Пенсійний фонд і Міграційна служба посварились через пенсії переселенцям

Отримавши скарги від вимушених переселенців щодо кількамісячної затримки виплати пенсії, «Главком» звернувся за роз’ясненнями до причетних держорганів: Державної міграційної служби, Мінсоцполітики та Пенсійного фонду.

В Державній міграційній службі повідомили, що законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав и свобод внутрішньо переміщених осіб» було виключено законодавчі норми щодо необхідності проставляння територіальними підрозділами ДМС у довідках переселенців відміток про реєстрацію. А також нагадали про прийнятий в грудні 2015 року закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг», згідно з яким з 4 квітня 2016 року повноваження у сфері реєстрації чи зняття з неї віддані органам місцевого самоврядування. В документі за підписом заступника голови ДМС Тетяни Нікітіної зазначається, що Кабінету міністрів було доручено протягом трьох місяців з дня набрання чинності закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав и свобод внутрішньо переміщених осіб» привести свої нормативно-правові акти у відповідність до нього. І ці акти не мають суперечити цьому закону.

В Пенсійному фонді повідомили, що, згідно статті 6 закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують її спецстатус, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції, за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи.

Та нагадали, що постановою Кабміну №637 визначено порядок призначення та продовження виплати, зокрема, пенсій внутрішньо переміщеним особам. Такі виплати здійснюються на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виданою згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік ВПО, затвердженим вже згаданою постановою уряду №509. Як сказано у відповіді ПФУ, відповідно до пункту 7-1 Порядку довідка про взяття на облік не є дійсною без відмітки територіального підрозділу ДМС про реєстрацію місця проживання на її зворотному боці.

В Міністерстві соціальної політики також нагадали, що територіальними підрозділами ДМС скасовано норму щодо проставлення у довідці про взяття на облік відмітки про реєстрацію місця фактичного проживання ВПО. Але зазначили, що порядок оформлення виплат прописаний у згаданій постанові Кабінету міністрів №509.

У відповіді Міністерства соціальної політики на запит «Главкома» також йшлося про те, що відомством вже розроблено та направлено на погодження проект постанови Кабміну про внесення змін до постанови №509. Але у зв’язку зі зміною уряду наразі проект доопрацьовується з урахуванням нових пропозицій.

Своє бачення ситуації висловлює і радник Мінсоцполітики з питань переселенців Олександра Магурова: «Немає вищої політичної волі на вирішення цього питання. Бо, дійсно, між двома державними органами склалась якась незрозуміла ситуація».

Комментариев нет:

Отправить комментарий