В акціях протесту у Туреччині беруть участь провокатори – спецкор


У Стамбулі тривають масові акції протесту. Подробиці з місця подій радіостанція «Голос Столиці» дізналася в свого спеціального кореспондента Наталії Гуменюк.

Вуличні бої у Стамбулі не вщухають, а демонстрації, учасники яких вимагають відставки уряду, проходять навіть у курортних містах. Там до мітингів приєднуються люди усіх конфесій і віросповідань, і навіть туристи. Тим не менше, епіцентр подій – стамбульський район Бешикташ.

Наталія Гуменюк: Те, що зараз відбувається в Туреччині, зокрема в Стамбулі, не обмежується виключно демонстраціями. Вони проходять в основному ввечері, коли люди приходять з роботи. Сьогодні вночі відбувалися зіткнення з поліцією, людей досить жорстко розганяли сльозогінним газом. Цікаво те, що центральні турецькі медіа фактично не висвітлюють ці події, їх на турецькому телебаченні просто немає.
 
«Голос Столиці»: Ці акції дедалі частіше називають протестами кемалістів проти ісламістів. Причому, хтось говорить, що це боротьба еліт і людей. Є й інші, звісно, версії. Що послугувало приводом для початку акцій? Хто головний учасник протестів?

Наталія Гуменюк: Є інформація, що в цих акціях беруть участь провокатори. Це в основі своїй люди, які приїхали з інших регіонів Туреччини. А приводом до усіх нинішніх подій послужило будівництво торгового центру на місці дуже великого парку у центрі Стамбула. Але наскільки я розумію з розмов із звичайними людьми, вони обурені не самим будівництвом, а риторикою і діями прем'єр-міністра. Люди хочуть показати, що вони щось означають у своїй країні, і хочуть довести це уряду.

Нагадаємо, у Туреччині вже кілька днів триває акція протесту через рішення влади вирубати парк Гезі у районі Таксим у Стамбулі і побудувати на його місці торгово-розважальний комплекс у рамках реконструкції однойменної площі. Протестувальників підтримали половина провінцій Туреччини і турки, які проживають у країнах Європи. В Анкарі демонстранти вимагають відставки уряду. За повідомленнями, у ході акцій вже загинула одна людина.

ИСТОЧНИК  

Комментариев нет:

Отправить комментарий