НА ЛУБЕНЩИНІ ВІДКРИЛИ 13 ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК УЧАСНИКАМ ЛІКВІДАЦІЇ АВАРІЇ НА ЧАЕС

На Лубенщині відкрили 13 пам’ятний знак учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС Ця знакова подія відбулася сьогодні у Вовчику за участю численної сільської громадськості, учнівської молоді, чорнобильців, а також заступника голови райдержадміністрації Тетяни Сергієнко, сільського голови Вовчицької сільської ради Ольги Козловської, голови правління районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Василя Куксаня, голови ради Лубенської районної ветеранської організації Василя Силки, начальника відділу культури та туризму райдержадміністрації Людмила Пазенко, завідувача сектору мобілізаційної роботи апарату райдержадміністрації Миколи Чудака.

Сьогоднішній день подарував виняткову нагоду не лише відкриття пам’ятного знака учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС, який у районі вже 13, а й зустріч з чорнобильцями. Майже 30 років тому вони дружно стали на боротьбу з мирним атомом і стали героями для багатьох прийдешніх поколінь, нині гуртом відстоюють свої права, а також об’єднують зусилля для благородних справ. 

Адже ініціатива щодо відкриття пам’ятних знаків у більшості випадків іде від самих ліквідаторів, який підтримують і на рівні районної організації, а також сільської та районної влади. І Вовчик винятком не став. Як сказала у своєму вітальному слові сільський голова Вовчицької сільської ради Ольга Козловська, ідея щодо відкриття пам’ятного знака належить голові первинної чорнобильської організації с. Вовчик Василю Ганьковичу. 

Найпершою відгукнулася Галина Мисюра, депутати сільської ради, які виділили кошти у сумі 17 тис.грн., виготовити меморіальну плиту взявся Володимир Пашкевич. Самі ж ліквідатори брали активну участь у встановленні пам’ятного знака та облаштуванні території. І ось він височіє у центрі села, як шана та подяка живим та померлим односельцям – учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС, - наголосила Ольга Козловська. Право відкрити пам’ятний знак було надане сільському голові Ользі Козловській та голові первинної чорнобильської організації с. Вовчик Василю Ганьковичу. З ініціативи ліквідаторів біля пам’ятного знака  встановлено вінок. Це право було надане ліквідаторам Миколі Заріцькому та Миколі Заплавному.

З нагоди урочистої події з вітальним словом до учасників заходу звернулися заступник голови райдержадміністрації Тетяна Сергієнко, яка акцентувала увагу на тому, що наші серця завжди будуть переповнені вдячністю ліквідаторам за їхній подвиг і самопожертву, та голова правління районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Василь Куксань, вручивши грамоти місцевим активістам чорнобильського руху та сільському голові Ользі Козловській.

Участь у ліквідації аварії на ЧАЕС брали 39 мешканців Вовчика, 14 з них уже немає серед живих. Їх всіх згадали поіменно, а тих, хто відійшов за межу вічності, вшанували хвилиною мовчання. Святковості події надавали виступи творчих колективів «Чарівниця» та «Бабусеньки».

Завершився захід покладанням квітів до пам’ятного знака.



Комментариев нет:

Отправить комментарий