Перевірять усіх: нова версія моніторингу законності державних виплат

Парламент отримав проект Закону про верифікацію та моніторинг державних виплат. Його подав народний депутат Д. Гетманцев (фракція ПП "Слуга народу"). Під верифікацією законопроект № 1231 розуміє комплекс заходів із збору та перевірки достовірності інформації, що визначена законодавством для призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат і впливає на визначення права на отримання та розмір таких виплат, а також виявлення невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних.

Перевірятимуть інформацію, необхідну для отримання пенсії, допомоги, пільги, субсидії, стипендії, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Органи, що здійснюють державні виплати, зможуть приймати рішення щодо припинення або продовження державних виплат реципієнтам за результатами опрацювання рекомендацій, наданих органом, що здійснює верифікацію та моніторинг держвиплат. Вони ж будуть здійснювати заходи щодо повернення та/або стягнення сум неправомірно отриманих державних виплат.

Питання верифікації державних виплат - не нове і навіть було предметом розгляду в Конституційному Суді. Так, 11 жовтня 2018 року КСУ визнав неконституційними деякі положення Бюджетного кодексу України, які давали Мінфіну право отримувати інформацію, що містить персональні дані. Але завдяки Закону № 2621, що запрацював із 01.01.2019 р., Мінфін знову отримав право на безоплатне отримання інформації, що містить банківську таємницю, персональні дані, та на доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування.

Зараз здійснення верифікації та моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат регулює Порядок № 136. За інформацією Урядового порталу протягом 2018 року за результатами верифікації підтверджено до повернення в бюджет неправомірно призначених державних виплат на загальну суму понад 50 млн грн.


9 комментариев:

  1. А как быть с теми кому недоплачивают ? Или таких нет ?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Надо всем требовать! Бургас сказал что ликвидаторам должны платить пенсию в размере 46 мин. зарплат!Это ж сколько недоплачивали?
      Пора ставить вопрос ребром!

      Удалить
    2. Группа инвалидности, причина Третья группа, Уродство / заболевание, связанное с последствиями аварии на ЧАЭС Серия и номер МСЭК АА №109017 Дата установления инвалидности 10.12.1991 Период установления инвалидности с 10.12.1991 пожизненно Сообщаю Вам,что все эти сведения о группе инвалидности моего мужа Курбанова Джабраила Летифовича являются ЛОЖНЫМИ. ПО ФАКТУ у моего мужа призванного на военные сборы в 1989 году в Чернобыль 2-я группа инвалидности связана с выполнением обязанности военной службы(по заключению в справке мсэк). Справка мсэк серия 2-18АГ №250381. Выписка из акта о % потери трудоспособности серия 2-18АВ 113478 . ЭТИ СПРАВКИ ВЫДАНЫ 02.06.2004 .СМЕРТЬ НАСТУПИЛА 07.07.2004. Все эти данные об инвалидности моего мужа находятся в Постановлении Суда за 2011 год,а также в Евросуде Странсбурга с 2013 года....ЭТО ЗАПРОС В ПЕНСИОННЫЙ ФОНД.С ОТВЕТОМ ЕЩЁ НЕ ОПРЕДЕЛИЛИСЬ...Выслала через портал ПФУ ФАКТИЧЕСКИЕ ДАННЫЕ.С РУК НА ЛИЧНОМ ПРИЁМЕ БРАТЬ ОТКАЗАЛИСЬ...

      Удалить
  2. а вони кажуть як у приказкі ; кому винний - я прощаю!

    ОтветитьУдалить
  3. Данные в пенсионном деле не всегда соответствуют действительности.Например:серия и номер мсэк и группа инвалидности имеются,но не соответствуют фактическим данным...

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ну если не соответствуют, то это все равно что на купюре написано не 50 гривен, а 55,или 60 гривен.
      Такой купюрой можно расплатится в магазине?

      Удалить
    2. Невероятно,но факт...

      Удалить
  4. «Решение об увольнении согласовали относительно Ольги Крентовской, Натальи Федорович и Николая Шамбира из Министерства социальной политики

    ОтветитьУдалить
  5. валерий новомосковск23 сент. 2019 г., 09:12:00

    єто хороший законопроект нужно проверить лжечернобільцев которіе купили єту льготу но у нас в государстве проверяют честніх чернобільцев а тех кто купил и нетрогаюти єта проверка уже на протяжении многих лет зеленскому нужно к єтому вопросу подойти очень сертезно

    ОтветитьУдалить