Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян (порядок видачі та зразки посвідчень)

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 11 липня 2018 р. № 551
Київ

Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян

Відповідно до статей 14, 20, 21, 22 і 65 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян, що додається.


2. Затвердити нові зразки посвідчень, що видаються особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, громадянам, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, громадянам, які постраждали від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії, порушення правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих, дружині (чоловіку) померлого (померлої) громадянина (громадянки) з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (потерпілих), смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою або з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, опікунам дітей (на час опікунства) померлого (померлої) громадянина (громадянки), смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою, згідно з додатками 1—14.

3. Дозволити до 1 січня 2019 р. використовувати для видачі громадянам усіх категорій, визначених Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, раніше виготовлені бланки посвідчень за зразками, затвердженими постановами Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1992 р. № 501 “Про Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (ЗП України, 1992 р., № 10, ст. 245), від 20 січня 1997 р. № 51 “Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (Офіційний вісник України, 1997 р., число 5, с. 71), від 21 серпня 2001 р. № 1105 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51” (Офіційний вісник України, 2001 р., № 34, ст. 1592).

4. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 2 грудня 1992 р. № 674 “Про порядок віднесення деяких категорій громадян до відповідних категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (ЗП України, 1992 р., № 12, ст. 292; Офіційний вісник України, 2017 р., № 8, ст. 242) зміни, що додаються.

5. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.

6. Міністерству соціальної політики забезпечити виготовлення бланків посвідчень і вкладок до них.

7. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям:

забезпечити своєчасну видачу посвідчень і вкладок до них;

утворити у місячний строк після набрання чинності цією постановою комісію з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та затвердити відповідне положення;

провести до 1 січня 2019 р. заміну посвідчень у зв’язку із затвердженням нових зразків посвідчень:

— особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1);

— учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорії 2 і 3) з числа громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт;
— особи, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2), з числа постраждалих від радіаційного опромінення за інших обставин не з власної вини.

  Прем’єр-міністр України                                        В. ГРОЙСМАН


ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ПОРЯДОК

видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок
Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян
Особові справи громадян надсилаються на розгляд комісій, зазначених в абзацах першому і другому цього пункту, за рішенням регіональних комісій.

1. Цей Порядок визначає процедуру видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та передбачає видачу посвідчень громадянам, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, громадянам, які постраждали від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії, порушення правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих.

2. Посвідчення є документом, що підтверджує статус осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, громадян, які постраждали від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії, порушення правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих, дружин (чоловіків) померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (потерпілих), смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою або з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, а також опікунам дітей (на час опікунства) померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, і надає право користуватися пільгами та компенсаціями, встановленими Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (далі — Закон), іншими актами законодавства.

3. Особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, віднесеним до категорії 1, видаються посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 19__ році” (категорія 1) серії А синього кольору.

Особам з інвалідністю з числа учасників, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, віднесеним до категорії 1, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з відповідною аварією, випробуванням або військовим навчанням, складанням ядерних зарядів та проведенням на них регламентних робіт, а також хворим на променеву хворобу внаслідок участі у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, видаються посвідчення “Учасник ліквідації ядерних аварій” (категорія 1) серії Я синього кольору.

Особам з інвалідністю з числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 1, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, видаються посвідчення “Потерпілий від Чорнобильської катастрофи” (категорія 1) серії Б синього кольору.

Особам з інвалідністю, віднесеним до категорії 1, з числа хворих на променеву хворобу внаслідок будь-якої радіаційної аварії, порушення правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих, що визначено актом за формою Н-1 (якщо захворювання пов’язано з виробничою або професійною діяльністю) або актом державної комісії про нещасний випадок (радіаційну аварію), якщо такий зв’язок установлено закладами охорони здоров’я, видаються посвідчення “Потерпілий від радіаційного опромінення” (категорія 1) серії Я синього кольору.

Особам з інвалідністю видаються посвідчення категорії 1 із зазначенням групи інвалідності та строку, на який установлено інвалідність.

У разі установлення групи інвалідності довічно на правій внутрішній стороні посвідчення робиться запис “Безстроково”.

У разі продовження медико-соціальною експертною комісією строку інвалідності чи встановлення іншої групи інвалідності в посвідченні на правій внутрішній стороні робиться запис про період, на який установлено групу інвалідності, цей запис завіряється підписом голови (його заступника) Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій (далі — уповноважені органи), що скріплюється печаткою.

Якщо після чергового переогляду медико-соціальною експертною комісією не підтверджено будь-яку групу інвалідності, посвідчення категорії 1 здається уповноваженому органу для подальшого знищення, а замість нього видається посвідчення іншої категорії відповідно до законодавства.

4. Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали в зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 р. — незалежно від кількості робочих днів, з 1 липня 1986 р. по 31 грудня 1986 р. — не менше п’яти, а в 1987 році — не менше 14 календарних днів, віднесеним до категорії 2, видаються посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 19__ році” (категорія 2) серії А синього кольору.

Посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 19__ році” (категорія 2) серії А без відмітки про перереєстрацію, передбачену абзацом першим пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 4 лютого 1997 р. № 135 “Про перевірку правильності видачі посвідчень “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС” (Офіційний вісник України, 1997 р., число 6, с. 68), видані до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551 “Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян”, вважаються недійсними.

Учасникам випробувань ядерної зброї в атмосфері, бойових радіоактивних речовин, учасникам військових навчань із застосуванням такої зброї, учасникам ліквідації наслідків ядерних аварій, віднесеним до категорії 2, видаються посвідчення “Учасник ліквідації ядерних аварій” (категорія 2) серії Я синього кольору.

5. Потерпілим від Чорнобильської катастрофи з числа евакуйованих у 1986 році із зони відчуження (в тому числі особам, які на момент евакуації перебували у стані внутрішньоутробного розвитку, після досягнення ними повноліття) та особам, які постійно проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, віднесеним до категорії 2, видаються посвідчення “Потерпілий від Чорнобильської катастрофи” (категорія 2) серії Б сірого кольору.

Особам, віднесеним до категорії 2, захворювання яких пов’язано з переопроміненням внаслідок будь-якої аварії, порушенням правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушенням правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, які сталися не з вини потерпілих, що визначено актом за формою Н-1 (якщо захворювання пов’язано з виробничою або професійною діяльністю) або актом державної комісії про нещасний випадок (радіаційну аварію), якщо такий зв’язок установлено закладами охорони здоров’я, видаються посвідчення “Потерпілий від радіаційного опромінення” (категорія 2) серії Я сірого кольору.

6. Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали в зоні відчуження з 1 липня 1986 р. по 31 грудня 1986 р. від одного до п’яти календарних днів, у 1987 році — від одного до 14, у 1988—1990 роках — не менше 30 календарних днів, на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або на їх будівництві — не менше 14 календарних днів у 1986 році, віднесеним до категорії 3, видаються посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 19__ році” (категорія 3) серії А зеленого кольору.

Посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 19__ році” (категорія 3) серії А без відмітки про перереєстрацію, передбачену абзацом першим пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 4 лютого 1997 р. № 135, видані до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551, вважаються недійсними.

До пунктів дезактивації техніки та санітарної обробки населення належать пункти у межах сіл Діброва Поліського району, Дитятки та Старі Соколи Іванківського району Київської області, на аеродромах Чернігівського вищого військового училища льотчиків у м. Чернігові і с. Малійки Чернігівського району Чернігівської області та пункт дезактивації залізничного транспорту на станції Вільча Поліського району Київської області.

Особам, які складали ядерні заряди та проводили на них регламентні роботи для здійснення відповідних випробувань і військових навчань, брали участь у підземних випробуваннях ядерної зброї, а також тим, які переопромінились під час охорони ядерних полігонів під час випробувань (якщо їх не віднесено до категорії 1), віднесеним до категорії 3, видаються посвідчення “Учасник ліквідації ядерних аварій” (категорія 3) серії Я зеленого кольору.

Потерпілим від Чорнобильської катастрофи (не віднесеним до категорії 2), які постійно проживали на територіях зон безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення на день аварії або які станом на 1 січня 1993 р. прожили в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а на території зони гарантованого добровільного відселення — не менше трьох років та відселені або самостійно переселилися з цих територій, і таким, що постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються у зонах безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 р. прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення — не менше трьох років, віднесеним до категорії 3, видаються посвідчення “Потерпілий від Чорнобильської катастрофи” (категорія 3) серії Б зеленого кольору.

7. Особам, які працювали з моменту аварії до 1 липня 1986 р. не менше 14 календарних днів або не менше трьох місяців протягом 1986—1987 років за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов’язаними з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, що виконувалися за урядовими завданнями, видаються посвідчення “Потерпілий від Чорнобильської катастрофи” серії Г рожевого кольору.

8. Неповнолітнім дітям, які належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи, видаються посвідчення “Дитина, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи” серії Д жовтого кольору.

Неповнолітнім дітям, яким відповідно до статті 12 Закону встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, до посвідчення серії Д видається вкладка встановленого зразка (додаток 1), яка є підставою для надання пільг, передбачених частиною третьою статті 30 Закону.

Особам, зазначеним у статті 27 Закону, категорії встановлюються після досягнення повноліття (в разі одруження або укладення трудового договору в передбачених законодавством випадках до досягнення повноліття — за їх бажанням відповідно з дати реєстрації шлюбу або укладення трудового договору згідно із законодавством) відповідно до статті 14 Закону, а посвідчення видаються згідно з цим Порядком.

9. Неповнолітнім дітям померлого (померлої) громадянина (громадянки) з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеного (віднесеної) до категорії 1 або 2, або з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеного (віднесеної) до категорії 3, смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою, видаються довідки встановленого зразка (додаток 2).

