заява по постанові 851-1

                                                                    Полтавський окружний адміністративний суд
36039, м. Полтава, вул.Пушкарівська, 9/26.
                                                           (0532)52-78-69, Тел/факс (0532)60-33-08

                                        Позивач:     Семенчук  Микола  Михайлович
                                                            Учасник ЛНА на ЧАЕС- І категорії
Інвалід війни - І група.
37000  вул. Молодіжна 00, кв. 00
                                                             с. Засулля ,  Лубенського району
                                                             Полтавської області
                                                             тел.- 0663244647
                                                             адрес електроної пошти ( fahtom86@ukr.net )

                                    Відповідач:    Лубенське Об’єднане Управління Пенсійного
                                                            Фонду України  у Полтавської області
                                                             37500 вул. Шевченка, 8 м. Лубни
                                                             Полтавської області
                                                             тел /факс (05361)7-08-29.



                                                   ПОЗОВНА ЗАЯВА

про призначення пенсії
та вчинити певні дії.
         Я, є пенсіонер, пенсію отримую по інвалідності з 30.03.1992 року через Лубенське Об’єднане Управління Пенсійного Фонду України  у Полтавської області ( Відповідач по справі ) з  нарахованої заробітної  плати у  розмірі, відповідно до ст.54, 57  Закону України « Про статус та соціальний захист громадян,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи » ( надалі Закон  України № 796 – ХІІ ).
Мені стало відомо, що Верховна  Рада України 3 жовтня 2017 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій.» Ст. 2 цього закону внесені зміни у Закон  України № 796 – ХІІ.
Зокрема, статтю 59 викласти в такій редакції:
Військовослужбовцям пенсії по інвалідності, а членам їх сімей пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї за їх бажанням можуть призначатися на умовах і в порядку, визначених законодавством для осіб, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, що їх вони дістали при виконанні обов’язків військової служби (службових обов’язків), або відповідно до статті 54 цього Закону.
Особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб - з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року"
Закон набирає чинності  з 1 жовтня 2017року.

14 грудня 2017 року  я   звернувся із письмовою заявою до Відповідача по справі  
з вимогою видати розпорядження про призначення  мені пенсії  на підставі  Закону України  «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», Постанови Кабінету Міністрів України від ---2017 року  № 851 та відповідно до абзацу 3  ст. 59 Закону № 796 – ХІІ, з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати,  встановленої на 1 січня відповідного року.  
03. 01. 2018 року отримав відповідь про те , що рішенням Лубенського об’єднаного управління Пенсійного фонду України від 22. 12. 2017року  № 551  про відсутність підстав для призначення мені пенсії згідно Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Вважаю таке рішення Відповідача  незаконним,  дії протиправними, тому звертаюсь за захистом моїх пенсійних прав до суду.
У червні 1986 року  я був призваний на спеціальні військові збори  Лубенським міськрайонним  військовим комісаріатом Полтавської області, та направлений до військової частини №34641 Київського військового округу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації для виконання особливо важливого Урядового завдання з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Внаслідок  захворювання, отриманих під час виконання військових  обов’язків, пов’язаних з ЛНА на ЧАЕС, я став інвалідом І- групи з 90% втратою працездатності, інвалідність встановлено безстроково.
   Відповідно до ст.10 * Закону  України № 796 – ХІІ. учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов’язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986 - 1987 роках незалежно від кількості робочих днів, при цьому,  згідно з приміткою до цієї статті до військовослужбовців належать, зокрема, військовозобов’язані призвані на збори.
Тобто, військовослужбовці, та призвані на військові збори військовозобов'язані користувались всією повнотою соціально - економічних, політичних та особистих прав і свобод і несли усі обов'язки громадян СРСР, передбачені Конституцією СРСР
Відповідно до ч. 9 ст. 1 Закону України від 25 березня 1992 р. № 2232-XII «Про військовий обовязок і військову службу» щодо військового обов’язку громадяни України поділяються, зокрема, на такі категорії: військовослужбовці - особи, які проходять військову службу; військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.
За правилами ч. 1 ст. 16 Закону України від 6 грудня 1991 р. № 1934-XII «Про Збройні Сили України» держава забезпечує соціальний і правовий захист військовослужбовців, резервістів, які виконують обов’язки служби у військовому резерві, та військовозобов’язаних, призваних на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, членів їх сімей, працівників Збройних Сил України, а також членів сімей військовослужбовців, резервістів та військовозобов’язаних, які загинули (померли), пропали безвісти, стали інвалідами під час виконання службових обов’язків військової служби.
Підпунктом 3) пункту 1 ст. 3 Закону України від 20 грудня 1991 р. № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх  сімей» встановлено, що дія цього Закону поширюється, зокрема на військовозобов’язаних та резервістів, призваних на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, і членів їх сімей.
Системний аналіз наведених норм дає підстави для висновку, що громадяни із числа військовозобов’язаних, які проходять збори (навчальні, перевірочні, спеціальні), у цей період вважаються такими, що проходять військову службу та користуються гарантіями держави на рівні із іншими військовослужбовцями.
Із спільного наказу Міністерства праці та соціальної політики України Міністерства оборони України від 1 грудня 1997 року «Про застосування ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» вбачається, що на військовослужбовців, із числа військовозобов’язаних, призваних на військові збори, які стали інвалідами внаслідок захворювання, одержаного під час виконання обов’язків військової служби, пов’язаного з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи поширюється дія статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»
Статтею 19 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» встановлено, що групи і причини інвалідності, а також час її настання встановлюються медико-соціальними експертними комісіями, які діють на підставі положення про них, що затверджується Кабінетом Міністрів України.
За правилами статті 20 цього Закону залежно від причини інвалідності особи з інвалідністю з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, поділяються на такі категорії, зокрема: особи з інвалідністю внаслідок війни, а також інші особи, зазначені у статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
За цим законом відповідно до ст. 3 визначено « Особи, які мають право на пенсії нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членів їх сімей».
 Умови, норми і порядок пенсійного забезпечення, встановлені цим Законом для військовослужбовців строкової служби та членів їх сімей, поширюються також (якщо не передбачено інше) на:
г) військовозобов’язаних, призваних на навчальні, спеціальні або перевірочні збори, які стали особами з інвалідністю, внаслідок поранення, контузії або каліцтва, що їх вони дістали при виконанні службових обов’язків у період проходження цих зборів, та членів їх сімей.
 Каліцтво-втрата особою працездатності внаслідок нещасного випадку, протиправних дій  або інших причин. (Український  юридичний термінологічний словник)
В протоколі виданому Центральною Військово-лікарняною Комісією Міністерства Оборони України № 365 від 22 липня 1996 року значиться .що захворювання, так, пов’язано з виконанням обов’язків військової служби по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЄС.
Витяг  із акту огляду МСЕК сер. МСЕ № 0196533  від  10.01 2012 року  встановлено 1 «Б» групу інвалідності ,захворювання пов’язано з виконанням обов’язків військової служби по ліквідації наслідків аварії на ЧАЄС. безстроково,( потребує часткового стороннього нагляду) та актом про втрату працездатності в%.
Втрата працездатності 90%.
Отже, із  документів які є в моїй пенсійній справі, я маю втрату працездатності 90%, і це є каліцтво,  що дає мені право на пенсію по інвалідності відповідно до приписів статті 3 пункту-Г, Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» на рівні із військовослужбовцями строкової служби.
Я, відповідно до статті 5 Закону України «Про статус ветеранів військової служби» також являюся ветераном військової служби.
Моє право отримувати пенсію по цьому Закону підтверджується судовою практикою з подібних правовідносин ,постанова Верховного Суду України від 01.03.2016 року справа №398/5910/14-а, ухвала ВАСУ-к/800/26706/17,ухвала ВАСУ-К/800/42959/13,ухвала ВАСУ-к/800/6572/17 –та ухвали  Харківського Апеляційного адміністративного суду  від 27 вересня 2017 року № 574/1468/16 а.
Відповідно до ст.8, 19, 21,24,46,55,56,64 Конституції України-
Керуючись ст. ст.  159160162 КАС України  

