Виправлять помилку в пенсійній реформі: щорічну індексацію пенсій проводитимуть по-новому

Верховна Рада нещодавно підтримала в першому читанні законопроєкт №4668, який містить чергові зміни в порядку пенсійного забезпечення.

Законопроєкт, поданий до парламенту Кабінетом міністрів, за словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, "виправляє помилку пенсійної реформи 2017 року, коли пенсії частині військових пенсіонерів, науковців, державних службовців, пенсіонерів з органів місцевого самоврядування виключили з механізму індексації".

Основна мета нового законопроєкту - приєднання всіх категорій пенсіонерів до порядку щорічної індексації, яка проводиться відповідно до закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Нагадаємо, що процент підвищення пенсій розраховується як середня величина між процентом інфляції та процентом зростання середньої зарплати за попередній рік.

Наприклад, за даними уряду, зарплата українців у 2020 році виросла на 17%, а інфляція склала 5%. Відтак пенсії українським пенсіонерам індексувалися на середнє арифметичне цих чисел - 11%.

Якщо законопроєкт буде прийнято, то вже наступного року "чорнобильці", колишні прокурори, військовослужбовці та ветерани інших силових структур отримають індексацію пенсій після 1 березня за з порядком, який передбачений для решти пенсіонерів.

Правда, для військових все ж таки передбачені певні особливості. Індексація на загальних підставах для них буде проводитися тільки в тому разі якщо за попередній рік їм не підвищували пенсії відповідно до закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Втім за каденцію президента Володимира Зеленського військовим ще жодного разу не підвищували зарплати і нічого не віщує того, що це може відбутися в нинішньому році. Так що, скоріше за все, військовим пенсіонерам з 1 березня наступного року буде проіндексовано пенсії на загальних підставах. Відзначимо, що з 2022 року, в зв'язку з планованим збільшенням фінансування оборонного сектора, військовим все ж обіцяють надбавку до зарплати.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофу": Індексація для всіх: Кабмін готує зміни у виплатах пенсій

 

ИСТОЧНИК: 

5 комментариев:

  1. ну да всем по новому а чернобыльцам на 2006 год 928гривен 81 ко. такая индексация на Украине по новому справедлива

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. С такими темами обращайся на сайт "Мы чернобыльцы-максимальщики".

      Удалить
  2. Нее,мы чернобыльцы виртуальщики,нам или 6 ,8 ,10 минимальных пенсий или 5 минимальных зарплат подавай,причем прямого действия!
    А лигитимная зп в зоне отчуждения,кратность в зависимости от зон опасности-это для неудачников...
    Нам,пацанам без кратности,виртуалку давай!
    СМ! Если опять не опубликуешь,это будет очень плохо с Вашей стороны!
    Я понимаю,цензура и все такое,но нужно уважать и другие мнения!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Отвечаю только за свой 86 год участия. Кто был в 86 году хоть по зарплате ,или по призыву через военкомат, или с колхоза с маленькими зарплатами, все ребята 86 года участия ,без исключения, должны быть с достойной пенсией и по инвалидности, и без инвалидности. За остальных ничего плохого не имею. Если есть возможность, используйте право по зарплате и кратности, другим по закону. С кратностью согласен, но степень геройства ,определять зарплатой с гражданки, это не уместно.

      Удалить
    2. А по зонам опасности степень геройства нельзя определить?

      Удалить