Сергій Нехаєвський. КОМЕНТАРІ ВІДНОСНО ПРИЙНЯТОГО ЗАКОНУ УКРАЇНИ(Законопроект 4555)

Якщо казати в цілому, то чорнобильці розчаровані суттю цього прийнятого Закону – очікували більшого, очікували, що поліпшення будуть для всіх чорнобильців.

Нажаль поліпшення отримали тільки чорнобильці 1-ї категорії і особливо із числа цивільних ліквідаторів, а також з числа потерпілих (евакуйованих). Так, питання того, що цивільні ліквідатори, які працювали в Чорнобильській зоні поряд з військовими, отримували пенсії в 2-3 рази менші, було на першому плані. Нам вдалося його вирішити і це наша маленька перемога.

Нагадаю, що згідно Постанові КМУ № 1210 було:

«…для iнших iнвалiдiв, щодо яких встановлено причинний зв’язок iнвалiдностi з Чорнобильською катастрофою:

I групи iнвалiдностi — 100 вiдсоткiв прожиткового мiнiмуму для осiб, якi втратили працездатнiсть, з 1 сiчня 2012 р. i 150 вiдсоткiв прожиткового мiнiмуму для осiб, якi втратили працездатнiсть, з 1 липня 2012 р.;

II групи iнвалiдностi — 100 вiдсоткiв прожиткового мiнiмуму для осiб, якi втратили працездатнiсть, з 1 сiчня 2012 р. i 125 вiдсоткiв прожиткового мiнiмуму для осiб, якi втратили працездатнiсть, з 1 липня 2012 р.;

III групи iнвалiдностi — 100 вiдсоткiв прожиткового мiнiмуму для осiб, якi втратили працездатнiсть, з 1 сiчня 2012 р. i 110 вiдсоткiв прожиткового мiнiмуму для осiб, якi втратили працездатнiсть, з 1 липня 2012 р.;

3) для дiтей-iнвалiдiв — 100 вiдсоткiв прожиткового мiнiмуму для осiб, якi втратили працездатнiсть;

4) для непрацездатних членiв сiм’ї померлого годувальника, якi були на його утриманнi:

на одного непрацездатного члена сiм’ї — 50 вiдсоткiв пенсiї по iнвалiдностi померлого годувальника;

на двох i бiльше непрацездатних членiв сiм’ї — 100 вiдсоткiв пенсiї по iнвалiдностi померлого годувальника, що розподiляється мiж ними рiвними частинами.

Тепер стало: (Вступає в дію з 01.01.2022р.)

«… Для обчислення пенсії по інвалідності відповідно до статті 54 цього Закону особам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, визначених статтею 10 цього Закону ( і для військових і для цивільних), стосовно яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, особи, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, внаслідок чого стали особами з інвалідністю, а також пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за осіб з їх числа за бажанням особи яка звернулася за пенсією, заробітна плата (дохід) визначається виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року…»

(Вступає в дію з 01.07.2021 р.)

„В усіх випадках розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи (для евакуйованих), не можуть бути нижчими:

для І групи інэлідністю – 3 700 гривень”;

„Розміри пенсії, передбачені частиною третьою цієї статті, починаючи з 2022 року щороку з 1 березня індексуються у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з урахуванням коефіцієнта збільшення, що визначається відповідно до абзаців другого і третього частини другої статті 42 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

(Цього теж раніше не було!)

(Також з 01.07.2021 року)

…Установити, що у разі якщо в осіб із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, визначених статтею 10 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, стосовно яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також в осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, внаслідок чого стали особами з інвалідністю, щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат та компенсацій до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в осіб з інвалідністю I групи ˗ 100 відсотків, в осіб з інвалідністю ІI групи ˗ 80 відсотків, в осіб з інвалідністю ІIІ групи ˗ 60 відсотків розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за попередній рік, таким особам з інвалідністю виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії (далі — щомісячна допомога до пенсії) в сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

