“Чорнобильцям” на замітку

Володимирецький районний суд розглянув справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного Фонду України у Володимирецькому районі про визнання неправомірним рішення про відмову у призначенні пенсії та зобов’язання призначити пенсію.

Суд встановив, що ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Управління Пенсійного фонду України у Володимирецькому районі, про визнання відмови незаконною та зобов’язання призначити пенсію зі зниженням пенсійного віку. Свої вимоги обґрунтовує тим, що 28.01.2015 року йому виповнилося 55 років, він є потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи І категорії. Станом на 1 січня 1993 року більше 4-х років постійно прожив у зоні посиленого радіологічного контролю, а тому відповідно до ст.. 55 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, має право на пенсію із зниженням пенсійного віку. Однак відповідачем безпідставно і не законно відмовлено йому у призначенні такої пенсії.

У судовому засіданні ОСОБА_1 підтримав заявлені вимоги і надав пояснення в межах пред’явленого позову. Просить визнати рішення Управління Пенсійного фонду України у Володимирецькому районі про відмову у призначенні пенсії зі зниженням пенсійного віку, протиправним. Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України у Володимирецькому районі призначити йому пенсію зі зниженням пенсійного віку. Так, дійсно у 1991-1996 роках працював у м. Рівне. Однак проживав з сім’єю у смт. Володимирець, кожен день їздив автомобілем на роботу.

Представник відповідача проти позову заперечила, пояснила, що відмова у призначенні пенсії позивачу є законною, ґрунтується на вимогах закону і матеріалах пенсійної справи. Згідно записів у трудовій книжці ОСОБА_1 значиться період роботи в м. Рівне з 21.10.1991 року по 27.11.1996 р. (територія якого відноситься до чистої зони). Відповідно не виконуються умови ст.. 55 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і призначити позивачу пенсію зі зниженням пенсійного віку немає законних підстав.

Вислухавши пояснення сторін, проаналізувавши та оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Відповідно до ст. 55 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” громадянам, які постійно проживали або працювали у зоні посиленого радіоекологічного контролю за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 4 років, пенсії надаються зі зменшенням пенсійного віку на 2 роки, та додатково на 1 рік за кожні 3 роки проживання, роботи, але не більше 5 років.

За змістом даної норми Закону, право на пенсію із зниженням пенсійного віку мають особи, які або працювали, або постійно проживали на територіях радіологічного забруднення, про що, на думку суду, свідчить сполучник «або» у тексті статті.

З матеріалів справи вбачається, що позивач ОСОБА_1 є постраждалим від аварії на ЧАЕС І категорії, що підтверджується посвідченнями серії НОМЕР_1
28 січня 2015 року позивачу виповнилось 55 років, що підтверджується оглянутим в судовому засіданні паспортом серії СР №867306.

Як вбачається із матеріалів справи та пояснень позивача, ОСОБА_1 у встановленому законом порядку звернувся до Управління Пенсійного фонду України у Володимирецькому районі з приводу призначення пенсії відповідно до вимог ст.55 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” із зниженням пенсійного віку. Відповідач відмовив в призначенні пенсії з тих підстав, що права на зниження пенсійного віку на п’ять років позивач ОСОБА_1 не набув.

Така відмова відповідача у призначенні пенсії є неправомірною, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 з 22.01.1986 р. по 2.10.1990 року проживав у м. Кузнецовськ Рівненської області, а з 3.10.1990 р. по 29.05.1996 р. постійно проживав у смт. Володимирець Рівненської області , ці населені пункти у відповідності до Постанови КМ України РСР №106 від 23.07.1991 року віднесено до зони посиленого радіоекологічного контролю. Дана обставина підтверджується довідками, виданими Володимирецьким КП «Аква» №28 від 21.09.2015 р., №302 від 13.07.2015 р., та довідками виданими ЖЕД №2 та ЖЕД №3, м. Кузнецовськ від 21.05.2015 р. №1268, №3374.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_3, ОСОБА_4 підтвердили, що у 1990-1996 р.р. позивач з сім»єю постійно проживав у смт. Володимирець, хоча на роботу кожен день їздив у м. Рівне.

Будь-яких доказів, які-б засвідчили факт проживання ОСОБА_1 у інших населених пунктах, відповідачем не надано.

Таким чином, із досліджених судом письмових доказів вбачається, що ОСОБА_1 постійно проживав на території радіоактивного забруднення як на момент аварії на ЧАЕС, так і в подальшому, в т.ч. станом на 01.01.1993 року прожив в зоні посиленого радіоекологічного контролю понад 4 роки, і набув право на отримання пенсії із зниженням пенсійного віку у відповідності до ст.55 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» , тобто по досягненню 55 років.

Заяву про призначення йому пенсії із зниженням пенсійного віку ОСОБА_1 подав до управління ПФУ у Володимирецькому районі 23.07.2015 року.

З урахуванням досліджених матеріалів справи, суд приходить до висновку, що позивач ОСОБА_1 своєчасно та у встановленому порядку звернувся до відповідача із заявою про призначення йому пенсії із зниженням пенсійного віку, та надав на підтвердження такого права відповідні документи, а саме чорнобильське посвідчення та довідки, якими підтверджено періоди проживання на територіях радіологічного забруднення.

Суд постановив позов ОСОБА_1 до управління Пенсійного Фонду України у Володимирецькому районі про визнання неправомірним рішення про відмову у призначенні пенсії та зобов’язання призначити пенсію задовольнити повністю.

Визнати протиправною відмову Управління Пенсійного Фонду України у Володимирецькому районі у призначенні ОСОБА_1 пенсії за віком із зниженням пенсійного віку.

Зобов’язати управління Пенсійного фонду України у Володимирецькому районі призначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, пенсію із зниженням пенсійного віку відповідно до вимог ст.. 55 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», з 14 липня 2015 року.

2 комментария:

  1. Свої вимоги обґрунтовує тим, що ...він є потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи І категорії. ...у 1991-1996 роках працював у м. Рівне. Однак проживав з сім»єю у смт. Володимирець , кожен день їздив автомобілем на роботу (расстояние от смт. Володимирець до м. Рівне БОЛЕЕ 120 километров в одну сторону!, стоимость топлива + дополнительные затраты на износ автомобиля за 5 лет пробега + время, затрачиваемое ежедневно и за весь период "покатушек" в любые погодные условия и т.д.)

    ОтветитьУдалить
  2. ВІКТОР ПОЗНІК29 окт. 2015 г., 14:06:00

    ТО ФІКТИВНИЙ ЧОРНОБИЛЕЦЬ-ДЕПУТАТ....ЯК І СИЧ З СВОБОДИ.....ЛІВІ ТОВАРИШІ.

    ОтветитьУдалить