ГОЛОВІ КОМІТЕТУ З ПИТАНЬ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ЗАХИСТУ ПРАВ ВЕТЕРАНІВ ТРЕТЬЯКОВІЙ Г. М

№ 07
25.01.2021 року 

Голові Комітету з питань
соціальної політики та
захисту прав ветеранів
Третьяковій Г. М.

 

Шановна Галина Миколаївна! 

За дорученням Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України», ГО «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля», ГО «Чорнобиль 86»  направляємо Вам пропозиції до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України» «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб», реєстр №4555 від 29.12.2020року.

1. Доповнити законопроект змінами до статтей 50, 51 та 52 і викласти в такій редакції:

«Стаття 50. Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, віднесеним до категорії 1

Особам, віднесеним до категорії 1, призначається щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, у розмірах:

особам з інвалідністю І групи – 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

особам з інвалідністю ІІ групи – 75 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

особам з інвалідністю ІІІ групи, дітям з інвалідністю, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу – 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.».

«Стаття 51. Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, віднесеним до категорій 2, 3, 4

Особам, віднесеним до категорії 2, щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, призначається в розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Особам, віднесеним до категорії 3, щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, призначається в розмірі 30 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Особам, віднесеним до категорії 4, щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, призначається в розмірі 20 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.».

Частину першу статті 52 викласти в такій редакції:

«Щомісячна компенсація у разі втрати годувальника призначається на кожного непрацездатного члена сім’ї, який був на його утриманні, в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, незалежно від пенсії, передбаченої законодавством України.».         

2Пункт 1 розділу I(стосовно ст.53) доповнити реченням такого змісту: «Зазначена пенсія встановлюється у кратних величинах до показника прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб»

3. У частині першій пункту 1 розділу I (стосовно ст.57) розшифрувати показник «мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року».
Обґрунтування: застосування такого показника на практиці породжує дискримінацію з пенсійного забезпечення ліквідаторів залежно від року виходу людини на пенсію.

4. Пункт 3 розділу I – виключити, оскільки такі зміни до ст. 59 несуть загрозу втрати військовослужбовцями певного соціального захисту. Крім того, це є порушенням статті 22 Конституції України. А також є рішення Конституційного Суду України № 1-р(ІІ)2019 від 25.04.2019 в якому визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), словосполучення "дійсної строкової", яке міститься у положеннях частини третьої статті 59, (а не вся частина третя статті 59 як написано в Пояснювальній записці до цього Законопроекту), Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Згідно цього рішення було покращено пенсійне забезпечення всіх військовослужбовців, які приймали участь в ліквідації аварії на ЧАЕС.

5. У пункті 5 розділу I: У статті 60.1 замість слів «в порядку, встановленому Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» - записати «відповідно до закону».

Статтю 60.2 – виключити, як таку, що містить норми, які можуть спричинити дискримінацію у пенсійному забезпеченні ліквідаторів.

Просимо врахувати викладені пропозиції з метою виключення погіршення пенсійного забезпечення ліквідаторів аварії на ЧАЕС. 

  

З повагою,
Президент ВГОІ
«Союз Чорнобиль України»                             Михайло Хрущенко

ИСТОЧНИК:

21 комментарий:

  1. СОЮЗ ЧОРНОБИЛЬ УКРАЇНИ25 янв. 2021 г., 22:09:00

    В законопроекті №4555 в п.3 розділу1 написано:
    3.Частину третю статті 59 виключити.
    В СЧУ НАПИСАЛИ: Пункт 3 розділу I – виключити!!!!!!, далі по тексту:
    4. Пункт 3 розділу I – виключити, оскільки такі зміни до ст. 59 несуть загрозу втративійськовослужбовцями певного соціального захисту. Крім того, це є порушенням статті 22 Конституції України. А також є
    рішення Конституційного Суду України № 1-р(ІІ)2019 від 25.04.2019 в якому
    визнано таким, що не відповідає КонституціїУкраїни (єнеконституційним), словосполучення "дійсної строкової",яке міститься у положеннях частинитретьої статті 59, (а не всячастина третя статті 59 як написано в Пояснювальній записці до цього
    Законопроекту),
    ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
    ... 2. Проблема, яка потребує розв’язання
    Рішенням Конституційного Суду України № 1-р(ІІ)2019від 25.04.2019 визнано положення частини третьої статті 59 Закону України „Про
    статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської
    катастрофи” (далі – Закон) таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним). ЦЕ Є НЕПРАВДА

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Галю треба "виключити",та привязати до сосни,бо тільки так ,можливо Галя і почує ліквідаторів!

      Удалить
  2. П.3 розділу І виключити в проекті закону 4555, а не частину 3 в самій статті 59 закону.
    Хрущенко ж написав "словосполучення "дійсної строкової".
    Читайте уважно що пропонують.
    Всерівно з помилками чи без них буде дискримінація між військовими та цивільними.
    У військових пенсія в 2 рази більша за рахунок того, що 3 роки тому був коефіцієнт зарплати більший і середня за 14,15,16 роки виросла за рахунок трьох інфляцій на 17+11+11 =39%.
    Я читаю в думаю: хоть хтось пробував рахувати на куркуляторі чи матюки і образи все вирішують?!

