Розміри пенсії за інвалідністю громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, має визначати законодавець

  Другий сенат Конституційного Суду України  ухвалив  Рішення № 1-p(II)/2021, яким визнав такою, що не відповідає приписам ст.ст. 38162250 Конституції України (є неконституційною), ч. 3 ст. 54 Закону 796–XII у редакції Закону № 76–VIII щодо уповноваження Верховною Радою України Кабінету Міністрів України визначати своїми актами мінімальні розміри пенсії за інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Здійснивши порівняльний аналіз ч. 4 ст. 54 Закону № 796–XII у редакції Закону № 230/96–ВР та п. 1112 Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 23 листопада 2011 р. № 1210 зі змінами (далі – Порядок), Конституційний Суд України дійшов висновку, що Кабінет Міністрів України визначив істотно менші мінімальні розміри державної пенсії особам, на яких поширюється дія ст. 54 Закону № 796–XII, ніж їх було гарантовано на законодавчому рівні ч. 4 цієї статті Закону № 796–XII у редакції Закону № 230/96–ВР.

Конституційній Суд України зазначив, що держава може змінювати законодавче регулювання у сфері соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, проте в разі зміни такого регулювання вона не повинна вдаватися до обмежень, що порушують сутність їхніх індивідуальних прав, а досягнутий рівень соціального захисту має бути збережено.

Однак держава в особі Кабінету Міністрів України визначила в згаданому Порядку мінімальні розміри державної пенсії у розмірах істотно менших, ніж їх було гарантовано Законом № 796–XII у редакції Закону № 230/96–ВР, знівелювавши саму сутність визначених ст.ст. 31650 Конституції України прав та гарантій, що фактично є недодержанням державою свого позитивного обов’язку забезпечувати цю категорію осіб гарантованим рівнем соціального захисту.

Соціальні зобов’язання держави перед громадянами, які втратили здоров’я внаслідок того, що держава у свій час зобов’язала їх взяти участь у подоланні наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – катастрофи планетарного масштабу, та які зазнали інвалідності внаслідок таких дій, а також перед особами з інвалідністю з числа потерпілих від цієї катастрофи, не мають залежати від фінансових можливостей держави та її економічного становища. Тому соціальні гарантії, зокрема й мінімальний рівень соціального захисту для цієї категорії осіб, має встановлювати законодавець. Кабінету Міністрів України як державному органу, уповноваженому розробляти проект закону про Державний бюджет України та забезпечувати виконання затвердженого законодавцем відповідного закону, належить визначати умови та порядок призначення встановлених законом мінімальних розмірів державної пенсії для зазначеної категорії осіб.

Конституційний Суд України вказав, що держава має відшкодувати шкоду громадянам України, на яких поширюється дія ст. 54 Закону № 796–XII, завдану їм внаслідок дії ч. 3 ст. 54 Закону № 796–XII у редакції Закону № 76–VIII, та зобов’язана розробити порядок (юридичний механізм) відшкодування такої шкоди.

Конституційний Суд України, керуючись, зокрема приписами ст.ст. 91, 97 Закону України «Про Конституційний Суд України», відтермінував на три місяці втрату чинності ч. 3 ст. 54 Закону № 796–XII в редакції Закону 76–VIII щодо уповноваження Верховною Радою України Кабінету Міністрів України визначати своїми актами мінімальні розміри пенсії за інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також установив порядок виконання Рішення.

 ИСТОЧНИК: 

26 комментариев:

  1. Дамо заробити адвокатам чи наведемо лад в своєму длмі?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. А лад буде тоді,коли вернуть повністю ст54 закону796 в редакції закону 230/96-вр,там чітко пррписано кому,як назначається пенсія по інвалідності.
      А то всі бачать тільки п4 ст54.
      Тоді все стане на свої місця.

      Удалить
  2. Сьогодні з трибуни ВР пролунало, що до 35 річниці жоден чорнобильський закон не стоїть на порядку денному. А ви тут губи пораскатували....

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. 25чапаевская дивизия13 апр. 2021 г., 18:49:00

      У четвер В.Р буде розглядать про чернобильців

      Удалить
    2. 25чапаевская дивизия13 апр. 2021 г., 18:52:00

      У четвер в.р буде розглядать про чернобильців

      Удалить
    3. Вірити депутатам ,себе не поважати ,як завжди при кожній владі ,нас '' кинули ''

      Удалить
  3. Скажу точно- будем давать вкусно кушать адвокатам.

