МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ


Президенту Всеукраїнської громадської організації інвалідів
 „Союз Чорнобиль України" Андреєву Ю.Б.

Шановний Юрію Борисовичу!

Міністерство соціальної політики України розглянуло Ваш лист і повідомляє.

Міністерством ведеться постійна робота щодо обговорення комплексу проблем з метою розроблення і внесення узгоджених, соціально-виважених законодавчих ініціатив щодо врегулювання питань пенсійного забезпечення і соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На виконання соціальних ініціатив Президента України, Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 23.04.2012 №327 „Про підвищення рівня соціального захисту населення", якою реалізовано механізм осучаснення заробітної плати для обчислення пенсій тим, хто вийшов на пенсію до 2008 року.

В Державному бюджеті України на 2014 рік обсяг видатків, що спрямовується Пенсійному. фонду України, передбачено в обсязі 87,4 млрд. грн., що на 4,1 млрд. грн. (або на 5 %) більше, ніж у 2013 році.

Запланований обсяг асигнувань дасть можливість продовжити фінансування соціальних ініціатив Президента України у сфері пенсійного забезпечення, що були запроваджені ще у 2012 році, зокрема, перерахунок пенсій громадянам, які вийшли на пенсію до 2008 року.

Крім того, з метою забезпечення належного соціального захисту кожного громадянина України державним бюджетом на 2014 рік передбачено поетапне зростання розміру прожиткового мінімуму, зокрема, розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність у 2014 році у порівнянні з 2013 роком, зросте в середньому на 8 відсотків.

Таке підвищення дозволить підвищити розміри мінімальної пенсійної виплати   та   додаткової  пенсії  за  шкоду   заподіяну   здоров'ю   особам   які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Водночас, прикінцевими положеннями Закону України „Про Державний бюджет України на 2014 рік" передбачено на основі моніторингу виконання Державного бюджету України за підсумками І півріччя 2014 року внести пропозиції щодо підвищення соціальних стандартів та їх фінансового забезпечення.

Додатково повідомляємо, що з 01.07.2013 набув чинності Закон України „Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії"", яким удосконалено механізм щорічного перерахунку раніше призначених пенсій шляхом збільшення заробітної плати, з якої призначена (перерахована) пенсія, на коефіцієнт, який відповідає не менше 20 відсоткам зростання середньої заробітної плати порівняно з попереднім роком, але не менше росту інфляції.

Відповідний перерахунок пенсій буде проведено з 1 березня 2014 року.

На даний час Міністерством, з метою поліпшення пенсійного забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, опрацьовуються питання, зокрема, у 2014 році:

проведення подальшого осучаснення пенсійних виплат, із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за 2008 рік;

- збільшення мінімальної пенсійної виплати інвалідам-ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які належать до інвалідів війни.

В той же час слід зауважити, що подальше підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян повинно здійснюватися комплексно, в рамках чинного законодавства в сфері соціального та пенсійного забезпечення з урахуванням соціальної спрямованості політики Уряду, стану соціально-економічного розвитку країни і збалансування додаткових видатків з наявними бюджетними ресурсами.

З повагою                                                            
Заступник Міністра -
керівник апарату                                                           В. Коломієць

ИСТОЧНИК: 
---------------------------------------------------------------------------------------------

Всеукраїнська громадська організація інвалідів
 „Союз Чорнобиль України»
вул. Ю.Коцюбинського, З,
м. Київ, 04053
Секретаріат Кабінету Міністрів України
вх №134 від 17,03,2014

Про розгляд звернення громадської організаці

Міністерство соціальної політики України на виконання доручення Секретаріату Кабінету Міністрів України від 14.02.2014 № 1472/0/2-14 розглянуло запит ВГОІ „Союз Чорнобиль України» від 07.02.2014 № 87 стосовно внесення змін до Типового положення про комісії з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу у зоні відчуження в 1986-1990 роках (далі — Типове положення), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2012 №886 „Про комісії з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу у зоні відчуження в 1986-1990 роках», та повідомляє.