10. Дружині (чоловіку) померлого (померлої) громадянина (громадянки) з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, віднесеного (віднесеної) до категорії 1 або 2, або з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеного (віднесеної) до категорії 3, смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою, а також дружині (чоловіку), якщо та (той) не одружилася (одружився) вдруге, померлого (померлої) громадянина (громадянки), віднесеного (віднесеної) до категорії 1, 2 або 3, смерть якого (якої) пов’язана з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, або опікуну дітей (на час опікунства) померлого (померлої) громадянина (громадянки), смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою, видається посвідчення “Дружина (чоловік) померлого (померлої) громадянина (громадянки) з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (потерпілих) категорії ___, смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою або з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, опікуна дітей померлого (померлої) громадянина (громадянки), смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою” темно-бордового кольору.

11. Посвідчення видаються уповноваженими органами за поданням райдержадміністрацій за місцем проживання (реєстрації) особи на підставі рішень комісій з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, утворених уповноваженими органами (далі — регіональні комісії).

Посвідчення видаються:

учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — на підставі одного з таких документів:

— довідки про підвищену оплату праці в зоні відчуження із зазначенням кількості днів і населеного пункту, підтвердженої первинними документами (наказ чи розпорядження про відрядження до зони відчуження із зазначенням періоду роботи (служби) в зоні відчуження, особового рахунка, табеля обліку робочого часу, посвідчення про відрядження в зону відчуження з відміткою підприємства про прибуття та вибуття працівника, шляхових листів (за наявності), трудової книжки (у разі потреби);

— довідки архівної установи про участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в зоні відчуження із зазначенням періоду служби (виконання робіт), днів виїзду на об’єкти або в населені пункти зони відчуження, у разі потреби — довідки командира військової частини, військового квитка, витягу з особової справи військовослужбовця, завіреного в установленому порядку;

особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і потерпілим від Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 1, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, — на підставі довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності відповідної групи, пов’язаної з Чорнобильською катастрофою;

хворим на променеву хворобу внаслідок Чорнобильської катастрофи — на підставі висновку уповноваженої медичної комісії не нижче обласного рівня або спеціалізованої медичної установи Міноборони, МВС, СБУ, які мають відповідну ліцензію МОЗ (далі — експертні комісії), та акта за формою Н-1;

потерпілим від Чорнобильської катастрофи з числа евакуйованих у 1986 році із зони відчуження (в тому числі особам, які на момент евакуації перебували у стані внутрішньоутробного розвитку, після досягнення ними повноліття) та особам, які постійно проживали в зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття рішення про відселення, — на підставі довідки, виданої Волинською, Житомирською, Київською, Рівненською або Чернігівською облдержадміністраціями (додатки 3 і 4);

особам, які постійно проживали на територіях зон безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення на день аварії або які станом на 1 січня 1993 р. прожили в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а на території зони гарантованого добровільного відселення — не менше трьох років та відселені або самостійно переселилися з цих територій, — на підставі довідки встановленого зразка (додаток 5);

особам, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються у зонах безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення за умови, що вони станом на 1 січня 1993 р. прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення — не менше трьох років, — на підставі довідки встановленого зразка (додаток 6);

особам, які працювали з моменту аварії до 1 липня 1986 р. не менше 14 календарних днів або не менше трьох місяців протягом 1986—1987 років за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, що виконувалися за урядовими завданнями, — на підставі довідки встановленого зразка (додаток 7);
дітям, потерпілим від Чорнобильської катастрофи, — на підставі довідки встановленого зразка (додатки 8—10);

громадянам інших держав та особам без громадянства, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у разі переїзду на постійне місце проживання в Україну — відповідно до законодавства;

дружині (чоловіку) померлого (померлої) громадянина (громадянки) з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, віднесеного (віднесеної) до категорій 1 або 2, або з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 3, смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою, а також дружині (чоловіку), якщо та (той) не одружилася (одружився) вдруге, померлого (померлої) громадянина (громадянки), віднесеного (віднесеної) до категорій 1, 2 або 3, смерть якого (якої) пов’язана з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, — на підставі документів про підтвердження статусу постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, участі у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, відповідного посвідчення (за наявності) та експертного висновку щодо встановлення причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою, участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт;

опікуну дітей (на час опікунства) померлого (померлої) громадянина (громадянки), смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою, — на підставі документів про підтвердження статусу постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідного посвідчення (за наявності) та експертного висновку щодо встановлення причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

При цьому посвідчення померлого (померлої) громадянина (громадянки) підлягає здаванню уповноваженим органам для подальшого зберігання в особовій справі дружини (чоловіка) померлого (померлої) або опікуна дітей померлого (померлої).

У разі встановлення регіональними комісіями факту необґрунтованої видачі посвідчення відповідної категорії таке посвідчення на підставі рішення цієї комісії підлягає вилученню уповноваженими органами.

Рішення про видачу або відмову у видачі посвідчення приймається у місячний строк з дня надходження необхідних документів до уповноважених органів.

Під час заміни посвідчення з однієї категорії на іншу попереднє посвідчення підлягає вилученню уповноваженим органом для подальшого зберігання в особовій справі постраждалої особи.

12. У разі втрати або зіпсування посвідчення замість нього видається повторне посвідчення на підставі раніше поданих документів, зазначених у пункті 11 цього Порядку, в тому числі посвідчення “Потерпілий від Чорнобильської катастрофи” (категорія 4) серії В на підставі довідки встановленого зразка (додаток 11), особистої заяви (із зазначенням номера та дати видачі посвідчення, поясненням обставин втрати або зіпсування) та опублікованого в пресі повідомлення про визнання посвідчення недійсним.

У разі зміни прізвища, імені, по батькові особи посвідчення видається на підставі раніше поданих документів, зазначених у пункті 11 цього Порядку, в тому числі посвідчення “Потерпілий від Чорнобильської катастрофи” (категорія 4) серії В на підставі довідки встановленого зразка (додаток 11), особистої заяви із зазначенням номера та дати видачі посвідчення, свідоцтва про шлюб та інших документів.

Такі посвідчення видаються уповноваженим органом за місцем проживання (реєстрації) особи. У верхньому лівому куті посвідчення ставиться штамп або напис чорним чорнилом: “Повторно. Видано замість посвідчення серії … № …”.

Якщо втрачене посвідчення знайдено, воно підлягає обов’язковому здаванню уповноваженому органу для подальшого знищення.

13. Спірні питання щодо визначення статусу осіб, які брали участь у проведенні робіт з евакуації людей і майна із зони відчуження, та осіб, евакуйованих із зони відчуження в 1986 році, розглядаються утвореними Київською та Житомирською облдержадміністраціями комісіями з вирішення спірних питань щодо визначення статусу осіб, які брали участь у проведенні робіт з евакуації людей і майна із зони відчуження, а також осіб, евакуйованих із зони відчуження в 1986 році, на підставі підтвердних документів про участь у проведенні робіт з евакуації людей і майна із зони відчуження, евакуацію із зони відчуження в 1986 році, документів, що підтверджують факт проживання в населеному пункті, віднесеному до зони відчуження.

Спірні питання визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, вирішуються комісією при Мінсоцполітики, до складу якої, крім його фахівців, входять представники МОЗ, ДАЗВ, МВС, Міноборони, Київської облдержадміністрації та громадських об’єднань, статутна діяльність яких пов’язана із соціальним захистом осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (за згодою), за поданням уповноважених органів.

Особові справи громадян надсилаються на розгляд комісій, зазначених в абзацах першому і другому цього пункту, за рішенням регіональних комісій.
14. Рішення комісій, зазначених у пункті 13 цього Порядку, є підставою для видачі посвідчень відповідної категорії. У разі встановлення такими комісіями факту необґрунтованої видачі посвідчення відповідної категорії таке посвідчення на підставі рішення таких комісій підлягає вилученню уповноваженими органами.

 .
Додаток 1
до Порядку
ВКЛАДКА № __________
до посвідчення дитини з інвалідністю,
пов’язаною з наслідками Чорнобильської катастрофи

Серія Д № ___________________________
Прізвище ____________________________
Ім’я _________________________________
По батькові __________________________
Дійсна до ___ _________ _________ р.
                     
Вкладка без посвідчення недійсна  ____________________________        
                                                             (установа, яка видала вкладку)
Керівник установи _________________________         ___  _______   р.
                        (підпис, ініціали та прізвище)
МП
_____________________


Додаток 2
до Порядку
Держадміністрація ___________________________________
ДОВІДКА № ____________
Видана ______________________________________________________
(прізвище, ім’я, по батькові)
народження ______________________________________, який (яка) є
(рік народження)
неповнолітньою дитиною померлого (померлої) громадянина (громадянки) ________________________________________________________________
(прізвище, ім’я, по батькові)
з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілих (необхідне підкреслити) категорії ________, смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою.
Довідка є підставою для надання пільг і компенсацій, передбачених статтями ___________________ Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
Довідка дійсна з пред’явленням документа, що посвідчує особу.


Заступник голови держадміністрації
______________________
(підпис, ініціали та прізвище)
___ ___________ р.
МП
_____________________


Додаток 3
до Порядку
Облдержадміністрація _________________________________
КОРІНЕЦЬ ДОВІДКИ № _____________
Виданої громадянину (громадянці) _______________________________
(прізвище, ім’я, по батькові)
_________________________________________________________________
про те, що він (вона) на 26 квітня 1986 р. постійно проживав (проживала) і був (була) прописаний (прописана) в _______________________________
________________________________________________________________
(найменування населеного пункту)
______________________________________ області і в установленому порядку евакуйований (евакуйована) ____ ___________ ____ р.
Довідка є підставою для видачі посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (категорія 2) відповідно до статті 14 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
Довідка дійсна з пред’явленням документа, що посвідчує особу.