                                                 ПРОШУ:

1)Визнати дії Лубенського Об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, щодо відмови мені , Семенчуку Миколі Михайловичу , в перерахунку пенсії обчисленої з п’яти кратного розміру мінімальної заробітної плати встановленої на 1 січня відповідного року -  протиправними.
2) Скасувати рішення №511 від 22 грудня 2018 року, видане Лубенським Об’єднаним Управлінням Пенсійного фонду України в Полтавській області « Про відмову в перерахунку пенсії»
  3)  Зобов’язати: Лубенське Об’єднане управління Пенсійного фонду України в Полтавській  області,  провести з 01.10.2018 року, перерахунок  та виплачувати мені, Семенчуку Миколі Михайловичу, пенсію, на рівні з військовослужбовцями строкової служби, відповідно до ст. 59 п.3 Закону України « Про статус та соціальний захист громадян  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», постанови Кабінету Міністрів від 15 жовтня № 851, та пункту 9 прім1   постанови  Кабінету Міністрів України № 1210,  обчисленої з п’яти кратного розміру мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня відповідного року.    
Прошу справу розглядати в режимі відео конференції, так як я являюся інвалідом 1 групи і ,прибути за станом здоров’я , на засідання не маю можливості.

                                                   Додаток копії:
            позовної заяви
        паспорту та індефікаційного  коду
посвідчення учасника ЛНА на ЧАЕС  І- категорії
посвідчення інваліда війни І – група
копія посвідчення ветерана військової служби
копія довідки Галузевого Державного архіву Міністерства Оборони України
копія  довідки  Центральної ВЛК від 22 червня 1996 року
довідка  МСЕК від 10.01 2012 року
довідка  МСЕК від 10.01 2012року
        постанови Верховного Суду України-2шт
ухвали Харківського апеляційного адміністративного суду №527/2016/15-а 2 шт
ухвали Вищого Адміністративного Суду України № К/800/6572/17-2 шт.
заява до відповідача
відповідь відповідача
витяг з Українського юридичного словника, що означає термін каліцтво-2шт

Від сплати судового збору звільнений,  як інвалід війни І- груп                                                                   

_______________ 2018 року                    ___________________  Семенчук М.М. 

1 комментарий: