В Коростені «чорнобильці» поставили серед міста намети і вимагають, щоб їхнім дітям дали оздоровчі путівки


Місто «чорнобильців» у протесті. Коростенці встановили наметове містечко і налаштувалися мітингувати, поки не розподілять належних їм оздоровчих путівок, адже літо вже настало, а тендерів урядники досі не провели. Про це йдеться у сюжеті програми «Вікна» на СТБ.

6-річна Юліана інвалід від народження. У дівчинки дитячий церебральний параліч. Її мати Ольга мріє з донькою потрапити до санаторію. Вона чула, що там дітям із ДЦП стає значно краще.

«Там дітям – і масажі. Вони там знають, як його, що робить. Хотілося поїхать, отдихнуть», - каже Ольга Горкуша, мати дитини-інваліда.

І Ольга, і її дитина – «чорнобильці», бо ж мешкають усе життя в Коростені – місті, яке дуже постраждало унаслідок катастрофи на ЧАЕС.
 
Із 65 тисяч мешканців Коростеня понад 58 тисяч – «чорнобильці», серед них 12 тисяч школярів, понад – 3 тисячі дітей на диспансерському обліку, з них 300 дітей – інваліди.

У травні торік третину путівок на оздоровлення коростенців уже було видано. Цьогоріч процес ще й не розпочався. Посадовці кажуть, з провини чиновників Міністерства соціальної політики затяглося проведення тендерів.

«У минулому році це було елементарно просто. Тобто, ми знали, яка кількість путівок буде, приблизно, зрозуміло. Ми знали, куди є путівки. Вивішувався список: там, наприклад, основних санаторіїв - профілі, які хвороби лікуються. І люди могли обирати. Сьогодні, на жаль, для людей вибору немає ніякого, тому що ми не маємо взагалі ніякої інформації», - каже заступник Коростенського міського голови Олександр Дзига.

«Вікнам» у Міністерстві відповіли, що планують закупити путівки на початку червня, а заїзди розпочати із середини місяця.

Утім, коростенські «чорнобильці» не вірять. Кажуть, поки до них путівки дійдуть, мине півліта, а той більше, а на осінь оздоровлювати дітей батьки не хочуть, аби ті не пропускали школи. Тож від 31 травня «чорнобильці»-ліквідатори оголосили акцію протесту – збираються ночувати серед міста у наметах, доки коростенські діти не отримають путівок.
«Ні лікування, ніяких путівок. Як був ліквідатором, з тих пір ні одної путівки я не одержав. Ніде я не оздоровився, нічого я не бачив, і мої діти нічого не бачили», - каже один із «чорнобильців»-протестувальників.

«Наших місцевих чиновників діти їдуть в першу чергу. А тим дітям, які дійсно є інвалідами, путівок не знаходиться, ніхто їх не запрошує», - розповідає Віталій Юшкевич, голова ради Коростенської ГО «Союз ветеранів Чорнобильської катастрофи».

Аби контролювати роздачу путівок, влада цьогоріч обіцяє залучити громадськість. Утім, коли будуть путівки і чи отримають їх ті, хто ніколи не оздоровлювався – невідомо.

Маленька Юліана не втрачає надії. Мріє про відпочинок.

«Хочу подивитись, як усі плавають. На море - з мамою, і з папою, і з братиком», - каже дівчинка.

Відео дивіться тут

1 комментарий:

  1. надо выбиват чернобыльцов путевки захотели,а остальные дети тоже больные на украине а как им быть.

    ОтветитьУдалить