Чорнобильці: ліквідація ліквідаторів


Українська влада відмовляє чорнобильцям у гідному соціальному забезпеченні.

26 квітня Україна відзначила 27-му річницю від дня вибуху на Чорнобильській атомній електростанції.  Ця техногенна катастрофа досі вважається наймасштабнішою в світі. Потужність вибуху на ЧАЕС порівнюють з  500 атомними бомбами, які скинули на Хіросіму в 1945-му. Після аварії було утворено 30-кілометрову зону відчуження, з якої евакуювали 115 тис. чоловік. Ще 600 тис. мобілізували для ліквідації наслідків катастрофи. За інформацією організації Союз „Чорнобиль”, після роботи на заражених об’єктах 60 тис. з них померло, а ще 165 тис. стали інвалідами. Втім, представники влади згадують про ліквідаторів лише у чергову річницю вибуху на ЧАЕС, і то побіжно, адже чорнобильці всупереч волі держави продовжують послідовно боротися за свої соціальні права.
 
 Як відомо, наприкінці 2011-го початку 2012-го Україною прокотилися масові акції чорнобильців і афганців, які протестували проти скорочення пільг. Мітингувальники вступали у  конфлікт з міліцією, ставили намети навколо держустанов, оголошували сухе голодування, однак постанови Кабміну так відмінити і не змогли. Незважаючи на це більшість ліквідаторів продовжують відстояти свої права через суд.

 Цього року головною новиною в контексті чорнобильських роковин стало будівництво „Укриття”, яке замінить собою нині існуючий саркофаг над четвертим енергоблоком. Об’єкт має бути завершено 2015-г року, наразі побудовано половину. Його приблизна вартість складає півтора мільярди євро. Будмайданчик у зоні відчуження відвідав президент Віктор Янукович, який позитивно оцінив хід робіт. Відносно ж ліквідаторів голова держави заявив, що влада повинна ретельно переглянути списки чорнобильців, щоб соціальна допомога надавалася ”виключно тим, хто дійсно її потребує і має на це законне право”.  В той  же час Янукович визнав, що рівень допомоги на разі є недостатнім.

 За словами директора департаменту соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Олени Кравченко, середня сума пенсії для чорнобильців складає більше 4 тис. грн., а фонд, призначений для даних виплат, постійно зростає. В той же час вона підтвердила, що в судах знаходиться майже 400 тис. позовів від ліквідаторів з вимогою повернути колишні пільги.

”Станом на початок нинішнього року на розгляді в судах (в тому числі апеляційному та касаційному) перебувало 378,7 тисячі справ за позовами громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Загальна сума таких позовів досить значна і досягає 5,1 мільярда гривень”, – повідомила представниця уряду.

 Без додаткової боротьби ці гроші навряд чи колись потраплять до адресатів, однак заяв чорнобильців про черговий перехід від судового протистояння до вуличних протестів поки не лунало. Втім у день роковин в деяких регіонах країни ліквідатори все ж виказали своє незадоволення політикою влади. Так, у місті Артемівськ Донецької області під час виступу голови міської організації «Партії Регіонів» Олександра Шинкаренко інваліди-чорнобильці скандували „Ганьба!”.

 „Мене вже коробить від лукавства влади, яка називаючи нас героями, кланяється в пояс, але відмовляється виконувати соціальні зобов’язання. Ми вибивали належні виплати через суд, а прем’єр-міністр скасував рішення суду – це абсурд і приниження. Закони трактуються не на користь людей, а в інтересах чиновників! У першому пункті закону зазначено, що нарахування пенсії може проводиться від розміру зарплати, а про існування другої пункту, у якому вказані мінімуми кожної групи інвалідності держава забула!”- заявив один з місцевих чорнобильців Геннадій Доценко, якого цитує сайт http://www.06274.com.ua/news/310299

 Його також підтримав Геннадій Соловйов, який двічі працював у Чорнобилі, здійснюючи дегазацію і дезактивацію на четвертому блоці. За словами ліквідатора, навіть зважаючи на  військову пенсію грошей на ліки йому вистачає не повною мірою.

 В це не важко повірити, адже за словами міністр соціальної політики Наталія Королевська, лише за минулий рік кількість постраждалих від чорнобильської аварії скоротилась на 54 тисячі осіб. Держава відмовляється брати на себе відповідальність за ліквідаторів і в прямому сенсі прирікає їх на смерть. Лише продовження масових протестів з жорсткими ультиматумами владі дасть шанс чорнобильцям відстояти своє право на заслужену допомогу.

Альона Ткаліч.

Комментариев нет:

Отправить комментарий