ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

ІНФОРМАЦІЙНЕ  ПОВІДОМЛЕННЯ
про засідання круглого столу на тему «Вдосконалення Постанови Кабінету Міністрів України» від 23.11.2011 року №1210 в розділі евакуйованих із зони відчуження та військовослужбовців»

09 липня 2015 року відбулося засідання  круглого   столу,  на  якому  обговорювалися
пропозиції щодо вдосконалення Постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 року №1210 з метою поліпшення пенсійного забезпечення інвалідів-ліквідаторів та евакуйованих із зони відчуження, а також пропозиції щодо законопроекту про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

В роботі круглого столу взяли участь члени Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України», керівники обласних організацій і колективних членів  ВГОІ «Союз Чорнобиль України», керівники Всеукраїнської організації ветеранів Чорнобиля  та Всеукраїнської Спілки ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86», а також представники: Міністерства соціальної політики України; Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування  та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;  Пенсійного фонду України; Фонду соціального захисту інвалідів; інших державних органів і організацій, народні депутати України.

Заступник Міністра соціальної політики України В. Іванкевич поінформував, що у відповідних міністерствах проходить процедуру погодження проект постанови про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України» від 23.11.2011 року №1210, підготовлений  Пенсійним фондом України. Ним передбачено, зокрема, збільшення мінімальних пенсій інвалідам-ліквідаторам, а також інвалідам війни, у середньому на 300 гривень (для інвалідів І групи - 315 відсотків, для інвалідів ІІ групи – 285 відсотків, для інвалідів ІІІ – 255 відсотків прожиткового мінімуму). 

Віце-президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» В. Кобчик  поінформував присутніх про роботу з узагальнення пропозицій громадськості з удосконалення Постанови Кабінету Міністрів України» від 23.11.2011 року №1210. Відповідний проект Постанови було підготовлено і навіть погоджено на рівні першого віце-прем’єр-міністра України. Йдеться передусім про підвищення мінімального розміру пенсій  для інвалідів-ліквідаторів та евакуйованих із зони відчуження. При цьому ВГОІ «Союз Чорнобиль України» послідовно розглядає прийняття таких змін до Постанови №1210 як черговий крок до відновлення норм ст. 54 Закону України  «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції, що діяла до 2008 року і  встановлювала мінімальну пенсію для інвалідів-чорнобильців на рівні 6, 8, 10 мінімальних пенсій за віком відповідно для інвалідів ІІІ, ІІ і І груп. На жаль, як зазначив доповідач, з того часу минув вже рік, але згаданий проект постанови Урядом так і не прийнятий.

В обговоренні цього питання взяли участь близько 20 осіб. Виступаючі висловилися за підтримку ініціатив щодо будь-якого, навіть мінімального, підвищення пенсій ліквідаторам. Водночас, згадана ініціатива Міністерства не вирішує життєво важливої для більшості інвалідів-ліквідаторів проблеми їхнього належного пенсійного забезпечення. І тому треба повернутися до того законопроекту, який вже був напрацьований громадськістю і погоджений на рівні керівництва Уряду.

За результатами дискусії прийнято рішення щодо необхідності створення відповідної робочої групи  при Міністерстві соціальної політики України, завданням якої є доопрацювання у стислі терміни відповідного проекту постанови Кабінету Міністрів України з урахуванням узгоджених пропозицій всеукраїнських громадських чорнобильських організацій, а також міністерств і відомств.

Про попередню оцінку положень проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» доповів Віце-президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» В. Яценко.

Текст законопроекту, підготовленого фахівцями Міністерства соціальної політики України,  та попередні оцінки його положень опубліковані на сайті ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

За результатами жвавого обговорення цього питання прийнято рішення у жодному випадку не підтримувати ті норми законопроекту, якими скасовується або звужується обсяг прав постраждалих громадян. У той же час, заслуговують на підтримку законодавчі ініціативи щодо медичного захисту дітей ліквідаторів та евакуйованих, які досягли повноліття; відновлення доплати за роботу на забруднених територіях; врегулювання статусу осіб, які проживають на території зони посиленого радіоекологічного контролю.

Прийнято рішення протягом тижня обласним організаціям і колективним членам ВГОІ «Союз Чорнобиль України», а також іншим всеукраїнським громадським чорнобильським організаціям надіслати до центрального офісу ВГОІ «Союз Чорнобиль України» пропозиції щодо цього законопроекту.
Заступник Міністра соціальної політики України В. Іванкевич подякував чорнобильцям за висловлені ними зауваження до законопроекту, запропонував спільно опрацювати усі викладені, а також можливі інші пропозиції, у відповідній робочій групі.

4 комментария:

  1. Не відсиджуйтесь біля телевизійних екранів та приміських дачах!
    Проспимо 30-ти річча, про нас забудуть взагалі!

    ОтветитьУдалить
  2. Все понимают что менять надо ПКУ №1210

    ОтветитьУдалить
  3. Все понимают что менять надо ПКУ №1210

    ОтветитьУдалить
  4. В Харькове состоится выездное заседание Кабинета министров, во время которого обсудят вопросы предоставления субсидий, сказал премьер-министр Украины Арсений Яценюк во время заседания правительства, передает корреспондент Politeka.

    «Я хочу провести заседание, думаю, в Харькове, с главами областных администраций восточного и южного регионов Украины, где, в частности, будет обсуждаться вопрос оформления субсидий и конкретной работы каждого главы администрации на благо граждан страны и ответственности за такую работу», — отметил премьер.

    Он поручил секретариату Кабмина заняться подготовкой такой рабочей поездки правительства в Харьков.

    Напомним, правительство выделяет 50 млн гривен на изготовление идентификационных документов граждан Украины нового образца.

    ОтветитьУдалить