ЗВЕРНЕННЯ до Президента України, Голови Верховної Ради України,Прем'єр-міністра України,прийняте 11.11.2015 року на ХVI звітно-виборній конференції ВГОІ "Союз Чорнобиль України".

Президенту України
Порошенку П.О.

Голові Верховної
Ради України
Гройсману В.В.

Прем’єр-міністру України
Яценюку А.П.


Вельмишановні керівники української Держави!

У 2016 році відзначатимуться 30-і роковини Чорнобильської трагедії, яка згідно з Конституцією України визнана катастрофою планетарного масштабу.

Героїчними зусиллями, ціною свого здоров'я і життя, ліквідатори запобігли ще більш згубним наслідкам Чорнобильської катастрофи. По суті учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС  врятували нашу країну, Європу і взагалі людську цивілізацію. 

Український народ пам'ятає і шанує своїх рятівників.  

Проте, чорнобильці не відчувають піклування і належної уваги до себе з боку Глави Держави, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України. Системними стали порушення вимог Конституції України, згідно з якими захист постраждалих є обов’язком держави. Більш того, останнім часом Кабінет Міністрів України і Верховна Рада України особливо активно намагаються за рахунок  ветеранів-чорнобильців латати бюджетні дірки. Так, за ініціативою Кабінету Міністрів України Законом України від 28 грудня 2014 року №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України»  скасовано низку важливих прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, щодо належного пенсійного забезпечення  та  соціальних гарантій. Всупереч Конституції України та здоровому глузду, на пенсії інвалідів-ліквідаторів та інвалідів війни накладено податок. На лікування чорнобильців, у тому числі інвалідів, які страждають від невиліковних хвороб, виділяється фінансування лише близько одного відсотка від необхідного.

Зважаючи на це, ВГОІ «Союз Чорнобиль України» неодноразово звертався до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо необхідності вшанування подвигу українських ліквідаторів, поновлення належного соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Разом з іншими всеукраїнськими чорнобильськими громадськими організаціями ми провели у поточному році шість протестних акцій, намагаючись привернути увагу органів державної влади до проблем українських громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, передусім інвалідів, у тому числі дітей-інвалідів, до забезпечення їхнього права на життя.

Ми вдячні Президентові України за порушене на сесії Генасамблеї ООН питання щодо необхідності відзначення на міжнародному рівні 30-х роковин Чорнобильської трагедії. Ми також дякуємо народним депутатам України, які ініціювали проект постанови Верховної Ради України про вшанування подвигу ліквідаторів.

Проте, вважаємо, що цього вкрай недостатньо. Люди, які по праву вважаються рятівниками України і українського народу, заслуговують на більш поважне ставлення до себе з боку органів державної влади.

Ми вимагаємо:

1. Оголосити наступний 2016 рік - роком вшанування подвигу ліквідаторів та пам’яті  жертв Чорнобильської трагедії. Заснувати  відповідну Державну нагороду.

2.Відзначити державними нагородами учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

3. Відновити діяльність Національного організаційного комітету з відзначення 30-х роковин Чорнобильської трагедії, а також затвердити відповідний план заходів на 2015 – 2016 роки, з урахуванням пропозицій ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

4. Підготувати «Національну доповідь України про подолання наслідків Чорнобильської катастрофи: підсумки та завдання».

5. Провести міжнародну конференцію, на якій обговорити результати подолання наслідків Чорнобильської катастрофи за 30-ть років, а також визначити завдання на 2016-2020 роки та на період до 2026 року.

6. Невідкладно розглянути на сесії Верховної Ради України законодавчі пропозиції про  відновлення базових норм  Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», передусім статті 54 в редакції, що діяла до 2008 року (на виконання Рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 року № 10-рп/2008);   поліпшення пенсійного забезпечення евакуйованих, вдів і дітей чорнобильців, солдат строкової служби; забезпечення житлом найбільш нужденних чорнобильців; поліпшення медичного забезпечення постраждалих.

7. Скасувати норми антиконституційного Закону України №76, які порушують конституційні права українських чорнобильців. 

8. Невідкладно прийняти постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010р. № 656 і від 23 листопада 2011р. №1210», підготовлений і погоджений за участю ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

9. Звернутися до  міжнародних організацій, зокрема: до Організації Об’єднаних Націй - про визнання 2016 року - роком вшанування подвигу ліквідаторів та пам’яті  жертв Чорнобильської трагедії, а також до Європарламенту - з проханням про надання фінансової цільової допомоги Україні для ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та  вирішення житлових, медичних та інших соціальних проблем українських чорнобильців.

Наполягаємо на необхідності проведення робочої зустрічі членів Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» з Президентом України, Прем’єр-міністром України і Головою Верховної Ради України для обговорення конкретних заходів з відзначення 30-х роковин Чорнобильської трагедії, забезпечення належного медичного та соціального захисту чорнобильців, передбачення для цього необхідних витрат у Державному бюджеті України на 2016 рік.

Прийнято 11 листопада 2015 року на XVI звітно-виборній конференції ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

9 комментариев:

  1. Ух які піклувальники за себе не забудьте і роздивіться добре щоб бува себе не обділили при деребані. Голова СЧУ РГО МІНІМАЛЬЩИК,

    ОтветитьУдалить
  2. разогнать к фуям этих фальшивых хероев

    ОтветитьУдалить
  3. ВЫ ВШАНУВУЙТЕ ПОДВИГИ ЛЮДЕЙ ЛИКВИДАТОРОВ В ДАНЫЙ МОМЕНТ,ВЕРНИТЕ ПЕНСИИ КОТОРЫЕ ЗАБРАЛИ У ИНВАЛИДОВ,ТЕМ ВЫ ВШАНУЕТЕ ПАМЯТЬ,А НЕ БУМАЖЕЧКАМИ

    ОтветитьУдалить
  4. ГДЕ ЖЕ ОБЕЩАННОЕ ВЕРНУТЬ ПЕНСИИ ПО СУДАМ.ОНИ ДАЖЕ НА ЕВРО СУДЫ НАГАДИЛИ.

    ОтветитьУдалить
  5. Бляха муха Твари сами заострили ситуацию а сейчас пургу гонят Защитники фуевы РАЗОГНАТЬ НА ФУЙ

    ОтветитьУдалить
  6. Ну і кому потрібні ці роковини.Знову попіаряця,проп"ють виделині гроші і болото заспокоеця.я багато чорнобильців не вийде більше ні наякі акції.ні 14грудня ні 26 квітня.

    ОтветитьУдалить
  7. єдине що треба- виконувати 54 статтю Чорнобильського закону. і не треба видумувати ніяких постанов кабміну. ВСЕ

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Тыф вумный,аж страшно На фуя писать,то что невыполнимо . Советчик хренов Ты подумай,из за кого вся это фуйня началась Бдят,какие вы все тупорылые.

      Удалить
    2. Правильно! ст 54 и никаких постановлений. Те кто сейчас орут что нужно хотя бы постановление принять, будут потом радоваться и молча получать свои 6,8,10!!! ведь так? а сейчас складывается впечатление что ст. 54 зло, а вот обновленное постановление 1210 - это такое блаженство. нужно добиваться своего!

      Удалить