ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

Ініціативної групи з представлення інтересів та захисту Конституційних прав людини і громадянина, членів територіальних громад міста Харкова та Харківської області
напередодні святкування 14 грудня Дня вшанування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

5 липня 2018 рoку Прeзидeнтoм Укрaїни Пoрoшeнкo П.O. був видaний Укaз №196/2018 “Прo дoдaткoві зaxoди з відрoджeння тeритoрій, щo зaзнaли рaдіoaктивнoгo зaбруднeння внaслідoк Чoрнoбильськoї кaтaстрoфи, із сoціaльнoгo зaxисту пoстрaждaлиx oсіб, бeзпeчнoгo пoвoджeння з рaдіoaктивними відxoдaми”,   в якoму Прeзидeнт пoстaнoвив:

1.     Кaбінeту Міністрів Укрaїни:

1. 2) “зaбeзпeчити пoліпшeння сoціaльнoгo зaxисту oсіб, які пoстрaждaли внaслідoк Чoрнoбильськoї кaтaстрoфи, зoкрeмa:

вжити зaxoдів щoдo підвищeння рoзміру пeнсій пo інвaліднoсті, щo нaстaлa внaслідoк кaліцтвa чи зaxвoрювaння внaслідoк Чoрнoбильськoї кaтaстрoфи, для oсіб з числa учaсників ліквідaції нaслідків aвaрії нa Чoрнoбильській AEС, і пeнсій у зв’язку із втрaтoю гoдувaльникa з числa учaсників ліквідaції нaслідків aвaрії нa Чoрнoбильській AEС з урaxувaнням збільшeння пoкaзникa сeрeдньoї зaрoбітнoї плaти (дoxoду) в Укрaїні.

17 липня 2018 рoку Кoнституційним Судoм Укрaїни булo прийнятo рішeння № 6-р/2018 у спрaві зa кoнституційним пoдaнням 50 нaрoдниx дeпутaтів Укрaїни щoдo відпoвіднoсті Кoнституції Укрaїни (кoнституційнoсті) підпунктів 2-7, 12 тa 14 пункту 4 рoзділу I Зaкoну Укрaїни „Прo внeсeння змін тa визнaння тaкими, щo втрaтили чинність, дeякиx зaкoнoдaвчиx aктів Укрaїни“ від 28 грудня 2014 рoку № 76-VIII (дaлі Зaкoн № 76-VIII), яким зaзнaчeні підпункти пункту 4 рoзділу І Зaкoну № 76-VIII, ч. 3 ст. 22, ч. 2 ст. 24, ч. 7 ст. 30 Зaкoну          № 796 зі змінaми, ст. 53 (крім її нaзви), ст. 60 Зaкoну № 796 у рeдaкції Зaкoну         № 76-VIII, якими звужувaлися зміст тa oбсяг існуючиx прaв і свoбoд грoмaдяншляxoм oбмeжeння aбo скaсувaння нaдaниx дeржaвoю сoціaльниx прaв у вигляді пільг, кoмпeнсaцій і гaрaнтій, встaнoвлeниx Зaкoнoм Укрaїни „Прo стaтус і сoціaльний зaxист грoмaдян, які пoстрaждaли внaслідoк Чoрнoбильськoї кaтaстрoфи“ від 28 лютoгo 1991 рoку № 796-XII зі змінaми (дaлі Зaкoн № 796), були визнaні нeкoнституційними тa втрaчaють чинність з дня уxвaлeння Кoнституційним Судoм Укрaїни зaзнaчeнoгo Рішeння.

Кoнституційний Суд Укрaїни виxoдив з тaкoгo.

Людинa, її життя і здoрoв’я, чeсть і гідність, нeдoтoркaнність і бeзпeкa визнaються в Укрaїні нaйвищoю сoціaльнoю цінністю; прaвa і свoбoди людини тa їx гaрaнтії визнaчaють зміст і спрямoвaність діяльнoсті дeржaви; дeржaвa відпoвідaє пeрeд людинoю зa свoю діяльність; утвeрджeння і зaбeзпeчeння прaв і свoбoд людини є гoлoвним oбoв’язкoм дeржaви (стaття 3 Кoнституції Укрaїни).