Для інвалідів-військових майже нічого не змінилося, крім того що тепер буде важче оспорювати в суді право на пенсію з 5 мінімальних зарплат, без врахування формули КМУ визначеної в Постанові №1210. Тепер в Законі зазначено, що пенсія визначається «…у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України»

Хочу підкреслити для розуміння того, що зазначив в своєму рішенні №1-р(ІІ)2021 від 07.04.2021р. Конституційний Суд України:

« 1. Визнати такою, що не відповідає Конституції… щодо уповноваження Верховною Радою України Кабінету міністрів України визначати своїми актами мінімальний розміри пенсій за інвалідністю, що настала внаслідок….»

Топ то неконституційним є саме встановлення Постановою №1210 мінімальних розмірів пенсій. Зараз мінімальні розміри пенсій встановлені в Законі. Рішення Конституційного суду – виконані.

І друге, нагадую, що Конституційний Суд вказав, що якщо Верховна Рада за 3 місяці не приведе в нормативне врегулювання ст.54 Закону… у відповідність з Конституцією (топ то уповноваження встановлення розміру пенсій КМУ) – вступає в силу стара редакція ст.54 Закону… (топ то 10, 8,6-мінімальних пенсій за віком).

Верховна Рада прийнявши Закон № 4555 зробила все, що їй визначило рішення Конституційного суду…

І останнє, на що я хочу звернути увагу…

Безперечно велика несправедливість є в тому, що Держава не звертає увагу на ліквідаторів і постраждалих 2-ї і 3-ї категорій!!! Ми просили і пропонували, щоби у законопроекті №4555 було передбачене суттєве збільшенні додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи і вона була прив’язана до прожиткового мінімуму. Не так, як зараз по Постанові №1210:

«…особам, що належать до категорiї 1:

з числа учасникiв лiквiдацiї наслiдкiв аварiї на Чорнобильськiй АЕС:

iнвалiдам I групи — 474,5 гривнi;

iнвалiдам II групи — 379,6 гривнi;

iнвалiдам III групи — 284,7 гривнi;

для iнших iнвалiдiв, щодо яких встановлено причинний зв’язок iнвалiдностi з Чорнобильською катастрофою:

iнвалiдам I групи — 341,64 гривнi;

iнвалiдам II групи — 227,76 гривнi;

iнвалiдам III групи — 170,82 гривнi;

2) особам, що належать до категорiй 2–4:

з 1 сiчня 2012 р.:

особам, що належаэть до категорiї 2, — 170,82 гривнi;

особам, що належать до категорiї 3, — 113,88 гривнi;

особам, що належать до категорiї 4, — 56,94 гривнi;

3) дiтям-iнвалiдам, а також хворим внаслiдок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу — 170,82 гривнi…»

Якби депутати повисили ці виплати хоча би в 5 разів, то й 2 і 3 категорії, хоч трошки щось би отримали. Іншого механізму збільшення пенсій 2-ї і 3-ї категорій я не бачу…

А від того, що вони прийняли

« Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи виплачуються повністю незалежно від заробітної плати, пенсії чи іншого доходу» — нам не холодно , а ні жарко. Ми і так отримуємо її в повному обсязі…

Я вважаю, що для всіх чорнобильських громадських організацій на першому плані зараз повинно бути питання поліпшення соціального захисту ліквідаторів і потерпілих саме 2-ї і 3-ї категорій!!!

Голова Донецької обласної організації
ВГОІ «Союз Чорнобиль України»
Сергій Нехаєвський

Источник:

36 комментариев:

  1. Неправду говорит товарищ Нехаевский.. Исчисление пенсий для гражданских, исходя из 5-кратной зарплаты, вступает в действие не с 1-го июля, а с 1-го января 2022- читайте Прикинцэви положэння. И это еще не вся НЕПРАВДА от Нехаевского- начисление пенсий, исходя из 5-ти кратного размера зарплаты, гражданским и военным будут назначаться по РАЗНЫМ формулам. Для гражданским - по ст.27 Пенсионного закона. Для военных- на основании отдельного Постановления Кабмина. Это постановление сейчас пишется. Не смешивайте военных с гражданскими, статья 59 по военным ОСТАВЛЕНА.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Пусть пишут для военных что хотят, с учётом того, что новая постанова не должна уменьшать уже того, что имеем. Все фантазии новой постановы (если такова действительно пишется) под жёсткий контроль "военного с ружьём".