    ОтветитьУдалить
  4. Галя всё наладит в трёх месячный срок

    ОтветитьУдалить
  5. У Галі зараз голова лопається, вигадує як обійти Рішення КС і в цьому їй потрібна допомога з офісу президента /бо саме там мозговий цент/, та західних друзів, але мабуть судді КС теж не ликом шиті, коли писали своє рішення, тому вважаю, що у Галі клепки не хвати і саме тому можуть підти по безприделу - це нам так знайоме.

    ОтветитьУдалить
  6. Ага, так и разбежались... Оно им надо? КСУшники депутатам не начальники.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Все судьи Украины потеряли свою сущность, как гегемоны справедливости! Это прослойка законерелых коррупционеров, взяточников, хапуг. Их положительная или отрицательная позиция, по тому или иному вопросу, воспринимается обществом и той же властью скептически и недоверчиво. И тут не поймёшь, это справедливый позыв, или противостояние с властью (которое сейчас происходит), играя на эмоциях и проблемах людей, которые не особо интересуют коррупционеров в мантиях.

      Удалить
  7. Чернобыль - это давно пройденный этап - уже и не актуально, и не интересно.

    ОтветитьУдалить
  8. Там що у тому КСУ, сенаторі є, як у Стародавньому Римі? Дива які!

    ОтветитьУдалить
  9. Якщо й будуть у четвер у Раді щось розглядати з питань чорнобильців, то що воні приймуть? Жоден з запропонованих законів розглядати не можна, тому як є рішення КСУ. А дата вже на носі. Тому й будуть нас мати в носі. Навіть до мольфара не скочь. Не так в нас сталося, як гадалося. Як завжди.

    ОтветитьУдалить
  10. Завтра будуть розглядати в раді 4555 і 4555-1.

    ОтветитьУдалить
  11. Якщо будуть розглядати 4555 то це буде взагалі повний бардак. КСУ пише одне, Рада розглядає друге і має той суд у носі. Білоєнківці зі свома 25 тисячами будуть скакати як чорт на пательні, десятикратники взвиють як голодні вовки узимку. Капєц повний.

    ОтветитьУдалить
  12. На 13 Апреля 4555 в плане ВР. НЕТ

    ОтветитьУдалить
  13. Лик.1987.инв.2гр.14 апр. 2021 г., 16:49:00

    Один Арешонков В. требует рассмотрения проэктов для ликвидаторов. А остальная свыта ЕС,Голос,Слуги не Народу,и т.д. , за счёт ликвидаторов сидят с большими "репами" красномордые.Если-бы не ликвидаторы которые спасли этих Шамбирских
    и Третьяковских недоумков,то хрен бы сидели в валютных креслах. Ребьята ,всем нам здоровья,независимо партизан или гражданский,а Стефанчуку (зам. Разумкова)бог судья,который постояно отклоняет просьбу депутатов для чернобыльцев.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Желторотое племя у власти воспитанно на других ценностях, принципах и морали. Им ,что ветераны войны с фашизмом, что ликвидаторы, все едино. В РАДЕ происходит имитация в справедливую тусовку в законотворчество. Все уже озабочены летним отдыхом, покупкой новых авто и шмотья.

      Удалить
  14. Как и говорилось на сайте, никаких законопроектов в этом году по ликвидаторам НЕ БУДЕТ! Ни по гражданским, ни по 2-й и так далее. ПФ у нас, фактически, обанкротился.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Спасибо ГОЛОВАТОМУ С.П. НАША ЗАДАЧА ПОДДЕРЖАТЬ РЕШЕНИЕ КСУ ДА И САМ СУД.

      Удалить
  15. Были б деньги у ПФУ, может что и дали ликвидаторам. Денег нет, а есть только долги, и эти долги огромные.

    ОтветитьУдалить
  16. Ну что, чапаевцы, рассмотрела Рада законопроекты в четверг? Может ещё спросите совета у Петьки с Анкой-пулемётчицой? Или у самого Чапая? Они бы вам доходчиво и прямо сказали, КОГДА... Когда муха родила. А может и в четверг, только обязательно после дождика. Наивняки, как детсад (младшая возрастная группа).

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. В повістці денній засідання вр на 14.04. були законопроект 4555 і 4555-1

      Удалить
    2. Нет не было, 4555-1 вообще был отклонён, так как не получил поддержку профильных комитетов. Я так понимаю что КСУ ничего хорошего для гражданских инвалидов не сделал. Если бы 4555 был вынесен на обсуждение в ВР, была бы проблема только с ст.59, которую нельзя было трогать и у военных оставить все как есть. А гражданские пенсии подтянуть до военных, а теперь все. Никто 6-8-10 платить не будет, даже по суду.

      Удалить
  17. Та де вони, ті кляті 4555? Нема їх. Ось так вишло, як люди казали, що нічого розглядати не будуть до 26 квітня. Та хто правий?

    ОтветитьУдалить