ВП ВС ухвалила рішення у зразковій справі щодо нарахування та виплати інваліду війни разової щорічної грошової допомоги

Позивач – учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, особа з інвалідністю ІІ групи просив суд визнати протиправною бездіяльність Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області та Управління соціального захисту населення виконкому Лубенської міськради Полтавської області щодо нарахування та виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2020 рік у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком, а також просив зобов’язати відповідачів нарахувати та виплатити недоплачену грошову допомогу, з урахуванням попередньо виплаченої суми такої допомоги у розмірі 3640 грн.   

До Верховного Суду надійшло подання судді Полтавського окружного адміністративного суду про розгляд цієї справи як зразкової. Рішенням від 29 вересня 2020 року Касаційний адміністративний суд у складі ВС задовольнив вимоги позивача частково: визнав протиправною бездіяльність Центру та зобов’язав його нарахувати й виплатити недоплачену грошову допомогу, з урахуванням попередньо виплаченої суми такої допомоги. В іншій частині суд відмовив у задоволенні позову.

КАС ВС зазначив, що це рішення є зразковим для справ, у яких позивач – особа, яка має статус особи з інвалідністю війни і право на пільги, передбачені ст.  13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а предметом спору є оскарження дій (бездіяльності) органу, уповноваженого здійснювати виплату разової щорічної грошової допомоги до 5 травня (Управління соціального захисту населення за місцем проживання особи та/або Центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат) щодо нарахування і виплати разової грошової допомоги до 5 травня у 2020 році у розмірі, передбаченому ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

13 січня 2021 року, розглянувши апеляційну скаргу Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області, Велика Палата ВС залишила її без задоволення, а рішення КАС ВС – без змін.

Із повним текстом постанови Великої Палати ВС у справі № 440/2722/20 (провадження 11-349заі20) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

ИСТОЧНИК:


У Х В А Л А

09 грудня 2020 року

м. Київ

Справа № 440/2722/20 (Пз/9901/14/20)

Провадження № 11-349заі20

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Золотнікова О. С.,

суддів Анцупової Т. О., Власова Ю. Л., Григор`євої І. В., Гриціва М. І., Єленіної Ж. М., Катеринчук Л. Й., Князєва В. С., Крет Г. Р., Лобойка Л. М., Пількова К. М., Прокопенка О. Б., Рогач Л. І., Ситнік О. М., Сімоненко В. М., Ткача І. В., Штелик С. П.

розглянула матеріали заяви виконавчого комітету Управління соціального захисту населення Лубенської міської ради Полтавської області (далі - Управління) про приєднання до апеляційної скарги Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області (далі - Центр) на рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 29 вересня 2020 року у зразковій справі № 440/2722/20 (Пз/9901/14/20) за позовом ОСОБА_1 до Центру й Управління про визнання бездіяльності протиправною й зобов`язання вчинити певні дії та

ВСТАНОВИЛА:

У травні 2020 року ОСОБА_1 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовом до Центру та Управління, у якому просив:

- визнати протиправною бездіяльність відповідачів щодо нарахування та виплати позивачу щорічної разової грошової допомоги до 05 травня за 2020 рік у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком;

- зобов`язати відповідачів нарахувати та виплатити йому вказану допомогу з урахуванням попередньо виплаченої суми такої допомоги.

До Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду в порядку статті 290 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) надійшло подання судді Полтавського окружного адміністративного суду про розгляд Верховним Судом цієї типової справи як зразкової.

Рішенням від 29 вересня 2020 року, ухваленим за результатами розгляду зразкової справи, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду позов задовольнив частково: визнав протиправною бездіяльність Центру щодо нарахування та виплати ОСОБА_1 щорічної разової грошової допомоги до 05 травня за 2020 рік у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком; зобов`язав Центрнарахувати та виплатити позивачу недоплачену грошову допомогу до 05 травня за 2020 рік у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком з урахуванням попередньо виплаченої суми допомоги. В іншій частині суд відмовив у задоволенні позову.

23 жовтня 2020 року Центр подав до Великої Палати Верховного Суду апеляційну скаргу на вказане судове рішення.

Велика Палата Верховного Суду ухвалою від 02 листопада 2020 року відкрила апеляційне провадження за апеляційною скаргою Центру на рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 29 вересня 2020 року, а ухвалою від 24 листопада 2020 року призначила справу до апеляційного розгляду на 09 грудня 2020 року в порядку письмового провадження.