Посадова особа,
яка видала довідку   __________________________________
                                                   (підпис, ініціали та прізвище)

Довідку одержав (одержала)
_____________________
(підпис, ініціали та прізвище)
____ _________ р.

МП







Облдержадміністрація _________________________________
ДОВІДКА № ___________
Виданої громадянину (громадянці) _______________________________
(прізвище, ім’я, по батькові)
_________________________________________________________________
про те, що він (вона) на 26 квітня 1986 р. постійно проживав (проживала) і був (була) прописаний (прописана) в ________________________________
_________________________________________________________________
(найменування населеного пункту)
_____________________________________ області і в установленому порядку евакуйований (евакуйована) __ _______ ____ р.
Довідка є підставою для видачі посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (категорія 2) відповідно до статті 14 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
Довідка дійсна з пред’явленням документа, що посвідчує особу.


Заступник голови
облдержадміністрації 
_____________________
(підпис, ініціали та прізвище)
____ _________ р.
МП
_____________________


Додаток 4
до Порядку

Облдержадміністрація ________________________________________
КОРІНЕЦЬ ДОВІДКИ № ___________________
Виданої громадянину (громадянці) _____________________________
                                               (прізвище, ім’я, по батькові)
________________________________________________________________
про те, що він (вона) з моменту аварії по _____________________________ постійно проживав (проживала) в зоні безумовного (обов’язкового) відселення у ______________________________________________ області.
        
                (найменування населеного пункту)
Довідка є підставою для видачі посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (категорія 2) відповідно до статті 14 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
Довідка дійсна з пред’явленням документа, що посвідчує особу.

Посадова особа,
яка видала довідку   _______________________________
                                                (підпис, ініціали та прізвище)

Довідку одержав (одержала)  _______________________    __ _______  р. 
                                       (підпис, ініціали та прізвище)

МП






Облдержадміністрація ________________________________________

ДОВІДКА № ______________
Видана громадянину (громадянці) ______________________________
                                             (прізвище, ім’я, по батькові)
________________________________________________________________
про те, що він (вона) з моменту аварії по ______________________ постійно проживав (проживала) в зоні безумовного (обов’язкового) відселення у _____________________________________________ області.
                                        (найменування населеного пункту)
Довідка є підставою для видачі посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (категорія 2) відповідно до статті 14 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням документа, що посвідчує особу.


Заступник голови
облдержадміністрації  _________________________           __ _______   р.                                               
                                               (підпис, прізвище та ініціали)

МП
_____________________


Додаток 5
до Порядку
Держадміністрація __________________________________________
КОРІНЕЦЬ ДОВІДКИ № __________
Виданої громадянину (громадянці) ______________________________
                                                 (прізвище, ім’я, по батькові)
________________________________________________________________
про те, що він (вона) постійно проживав (проживала) на території зони безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення на день аварії або станом на 1 січня 1993 р. прожив (прожила) у зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а на території зони гарантованого добровільного відселення — не менше трьох років у __________________________________________________________ області
                             (найменування населеного пункту)
та відселений (відселена) або самостійно переселився (переселилася) з цієї території.
Довідка є підставою для видачі посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (категорія 3) відповідно до статті 14 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням документа, що посвідчує особу.


Посадова особа,
яка видала довідку     _____________________________
                                             (підпис, ініціали та прізвище)
Довідку одержав (одержала)  ______________________       __ _______   р.
                                         (підпис, ініціали та прізвище)

МП


Держадміністрація ___________________________________________
ДОВІДКА № ________
Видана громадянину (громадянці) _____________________________
                                                                (прізвище, ім’я, по батькові)
________________________________________________________________
про те, що він (вона) постійно проживав (проживала) на території зони безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення на день аварії або станом на 1 січня 1993 р. прожив (прожила) у зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а на території зони гарантованого добровільного  відселення — не менше трьох років у __________________________________________________________ області
                                 (найменування населеного пункту)
та відселений (відселена) або самостійно переселився (переселилася) з цієї території.
Довідка є підставою для видачі посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (категорія 3) відповідно до статті 14 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням документа, що посвідчує особу.


Заступник голови
держадміністрації  ________________________                 __ _______   р. 
                     (підпис, ініціали та прізвище)
МП                             
____________________


Додаток 6
до Порядку
Держадміністрація _____________________________________________

КОРІНЕЦЬ ДОВІДКИ № ___________________
Виданої громадянину (громадянці) _______________________________
                                                                                  (прізвище, ім’я, по батькові)
_________________________________________________________________
про те, що він (вона) постійно проживає або постійно працює чи постійно навчається в зоні безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення за умови, що він (вона) станом на 1 січня 1993 р. проживав (проживала) або відпрацював (відпрацювала) чи постійно навчався (навчалася) в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення не менше трьох років у ________________________________________ області.
                                                  (найменування населеного пункту)
Довідка є підставою для видачі посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (категорія 3) відповідно до статті 14 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням документа, що посвідчує особу.

Посадова особа,
яка видала довідку     ________________________________   
                                                         (підпис, ініціали та прізвище)

Довідку одержав (одержала)  _________________________   __ ________ р.
                                                                (підпис, ініціали та прізвище)

МП


Держадміністрація ____________________________________________
ДОВІДКА № ____________________
Видана громадянину (громадянці) _______________________________
                                                 (прізвище, ім’я, по батькові)
_________________________________________________________________
про те, що він (вона) постійно проживає або постійно працює чи постійно навчається в зоні безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення за умови, що він (вона) станом на 1 січня 1993 р. проживав (проживала) або відпрацював (відпрацювала) чи постійно навчався (навчалася) в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення не менше трьох років у ________________________________________ області.
                                                    (найменування населеного пункту)
Довідка є підставою для видачі посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (категорія 3) відповідно до статті 14 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням документа, що посвідчує особу.


Заступник голови
держадміністрації  ___________________
_______          ___ _________   р. 
                                            (підпис, ініціали та прізвище)

МП

_____________________


Додаток 7
до Порядку
Підприємство, установа, організація _____________________________

ДОВІДКА № ____________________
Видана громадянину (громадянці) ______________________________
                                                (прізвище, ім’я, по батькові)
про те, що він (вона) працював (працювала) з _______ ___ р.
по  ______ ____ р. у населеному пункті _____________________________
на посаді ______________________________________________________,
виконував (виконувала) роботи ___________________________________ .
Довідка є підставою для видачі посвідчень особам, які працювали з моменту аварії до 1 липня 1986 р. не менше 14 календарних днів або не менше трьох місяців протягом 1986—1987 років за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, що виконувалися за урядовими завданнями, і дає право на пільги, передбачені статтею 24 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
Довідка дійсна з пред’явленням документа, що посвідчує особу.


Керівник  _________________________               __ _______ _____ р.
                      (підпис, ініціали та прізвище)

МП
_____________________


Додаток 8
до Порядку

Держадміністрація  __________________________________________

КОРІНЕЦЬ ДОВІДКИ № _________
Виданої громадянину (громадянці) _____________________________,
(прізвище, ім’я, по батькові)
який (яка) народився (народилася) _______________ р., про те, що його (її)
                                                        (число, місяць, рік)
батько (мати) ____________________________________________________
(прізвище, ім’я, по батькові)
є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або потерпілим від Чорнобильської катастрофи (необхідне підкреслити) категорії ______.
Довідка є підставою для видачі посвідчення дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, відповідно до статті 27 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням свідоцтва про народження.

Посадова особа,
яка видала довідку     ________________________
                                 
(підпис, ініціали та прізвище)

Довідку одержав (одержала)  _________________________  __ _______   р.
                                       (підпис, ініціали та прізвище)

МП





Держадміністрація  __________________________________________

ДОВІДКА № _________
Видана громадянину (громадянці) ______________________________,
(прізвище, ім’я, по батькові)
який (яка) народився (народилася) ______________ р., про те, що його (її)
                                                (число, місяць, рік)
батько (мати) ____________________________________________________
                                                   (прізвище, ім’я, по батькові)
є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або потерпілим від Чорнобильської катастрофи (необхідне підкреслити) категорії _______.
Довідка є підставою для видачі посвідчення дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, відповідно до статті 27 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням свідоцтва про народження.


Заступник голови
держадміністрації  ____________________________   __ _________ ____  р.
                                        (підпис, ініціали та прізвище)

МП
_____________________


Додаток 9
до Порядку

Держадміністрація  ___________________________________________

КОРІНЕЦЬ ДОВІДКИ № _______________
Виданої громадянину (громадянці) _______________________________
                                                                 (прізвище, ім’я, по батькові)
________________________________________________________________,
який (яка) проживав (проживала) на момент аварії або постійно навчався (навчалася) після аварії не менше одного року в зоні безумовного (обов’язкового) відселення, не менше двох років в зоні гарантованого добровільного відселення, не менше трьох років в зоні посиленого радіоекологічного контролю у _______________________________________
                                         (найменування населеного пункту)
__________________________________________________________ області
з ___ ________ р. по ___ _______ р.
Довідка є підставою для видачі посвідчення дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, відповідно до статті 27 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням свідоцтва про народження.

Посадова особа,
яка видала довідку     ________________________
                                
(підпис, ініціали та прізвище)

Довідку одержав (одержала)  _________________________  __ _______   р.  
                                                     (підпис, ініціали та прізвище)
        
МП



Держадміністрація ____________________________________________
ДОВІДКА № ____________________
Видана громадянину (громадянці)  _______________________________
                                                                      (прізвище, ім’я, по батькові)
________________________________________________________________,
який (яка) проживав (проживала) на момент аварії або постійно навчався (навчалася) після аварії не менше одного року в зоні безумовного (обов’язкового) відселення, не менше двох років в зоні гарантованого добровільного відселення, не менше трьох років в зоні посиленого радіоекологічного контролю у _______________________________________
                                      (найменування населеного пункту)
__________________________________________________________ області
з ___ ________ р. по ___ _______ р.
Довідка є підставою для видачі посвідчення дитини, яка потерпіла від  Чорнобильської катастрофи, відповідно до статті 27 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської  катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням свідоцтва про народження.


Заступник голови
держадміністрації  ________________________          ____ _________   р.
                                   (підпис, ініціали та прізвище)

МП
_____________________


Додаток 10
 до Порядку
Держадміністрація ____________________________________________

КОРІНЕЦЬ ДОВІДКИ № __________________
Виданої громадянину (громадянці)  ______________________________
                                                       (прізвище, ім’я, по батькові)
_________________________________________________________________
про те, що він (вона) у період з 26 квітня по 30 червня 1986 р. проживав (проживала) постійно (тимчасово) з ________ по _______ 1986 р.
у ___________________________ _____________________________ області
                                (найменування населеного пункту)
де середня доза опромінення щитовидної залози, визначена для дітей віком від 0 до трьох років, становила ___ сГр, для дітей віком від трьох до 18 років  __ сГр.
Довідка є підставою для видачі посвідчення дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, відповідно до статті 27 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням свідоцтва про народження.

Посадова особа,
яка видала довідку _________
_______________
                         
(підпис, ініціали та прізвище)


Довідку одержав (одержала) ______________________  __ ______ ____ р.
                                       (підпис, ініціали та прізвище)

МП








Держадміністрація ___________________________________________

ДОВІДКА № ____________________
Видана громадянину (громадянці) ________________________________
                                                       (прізвище, ім’я, по батькові)
_________________________________________________________________
про те, що він (вона) у період з 26 квітня по 30 червня 1986 р. проживав (проживала) постійно (тимчасово) з ________ по _______ 1986 р.
у ___________________________ ____________________________області,
                             (найменування населеного пункту)
де середня доза опромінення щитовидної залози, визначена для дітей
віком від 0 до трьох років, становила ____ сГр, для дітей віком від трьох
до 18 років ­­____ сГр.
Довідка є підставою для видачі посвідчення дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, відповідно до статті 27 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням свідоцтва про народження.

Заступник голови
держадміністрації
   _________________________         ____ __________ р.
                         (підпис, ініціали та прізвище)

МП
_____________________


Додаток 11
до Порядку
Держадміністрація __________________________________________

КОРІНЕЦЬ ДОВІДКИ № ___________________
Виданої громадянину (громадянці)  ______________________________
                                                   (прізвище, ім’я, по батькові)
_________________________________________________________________

про те, що він (вона) постійно проживає або постійно працює чи постійно навчається на території зони посиленого радіоекологічного контролю і станом на 1 січня 1993 р. проживав (проживала) або відпрацював (відпрацювала) чи навчався (навчалася) в цій зоні не менше чотирьох років, у _______________________________________________________________
                         (найменування населеного пункту)
__________________________________________________________ області.
Довідка є підставою для видачі посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (категорія 4) відповідно до статті 14 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням документа, що посвідчує особу.

Посадова особа,
яка видала довідку     ___________________________
                           (підпис, ініціали та прізвище)

Довідку одержав (одержала)  _________________________  __ _______ р. 
                                          (підпис, ініціали та прізвище)

МП



Держадміністрація ______________________________

ДОВІДКА № ____________________
Видана громадянину (громадянці) ________________________________
                                                (прізвище, ім’я, по батькові)
_________________________________________________________________

про те, що він (вона) постійно проживає або постійно працює чи постійно навчається на території зони посиленого радіоекологічного контролю і станом на 1 січня 1993 р. проживав (проживала) або відпрацював (відпрацювала) в цій зоні не менше чотирьох років, у років, у _______________________________________________________________
                       (найменування населеного пункту)
__________________________________________________________ області.
                     
Довідка є підставою для видачі посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (категорія 4) відповідно до статті 14 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” і дає право на пільги, передбачені зазначеним Законом.
Довідка дійсна з пред’явленням документа, що посвідчує особу.

Заступник голови
держадміністрації  _______________________               __ _______   р.
                   (підпис, ініціали та прізвище)

МП
_____________________


Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551
ЗРАЗОК
посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії
на Чорнобильській АЕС
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Учасник ліквідації наслідків аварії
на Чорнобильській АЕС
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Учасник ліквідації наслідків аварії
на Чорнобильській АЕС у 19__році

(Категорія 1)



ФОТО
× 4 см
Серія А №
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________
Підпис __________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                   20    р. №     

Пред’явник посвідчення є особою з інвалідністю і має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи


ПОСВІДЧЕННЯ ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Строк дії _____________________, група інвалідності ______

МП ________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)

___________________________________________________________________________________
(підпис керівника)

Строк дії _____________________, група інвалідності _____

МП ________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)
___________________________________________________________________________________
 
(підпис керівника)
________________________




Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551
ЗРАЗОК
посвідчення учасника ліквідації
ядерних аварій
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Учасник ліквідації ядерних аварій
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Учасник ліквідації ядерних аварій

(Категорія 1)



ФОТО
× 4 см
Серія Я №
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________

Підпис __________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №

Пред’явник посвідчення є особою з інвалідністю і має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

ПОСВІДЧЕННЯ ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Строк дії _____________________, група інвалідності ______

МП ________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)

       ________________________________________________________________________________
(підпис керівника)

Строк дії _____________________, група інвалідності _____

МП ________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)
____________________________________________________________________________________
 
(підпис керівника)

________________________





Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551
ЗРАЗОК
посвідчення потерпілого
від Чорнобильської катастрофи
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Потерпілий від Чорнобильської катастрофи
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Потерпілий від Чорнобильської катастрофи

(Категорія 1)



ФОТО
× 4 см
Серія Б №
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________

Підпис __________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №

Пред’явник посвідчення є особою з інвалідністю і має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

ПОСВІДЧЕННЯ ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Строк дії _____________________, група інвалідності ______

МП _______________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)

       _______________________________________________________________________________
(підпис керівника)

Строк дії _____________________, група інвалідності ______

МП _______________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)
__________________________________________________________________________________
 
(підпис керівника)


________________________





Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551
ЗРАЗОК
посвідчення потерпілого
від радіаційного опромінення
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Потерпілий від радіаційного опромінення
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Потерпілий від радіаційного опромінення


(Категорія 1)



ФОТО
× 4 см
Серія Я №
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________

Підпис __________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №

Пред’явник посвідчення є особою з інвалідністю і має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

ПОСВІДЧЕННЯ ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Строк дії _____________________, група інвалідності ______

МП _______________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)

       ___________________________________________________________________________________
(підпис керівника)

Строк дії _____________________, група інвалідності ______

МП _______________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)
___________________________________________________________________________________
 
(підпис керівника)


________________________






Додаток 5
до постанови Кабінету Міністрів України 
від 11 липня 2018 р. № 551
ЗРАЗОК
посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії
на Чорнобильській АЕС
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Учасник ліквідації наслідків аварії
на Чорнобильській АЕС
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Учасник ліквідації наслідків аварії
на Чорнобильській АЕС у 19__році

(Категорія 2)



ФОТО
× 4 см
Серія А №
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________

Підпис __________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №


Пред’явник посвідчення має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи


ПОСВІДЧЕННЯ Є БЕЗСТРОКОВИМ
І ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ



_____________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)


       _____________________________________________________________________
(підпис керівника)


МП


________________________




Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551
ЗРАЗОК
посвідчення учасника ліквідації ядерних аварій
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Учасник ліквідації ядерних аварій
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Учасник ліквідації ядерних аварій

(Категорія 2)



ФОТО
× 4 см
Серія Я №
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________

Підпис __________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №


Пред’явник посвідчення має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи


ПОСВІДЧЕННЯ Є БЕЗСТРОКОВИМ
І ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ



_____________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)


       _____________________________________________________________________
(підпис керівника)


МП


________________________





Додаток 7
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК
посвідчення  потерпілого
від радіаційного опромінення
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Потерпілий від радіаційного опромінення
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Потерпілий від радіаційного опромінення


(Категорія 2)




ФОТО
× 4 см
Серія Я №
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________

Підпис __________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №


Пред’явник посвідчення має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи



ПОСВІДЧЕННЯ Є БЕЗСТРОКОВИМ
І ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ


_____________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)


       _____________________________________________________________________
(підпис керівника)


МП


________________________




Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551
ЗРАЗОК
посвідчення потерпілого
від Чорнобильської катастрофи
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Потерпілий від Чорнобильської катастрофи
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Потерпілий від Чорнобильської катастрофи


(Категорія 2)




ФОТО
× 4 см
Серія Б №
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________

Підпис __________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №


Пред’явник посвідчення має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи


ПОСВІДЧЕННЯ Є БЕЗСТРОКОВИМ
І ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ



_____________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)


       _____________________________________________________________________
(підпис керівника)


МП


________________________




Додаток 9
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551
ЗРАЗОК
посвідчення учасника ліквідації наслідків
аварії на Чорнобильській АЕС
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Учасник ліквідації наслідків аварії
на Чорнобильській АЕС
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Учасник ліквідації наслідків аварії
на Чорнобильській АЕС у 19__році

(Категорія 3)




ФОТО
× 4 см
Серія А №
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________

Підпис __________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №


Пред’явник посвідчення має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи



ПОСВІДЧЕННЯ Є БЕЗСТРОКОВИМ
І ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ



_____________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)


       _____________________________________________________________________
(підпис керівника)


МП


________________________




Додаток 10
до постанови Кабінету Міністрів України 
від 11 липня 2018 р. № 551
ЗРАЗОК
посвідчення учасника ліквідації ядерних аварій
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Учасник ліквідації ядерних аварій
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Учасник ліквідації ядерних аварій

(Категорія 3)




ФОТО
× 4 см
Серія Я №
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________

Підпис __________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №


Пред’явник посвідчення має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи



ПОСВІДЧЕННЯ Є БЕЗСТРОКОВИМ
І ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ


_____________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)


       _____________________________________________________________________
(підпис керівника)


МП


________________________




Додаток 11
до постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551
ЗРАЗОК
посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Потерпілий від Чорнобильської катастрофи
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Потерпілий від Чорнобильської катастрофи


(Категорія 3)




ФОТО
× 4 см
Серія Б №
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________

Підпис __________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №


Пред’явник посвідчення має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи


ПОСВІДЧЕННЯ Є БЕЗСТРОКОВИМ
І ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ


_____________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)


       _____________________________________________________________________
(підпис керівника)


МП


________________________





Додаток 12
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551
ЗРАЗОК
посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Потерпілий від Чорнобильської катастрофи
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Потерпілий від Чорнобильської катастрофи






ФОТО
× 4 см
Серія Г №
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________

Підпис __________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №


Пред’явник посвідчення має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи


ПОСВІДЧЕННЯ Є БЕЗСТРОКОВИМ
І ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ



_____________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)


       _____________________________________________________________________
(підпис керівника)


МП


________________________





Додаток 13
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551
ЗРАЗОК
посвідчення дитини, яка потерпіла
від Чорнобильської катастрофи
Лицьовий бік


УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Дитина, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Дитина, яка потерпіла
від Чорнобильської катастрофи
Серія Д №
Прізвище __________________________________________
Ім’я  ______________________________________________
По батькові ________________________________________
Дата видачі __ ________________20__ р.
Свідоцтво про народження: серія ___ № ____________
__________________________________________________
(ким і коли видано)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №


Пред’явник посвідчення має право на пільги та компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи


ПОСВІДЧЕННЯ ДІЄ
ДО ДОСЯГНЕННЯ ПОВНОЛІТТЯ



_____________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)


       _____________________________________________________________________
(підпис керівника)


МП


________________________




Додаток 14
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК
посвідчення
Лицьовий бік




УКРАЇНА
ПОСВІДЧЕННЯ
Внутрішній бік

ПОСВІДЧЕННЯ
Дружина (чоловік) померлого (померлої) громадянина (громадянки) з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (потерпілих) категорії __, смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою або участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, опікун дітей померлого (померлої) громадянина (громадянки), смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою     
 
                                              (необхідне підкреслити)



ФОТО
× 4 см
Прізвище ________________________

Ім’я  ____________________________

По батькові ______________________
Підпис __________________________
Дата видачі __ _____________20__ р.
МП _______________________________
                 (установа, яка видала посвідчення)
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від                        20  р. №

Пред’явник посвідчення має право на пільги та компенсації, передбачені статтями _________________ Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи


ПОСВІДЧЕННЯ Є БЕЗСТРОКОВИМ
І ДІЄ НА ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ



Строк дії для опікуна – до ___  _________________20___  р.


_____________________________________________________________________
(установа, яка видала посвідчення)


       _____________________________________________________________________
(підпис керівника)


МП

103 комментария:

  1. Сьогодні Рева виступав по телевізору. Сказав шо працюють над підвищенням пенсій інвалідів війни бо вони є невеликими.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. .....працюють ...не значит что пересчитают .......такова суть чинуши-говорить одно а делать другое

      Удалить
    2. удостоверения пенсия это хорошо вот бы только по архивным даным так бы хоть лже ликвидаторов отсеяли бы подобных нашему бывшему военкому ГР ЛАНДЯК НИКОЛАЙ НИКОЛАЕВИЧ И ВОТ ДУМАЮ НАДО ДОБАВИТЬ БЫ ЛЖЕ ЛИКВИДАТОР

      Удалить
  2. Ой-вей,получается что те кто "продавил " себе статус через СУД имеют геморрой при получении удостоверений ?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Что означает "продавил"себе через Суд? Это когда Чернобыльци "продавили" через Суды пенсионные и другие выплаты,которые исполнительна власть под надуманным предлогом прекратила выплачивать..... Получается так,когда какой-то Чернобылец через Суд "в законний спосиб" на основании Закона получил,восстановил статус,это ------"продавил".А вот когда по 400,500 и 700 тис.грн. и разные сатисфакции через опять тот-же Суд получили ,это уже не называется----"продавили"!!! Это называется---двуликие,а по народному---шакалье!

      Удалить
    2. А по-подробнее про 400 500 700 можете рассказать? Откуда такие сведения?

      Удалить
    3. ОЗУХЕН-ВЕЙ И ТАНКИ НАШЫ БЫСТРЫ я скажу тебе больше это не только геморой , это ещё и венеричка ,так я себе думаю их заставят вернуть всё прифатизированое от А до Я ТО ЧТО БЫЛО ПОЛОЖЕНО ТЕБЕ И МНЕ МОЙША

      Удалить
  3. .......и опять ТЕ же ГРАБЛИ!!!!!!!!!! .....льготников не убавилось,а наоборот метостазами,как опухоль-РАЗРОСЛОСЬ ......теперь КАРМАНЫ для некоторых надо будет перешивать ....что бы и зелёное и синее и помаранчеве и рожеве ..и ..И!!!!! поместились!!!!!!!!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. а ктож работать в стране останется?

      Удалить
    2. Анонимный 17 июл.2018г.,22:54:00,я с целью окончательно подорвать Ваше здоровье предлагаю Вам зайти на сайты других льготников,в частности сайт воинов-афганцев,где по высказыванию председателя этой общ.организации Червонописького---до 30% "афганцев" никогда не были там,но в Ирки Геращенко очень хорошие отношение с Червонопиським ,и Ирка видит только как Чернобыльци машут "корочками".Ну вот и по просьбе яко-бы косящих под дурочку типа Ларисы с Лубнов особ и получите ---"перепроверку"

      Удалить
    3. Так Вы предлагаете перепроверять Литвиных и прочих из верхушек которые пролетали над Югославией???Стыдитесь!

      Удалить
  4. Совершенно согласен с 0:23:00 Это было очень хорошо видно когда вышла переговорная группа с видом нашкодивших котят и начала распинатся журналистка.Не по одному скилету значит в шкафу каждого.

    ОтветитьУдалить
  5. Ликвидатор май 198618 июл. 2018 г., 09:02:00

    ОТВЕЧАЮ АНОНИМУ ЕСЛИ ТАМ Я БЫЛ В ЧЕРНОБЫЛЕ Я ИМЕЮ ВВИДУ ТО МНЕ БОЯТСЯ НЕЧЕГО МОЖЕТ НЕМНОГО ОТСЕЯТСЯ ЛИПОВЫЕ.

    ОтветитьУдалить
  6. В первом удостоверении полученном при Союзе я был Ликвидатором,во втором полученном уже в Украине я был тоже Ликвидатором,после перерегистрации я стал Постраждалым.Перепроверки не боюсь.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. ВНИМАНИЕ! Стал "постраждалим",но НЕ "потерпилим"!,и никто к категории "потерпилих" Ликвидаторов не относить! И действительно Ликвидаторы ---"постраждали"---получили заболевания вследствии выполнения работы(службы)в Зоне,как и некоторые "потерпили" тоже "постраждали"от последствий аварии на ЧАЭС.Нужно отличать понятие "потерпили"(категория людей),"Ликвидаторы"(категория людей) и понятие "постраждали"----(физическое,психическое состояние этих двух категорий людей.Есть еще категория людей,так называемые --"Ядерщики" и они тоже ----"постраждали".

      Удалить
    2. тАК И НЕ ОТВЕТИЛ НА ВОПРОС ВЫ ЛИКВИДАТОР АВАРИИ ИЛИ ЛИКВИДАТОР КАТАСТРОФЫ.пРИНИМАЕМЫЕ ОТВЕТЫ "ДА" "НЕТ"

      Удалить
  7. Тем у кого все с документами в порядке переживать не чего,пусть переживают липовые прилипалы,особенно кто получал корочки через суды,схема была проста пошли посидели в кабаке затем пошли в суд дали ложные показания и все корчки в руках,лично знаю таких.Поддерживаю рещение правительства .

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Поддерживаю!!! Проверка давно назрела!

      Удалить
    2. Тоже поддерживаю перепроверку, настоящим ликвидаторам бояться нечего. Надо ещё инвалидов-чернобыльцев проверить. Моя Поликлиника 600 метров от ВР и 400 метров от Минздрава, торговали инвалидностью ого го как.

      Удалить
  8. ВСЕ ВЕРНО НО ПОЧЕМУ ЄТО КАСАЕТСЯ ТОЛЬКО ЧЕРНОБІЛЬЦЕВ ОСТАЛЬНІЕ КАТЕГОРИИ ЛЬГОТНИКОВ ГДЕ????вО ОСНОВНАЯ ПЕЧАЛЬКА А НЕ БОЮСЬ НЕ БОЮСЬ

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. НО ПОЧЕМУ ЄТО КАСАЕТСЯ ТОЛЬКО ЧЕРНОБІЛЬЦЕВ ОСТАЛЬНІЕ КАТЕГОРИИ ЛЬГОТНИКОВ ГДЕ?

      Да воздастся каждому по делам его (Евангелие от Матфея (гл. 16 стр. 27)) Чернобыльцам просто дали временной бонус... У них время есть покаяться(кому это надо) и немножко отработать карму...

      Удалить
  9. Дістали вже численними перевірками чорнобильців!
    Перепис населення не проводили з 2001 року бо не вигідно владі.
    Вимагаю проведення перепису населення України!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Знаєте як чиновники обгрунтовують превірки? Заявляють що вони повинні бути впевнені Що перед ними дійсно реальний чорнобилець,а не шахрай.

      Удалить
  10. Очніться люди.Черговий раз підсовують якусь підлянку з цим словоблуддям.Ми були на ліквідації Чррнобильскої катастрофи у 1986 році.Аварія на ЧАЕС була раніше, у 82, її ліквідували своїми силами, без сили -силенних інших організацій та сторонніх працівників.А у 1986 році сталася кактастрофа, яка забрала тоді и продовжує забирати щоденно жертви цього недбальства -людські життя.Назовіть мені хоч одні АВАРІЮ у світі, яка забрала життя 35 672 людських життів, це така кількість офіційно визнаних вдов станом на 2016 рік.Але ж багато пішло від нас побратимів що так і не створили чи не зберегли сім'ю. А нам втокмачують в голову аварія та аварія, а ми не тільки як папуги погоджуємося з цим, а ще радіємо що нам всучують бірку про те, що були на ліквідації АВАРІЇ.А в що це віллється потім-можна тільки догадуватися.

    ОтветитьУдалить
  11. Нечего эту пустую новость обсуждать ,Что первый раз меняют удостоверения? К тому же это не срочно. Давайте лучше требовать изменения в Постанове 1210. Это уже серьезно.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Это не "пустая новость" а харошая ловушка для следующего этапа намахивания.

      Удалить
  12. ФОРМУЛА НЕРІВНОСТІ?
    Серед ліквідаторів користується повагою так звана ФОРМУЛА СТРОКОВИКІВ. Запроваджена постановою КМУ №851-17 р. вона значно збільшила пенсії відповідної категорії ліквідаторів. І це добре.
    Але яка вона насправді? Спробуємо розібратися. На прикладі з єдиним відсотком втрати працездатності-80%. (Збережене написання розрахунку попередніх дописувачів).
    З 1 жовтня 2017 р. пенсія складала:
    3764,40 * (3200 * 5 / 4482,35) * 0,8 = 10749,77
    Так було до кінця 2017 року.
    З 1 січня 2018 р. стало інакше:
    3764,40 * (3723 * 5 / 6273,45) * 0,8 = 8935,96
    Нам обіцяють підвищення мінімальної зарплати до 4200. Якщо така мінімалка буде і з 1.01.2019 р., а середня зарплата за 2018 р. становитиме наприклад ~ 8000, то що матимемо за формулою:
    3764,40 * (4200 * 5 / ~8000) * 0,8 ~ 7905
    Тобто зростає мінімальна зарплата, зростає середня, а пенсія зменшується?!
    Чому так відбувається?
    По-перше, тому що незмінним є показник середньої зарплати за 2014-15-16 р.р. - 3764,40. Це константа. Він перетворюється в той яким є «2006 р.» з славнозвісною 928,81 грн. в основній формулі постанови 1210.
    По-друге, тому що кожного року зменшується середньомісячний коефіцієнт заробітної плати (Кзc). Він в дужках:
    2017 р. - (3200 * 5 / 4482,35) = 3,56955
    2018 р. - (3723 * 5 /6273,45) = 2,96726
    2019 р. ~ (4200 * 5 / ~8000) ~ 2,625
    Це відбувається тому що зростання середньої зарплати є більшим ніж мінімальної:
    2016 р. - 4482
    2017 р. - 6273 (+40%)
    2018 р. ~ 8000 (+28%),
    а мінімалка зростає повільніше:
    2017 р. - 3200
    2018 р. - 3723 (+16%)
    2019 р. ~ 4200 (+13%)
    Якщо така тенденція збережеться, то строковик, який в 2019 р. вперше звернеться за пенсією, або звернеться через зміну групи, отримає пенсію на порядок меншу ніж та, яку отримав його колега у жовтні 2017 р. при однаковому відсотку втрати працездатності.
    Люди стають НЕРІВНИМИ лише через те, що звернулися за призначенням пенсії в різні роки!
    Чи відповідає формула конституційному принципу рівності перед законом?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. а якже ця норма : з п'яти мінімальних зарплат на 1 січня відповідного року?:
      я так розумію що кожний рік коли змінюється розмір мінімалки повинен змінюватися розмір і пенсії!

      Удалить
    2. Звичайно розмір пенсії змінюється. Але в меншший бік. Тут працює математика: тому що при розрахунку коефіцієнта ДІЛЬНИК зростає більше ніж ДІЛЕНЕ. Але на пенсіонерах, яким вона призначена раніше це не відбивається, бо зменшувати пенсії не можна. А от ті, хто вперше оформлюює пенсію, з кожним роком будуть програвати. І досить чутливо.

      Удалить
    3. "ДІЛЬНИК" чув дзвін, але не знає де він.

      Удалить
    4. Это для военных. Относительно гражданских ликвидаторов инвалидов и таких норм нет. И постанова на них не распространяется. Так что о какой справедливости речь....

      Удалить
    5. Жизнь удивительна и иногда прекрасна,
      Причём прекрасность часто отстаёт,
      Сквозь пальцы смотришь – вроде бы, всё ясно,
      А приглядишься – нет, наоборот…

      Удалить
  13. Да снова муть. Интересно , что эти маклеры нам предложат. Может лучше просто поменять год и последующими в Постанове 1210 ?

    ОтветитьУдалить
  14. Вы правильно всё расчитали.Можно сказать одно- с шуллерами играть очень опасно.Сначала дали что-то выиграть.Обрадовался.Тогда самое страшное начинается.

    ОтветитьУдалить
  15. По ОСНОВНОЙ формуле Постановы 1210 индивидуальный коэффициент у каждого свой (зависит от зарплаты которую каждый получал в зоне) и он не изменяется из года в год как у срочников. С этой стороны стабильность индивидуального коэффициента выглядит предпочтительнее.
    Но формула срочников ближе к тому, что пенсионная реформа внедрила в закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", где учитывается средняя зарплата по стране за три года или за два как в нынешнем 2018 году.
    Каким путем пойдут выполняя УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА при внесении изменений в 1210 большой вопрос.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. По ОСНОВНОЙ формуле Постановы 1210 считается ТАК ЖЕ ,как и по ф-ле закона "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"

      КРОМЕ...
      1. Коэфициент потери трудоспособности применяется вместо коэфициента стажа...
      2. Зароботок разрешено брать с зоны отчуждения...(а не за 5лет)
      3. Средний зароботок по Украине еще(!?) за 2006г. -енто дискриминация

      Вот вместо перечисленных пунктов та же задница,- вид в профиль...

      Удалить
    2. нетреба казати яку він отримував за роботу в зоні відчуження!! це невіднорситься до партизан . бо роботу робили одну а зарплату оримували зовсім різну! де тут справедливість! і індідуальний кофіцієнт? це потрібно приміняти тільки до комадированих.вони оторимували заробітну плату за конкретну роботу! і то нефакт бо півищену отримували тільки станціонщики і то невсі.

      Удалить
  16. Вопрос. Что лучше: формула срочников распространенная на всех ликвидаторов, но там якобы хотят слелать 5-4-3, или вместо 2006 года в ОСНОВНОЙ формуле поставить более поздний год?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. И в Виндовс, и в Линукс есть кулькулятор....

      Удалить
    2. Выгоднее осовременить 2006 год на более поздний.Если некоторые(максимальщики) хорошо получают при расчете используя 2006 год, то при изменении года,например на 2016,или 2017,у максимальщиков будет до 40 000,а у минимальщиков около 15 000.Власть эту математику понимает, поэтому и тормозит процесс.Но власть надо напрягать именно в этом направлении.По формуле срочников, дорога в никуда.Ею выгодно могли воспользоваться только срочники,и то в определённый момент.Формула хитрая,поезд ушел.Кто упирается в этом направлении (по формуле срочников),плохо учился в школе.

      Удалить
    3. Власть эту математику понимает, поэтому и тормозит процесс.

      Вы забываете про ограничение в 10 минималок,а власть нет! Поэтому никаких 40 ооо НЕ БУДЕТ!
      Все остальное ВЫ правильно написали...

      Удалить
    4. Власть переживает не за максимальщиков,а за то,что многие минимальщики (десятки тысяч человек,а то и более) станут у порога ограниченной пенсии (в 10 минималок).Ну а максимальщикам сладко дрейфовать,во времени,к заветной цифре.

      Удалить
  17. Снова подсчеты перещеты,угомонитесь пенсию повысят после замены корочек,а это будет 1января 2019 года,ждите терпилы и считайте.

    ОтветитьУдалить
  18. Корочки к пенсии не причем. Все данные по ликвидаторам есть в ПФ.Да и замена будет длиться года три.

    ОтветитьУдалить
  19. Замена удостоверений до 1.01.19. Для такого коллосального количества людей работа серьезная.Не забывайте,что после последней проверки в 97г. (после печатей-перерегестрировано) к нашему полку прибыло.А успешная компания по судам, в 2008-2011,спровоцировала ситуацию для многих,напомнив многим,что они тоже чернобыльцы,однако,и айда на битву за 6-8-10.Так,что чинушам будет возможность поизголяться всласть.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. " к нашему полку прибыло." Прибыло к полку-из других объектов атомной промышленности, у них "железные"документы.Но не надо забывать, что за это время "из полку" к сожалению очень много убыло.Не все печатаются некрологи на сайтах,Многие родственники просто оказываются чтобы не давать повод радоваться чиновникам ПФУ

      Удалить
  20. Читайте постановление. Замена с января 2019 года и то не срочная. Не делайте панику на пустом месте.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Почитал. До 1.01.19. можно использовать старые корочки.И все!Кто не успел,тот опоздал.С Нового года,на "балет", по новым билетам.Я так понял.Все таки схожу на днях в УТСЗН, по факту узнать о предстоящем геморое.

      Удалить
  21. Ребята ! пользуясь случаем хочу получить помощь--разяснение==при получении статуса инвалида войны мне сделали доплату к пенсии(чернобыльской)согласно закона об инвалидах войны но сняли доплату к пенсии за ущерб здоровью согласно ст 50 чернобыльского закона.Правильно ли это?

