Чого чекати інвалідам ЧАЕС від Конституційного Суду України.

12 вeрeсня 2018 рoку Сeкрeтaріaт Кoнституційнoгo Суду Укрaїни,   відпoвіднo дo § 42 Рeглaмeнту Кoнституційнoгo Суду Укрaїни, підгoтувaв пoпeрeдній виснoвoк прo нaявність підстaв для відкриття кoнституційнoгo прoвaджeння у спрaві зa кoнституційнoю скaргoю щoдo відпoвіднoсті Кoнституції Укрaїни (кoнституційнoсті) пoлoжeнь підпункту 13 пункту 4 рoзділу І Зaкoну Укрaїни «Прo внeсeння змін тa визнaння тaкими, щo втрaтили чинність, дeякиx зaкoнoдaвчиx aктів Укрaїни» від 28 грудня 2014 рoку № 76-VIII в чaстині змін дo стaтті 54 Зaкoну Укрaїни «Прo стaтус і сoціaльний зaxист грoмaдян, які пoстрaждaли внaслідoк Чoрнoбильськoї кaтaстрoфи» від 28 лютoгo 1991 рoку № 796-XII (18/4498(18) від 03.09.2018 рoку) зa пoдaнням 62 ліквідаторів ЧАЕС Лозівського району Харківської області, і направив конституційну скаргу для подальшого розгляду судді-доповідачу Конституційного Суду Україні Головатому Сергію Петровичу.

Далі, по Регламенту Конституційного Суду України (прийнятий постановою від 22 лютого 2018 року № 1-пс/2018), суддя-доповідач у справі вивчає звернення до Суду у двадцяти денний строк з дня визначення його Суддею-доповідачем у справі. Протягом вказаного строку Суддя-доповідач у справі повинен передати на засідання Колегії проект ухвали про відкриття конституційного провадження у справі або про відмову у відкритті конституційного провадження у справі (§ 43 Регламенту).

Але є питання, а чи проведе цей суддя розгляд цієї конституційної скарги   справедливо та безпристрасно?..

Це дуже проблемний суддя Конституційного Суду України.

Про нього: Головатий Сергій Петрович, народився 29 травня 1954 року в Одесі в родині військовослужбовця. Український юрист, письменник і політик. Колишній член КПРС та п’яти депутатських фракцій і груп (зокрема, Партії регіонів).

Був одним із засновників у вересні 1989 року Народного руху України, брав участь у складанні Програми і Статуту Руху.

Працював на посаді міністра юстиції у складі трьох урядів (1995—1996 рр.; 1996—1997 рр.; 2005—2006 рр.).

Запам’ятався дуже брудною справо за позовом профспілки на захист трудових прав працюючих в зареєстрованій у Великобританії фірмі «Українська інформаційна служба ЛТД». Сама ця справа була вкрай скандальною, були документально доведені факти грубого порушення трудових прав співробітників, знищення легальної профспілкової організації, бандитські розбірки з незгодними, але Міністерство юстиції України заборонило суду розглядати цю справу.

Дії «людини схожої на Головатого» мали явні ознаки таких злочинів як перевищення влади й здійснення посадової підробки, шахрайства.

З 1995 року безперервно перебував у складі української делегації до Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), де був навіть головою Комітету з юридичних питань і прав людини.

Але проблематичність саме цього судді Конституційного Суду України, навіть не в цьому.

Як всі знають, стаття 68 Конституції України зобов’язує кожного неухильно додержуватися Конституції України, не посягати на права інших людей, в першу чергу конституційні права, такі як право на соціальний захист, пенсії, заробітну плату.
Утвердження і забезпечення цих прав є головним обов’язком як держави в цілому, так і Конституційного Суду України.

Але пан Головатий не рахує такі права людини, як право на заробітну плату, стипендію, як природні, конституційні права. Більше того, саме він є ідеологом того «проклятого» для ліквідаторів рішення Конституційного Суду України 2011 року, що права ліквідаторів на пенсію залежать від примх уряду. І, що навіть не дивно, те рішення було прийнято таким же шахрайським чином, який був в справі   «Української інформаційної служби ЛТД».

Приведемо тільки один з його виступів 2011 року (видання «День», 11.03.2011 року, стаття Івана Капсамуна: «Сергій ГОЛОВАТИЙ: Конституція 1996 року — це українська цінність. Але...»:

«… не всі права є природними. Є когорта соціальних прав — тих, що фіксуються стосовно громадянина як члена суспільства (зарплати, пенсії, стипендії…). А це вже інша юридична природа, що обумовлює і інший характер захисту цих прав».

Цинізм цього інтерв’ю пана Головатого в тому, що Конституція України – це основний Закон України, який ми повинні виконувати. Тому, якщо право на заробітну плату, пенсію, віднесено до конституційних прав громадян України, то навіть самому Головатому не можна стверджувати, що це не основні права людини, а щось, чим можна крутити як завгодно.

Запам’яталося також твердження пана Головатого:   «Як фахівець, я давно вже не вживаю поняття «основний закон».

І зараз він суддя Конституційного Суду України, якому надано вирішити долю 62 інвалідів ЧАЕС- ліквідаторів Чорнобильської катастрофи.

І нас не питають, чи згодні ми з тим, щоб нашу долю вирішувала людина, яка не рахує Конституцію України основним законом та прямо заявляє, що можливо прожити і без пенсій та зарплат.

Ігорь   Бургас,
Центр віктімізації
Чорнобильської катастрофи

Комментариев нет:

Отправить комментарий