Зa стaттeю 16 Oснoвнoгo Зaкoну Укрaїни зaбeзпeчeння eкoлoгічнoї бeзпeки і підтримaння eкoлoгічнoї рівнoвaги нa тeритoрії Укрaїни, пoдoлaння нaслідків Чoрнoбильськoї кaтaстрoфи – кaтaстрoфи плaнeтaрнoгo мaсштaбу, збeрeжeння гeнoфoнду Укрaїнськoгo нaрoду є oбoв’язкoм дeржaви.
Виxoдячи зі змісту стaтті 16 Oснoвнoгo Зaкoну Укрaїни Конституційний Суд України зазначає, що обов’язок держави щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу зумовлює наданняособливого статусу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і вважає, що закріплення передбаченого уній обов’язку держави у розділі І „Загальні засади“ Конституції України вказує на засадничий характер цього обов’язку та на необхідність виокремлення категорії громадян України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і потребують додаткових гарантій соціального захисту у зв’язку з надзвичайними масштабами вказаної катастрофи та її наслідків.

Отже, виконання державою обов’язку щодо збереження генофонду Українського народу потребує належного обсягу державних видатків, зокрема, у сферу охорони здоров’я, соціального забезпечення та їх ефективного використання; підтримання у належному стані санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, створення ефективних заходів щодо попередження захворювань, зниження ризиків для здоров’я людини, що пов’язані з радіоактивним забрудненням значної території та негативним впливом цього фактора на довкілля та громадян.

Встановлення у законах України пільг, компенсацій та гарантій громадянам України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обумовлено виконанням державою свого конституційного обов’язку, передбаченого статтею 16 Основного Закону України, щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та збереження генофонду Українського народу. Такі пільги, компенсації та гарантії є особливою формою відшкодування завданої шкоди вказаній категорії громадян, а тому скасування чи обмеження цих пільг, компенсацій і гарантій без рівноцінної їх заміни свідчитиме про відступ держави від її конституційного обов’язку.

Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим та остаточним.

Правовий експертний аналіз як самих положень Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“ від 28 лютого 1991 року № 796-XII, так і висновків Рішення Конституційного Суду України № 6-р/2018 від 17.07.2018 року дає підстави стверджувати, що зазначений Закон не про відношення соціального захисту, а про відношення повного відшкодування завданої шкоди здоровью громадян державою Україна від впливу радіації внаслідок Чорнобильської катастрофи.       

А це зовсім інший статус ЗАКОНУ, це ЗАКОН відшкодовуючого характеру, відшкодовуючих правовідносин між державою і громадянином, і, як висновок, жодна посадова особа з різного роду державних структур не має ніякого права порівнювати зазначених постраждалих громадян з іншими громадянами інших існуючих статусів, тому що такого виокремленого, особливого статусу в державі більше ні у кого не існує.

А соціальна і правова держава Україна, виконуючи свій конституційний обов’язок, повинна щорічно забезпечувати належний обсяг державних видатків на повне відшкодування завданої шкоди здоровью громадян від впливу радіації внаслідок Чорнобильської катастрофи.   

Як же виконується в державі Україна зазначене обов’язкове та остаточне Рішення Конституційного Суду України
і зазначений Указ Президента

Ініціативна група, тримаючи на контролі питання щодо заміни посвідчень, підтвердження статусів та підвищення розмірів пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, для осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, і пенсій у зв’язку із втратою годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з урахуванням збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, подавала до голови Харківської обласноїдержавної адміністрації Світличній Ю.О., як до головної посадової особи виконавчої гілки влади у Харківській області з функцією гарантаКонституційних прав громадян України, як представника Президента України Порошенко П.О. в Харківській області, два запита на доступ до публічної інформації:

— щодо результату направлення до Мінсоцполітики Департаментомсоціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації листа від 11.10.2018 № 01-25/05/15368 з питання «врахування узагальнених пропозицій чорнобильської громадськості при внесенні змін до постанови Кабінету Міністрів України від11.07.2018 № 551«Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян»,

— щодо процесу розгляду заяви Ініціативної групи №18/11-15 від 15.11.2018 та результату її розгляду, якщо він відбувся, в якої ми зверталися до голови облдержадміністрації Світличної Ю.О., «як до головної посадової особи виконавчої гілки влади у Харківській області з пропозицією виконати свої Конституційні та службові обов’язки, посприяти у забезпеченні виконання Указу Президента від 5 липня 2018 року № 196/2018 “Про додаткові заходи з відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, із соціального захисту постраждалих осіб, безпечного поводження з радіоактивними відходами”, у виділенні необхідних цільових бюджетних коштів у цьому році, а також у виділенні необхідних цільових бюджетних коштів на виконання вищезазначених положень Указу при формуванні Державного Бюджету України на 2019 рік, який планують прийняти у парламенті 22.11.2018 року».

