САВУЛЯК Сарненські чорнобильці




Напередодні 27-ї річниці аварії на Чорнобильскій АЕС її ліквідатори пройшли медичне обстеження. Виїзні бригади фахівців спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення відпрацювали у всіх районах Рівненщини. Рання діагностика недугів та надання якісного і професійного медобслуговування є одним із завдань та складовою ініціатив Президента України щодо соціального захисту кожного постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС. Продовжить - Руслан Савуляк.
   
Ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС сарненчанин Володимир Юхимчук медичне обстеження проходить раз на рік. А коли загострюється хвороба, змушений звертатися до лікарів частіше. Цього разу на стан свого здоров'я медикам особливо не нарікав.

Володимир Юхимчук, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС: "Скарг немає. Так підлкуватися аби хвороба не прогресувала".

На обстеження, яке провели виїзні бригади Рівненського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення, прийшло чимало сарненських ліквідаторів. Для них це зручна нагода пройти фаховий медогляд за місцем проживання. Зазвичай, щоб пройти ультразвукове обстеження щитовидної залози чи отримати консультації вузькопрофільного спеціаліста їм доводилося їхати в обласний центр.

Валерій Нестерук, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС: "Наші лікарі само собою лікують, але як другий подивиться, то вже якісь висновки зробить. Два фахівця щось вирішать інше. Це дуже добре. Якби кожен рік так було. Люди б тоді приїжджали і лікувалися"

Тетяна Сухарєва, заступник голови Сарненської райдержадміністрації: "Ми ніби і проводимо диспансерізацію, і проводимо її планово, але факти і реальні речі підтверджують, що такі виїзди не просто доречні, а життєво необхідні. Тому що фахівці третинного рівня все таки фахівці з більшим досвідом."

Представники обласної влади особисто перевірили, як у районі проходить обстеження ліквідаторів. "Чорнобильці" озвучили їм кілька проблем. Зокрема, за їх словами, необхідні для підтвердження категорії медичні висновки можуть дати лише в обласній клінічній лікарні. Тобто після огляду в спеціалізованому закладі ліквідатори повинні пройти повторну диспансерізацію у Рівному.

Світлана Сад, заступник голови Рівненської облдержадмінстрації: "Я гарантую, що ця проблема надумана і вона зніметься. Кожний громадянин, який буде звертатися с підтвердженням, або на отриманнях по показах групи інвалідності, він її отримає за висновком саме комісії, яка працює в обласному радіаційному диспансері."

За результатами виїзних оглядів вісім ліквідаторів уже скерували на дообстеження в онкодиспансер. У чорнобильців також виявили недуги, лікування яких ефективне в обласній лікарні або спеціалізованому диспансері. Представники обласної влади та лікарі проаналізують підсумки роботи виїзних бригад, щоб розробити подальшу стратегію медичного супроводу ліквідаторів та інших жителів області, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий