На які пільги можна розраховувати у 2016 році

Верховна Рада України ухвалила, а президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)». Згідно із ним, тепер ряд категорій пільг ляжуть на плечі органів місцевого самоврядування. Зокрема, безоплатний проїзд у громадському транспорті, пільги на оплату житлово-комунальних послуг, користування квартирним телефоном. Та експерти вважають, що виплата пільг із місцевих бюджетів так і залишиться лише на папері. Адже, як правило, коштів на це у селищних, міських та обласних бюджетах немає. Пропонуємо вашій увазі основні види пільг і які категорії громадян можуть на них претендувати.

Отож, відтепер із місцевих бюджетів матимуть пільги на безкоштовний проїзд у транспорті лише інваліди війни та прирівняні до них особи, військовослужбовці, які стали інвалідами внаслідок бойових дій, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, а також батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби (ця категорія пільговиків ще й матиме 50-відсоткову знижку при користуванні міжміським залізничним, повітряним та водним транспортом), інваліди І та ІІ групи, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів І групи або дітей-інвалідів, багатодітні сім’ї, «чорнобильці» І та ІІ категорії.

50-відстокову знижку абонплати за користування квартирними телефонами матимуть інваліди війни та прирівняні до них особи, учасники війни, колишні в’язні та неповнолітні в’язні концтаборів, військовослужбовці, а також звільнені з військової служби особи, які стали інвалідами під час проходження військової служби, та члени їхніх сімей, які перебувають на їхньому утриманні, батьки та члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби, ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ, інваліди І та ІІ групи, діти-інваліди та особи, які їх супроводжують, багатодітні сім’ї.

Повністю від оплати за користування квартирним телефоном звільняються інваліди Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (у тому числі і трудові). До речі, громадяни, котрі належать до останньої категорії пільговиків, мають право неоплачувати і комунальні послуги, у тому числі квартплату, водопостачання, каналізацію, газ, електроенергію, гаряче водопостачання, центральне опалення.

Військовослужбовці, а також звільнені з військової служби особи, які стали інвалідами під час проходження військової служби, та члени їх сімей, які перебувають на їх утриманні, батьки та члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби, «чорнобильці» І категорії мають право 50-відсоткової знижки на оплату квартплати та комунальних послуг у межах передбачених норм.

Інваліди війни та прирівняні до них особи, а також колишні малолітні в`язні концтаборів та особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, можуть розраховувати і на позачерговий безплатний ремонт власних будинків і квартир.

А особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, щомісяця повинні компенсовувати витрати на автомобільне паливо з розрахунку 50 літрів високооктанового бензину на місяць. А ще у разі смерті безплатно поховати із почестями та встановити на могилі пам’ятник. Щоправда, за встановленим урядом зразком.

Комментариев нет:

Отправить комментарий