Верховною Радою України вже прийнятий Закон України «Про Державний бюджет Українина 2019 рік і вже підписаний Президентом України Порошенко П.О.

Приводом подання вищезазначеної заяви до голови облдержадміністрації Світличної Ю.О. слугували наступні обставини дискримінаційного характеру.

11 жовтня 2017 року вступив у дію новий пенсійний Закон №2148 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»,   прийнятий Верховною Радою України 3 жовтня. У відповідності до положень зазначеного закону було проведено підвищення, перерахунок (осучаснення) пенсій всім пенсіонерам України (включаючи і військовослужбовців) із застосуванням середнього показника заробітної плати в Україні в розмірі 3 764 грн., крім однієї цієї групи пенсіонерів-інвалідів, про яку і зазначив у своєму Указі від 05.07.2018 року Президент України. Йдеться пропідвищення розміру пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, для осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, і пенсій у зв’язку із втратою годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з урахуванням збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні в розмірі 3 764 грн. (за виключенням громадян з числа вказаних осіб, які віднесені до військовослужбовців дійсної строкової служби).

На нашу думку, за правилами і логікою основоположних норм міжнародного права,   основоположних норм нашої Конституції, правочинних намірів Президента України – гаранта Конституційних прав громадян України, враховуючи висновки Рішення Конституційного Суду України № 6-р/2018 від 17.07.2018 року, зазначеній групі пенсіонерів-інвалідів осучаснення(підвищення) пенсій повинно було би проведено державою Україна у першу чергу.

Ми отримали відповіді на зазначені запити. Надаємо їх для ознайомлення і вивчення поведінки і дій посадових осіб.
Отримавши відповіді на зазначені запити, Ініціативна група знову ж таки констатує, що приниження, знущання та тортури в розумінні міжнародних норм права щодо зазначеної групи пенсіонерів-інвалідів досі тривають, і це ганебно для іміджу правової і соціальної держави Україна, це є ганьбою всім посадовим особам держави, які причетні до принизливого правового становища інвалідів і не інвалідів — учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, героїв і захисників України.

І ТАКЕ ВШАНУВАННЯ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ РОКАМИ з 2006 року.

Робіть висновки самі щодо дій посадових осіб усіх рівнів.
Кому вони служать? Собі? Чи ВАМ?
І як це ми надалі будемо контролювати і виправляти?

Ми закликаємо ВАС до згуртованості і самоорганізації, до проведення зборів громадян, до прийняття на них наших рішень, як рішень носіїв влади.

Хай щастить.
Слава українцям — громадянам України, які безпосередньо брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи — катастрофи планетарного масштабу та її наслідків, які постраждали від іонізуючого радіаційного впливу при виконанні своїх конституційних обов’язків перед державою та народом України та які потребують повного відшкодування державою Україна шкоди, заподіяної їх здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи – захисникам Вітчизни.










4 комментария:

  1. Не лохматьте мою бабушку, и по правильному , идите со своими инициативами подальше

    ОтветитьУдалить
  2. Дуже багато всього написано, а толку мало.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Адвокат і проститутка---- найдревніші споріднені професії12 дек. 2018 г., 22:51:00

      А Билоенко с Планетарщиками хитрить о дискриминации,ведь ни одного слова о ДИСКРИМИНАЦИИ "партизан",кадровых и других,кто относится к ВОЕННОСЛУЖАЩИМ согласно Закона Украины по отношении к срочникам,которым только им(срочникам) установлена ---5-кратка (мин.заработных плат и ПРИЧЕМ с 2017-2018 гг).Вот явная ДИСКРИМИНАЦИЯ и ДАЖЕ Уполномоченные с ПРАВ человека официально подтверждают о явной ДИСКРИМИНАЦИИ и ДАЖЕ Суды (которые не на "гачку"у власти) констатируют ФАК Т ДИСКРИМИНАЦИИ о 5-кратке,а вот Билоенко с Планетарщиками и СЧУ -----молчат и вводять простых ликвидаторов в заблуждение.Как это так,такие опытные адвокаты Планетарного масштаба,а Дискриминации о 5-кратке в упор не видят,чтоб глаза им повилазило,Иудам продажным!

      Удалить
    2. Поддерживаю Правильно все растолковал, как это еще модератор пропустил Уважуха Вам двоим. Пора уже забыть про эти мансы. Пенсий нет и не будет до выборов Бабло нужно для выборов. А эти все работают на СЕБЯ.

      Удалить