Грошова компенсація не замінить повноцінне гаряче харчування 35 тис. дітей чорнобильських зон Житомирської області, - Развадовський

Учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, народний депутат Віктор Развадовський просить прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та голову парламентського комітету з питань економічної політики Андрія Іванчука невідкладно вжити відповідних заходів реагування щодо забезпечення гарячим харчуванням 35 тисяч школярів Житомирської області, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

«Минулого року проблема безплатного харчування школярів, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, викликала серйозне занепокоєння. За результатами журналістських розслідувань, небезпідставно напрошувався висновок, що учасники конкурсних торгів по закупівлі послуг з організації харчування вказаної категорії дітей змагалися за найвищу ціну та найнижчу якість продуктів харчування.

Цьогоріч Міністерство соціальної політики України, як головний розпорядник коштів на вказану соціальну послугу, наразі навіть не визначило організаторів такого харчування школярів, а тому з березня 2014 року понад 35 тисяч учнів Житомирщини не забезпечуватимуться гарячим харчуванням. І хоч Постанова КМУ від 08.02.1997 № 155 «Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачає отримання родинами дітей шкільного віку гарантованої державою відповідної компенсації - 180-190 гривень на місяць (в залежності від віку), її не можна вважати такою, що замінює повноцінне гаряче харчування школяра», - йдеться у зверненнях народного обранця з Житомирської області.

Зважаючи на вище викладене, Віктор Развадовський наполягає на необхідності удосконалення вітчизняної нормативно-правової бази щодо проведення тендерів по закупівлі послуг з організації безоплатного харчування дітей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, яке б дозволило проведення таких конкурсних торгів обласним державним адміністраціям. «Відповідна зміна законодавства України дасть змогу визначати на тендерах переможцями з організації безоплатного харчування школярів цієї категорії ті підприємства, які мають для цього матеріально-технічну базу, кваліфікованих фахівців, багаторічний досвід роботи та будуть підконтрольні місцевим органам влади», - наголошує наш земляк.

В іншому депутатському зверненні, керуючись ст.ст. 16, 17, 19 «Про статус народного депутата України», Віктор Развадовський звернувся до керівника Уряду України з клопотанням вжити заходів у межах своєї компетенції щодо вирішення питання санаторно-курортного лікування постраждалих 1-ї категорії внаслідок Чорнобильської катастрофи наших земляків у КП «Житомирський обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші» Житомирської обласної ради, який володіє для цього прекрасною матеріальною базою та професійним медичним персоналом.

Причину такого свого кроку парламентарій пояснив тим, що на поточний рік відповідно до Порядку організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого Постановою КМУ від 27.03.2013 № 261, заяви на санаторно-курортне оздоровлення подали 3093 постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС. І це за умови, що їх у Житомирській області проживає біля 10 тисяч (в т.ч. майже 1,5 тис. ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС).

«Свою відмову від пільгових безкоштовних санаторно-курортних путівок та небажання подавати заяви про їх виділення постраждалі 1-ї категорії пояснюють тим, що їхнє матеріальне забезпечення та стан здоров'я не дозволяють отримувати таке лікування далеко від дому за межами області», - зазначив народний обранець.

До речі, минулого тижня Житомирська обласна рада підтримала запити з цих питань депутатів фракції Всеукраїнської Чорнобильської Народної Партії «За добробут та соціальний захист народу» (яку до обрання народним депутатом України у 2010-2012 роках очолював Віктор Развадовський) до голови Житомирської облдержадміністрації та проголосувала за відповідні звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Міністерства соціальної політики України.

ИСТОЧНИК

1 комментарий:

  1. Стоимость горячего питания исчисляли исходя из своих аппетитов? В школе и не должно быть горячего питания, полноценный обед может быть только дома. Вспомните свое пребывание в школе. У этих детей что нет родителей? Обеспечьте родителей работой, платите полноценную зарплату и не будет никаких проблем!!! Обеспечьте выплату пенсий в соответствии с законом и хватит заниматься херней, показывая какие вы умные. Не стоит заговаривать и валить кучу несуществующих и копеечных проблем.

    ОтветитьУдалить