлювати Кабінет Міністрів.

Ну і завершальною частиною є приведення статті 60 закону у відповідність до рішення Конституційного Суду № 6-р/2018. Тоді КСУ постановив, що особи, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, мають право одночасно отримувати пільги за цим статусом і за іншими, а обмеження цього права є неконституційним. Пропонована урядовцями редакція є копією того, як виклав цю статтю у своєму рішенні Конституційний Суд.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про інші пропозиції змін соціального захисту чорнобильців від Міністерства соціальної політики. 

ИСТОЧНИК:

7 комментариев:

  1. Детский лепет на лухайке.

    ОтветитьУдалить
  2. Така велика задумка що хоч ставай на коліна та моли бога від радості

    ОтветитьУдалить
  3. Вимір два, законопроекту, який має два виміри "Посилення соціального захисту окремих категорій громадян, соціальні гарантії яких регулює цей закон" дорівнює П О С Т А Н О В А
    від 23 листопада 2011 р. N 1210
    Київ
    Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.....Щось таке приймають чиновники для чсрнобильців, коли мають намір урізати і відібрати...

    ОтветитьУдалить
  4. От таких изменений меня терзают смутные сомненья.

    ОтветитьУдалить
  5. Терпил нужно загнать в ОТДЕЛЬНЫЙ закон, пускай там себе кочевряжатся на здоровье.

    ОтветитьУдалить
  6. та чого там тягнути!!!просто відменіть і ВСЕ!!!

    ОтветитьУдалить
  7. Наконец-то, дождались !!!(фраза из Свадьбы в Малиновке) Вот поменяем "неполноценных" детей просто на "детей" и запануем, заживем. Вот что не хватает в нашем спецзаконе.Бред..

    ОтветитьУдалить