"Фукусіма-1" готова вибухнути: рівень радіації ґрунтових вод зріс у 6,5 тисячі разів за добу


Рівень радіації в ґрунтовій воді під атомною електростанцією "Фукусіма-1" в Японії, на якій сталася аварія в березні 2011 року, зріс у 6,5 тисячі разів за добу. Експерти, що займаються дослідженнями наслідків катастрофи на АЕС, сьогодні, 18 жовтня, взяли проби води в одному з технічних колодязів і з'ясували, що вміст радіоактивних речовин у ній перевищив 400 тисяч беккерелів на літр за норми 150 беккерелів.

При цьому в пробах, взятих з того ж таки колодязя напередодні, рівень бета-випромінювання становив 61 беккерель на літр, передає SINA з посиланням на оператора станції - енергокомпанію Tokyo Electric Power Company.

За даними ТЕРСО, 400 тисяч беккерелів на літр є найвищим показником з початку вимірювань після витоку 300 тонн радіоактивної води в серпні цього року. Ця зміна стало найбільш різкою із досі зафіксованих на АЕС, зазначає ИТАР-ТАСС.

Керівництво енергокомпанії також стверджує, що від рідини виходить сильне бета-випромінювання, що свідчить про вміст у ній стронцію-90 і тритію. У вересні у воді з цього технічного колодязя також було зафіксовано високий рівень вмісту тритію - 97 тисяч беккерелів на літр. Начальство TEPCO вже прийняло рішення видалити шар ґрунту навколо резервуара, щоб запобігти потраплянню зараженої рідини в Японське море.

Варто зазначити, що незважаючи на вжиті TEPCO заходи, зокрема, спроби встановити на станції наземні резервуари з суцільнометалевим дном, на "Фукусімі-1" тривають періодичні витоки. Зокрема, у четвер співробітники станції виявили пошкодження на одному з резервуарів для збору ґрунтової води. Пробоїну вдалося швидко усунути, обсяги рідини, що витекла, уточнюються.

За останній час на АЕС було зафіксовано кілька подібних випадків. Так, потужний витік радіоактивної води, - близько 300 тонн, - вміст радіоактивних речовин в якій перевищив 80 млн беккерелів на літр, стався в серпні цього року. Він викликав підвищення рівня радіації в 10 разів і став наймасштабнішим з моменту аварії на станції в 2011 році. Фахівці ТЕРСО були змушені екстрено відкачати решту воду з пошкодженої цистерни.
Нагадаємо, 1 жовтня на аварійній атомній електростанції "Фукусіма-1" в Японії трапився черговий витік радіоактивної води. Витік стався під час перекачування зібраної на станції дощової води з одного резервуара в інший. Її обсяг становив близько чотирьох тонн.


Комментариев нет:

Отправить комментарий