Колишній соратник Ющенка по НБУ отримує пенсію у 130 тисяч гривень

Держслужбовці і народні депутати отримують високі до непристойності пенсії. Про це повідомляє Кореспондент.

Рекорд - пенсія у 130 тисяч, яку, за даними опозиції, отримує колишній голова Нацбанку Володимир Стельмах. Міняти несправедливу пенсійну систему влада готова лише частково. "На 9 тисяч гривень пенсії прожити можна. Скромно, але можна", - ділиться своїми міркуваннями про ініціативу уряду обмежити максимальний розмір пенсії 12 прожитковими мінімумами депутат від БЮТ Володимир Яворівський.

Як зазначає видання, подібні міркування для 75% літніх українців, чий доход не перевищує 1000 гривень, звучать як знущання. Вони і не здогадуються, скільки на заслуженому відпочинку отримують їхні співвітчизники-можновладці. Завісу цієї таємниці трохи відкрив глава правління державного Пенсійного фонду Борис Зайчук. За його словами, 107 тисяч колишніх держслужбовців у середньому отримують пенсію у розмірі 5,6 тисяч гривень.

Приблизно 3 тисячам з них держава виплачує понад 10 тисяч гривень, а шістьом - понад 20 тисяч. Серед них льотчик-випробувач, Герої України і чорнобилець - але жодного прізвища Зайчук не назвав. Втім, пише видання, схоже, глава правління Пенсійного фонду не розповів не лише це, але й пікантніші подробиці. Якщо вірити офіційній заяві нардепа Олега Ляшка, в "щасливій шестірці" є й колишні держслужбовці.

Пенсія Володимира Стельмаха, екс-глави Нацбанку, складає, за словами парламентаря, рекордні 130 тисяч гривень. Ще один момент, який Зайчук не став пояснювати, - це те, чому рік тому пенсіонерів, яким держава щомісячно виплачує більше 20 тисяч, за його ж словами, було шість десятків - вдесятеро більше, ніж їх нібито є зараз.

За даними "Корреспондента", близько 1 тисячі колишніх нардепів отримують приблизно 15 тисяч гривень. Трохи більше - 18 тисяч - отримує екс-президент Леонід Кравчук. Але це не межа. За словами колишнього члена Кабміну Юлії Тимошенко, що не побажав називати своє ім’я, максимальна пенсія, яку отримує один з депутатів Верховної ради, складає 25 тисяч гривень. Не менше за колег-парламентарів отримують і деякі судді Конституційного суду. Але рекордсменом залишається Національний банк.

Як з’ясувало видання, зарплата Олега Дащенка, колишнього виконавчого директора з питань готівково-грошового обігу НБУ, складала близько 70 тисяч гривень, тобто його пенсія складає приблизно 50 тисяч.Втім, пише видання, народні обранці - не найзаможніші пенсіонери країни. З ними на рівних конкурують керівники силових структур. Наприклад, ще в 2005 році тодішній глава МВС Микола Білоконь нарахував собі 14 тисяч гривень на місяць (по тодішньому курсу - 3 тисячі доларів). Солідно забезпечений, судячи з зарплати екс-глави СБУ Валентина Наливайченка (у 2007 році вона дорівнювала 19 тис. грн), і колишній керівний склад цього силового відомства.

При тому розрахунку розміру пенсій, який застосовують в Україні до держслужбовців, вони можуть розраховувати як мінімум на 15 тисяч. Нагадаємо, перед Новим роком Кабмін підготував законопроект, що обмежує максимальний розмір пенсій 12-ма мінімальними пенсіями - на сьогодні 8808 гривень.

Експрес онлайн

4 комментария:

  1. Да о чем речь, ребята эти по крыше не лазили.Это вам не СССР где-500 руб было у президента.Я думаю, что это еще не предел, то ли еще будет с нашими если их можно назвать можновладцами.

    ОтветитьУдалить
  2. ви суки хоч копійку заробили своїми руками-- ви дармоїди

    ОтветитьУдалить
  3. ви суки хоч копійку заробили своїми руками-- ви дармоїди

    ОтветитьУдалить
  4. хай та пенсія стане вам впоперек горла

    ОтветитьУдалить