    ОтветитьУдалить
  22. нет не правильно,иди в пенсионный и требуй что бы вернули.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Срочник ВВ МВД СССР18 июл. 2018 г., 22:24:00

      Зачем говоришь человеку если не знаешь. До сегоднешнего решения КСУ было правельно с 2015 года, если вышел позже на пенсию. Был выбор по одному из заклнов: брали большую по войне и не учитывали меньшую по 1210 до сегодня..

      Удалить
  23. Анонимному 15:55:00.Чтобы понять с каким монстром Вы собрались состязаться, я приведу для примера извлечение из тех документов, которыми руководствуются работники ПФУ на местах-к примеру такое письмо:ЛИСТ
    від 18.10.2017 р. N 447/0/22-17/134
    Щодо прийняття на роботу працівників із записами з "ЛНР" та "ДНР"
    Відповідно до частини другої статті 24 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи……(скорочено)
    Закінчення документу:
    Одночасно повідомляємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний, рекомендаційний та необов'язковий характер.
    Директор Юридичного департаменту О. Туліна
    Как Вы поняли Конституция,Законы,Постановы и прочее им вмес побоку.Прийдет себе такое письмо из вышестоящей организации и вот если ты кум, брат, сват-считает по-одному, если ты даже не сосед-считаем совершенно по-другому, и так и эдак будет законно и правильно, никакой крамолы, поскольку они должны руководствоваться письмами и разъяснениями.Такой сказ.

    ОтветитьУдалить
  24. Герой нашого часу Сєня Кулявлоб у 2014 році вніс зміни до постанови 1210:
    "15-1. Особам, які одночасно мають право на отримання надбавки, додаткової пенсії, підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до Законів України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про жертви нацистських переслідувань" і "Про соціальний захист дітей війни", таке підвищення провадиться за їх вибором за однією з підстав."

    {Порядок доповнено пунктом 15-1 згідно з Постановою КМ № 112 від 25.03.2014}

    ОтветитьУдалить
  25. MegaGoldfish777 18 июл. 2018 г., 14:51:00
    Аналізуючи написане в сьогоднішніх коментарях згоден з Вашим звуваженням "По формуле срочников, дорога в никуда.Ею выгодно могли воспользоваться только срочники,и то в определённый момент.Формула хитрая,поезд ушел."

    ОтветитьУдалить
  26. Интересно те ликвидаторы с 80% утратой трудоспособности которые в текущем, 2018 году, обращались в суды с просьбой назначить им пенсию по ч.3 ст.59 знали, что пенсия к которой они стремились уже не 10749, а 8935. У кого 50-70% ситуация аналогичная. Размеры пенсий еще на порядок меньше. А что же будет в следующем году?

    ОтветитьУдалить
  27. А вот важнейшая новость из Конституционного суда!
    https://www.rbc.ua/rus/news/ksu-priznal-nekonstitutsionnym-ogranichenie-1531925140.html

    ОтветитьУдалить
  28. Як повідомляє в середу відділ комунікацій КС і правового моніторингу, суд дійшов висновку, що підпункт 2, абзаци 1, 2 підпункту 3, підпункт 4, абзаци 1, 2 підпункту 5, абзаци 1-4 підпункту 6, підпункт 7 пункту 4 розділу I закону №76, частина 3 статті 22, частина 2 статті 24, частина 7 статті 30 закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28 лютого 1991 роки (№796-ХII) зі змінами, стаття 53 ( крім її назви), стаття 60 закону №796 в редакції закону №76-III суперечать статтям 3, 16 Конституції України.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Юра,иногда радовать это Ваш конёк?

      Удалить
  29. Зокрема, встановлено, що передбачені пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    КС встановив, що виконання державою боргу зі збереженню генофонду українського народу вимагає, зокрема, належного обсягу державних витрат, зокрема, в сферу охорони здоров'я, соціального забезпечення та їх ефективного використання. Пільги, компенсації та гарантії є особливою формою відшкодування збитку зазначеної категорії громадян, тому скасування або обмеження цих пільг, компенсацій і гарантій без рівноцінної заміни " свідчитиме про відступ країни від її конституційного обов'язку".

    У рішенні Суду також зазначається, що пільги, компенсації і гарантії, встановлені в законі №796-ХII, є особливою формою відшкодування збитку таким особам за втрачене здоров'я, моральні та фізичні страждання, обмеження в реалізації своїх здібностей і можливостей забезпечити собі гідний рівень життя. Крім того, КС зазначив, що рівень соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, має забезпечувати їм гідне життя, і не повинен залежати від майнового стану їхніх сімей.

    ОтветитьУдалить
  30. Таким чином, КС вважає, що передбачені оскаржуваними положеннями зміни до закону №796-ХII, що стосуються обмеження або скасування пільг, компенсацій і гарантій, привели до звуження прав постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, зниження рівня їх соціального забезпечення і фактично є відмовою держави від своїх зобов'язань, передбачених статтею 16 Конституції України.

    "Закон №76 в частині скасування або обмеження пільг, компенсацій і гарантій, встановлених законом №796, щодо соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, суперечить положенню частини другої статті 3 Конституції України, згідно з яким держава відповідає перед людиною за свою діяльність. На підставі викладеного Конституційний суд України дійшов висновку, що підпункт 2, абзаци перший, другий підпункту 3, підпункт 4, абзаци перший, другий підпункту 5, абзаци перший - четвертий підпункту 6, підпункт 7 пункта 4 розділу I закону №76, частина третя статті 22, частина друга статті 24, частина сьома статті 30 закону №796, стаття 53 (крім її назви), стаття 60 закону №796 у редакції закону №76 не відповідають Конституції України (є неконституційними)", - роз'яснює КС.

    ОтветитьУдалить
  31. Зазначені положення втрачають чинність з дня ухвалення цього рішення Конституційним Судом.

    КС також встановив, що з дня ухвалення цього рішення статті 53 і 60 закону №796-ХII мають застосовуватися в редакції до внесення змін законом №76-III.

    Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Хай мене пробачать мої шановні побратими,але Ви усі не будете проти, якщо я від Вашого а також і свого імені висловлю щиру подяку суддям Конституційного Суду Украіни-ШЕВЧУКУ СТАНІСЛАВУ ВОЛОДИМИРОВИЧУ,ГОЛОВАТОМУ СЕРГІЮ ПЕТРОВИЧУ,ГОРОДОВЕНКО ВІКТОРУ ВАЛЕНТИНОВИЧУ,ГУЛЬТАЮ МИХАЙЛУ МИРОСЛАВОВИЧУ,ЗАРОРОЖЦЮ МИХАЙЛУ ПЕТРОВИЧУ, КОЛІСНИКУ ВІКТОРУ ПАВЛОВИЧУ, КРИВЕНКО ВІКТОРУ ВАСИЛЬОВИЧУ, ЛОМАКА ВАСИЛЮ ВАСИЛЬОВИЧУ, ЛИТВИНОВУ ОЛЕКСАНДРУ МИКОЛАЙОВИЧУ,МЕЛЬНИКУ МИКОЛІ ІВАНОВИЧУ,МОЙСИКА ВОЛОИМИРУ РОМАНОВИЧУ, САСУ СЕРГІЮ ВОЛОДИМИРОВИЧУ,СЛІДЧЕНКО ІГОРЮ ДМИТРОВИЧУ, ТУПИЦЬКОМУ ОЛЕКСАНДРУ МИКОЛАЙОВИЧУ.щИРА ДЯКА ЇХНІМ БАТЬКАМ,ЩО ВИРОСТИЛИ ТАКИХ ДОСТОЙНИХ СИНІВ,СПАСИБІ НАШІ ЗАХИСНИКИ.

      Удалить
    2. Ты что получил пенсию по новому или тебе вернули льготы по Закону.Еще им задницу поцелуй идиот.чтобы остатся у корыта они еще не то примут

      Удалить
    3. ну і шо з того ! статтю 54 невизнано неконституційною!

      Удалить
    4. Тому,кто подписался "идиот" в 20:27:00.Что я могу сказать?Вы наверное из семь педагогов,Вам виднее.

      Удалить
    5. Неблагодарные т........ только так можно назвать тех, кому не нравится проделанная работа группой народных депутатов во главе с Юрием Бойко и судьями Конституционного суда Украины.Слава Украине!

      Удалить
  32. Что это значит для ликвидаторов 1 категории ?

    ОтветитьУдалить
  33. На пенсии инвалидам ликвидаторам это как то повлияет ? Спасибо за ответ.

    ОтветитьУдалить
  34. Прежде чем дякувать вникните в суть: ст. 54 в КС никто из депутатов не подавал, т.е пенсии, а вот суть ст. 60 вернули, т .е сейчас можно требовать и доплату ИВВ и ЧАЭС!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. це явно заказуха!!! подумайте самі вернули зони і максимальні пенсії виблядкам із счу бо вони всі максимальщики ! і зараз будуть отримувати по макимуму від зарплат! навіть без осучаснення ! а ми знову будемо сосати лапу. ...........!

      Удалить
    2. николай семенчук
      Прелестно!!!. Какая какая воспитанность и доброжелательность...Ребята и почему вы не живете дружно ? Такие лапочки все...

      Удалить
    3. а какие у них максимальные пенсии и почему?

      Удалить
    4. Максимальщик(максимальна пенсия в ограничении 10 мин.прожит.)очень желает подискутировать с минимальщиками или почти минималка,вот и для "затравки"и задает---"какие"и почему" пенсии? Да, ушлая с-ка!

      Удалить
    5. Для максималной пенсии нужен коэффициент зарплаты не ниже 10-11, при средней зарплате 179 руб. в 1986 г., заплата должна была быть 1800 руб. выше. У кого такие зарплаты были???