      Удалить
    2. До чого тут ст27 для інвалідів?😀
      В ст 57 вказано,що при нарахувані пенсії по ст 27 Про пенсійне ..вкахлвужться заробіток в зоні.
      Це пенсії за віком для 2 і3 кат
      А при нарахувані пенсії по інвалідності зарплата для нарахування пенсії з 5 мін зарплат
      Для військових-пряма дія ст 59п3 скасована,і зарплата для нарахування пенсії з 5 мін.зарплат,так як зараз нарахована по п9,1 пост.1210.

      Удалить
    3. Не надо упрекать меня в том, что я говорю не правду. Надо читать внимательно. Я так и написал, о том что и когда вступает в действие. Ну, а насчет того что там и для кого сейчас пишется - мне не ведомо. Разве только АНОНИМАМ...

      Удалить
  2. Партизанен"5 июл. 2021 г., 00:34:00

    Нехаевский ,а для "іншіх інвалідів,що встановлено" это ж для "ПОТЕРПІЛИХ" 2) Где ти нашел ---"вступає в дію з 01,07. 2021р"-----"для для 1 групи інэлідністю --3700 гривень" Нехаєвский, есть ли хоть в одного партизана,или даже срочника пенсия ----"МАКСИМАЛКА(то-есть переходить 10 кратно 10 минималок),а в гражданских "заробитчан" и станциоников,которые,тоже примкнули к гражданским с единой целью выпрасить в Каб Мина ------- снять для бедних "гражданских" не что ли ,а снять "ОГРАНИЧЕНИЕ 10(десяти кратки),чтоб получали без ограничения сумашедствия! Дементьев,что снова ценцура КГБ не пропустит свободу слова?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Да пусть уже дадут максимальщикам по 200 000. Пусть лечатся, ящиками покупают коньяк Хенеси и закусывают омарами с лангустми, не думаю, что всю пенсию максимальщики тратят на горчичники, зелёнку и клизму. Показательный пример: у меня знакомая старушка-веселушка попросила купить квартиросъёмщиков ящик водки, чтоб отвести душу,сильно любила оковыту. Ну и шо вы думаете, через неделю старушки не стало, на радость наследников. Вывод: не всегда много это хорошо.

      Удалить
    2. что снова ценцура КГБ не пропустит свободу слова?
      Ты хоть сам понял что написал? У внуков грамоте обучись, лесной житель.

      Удалить
  3. Поліпшення соціального захисту ліквідаторів 2-і категоріі - так! А що відносно потерпілих, то треба взагалі повідмінювати як статуси потерпілих, так і статуси забруднених радіоактивних територій. Досить тримати наш народ за дурнів, розповідаючи народу усякі дурниці. Там вже років 30 немає ніякоі радіаціі. Є лише хитрість та жадоба.

    ОтветитьУдалить
  4. Щось я тебе не бачив 17.06.21р. Біля Верховної Ради України на акції протесту.

    ОтветитьУдалить
  5. Скажите кто знает а нужно ли идти в пенсионный фонд писать заявление на перерасчет пенсии согласно закону 4555. или это они сделают автоматически?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. В 4555 для многих написан. Тебе, по какому вопросу? Может хоца 6-8-10, тогда пиши в передачу "Приходи сказка".

