В.Гайдак. Вибір за нами (Частина 4.)

Ліквідатори, переселенці, евакуйовані – що нас усіх об’єднує? Радіація? Те саме іонізуюче випромінювання, яким було наповнено все навколо підірваного 4 блоку Чорнобильської АЕС? Так, частково, але головне, що нас всіх об’єднує — ЗЛОЧИННІ БРЕХНЯ та ШАХРАЙСТВО офіційної влади Української РСР, і на жаль, не тільки УРСР.


Так цілий ряд міжнародних організацій, з чисто шкурних інтересів своїх керівників, або підтримали безпосередньо брехню офіційної влади УРСР, або навіть самі створили підстави для подальшої фальсифікації.

Нам зараз твердять, що пенсії у чорнобильців знизили в декілька разів на вимогу Міжнародного Валютного Фонду. Чи це відповідає дійсності? – на жаль всі ще живі постраждалі є свідками як споріднена з МВФ МАГАТЕ проводила інспекцію на Чорнобильській АЕС 8 травня 1986 року.

10 травня 1986 року газета «Правда» № 130 (24752), 11.05.1986 року газета « Радянська Україна» № 107 (19612) опублікували статтю «Чорнобильська АЕС: ситуація стабілізується» в якій повідомили, що 8 травня керівники Міжнародного агентства по атомній енергії (МАГАТЕ), Генеральний директор МАГАТЕ X.Блікс (Швеція), його заступник Л.Константинов (СРСР) і директор відділу ядерної безпеки агентства М.Розен (США) провели інспекцію Чорнобильської АЕС облетівши на відстані 800 метрів від труби зруйнованого блоку й провели контрольні виміри, які показали практичну відсутність значної радіації у 30 кілометровій зоні.

Так 9 травня директор відділу ядерної безпеки агентства М.Розен (США), виступаючи на прес-конференції в Москві доповів наступне: «Про поліпшення радіаційної обстановки у 30-кілометровій зоні свідчать такі дані. На межі цієї зони порівняно з піком випромінювання в момент аварії (10-15 мілірентген на годину) на 5 травня радіаціязменшилася до двох-трьох мілірентген, а 8 травня знизилася до 0.15 мілірентгена на годину». Рівень радіоактивності у водних резервуарах Києва та області був нормальним в усі моменти, відзначив генеральний директор.

Довгий час керівництво МАГАТЕ відхрещувалося від цього повідомлення в радянській пресі – мовляв все перекручено, але на кінці минулого року ЦРУ надало можливість переглянути розсекречені матеріали, в тому числі і по аварії на ЧАЕС.

Дивимось документ LD091359 Moscow TASS in English 1355 GMT 9 May 86: «[Text] Moscow May 9 TASS — The director of the International Atomic Energy Agency’s department for nuclear safety, Morris Rosen, said today that “necessary shift personnel work on the site (of the Chernobyl nuclear power station) to keep the undamaged reactors in safe shut-down conditions».

Speaking at a news conference in Moscow, he added: The third reactor adjacent to the fourth was not damaged in the accident, and its safety systems for cooling are functioning.»

«The damaged reactor suffered some fire in parts of the graphite. These fires have been extinguished but temperatures remain high,» he said. «The aim is to encase the whole fourth unit in concrete and work has begun to place a concrete foundation under the reactor.»

«Maximum radiation level within the 30-kilometer zone has been 10-15 millirem/hour,» Rosen said. «By the 5th of May it had decreased to 2-3 millirem/hour. On the 8th of May it had dropped to a maximum of 0.15 at the perimeter of the zone. The level of radioactivity in Kiev’s water reservoir was within normal limits at all times.»

Ось його переклад: LD091359 Москва ТАСС мова англійська 13:55 GMT 9 травня 86: «[Официальное сообщение] Москва 9 мая ТАСС — директор отдела Международного агентства по атомной энергии по ядерной безопасности, Моррис Розен, заявил сегодня что «проделана вся необходимая работа персоналом, чтобы привести неповрежденные реакторы в безопасных условия».

«Максимальный уровень радиации в 30-километровой зоне был 10-15 милирентген в час», сказал Розен. «К 5-му мая этот максимум уменьшился до 2-3 милирентген/час. 8-го мая этот максимум не превышал 0,15 в периметре зоны. Уровень радиоактивности в водохранилище Киева был в нормальных пределах в любом случае».

Що це??? На горезвісному фото виконаному генерал-майором Н.Д.Таракановим (опубліковано в документальній повісті «Дві трагедії ХХ віку», сторінка 59) ми бачимо хлопчиська, якого зняли на фото в листопаді 1986 року на фоні дозиметра.

І ще, 23 травня 1986 року ЦК КПРС прийняв постанову «Про участь делегацій СРСР, УРСР та БРСР на 72-й сесії Генеральної конференції Міжнародної організації Праці (МОП), яка відбулася 22-24.06.1986 року. На цій сесії виступала українська делегація, яка повідомила, що відповідно до постанови уряду УРСР від 10.06.1986 року № 207-7 заробітна плата ліквідаторів наслідків аварії в жодного ліквідатора, який працює в 30 кілометровій зоні не може бути меншою 3,2 середніх в УРСР заробітних плат. В тих же ліквідаторів, які працюють при рівні переопромінювання від 2 до 3 мілірентген на годину, її рівень не може бути меншим 16 заробітних плат (подвійний оклад помножений на коефіцієнт ризику, плюс премія).

Ну й сама так звана конференція експертів МАГАТЕ, яка відбулася 25 – 29 серпня 1986 року у Відні й була присвячена аналізу причин аварії та її наслідкам. Навіть необізнана людина не повірила даним, які там наводяться – як зразок «договорняка» з самим керівництвом МАГАТЕ можливо навести тільки дані частини 6.1 докладу Легасова про те, що 6 травня 1986 року, в день, коли був максимум викидів нуклідів з реактору, завдяки діям керівництва країни (закинуті пісок, свинець та інше), викиди зменшилися у 80 разів (!!!), до 9 травня в 800 разів, а з 23 травня 1986 року не перевищували 20 х 10-6 МК.

Тому у мене сьогодні виникає дуже простий висновок – міжнародна спільнота винна в переопромінюванні чорнобильців ніяк не менше української влади, і не МВФ зараз викручувати руки всім постраждалим від Чорнобильської катастрофи…


Учасник ліквідації
аварії на Чорнобильській АЕС
(квітень — травень 1986 року)
Віктор Гайдак

Комментариев нет:

Отправить комментарий