ЇЗДИТИ ДО ЄС БЕЗ ВІЗ ЗМОЖУТЬ ЛИШЕ УКРАЇНЦІ ІЗ БІОПАСПОРТАМИ

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін сьогодні, 13 грудня, виступаючи у Верховній Раді, пояснив, як працюватиме безвізовий режим із Євросоюзом.

За словами Клімкіна, якщо візи будуть скасовані, то українці зможуть перетинати кордон з ЄС із біометричними паспортами за спрощеною процедурою.

«Відповідно до шенгенських правил, після надання безвізового режиму всі, хто будуть мати біометричні паспорти, і хто не має жодних порушень у Шенгенській зоні, будуть спокійно і вільно перетинати кордон», - сказав Клімкін.

При цьому він нагадав, що строк перебування у країнах шенгенської зони не повинен перевищувати 90 днів.

«Для тих, хто або не має біометричних паспортів, і такі випадки якраз є в Молдові, або порушував якісь вимоги шенгена, буде перетин кордону не за спрощеною, а по ускладненій процедурі. Але цих випадків, порівняно з загальною кількістю, дуже-дуже мало», - сказав він.

Як повідомляв ZAXID.NET, цього тижня Верховна Рада проголосувала за усі законопроекти, які ЄС вимагав для введення безвізового режиму.

Україна повністю виконала 18 рекомендації ЄС із 54

«Станом на 12 листопада із 54 рекомендацій Європейської комісії повністю виконано 18 рекомендацій, у стані виконання перебувають 36, і в нас немає невиконаних рекомендацій, усі знаходяться в процесі виконання», - заявив Клімкін.

Голова МЗС також повідомив, що Україна «практично закрила блок управління кордонами».

«Для забезпечення блоку «безпека документів» нам необхідно врегулювати остаточно на законодавчому рівні питання первинної ідентифікації і видачі ID-карток - і це буде справжньою заміною сумнозвісних паспортів радянського зразка», - заявив він.

Павло Клімкін також відзначив прийняття Радою блоку міграційних законів.

«На завершальній стадії перебувають виконання рекомендацій за блоком «міграція і притулок». Виконання цього блоку залежить від прийняття у другому читанні законів №3154, №3155 і №3159», - сказав Клімкін.

Окрім того, за словами Клімкіна, для ЄС критично важливими були кроки ВРУ з розмежування підслідності слідчих органів та прийняття закону про Державне бюро розслідувань України. Вирішальним було і ухвалення закону про Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, заявив міністр.

«Нам потрібно отримати остаточні висновки як Європейської комісії, так і GRECO (Group of States against Corruption), і щодо процедури вдосконалення арешту та конфіскації майна нам потрібні висновки не тільки Європейської комісії і GRECO, а й, звичайно, FATF (Financial Action Task Force)», - сказав він.

Клімкін наголосив, що для європейських партнерів важливо, яким чином буде запускатися робота Національного агентства з питань запобігання та протидії корупції, і процес створення в Україні спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Попередньо ми запланували на 24 листопада засідання старших посадових осіб з безвізового діалогу, де ми обговоримо наш прогрес з метою підготовки доповіді, яка має бути оприлюднена 15 грудня», - повідомив голова МЗС.

«Це буде шоста доповідь. І всі ми сподіваємося, що вона буде позитивною і дозволить нам розпочати процес практичної підготовки до отримання безвізового режиму», - сказав він.

1 комментарий:

  1. нам в обласной центер ездить не за что,а в европу по жизни

    ОтветитьУдалить