ПРО СТАТУС ТА СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ОСІБ, ЩО ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

В умовах ускладнення економічної ситуації в державі вкрай важливо утримати на належному рівні соціальні гарантії та медичне обслуговування ліквідаторів аварії на ЧАЕС, а також всіляко підтримувати бійців АТО.

15.02.2016 на апаратній нараді при в.о. голови Середино-Будської районної державної адміністрації Миколі Грибачові було розглянуто питання «Про стан виконання Закону України «Про статус та соціальний захист осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»».

Головний лікар Середино-Будської центральної лікарні Олексій Осипенко проінформував, що станом на 01.01.2016 на диспансерному обліку в Середино-Будській ЦРЛ знаходяться: 23 дитини, 20 ліквідаторів   І категорії, з них 2 при були з зони АТО,

27 постраждалих осіб   ІІ категорії, 43 постраждалих осіб   ІІІ категорії.

Медичними працівниками проводиться робота по організації профілактичних оглядів осіб, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, оздоровлення хворих  в амбулаторних умовах та стаціонарно.

Було затверджено графік виїздів районних фахівців до сільської місцевості, з метою проведення профілактичних оглядів чорнобильців, які проживають у селі. Під час виїздів було оглянуто 27 осіб, що становить 91% від підлягаючих. 15 інвалідів на протязі року оздоровлені в ОДРЗН та оглянуті фахівцями СОДРЗН.

Для отримання санітарно-курортної путівки через ЛКК видаються довідки ф.070/о про наявність показань до санаторно-курортного лікування. Потребує санаторно-курортного оздоровлення  18 осіб.

З метою забезпечення оздоровлення хворих використовуються спеціально виділені ліжка у відділеннях ЦРЛ : в терапевтичному відділенні – 2 ліжка, в неврологічному відділенні – 2 ліжка, в хірургічному відділенні – 2 ліжка. За 2015 рік в стаціонарах ЦРЛ проліковано 22 хворих (2014 рік – 25 хворих)

У 2016 році розпочато проведення профілактичних оглядів та оздоровлення ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Станом на 10.02.2016 року на медикаменти виділено 3900 грн. Потреба в коштах на 2016 рік  становить 20000 грн. для придбання медикаментів за пільговими рецептами, на зубне протезування – 10000 грн.

До обласного диспансеру радіаційного захисту населення надана заявка про виїзд фахівців диспансеру в район в І кварталі 2016 року.

Адміністрація ЦРЛ працює спільно з управлінням праці та соціального захисту населення щодо дотримання вимог діючого законодавства по забезпеченню пільг особам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

В свою чергу, начальник управління соціального захисту населення Середино-Будської районної державної адміністрації Сергій Коробко доповів, що серед пріоритетних напрямів соціального захисту чорнобильців  (без пенсійного забезпечення) є щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженим споживанням продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування .

Для забезпечення медичного захисту громадян, які мають право на отримання ліків за рецептами лікарів та на безплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування із дорогоцінних металів та прирівняних по  вартості до них) в структурі видатків  2015 року затверджено 16,3 тис. грн.

Із загальної кількості громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи ( 121 особа) у 2015 році отримали статус 1 категорії 2 особи, що вплинуло на поліпшення соціального, медичного та матеріального становища.

На черзі на позачергове  безплатне забезпечення автомобілів перебуває 1 особа ( з 2011 року).

7,8 тис грн. відшкодовано підприємствам, організаціям, установам на оплату додаткової відпустки ліквідаторам  ( 16 календарних днів) .

Загальні витрати на соціальний захист чорнобильців у 2015 році склали 170 тис. грн..

Серед проблемних питань, що стосується соціального захисту чорнобильців:

- це в першу чергу, удосконалення діючого законодавства. Але економічна ситуація в державі не дозволяє вирішити сьогодні всі проблеми даної категорії – це лікування, оздоровлення, забезпечення транспортом ;

- до цього часу на законодавчому рівні не врегульоване питання забезпечення чорнобильців скрапленим газом на пільгових умовах;

- з моменту трагедії минуло майже 30 років. Дуже важко, а інколи неможливо отримати архівні документи на підтвердження статусу, що дає право для забезпечення соціального та медичного захисту чорнобильців.

Микола Грибачов підсумував хід апаратної наради та акцентував увагу всіх присутніх, що сьогодні в умовах ускладнення економічної ситуації в державі вкрай важливо утримати на належному рівні соціальні гарантії та медичне обслуговування ліквідаторів аварії на ЧАЕС, а також всіляко підтримувати бійців АТО.

Комментариев нет:

Отправить комментарий