6 ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС подали в суд на Януковича


Шестеро ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, інваліди 2-ї групи з Кривого Рогу, судяться з Президентом Віктором Януковичем через «порушення ним своєї присяги в частині забезпечення прав громадян» і «бездіяльність щодо захисту прав чорнобильців».

Позов сьогодні подали до Вищого адміністративного суду, повідомив представник позивачів у суді Валерій Романов. Про це пише «Тиждень» з посиланням на Радіо Свобода.

Як розказав Романов, у своєму позові чорнобильці вимагають визнати, що Президент порушив присягу, не забезпечивши дотримання прав інвалідів-чорнобильців в Україні, і зобов’язати главу держави забезпечити дотримання цих прав.

За словами представника позивачів, шестеро чорнобильців з Кривого Рогу у судах вищої інстанції довели своє право на отримання пенсійних виплат у розмірі 8 мінімальних пенсій щомісяця, однак органи пенсійного забезпечення ці судові рішення виконувати відмовились.
 
За даними Романова, починаючи з 2011 року, чорнобильці тричі звертались до президента, однак його адміністрація тільки перенаправляла їхні звернення в інші інстанції, не вирішуючи питання по суті.

«Рішення вступило в дію, але в Пенсійному фонді сказали, що такі рішення виконувати не будуть. Чорнобильці звертались до президента, надсилали документи, а він їх не читає, перенаправляє тим, на кого чорнобильці скаржаться, хоча в своїй присязі він клявся і зобов’язувався права громадян захищати. Відтак чорнобильці звернулись до суду. Зараз пенсії чорнобильців складають 1200-1300 гривень, хоча, за законом, мали б бути близько 7 тисяч гривень», – розказав Романов.

Він заявив, що якщо Вищий адміністративний суд відхилить позов чорнобильців, у позивачів з’явиться можливість звернення до Європейського суду з прав людини і вони скористаються цим правом.

Нагадаємо, минулого року в Україні пройшло чимало акцій протесту за участю чорнобильців, що вимагали перерахувати їм пенсії і виконувати рішення судів щодо соціальних виплат.

Пізніше Державна фінансова інспекція в результаті ревізії у Пенсійному фонді та його територіальних підрозділах встановила 1575 випадків непідтвердження статусу учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи. Виявлені під час перевірки порушення призвели до збитків державного бюджету на суму понад 63 млн гривень.


Комментариев нет:

Отправить комментарий