Чи мають право на пенсію громадяни України, які проживають в інших країнах?

Багато пенсіонерів виїжджають з України на постійне місце проживання в інші країни. Вони цікавляться, чи зобов'язані в такому випадку виплачувати пенсію, якщо літня людина не змінює громадянство. На це питання відповіла Марина Медведєва, директор "Центру пенсійного права". Вона заявила наступне.

Ст. 64 Конституції України визначено, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Згідно з Розділом 11 Конституції України, право на соціальний захист відноситься до засадничих прав та свобод. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням та забезпечується ч. 2 ст. 22 Конституції України, за якою конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Звуження змісту та обсягу і скасування зазначених прав і свобод не допускається. Згідно ч. 2 ст. 2 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", реєстрація місця проживання або місця перебування особи або її відсутність не може бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

При таких обставинах кожен громадянин України, включно з пенсіонерами, має право на вибір свого місця проживання, зі збереженням всіх конституційних прав. Але на практиці в таких випадках ПФ часто припиняє виплати пенсій. Тоді свої права можна буде відстояти в суді.

1 комментарий:

  1. Всем сепарам в украинский суд он вам года через три и пенсию вернет и еще много чего !!

    ОтветитьУдалить