01 грудня 2020 року Управління направило на адресу Великої Палати Верховного Суду заяву про приєднання до апеляційної скарги Центру на рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 29 вересня 2020 року у справі № 440/2722/20 (Пз/9901/14/20).

Відповідно до частини першої статті 302 КАС України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, у будь-який час до початку апеляційного розгляду мають право приєднатися до апеляційної скарги, підтримавши її вимоги.

Вказана заява подана до початку апеляційного розгляду справи та відповідає вимогам, передбаченим частиною другою статті 302 КАС України.

Відтак Велика Палата Верховного Суду вважає за можливе прийняти вказану заяву про приєднання до апеляційної скарги до провадження й об`єднати її для спільного розгляду з апеляційною скаргою Центру на рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 29 вересня 2020 року у зразковій справі № 440/2722/20 (Пз/9901/14/20).

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 302311 КАС України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

1. Прийняти до провадження заяву виконавчого комітету Управління соціального захисту населення Лубенської міської ради Полтавської області про приєднання до апеляційної скарги Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області на рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 29 вересня 2020 року у зразковій справі № 440/2722/20 (Пз/9901/14/20) за позовом ОСОБА_1 до Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області та виконавчого комітету Управління соціального захисту населення Лубенської міської ради Полтавської області про визнання бездіяльності протиправною й зобов`язання вчинити певні дії.

2. Надіслати учасникам справи, скаржникам та особам, які приєдналися до апеляційної скарги позивача, копії цієї ухвали до відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач                                                                 О. С. Золотніков

Судді:                                    Т. О. Анцупова                     Л. М. Лобойко
                                               Ю. Л. Власов                         К. М. Пільков
                                               І. В. Григор`єва                      О. Б. Прокопенко
                                               М. І. Гриців                            Л. І. Рогач
                                               Ж. М. Єленіна                        О. М. Ситнік
                                               Л. Й. Катеринчук                   В. М. Сімоненко
                                               В. С. Князєв                           І. В. Ткач
                                               Г. Р. Крет                                 С. П. Штелик

13 комментариев:

  1. Страна розворована, КМУ найдёт любую лазейку или придумает очередную формулу, чтобы этих денег НЕ дать тем кому положено, невзирая уже на какое решение судов.

    ОтветитьУдалить
  2. Вы выложили не то решение.Окончательное решение было принято 13.01.2021.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. В едином реестре, решение от 13.01.2021. не отражено

      Єдиний державний реєстр судових рішень:
      https://reyestr.court.gov.ua/

      Удалить
    2. Я тоже не смог его найти, скорее всего оно может и есть, но будет ДСП, (для служебного пользования). Это соответствует моему первому коменту.

      Удалить
    3. тогда нужно выложить решение суда от 29.09.2020.именно его оставили в силе.

      Удалить
  3. Кто то получил в этом месяце питание и коммунальные?

    ОтветитьУдалить
  4. вчера почта доставила коммунальные а на питание задолженность киев

    ОтветитьУдалить
  5. А В ХАРЬКОВЕ ГЛУХО НЕ КАКИХ ВЫПЛАТ.

    ОтветитьУдалить
  6. Черкассы пайковых нет.

    ОтветитьУдалить
  7. В днепропетровской обл перед новым годом заплатили за два месяца .

    ОтветитьУдалить
  8. В днепропетровской обл перед новым годом заплатили за два месяца . Виктор.

    ОтветитьУдалить
  9. В Днепре задолженности нет за компенсацию на питание, перед Новым годом отдали за октябрь,ноябрь.
    Далее если без задержек компенсация за питание по графику выдачи:
    В январе за декабрь;
    В феврале за январь и т.д.
    А пенсионные выплачивают месяц в месяц:
    В январе за январь;
    В феврале за февраль и т.д.

    ОтветитьУдалить
  10. Уже 21.01.2021 а на сайті ЄДРСР нема ніякого рішення Великої Палати ВС від 13.01.2021 в справі 440/2722/20. Від 13.01.21 розміщені чотирі постанови які не стосуться цього рішення. Як це розуміти? Рішення ВП ВС від 13.01.21 є чи його нема??????

    ОтветитьУдалить