Листом від 22.11.2013 № 1060/20/112-13 було надано відповідь стосовно порушеного питання.

Щодо проведення семінарських навчань стосовно роботи регіональних комісій з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках.

В грудні 2012 року та у грудні 2013 року Мінсоцполітики проведено семінари, у ході яких порушувалися питання щодо роботи регіональних комісій з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках.

Наразі в Мінсоцполітики опрацьовується питання стосовно проведення чергового семінару.

Щодо створення комісій з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках на рівні виконкомів (ра йдержадм ін істрацій).

Мінсоцполітики щотижнево отримує звіти від регіональних комісій з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, в яких зазначається кількість рішень щодо видачі та відмови у видачі довідки про заробітну плату за виконання робіт з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також щодо кількості справ, що перебувають на опрацюванні в регіональних комісіях.

Виходячи з наданої регіональними комісіями інформації, вважаємо, що на цей час підстав для роботи комісій з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках на рівні виконкомів (райдержадміністрацій) немає.

Щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2012 №886 „Про комісії з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу у зоні відчуження в 1986-1990 роках», якою затверджено Типове положення, у частині надання вирішального та дорадчого голосу окремим членам комісії.

Відповідно до частини п’ятої статті 21 Закону України від 22.03.12 №4572-VI „Про громадські об’єднання» громадські об’єднання мають право брати участь у порядку, визначеному законодавством, у роботі консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, що утворюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування для проведення консультацій з громадськими об’єднаннями та підготовки рекомендацій з питань, що стосуються сфери їхньої діяльності.

Так, згідно з пунктом 3 Типового положення до складу центральної комісії входять спеціалісти з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, правового забезпечення та інших структурних підрозділів Мінсоцполітики, представники органів Пенсійного фонду України, Укрдержархіву і всеукраїнських громадських організацій ( за згодою), які мають місцеві осередки в усіх регіонах.

До складу регіональної комісії входять спеціалісти з питань праці, правового забезпечення, контролю за призначенням пенсій та інших підрозділів Міністерства соціальної політики Автономної Республіки Крим, обласних, міських головних управлінь праці та соціального захисту населення, представники органів Пенсійного фонду України, Укрдержархіву і всеукраїнських громадських організацій ( за згодою), які мають місцеві осередки в усіх регіонах.

Рішення приймається центральною і регіональною комісією, якщо за нього проголосувала більшість присутніх на її засіданні членів комісії.

На засіданнях комісій враховується думка кожного члена комісії, які мають рівні права при обговоренні, голосуванні та прийнятті рішення. У разі незгоди з прийнятим рішенням центральної або регіональні комісії член комісії письмово викладає свою позицію, яка додається до протоколу засідання.

Враховуючи зазначене, підстав для внесення змін до Типового положення у частині надання права вирішального голосу представникам всеукраїнських громадських організацій (за згодою), які мають місцеві осередки в усіх регіонах, не вбачається.

Водночас повідомляємо, що порушене питання потребує детального вивчення.

Тому, з метою виявлення неврегульованих Типовим положенням питань до регіональних органів соціального захисту направлено запити з проханням надати пропозиції стосовно доцільності та необхідності внесення змін до зазначеної вище постанови (лист від 18.02.14 №112/20/112-14).

Заступник Міністра
Л.Дроздова


4 комментария:

  1. господа из Минсоцполитики, не называйте андреева уважаемым, он таковым не является.

    ОтветитьУдалить
  2. Любой гражданин Украины имеет право обращаться во все инстанции и требовать, чтобы его мнение было учтено. Андреев опять за свое: только всеукраинские и осередками. Да пошел ты! Заволновался, что все чаще и чаще чернобыльцы группами сами идут к власти? А кому ты нужен? Задолбал!!!

    ОтветитьУдалить
  3. Отменить постановление 1210 и сколько проблем отпадет само сабой,а эту иуду андреева посадить на минималку,тогда посмотрим кто трусонос...

    ОтветитьУдалить
  4. кому былоподнята пенсия.я как получал так и получил.минималку.

    ОтветитьУдалить