    ОтветитьУдалить
  3. Стосовно "розшифрувати показник мінімальної зарплати".
    Вони самі не знають як розшифрувати бо то нісенітниця.
    В ст.54 застосовується зароблена зарплата а совєцьких рублях, а тут написали "розрахувати зарплату з п'яти мінімальних зарплат на 1 січня." На 1 січня зарплати в гривнях.
    І як їх вставити як зароблені в ст.54? Ніяк. Дурдом та й годі.
    Вже якщо ложить на юриспруденцію і закони, то вписали в 57 статтю те що в вписали в 59-у.
    І всерівно пенсія по ст.59 буде в 2 рази більша ніж по ст.57.

    ОтветитьУдалить
  4. Сколько советчиков развелось. Один умнее другого. Был в 90 г закон по годам участия дозовой нагрузке по оплате в опасных зонах. Потом начали менять каждый тянул под себя. Навыдумывали категорий потерпевших пострадавших. Получился хаос. Сейчас сам черт не разберет с этими законами. Надо выработать справедливый закон.

    ОтветитьУдалить
  5. 26 января 2021г.9:00
    А чему удивляться?
    Вы ж сами советуете и думаете, что ваш совет самый правильный и вы умнее всех.
    Ни один из поданных законопроектов не примут (на мой взгляд и убеждение).

    ОтветитьУдалить
  6. Пиде на доопрацювання и загине назавжди потім прийде другий и так по колу

    ОтветитьУдалить
  7. Советуют советники, а мы высказываем свои предположение которые ни на что не влияют.
    И на мой взгляд будет то, про что обычно говорят: " вот мы, ребята, и допи@лись".

    ОтветитьУдалить
  8. А де ж ті інваліди 1-3 групи що отримують пенсію повязану з аварією на ЧАЕС. Розмір її 2100-2500грн:. Ми не люди ми терпіли. Скільки можна знущатись на безвинними людьми?

    ОтветитьУдалить
  9. До Людмили:Шановна Людмила по цему питанню звертайтесь до свого колишнього земляка з Коростеня депутата ВР України А. Яценка.Привіт Лугінам...

    ОтветитьУдалить
  10. Ви думаєте шановний ми не звертаємось куди вже тільки не писали та дзвонили,а віз і нині там. Дякую за привіт і Вам привіт та здоровячка

    ОтветитьУдалить
  11. Ви думаєте шановний ми не звертаємось куди вже тільки не писали та дзвонили,а віз і нині там. Дякую за привіт і Вам привіт та здоровячка

    ОтветитьУдалить
  12. А это нормально, когда эвакуированные =припятские= с нулевой дозой облучения получают пенсию в размере 2500 гривен, а ликвидатор 2-й категории 86-го года с дозой в 20 рентген получает пенсию в размере 1900 гривен?

    ОтветитьУдалить
  13. А нашій Люді треба було працювати та заробляти собі файну пенсію, а не грати вар"ята з сумнівною інвалідністю. Може вже досі мати всіх за дурнів, розігруючі краплену карту =опроміненних=? Дійсно, один працює, а іншій дуркує.

    ОтветитьУдалить
  14. Сергію файному: Щоб ви знали що Людмила ніколи не ждала манни небесної і отримавши після першої операції в 1989 3 группу і звязок,а після другої онко 1998 при погіршенні стану здоровя 2групу по життєво з утратою працездатності 80% і 2000 3 операцію і на відміну від вас працювала з 1969р і 24грудня 2020р пішла на відпочинок але після онко перевели на пів ставки тому що по закону так. І нічого ніде не купувала.Та ще з 2000р тягну СЧУ в районі згодилась і більше 90 раз возила людей в Київ і ні грама не жалкую і не соромлюсь за свій пройдений шлях,а ви сидите і обливаєте грязю людей яких ви не варті остопка.ВСЕВИШНІЙ розбереться і кожен отримає своє по заслузі.

    ОтветитьУдалить
  15. Люда, а какую Вы лично зарплату получаете как руководитель районной СЧУ? Вы о лечении не забыли? Или всё работа да работа...

    ОтветитьУдалить
  16. Николай.БРХР.Интересно а с какого региона?Организовать более 90 поездок автобусами- много стоит.

    ОтветитьУдалить
  17. За 20 років я не отримала ні копійки і не боюся сказати це публічно бо збрехала б а хто мене знає то підтвердять як збиралися гроші на ті акції,їздили по різному потягами, машинами,бусами дивлячись скільки було коштів, сама готувала їжу дома закупляли продукти щоб люди не були голодні, а їздили бо воювали за свої права. було що й затримували транспорт. І що я добилась для себе ви читали в попередньому коментарі.Ви називаєте нас терпілами,пявками ,прилипалами, а я ніколи не ділила людей бо в кожного своя доля. Привіт Харківчанам!!!! А всім добрим людям доброго здоровя,будьте добрішими один до одного і в нашій Чорнобильській сімї буде лад. Дякую.

    ОтветитьУдалить
  18. Да с любого региона отвезут в Киев за чужие деньги. Да еще и откатик с перевозчика возьмут.

    ОтветитьУдалить
  19. ТИ що по собі судиш? мабуть не раз брав відкати лежичи на дивані........

    ОтветитьУдалить