      Удалить
    6. Такие зарплаты были в парторга станции и его приспешников, партфункционеров, комсомольцев и профдеятелей-однодневок приезжавшщих на час вручить знамя или вымпел.Высшая военная знать тоже этим грешила(прилёт-улёт)

      Удалить
  35. Судя по смыслу справок, требуемых для подтверждения статуса потепевших ой как много отсеется!!!

    ОтветитьУдалить
  36. 24.07.2018г на 10:00 часов начало акции Чернобыльцев у посольства Канады по улице Костельна № 13. Чернобылец твое безразличие,апатия и лень,отказ от борьбы ставит под вопрос твою жизнь!!!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Опять голодовка?

      Удалить
    2. А почему у посольства Канады? Почему не Японии? Канада на другом континенте! Надо Германию, Францию, представительство Евросоюза! В первую очередь ликвидаторы спасали их шкуры!

      Удалить
    3. Надо Германию, Францию, представительство Евросоюза! В первую очередь ликвидаторы спасали их шкуры!

      Тут надо грамотно убедить в этом европейцев.Вдруг они вопросы начнут задавать? Надо быть готовым к этому...
      1. Когда конкретно (с какой даты) мы начали их спасать?
      2. Когда конкретно( в каком году) мы закончили их спасать ?
      3. Нужно аргументировано убедить европейцев в том ,что мы , В ПЕРВУЮ ОЧЕРЕДЬ, СПАСАЛИ ЕВРОПЕЙСКИЕ ЗАДНИЦЫ,не думая о своих...
      4. Ковальчук просит по 20 "лимонов" (из стран 7-и) на пенсии всем пострадавшим (6,8,10 минималок)...
      Это не плохо. Но что ответить европейцам,если они они спросят
      " А почему мы должны давать деньги НА ВСЕХ,если нас СПАСЛИ ЛИКВИДАТОРЫ в конкретный период ЛПА?" Что им ответить? Это ж надо все предусмотреть,прежде чем просить....

      Удалить
  37. Ну снова запели в разнобой А то, что 2 группа и 80% нетрудоспособности и многие работают водителями, так это ни чего?? А 1 гр, при 90% нетрудоспособности и работают втихаря,это что, правильные группы? Растолкуйте мне Или мы считаем, что минсоцполитики одни придурки сидят?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Большинство инвалидов такие что на них пахать можно.в 60лет на курортах девочек за бабки дрючат аж шуба заворачивается.если они зоны и в глаза не видели как большинство партизан

      Удалить
    2. 8-25-00 когда вместо девочек начнут тебя - отпишись.

      Удалить
  38. Кто 7:02:00. А то, что инвалиды 1-2 групп ЧАЭС выигрывают забеги-соревнования Вас не смущает? Те инвалиды, которых я знаю лично в булочную и то с трудом, не то что в забеги.

    ОтветитьУдалить
  39. Те що Конституційний Суд прийняв рішення щодо чорнобильського закону і повернув редакцію ст.60 це добре. Але давайте пригадаємо хто 28.12.2014 р. проголосував за закон №76. Це 256 "народних" депутатів.
    БПП-115
    Народний фронт-78
    Опозиційний блок-0
    позафракційні-3
    Самопоміч-28
    Радикальна партія-17
    Воля народу-0
    Батьківщина-15

    "ГЕРОЇВ" треба знати! І пам'ятати коли підемо на вибори.

    ОтветитьУдалить
  40. І лише 19 проголосували ПРОТИ тієї ганьби №76.
    Це Каплін С.М., Бакулін Є.М., Долженков О.В., Матвієнков С.А., Новинський В.В., Павленко Ю.О., Сажко С.М., Воропаєв Ю.М., Дунаєв С.В., Королевська, Н.Ю.Шуфрич Н.І., Бублик Ю.В., Головко М.Й., Іллєнко А.Ю., Марченко О.О., Рудик С.Я., Безбах Я.Я., Левченко Ю.В., Осуховський О.І.

    ОтветитьУдалить
  41. Посмотрите и опубликуйте пожалуйста изменения в закон 796 в связи с решением конституционного суда

    ОтветитьУдалить
  42. Шум большой а толку мало. Хотя это победа. Только что бы благодаря этой победе нам снова на годы не заморозили замороженные пенсии. Люди наверное думают что Чернобыльцы теперь в масле с сыром кататься. А фактически для ликвидоров ничего не поменялось. Ст.54 почему то исчезла а максимальщики подняли себе планку максимальной пенсии
    . Вот такая сказка Мальта.

    ОтветитьУдалить
  43. А знаете сколько аварий в год на каждой АЭС? Вот и пригодятся посвидчення. А чем отличается ликвидатор наслидкив аварии от ликвидатора аварии? То-то и оно...

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. А чем отличается ликвидатор аварии от ликвидатора катастрофы? Так вот, пока ты еще не поменял удостоверение-ты участник ликвидации или особа, пострадавшая от ЧЕРНОБЫЛЬСКОЙ КАТАСТРОФЫ.А в же поменянном удостоверении ты прочтешь что ликвидировал АВАРИЮ, во радости!

      Удалить
  44. Словоблудие в удостоверениях придумано не даром, это бомба замедленного действия, к чему-то они подводят.

    ОтветитьУдалить
  45. а посвидчення менять вы же сами и хотели, мол эвакуированные вам мешают, все ваши деньги забирают. вот и получайте.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Тому, кто написал -"менять вы же сами и хотели, мол эвакуированные вам мешают,"Лариски и иже с ними захотели особенных корочек.Также обмен нужен орденоносным руководителям организаций чтобы неугодных отсеять, а те кто не в организации затащить для количества.А всем нормальным никто никогда не мешал,читайте хронику чернобыльских сайтов.Тема была вброшена, как и тема монетизации,для так званого всенародного обсуждения всеми организациями, и результат мы видим.

      Удалить
  46. Правда победит20 июл. 2018 г., 01:10:00

    Припять,вы говорите"сами хотели",но давайте вспомним(видео,публикации нам помогут)кто так сказать "хотел".99,9% нормально адекватных Ликвидаторов,в том числе и 99,9% лидеры Чернобыльских общ организаций нигде и никогда (проверяем )не требовали замени "посвидчень.Но действительно,власти выгодно было всегда ,чтоб народ считал Чернобыльцев--"лжечернобыльцами",а тогда и действительно зачем повышать и платить пенсии и другие соц.выплаты---"Лже".Но власть без помощи продажных "шестерок" трудновато просто так "кинуть"Чернобыльцев,и ми вспомним Андреева(СЧУ)--- его пропаганду против Ликвидаторов.Но и сейчас, новые"шестерки"осовременив продолжают использовать его тактику.И поэтому некоторые "шестые"(№6) с истерикой на всех заседаниях Рабочих Групп верещать с требованиями поделить Ликвидаторов(до 14 декабря),а одна(№6) з Лубнов (не является ни ликвидатором,ни "потерпилим") действительно обрабатывала своей пропагандой,так сказать "мозги безмозглим",внося развал и ссору Чернобыльцам.Но прошу учесть эти № 6---это ничтожное и в прямом смысле тоже колличество.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Слово рыба обозначает широкий диапазон размера рыб- от маленького пескаря и до большой акулы... А вы предлагаете "бодяжить всех ликвидаторов", делать салат "оливье" из разных ингредиентов,по принципу чем больше компонентов тем лучше...

      Удалить
  47. Главное,чтоб исключить с этого так сказать меню ---"слизнеков продажных".Понял?

    ОтветитьУдалить
  48. Да-да, Лариска точно постоянно твердила о том, что надо поделить и поменять, а теперь ,наглая, отсиживается, молчит, совесть совсем бабью потеряла. Примазалась со своей 25, задолбала всех своей наглостью.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. "...Примазалась со своей 25,"
      Вы имеете в виду 25 Чапаевской дивизией ?

      Удалить
    2. 25 чапаевская дивизия29 июл. 2018 г., 19:14:00

      НЕ понимаю при чем 25 Чапаевская дивизия к Ларисе я ее никогда неподдерживал

      Удалить
  49. 25 чапаевская дивизия29 июл. 2018 г., 19:01:00

    Интересно чего вы взьелись на 25, я не в ее организации, она мне заблокировала коментарии на сайте ВОВЧ, потому что я ее политику не поддерживаю

    ОтветитьУдалить
  50. А Вы что, уже забыли как Лариска писала за 25 чапаевскую, что всех в одну ночь забрали и что они,( бедные жены), остались в городе совсем одни без мужчин, как во время Велик.отечеств., и какие они были несчастные. Нахалка, а сейчас, действительно, отсиживается втихаря, притаилась. Никакого отношения не имеет к Чернобылю, а пасть рвала конкретно.

    ОтветитьУдалить
  51. СПС ЗАВКЛУБУ И КИНОМЕХАНИКУ С ЧЕРНИГОВА ОН СЕЙЧАС ИНВАЛИД ВВВ , ФИЛЬМЫ БЫЛИ КЛАССНЫЕ . ОНИ ХОТЬ КАК ДРУГИЕ ОФИЦЕРЫ НЕ ВОЗИЛИ ТОГДА ЛЮДЕЙ НА СТАНЦИЮ НЕ ЗАНИЖАЛИ СОЛДАТАМ ВЫЕЗДЫ И ДОЗЫ. А СЕЙЧАС ОНИ ОТЦЫ-КОМАНДИРЫ СИДЯТ РУКОВОДИТЕЛЯМИ ЧЕРНОБЫЛЬСКИХ ОРГАНИЗАЦИЙ ЕЩЕ ШАКАЛЫ И ОРДЕНА ПОЛУЧАЮТ . ЗА ЧТО? СЕЙЧАС СТАНУТ ЛЮСТРАТОРАМИ, КАРУСЕЛЬ И ВСЕ ОПЯТЬ ПО 5 КРУГУ АДА , А КРУГОВ ТО 12.

    ОтветитьУдалить