Чорнобильська сонячна

У Києві презентували технічну базу побудови парку наземних сонячних панелей у Чорнобильській зоні відчуження. Прогнозована потужність станції становить 1,2 гігавата.

 Не витрачати, а заробляти

Зона відчуження повинна і може бути використана у промислових цілях, вважає міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак: «Відновлювальна енергетика на території Чорнобильської зони — хороша база для розвитку території, що тривалий час вважалася хронічною бюджетною дірою. Адже її утримання обходиться щороку Україні у мільйони гривень».

У проекті враховано особливості та рівень радіоактивного забруднення території, на якій запланували розмістити об’єкти сонячної енергетики, правила радіаційної безпеки під час проведення робіт, низку інших важливих показників. Згідно з оприлюдненими результатами досліджень, для побудови парку сонячної енергетики в Чорнобильській зоні є чимало переваг. Там досі збереглася вся необхідна транспортна та енергетична інфраструктура, величезні вільні території. А обслуговування енергопарку не потребує залучення великої кількості людей. Втілення подібного проекту обіцяє стати гарним ліфтом для нових екологічних технологій в Україні та символом продуктивних трансформацій нашої країни, відкриваючи зону відчуження для спорудження сонячних станцій.

Оптимізація через оренду

Тринадцять міжнародних інвесторів надіслали в Україну 39 подань на локалізацію «сонячних» проектів, бажаючи отримати дозволи на установку сонячних батарей біля зруйнованої Чорнобильської АЕС потужністю близько 2 гігаватів. Усі вони зацікавилися орендою землі, прибутку від використання якої в іншій спосіб неможливе. Через радіоактивні речовини, які забруднили ґрунт ще протягом багатьох століть ця територія не придатна для сільського та лісового господарства. Натомість отримати прибуток можна від інвестицій в енергетику.

Інвестори зі своїм планом

Появою попереднього плану парку наземних сонячних панелей у Чорнобильській зоні відчуження можна завдячувати уряду Франції, який надав фінансову підтримку. У грудні 2016 року Мінприроди та Державне агентство управління зоною відчуження (ДАЗВ) запропонували бізнесу подавати заявки на відведення земельних ділянок під розміщення об’єктів відновлювальної енергетики. Загалом надійшло понад 60 заявок з Данії, США, Китаю, Німеччини, Франції, Білорусі, України. Зважаючи на високу зацікавленість зарубіжних інвесторів, вирішили залучити до аналізу та розробки техніко-економічного обґрунтування проекту міжнародних експертів з альтернативної енергетики. У червні минулого року французький урядпогодився підтримати фінансово реалізацію такого обґрунтуваннядля будівництва сонячного парку в зоні відчуження. Проект отримав підтримку на найвищому державному рівні, під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком президент Французької Республіки Еманнуель Макрон висловив зацікавленість участю своєї країни у спільному проекті. Позавчора, 19 березня, презентовано попереднє техніко-економічне обґрунтування розбудови парку наземних сонячних панелей у Чорнобильській зоні, розроблене світовим лідером у галузі відновлювальної енергетики(компанією Tractebel Engineering) за кошти французького уряду. «Це гарний приклад успішної міжнародної співпраці та важливий крок до досягнення стратегічної мети перетворення зони відчуження на територію змін та інновацій», каже Остап Семерак.

Про пілотну сонячну електростанцію потужністю 1 МВт, запущену в зоні відчуження німецькими інвесторами, інформаційні агентства повідомили ще  наприкінці січня. Нову електростанцію звели на відстані лише сотні метрів від нового «саркофага» — гігантського металевого купола, що герметизує зруйнований енергоблок під час Чорнобильської аварії 1986 року.

За словами голови українсько-німецької компанії Solar Chornobyl Євгена Варягіна, новозбудована сонячна електростанція може покрити потреби села середнього розміру або двох тисяч квартир. Група витратила на будівництво 1 мільйон євро. У підсумку близько 3 тисяч 800 фотоелектричних панелей було розміщено на площі 1,6 гектара із запропонованих 2,5 тисячі гетара. Кількість сонячного світла тут така сама, як і на півдні Німеччини, де вже працюють подібні станції. Тому очікується, що інвестиції компанії повернуться протягом семи років. 

ДО РЕЧІ

У китайському місті Сіань днями запрацювала найбільша у світі установка для очищення від смогу на сонячній енергії.

Очищувач щодня фільтрує від 5 до 8 мільйонів кубічних метрів повітря. Установка працює у пасивному режимі: скляна поверхня вловлює сонячне світло та нагріває повітря, яке по системі трубок піднімається у головну трубу висотою 18 метрів. Там забруднене повітря проходить крізь фільтри, і викидається в атмосферу вже очищеним.

Згідно з даними датчиків забруднення, концентрація твердих частинок у повітрі зменшується на 19 відсотків.

Будівництво найбільшого у світі очищувача загальною площею 10 квадратних кілометрів обійшлося бюджету Піднебесної у 2 мільйони доларів. Однак екологи вже висловили претензіі до роботи очисної станції. По-перше, немає даних, чи очищає антисмогова установка від двоокису сірки — однієї з найнебезпечніших речовин-забруднювачів повітря. По-друге, для ефективного очищення потрібно побудувати поруч принаймні ще кілька десятків таких установок, а через чималу площу комплексу, це проблематично.


Комментариев нет:

Отправить комментарий