      Удалить
  6. Народ подскажите по пенсии с 1июля нужно ли идти впенсионный или все автоматом пойдет и какая пенсия у ликвидатор гражданского 2 группа будет с 1 июля заранее хто откликнется всем спасибо

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. 80%від середньої зарплати за минулий рік 10340-8272+379=8651

      Удалить
  7. С 1-го июля гражданский ликвидатор 1-й получит 80% СРЕДНЕЙ зарплаты за 2020-й год. Средняя зарплата где-то 10300 гоивен, 80% от нее в районе 8 тысяч.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. гражданский ликвидатор 1-й получит 80% СРЕДНЕЙ зарплаты
      средняя температура в палате тоже может быть кому то комфортной

      Удалить
  8. Хто може написати чи можна подавати в суд про пенсію згідно рішенню суду чи ні і як іде ця вся процедура

    ОтветитьУдалить
  9. Нечаенскии,а как же
    Конституция, отдыхает?
    Решение
    Конституционного суда основывается только на
    Конституции
    Украины.
    А закон4555 сплошное нарушение основного закона.
    Не вводи люди в заблуждение что
    Верховныи совет полностью выполнил решение
    Констиционного суда нормы в законе совсем не констиционные.
    Так что кто придет в суд,по идее получит позитивное решение.
    Вопрос только в том, будут ли выполнятся решения судов,этои так называемой властью.

    ОтветитьУдалить
  10. Минимальная пенсия ЛПА 2гр.
    с 01.07.21г.
    П = 10340грн.× 0,8 = 8272грн.
    (все автоматом пойдет)

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Зачем сразу АВТОМАТОМ пугать, они и так заплатят! 😜

      Удалить
    2. 8272 -это для гражданских или военных?

      Удалить



  11. ІІ. Прикінцеві та перехідні положення
    2.особами з інвалідністю, щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат та компенсацій до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в осіб з інвалідністю I групи — 100 відсотків, в осіб з інвалідністю ІI групи — 80 відсотків, в осіб з інвалідністю ІIІ групи — 60 відсотків розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за попередній рік, таким особам з інвалідністю виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії (далі — щомісячна допомога до пенсії) в сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

    8272грн. с учётом надбавок.


    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Та.яка.враховуеться..для..обчислення..пенсії.за.попередній.рік.а.в.2020р.для.обчислення.пенсії.була.сума.7763грн.17коп.,середня.за.17,18,19роки.!

      Удалить
  12. гражданский.5 июл. 2021 г., 15:36:00

    следующий шаг власти изменения в конституции чуете ваеные чем пахнет.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Следующий шаг власти на уменьшение притендентов на пенсионную и социальную помощь от государства. Согласно новых реформ в 60 лет уже большинство не выйдет во время на пенсию, тоже самое касается и социального обеспечения. Вот только Чернобыльское наследие ещё остаётся, как кость в горле.

      Удалить
  13. Инвалид 3 гр партизан 40 % добавили децел, стало 7138,повысят или снимут? Чо то ни фига не разберусь

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. До 01.01.22г. для партизан пенсия без изменения.
      Основная пенсия без доплат:
      П= 5426×2,9×0,4(40%)=
      6294,16грн.

      Удалить
    2. Спасибо. А изменения предвидятся?

      Удалить
  14. Если вам ни холодно ни жарко ,то вдовам холодно от 113 грн за потерю мужа !

    ОтветитьУдалить
  15. Военным ликвидаторам поврезали пенсии от 2500-3000грн.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Зачем печатаете бред?Я военный кадровый дали как и давали только трошки больше.Админ ты за кого?

      Удалить
    2. Брехня!! уже проверено.Жена вчера получила как положено и друзья тоже.БРЕХНЯ!!!!!

      Удалить
  16. Откуда такая информация,что получали то и получаем и будем получать.

    ОтветитьУдалить
  17. спрашивал у знакомого партизана 3я грп-10390.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Так причому тут партизани, мова йде про військових, які отримують військові пенсії,непутайте бублик з калачем,та не біжіть спереді лісапета,мова йде про військових які отримують військові пенсії.Саня ти зрозумів.

      Удалить
    2. Мужики у знакомого мента не чернобыльца сняли почти пол пенсии.Кто знает в чем прикол?

      Удалить
    3. Это Путин виноват, а шо ты не знал?

      Удалить