Роздуми вголос

В  буцегарні … може й  вигідніше?!

Вчора мав спілкування зі своїми побратимами по Чорнобилю з Болехівщини, що на Івано-Франківщині. А сьогодні почав розмірковувати над почутим.

Першим відгукнувся Микола Васютин, колишній  солдат Івано-Франківського протипожежного батальйону,сформованого на принципах воєнного  часу для ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Волею долі  і сумління розгрібав термоядерне багаття влітку 1986-того на проммайданчику ЧАЕС та у всій 30-кілометровій зоні. Не довго – 48  солдатських днів і ночей.

Цього місяця мій герой, а звикло ми називаємо себе жертвами  чиновницького свавілля, отримав на руки 1894 гривні і 46 копійок пенсії. Це при  трудовому стажі 30 років 1 місяць 18 днів.

Виключно для нетямущих і тих, кого давить  «жаба». Множаться ж  голосно  чутки, що  чорнобильці живуть ого-го! За їх уявами -  вони ще й  неправдиві, «липові», бо справжні  давно відправились у рай чи в пекло.

Так, у пеклі ми  вже були. Нам туди, в більшості  зболеним і нужденним, відлітати не  дуже  лячно. Хоча, і жити хочеться. По-людськи, заслужено.

Держава нібито, хоч  і запізніло, аж через п’ять років після вікопомної  «аварії планетарного масштабу», так її охрещено в Конституції, Законом визначила сякі-такі  компенсації. То ж варто на прикладі мого героя оповіді над ними порозмислити.

Для ліквідатора другої категорії, у нашому конкретному  випадку,  пенсійне забезпечення відповідно до чинного законодавства має чотири складові: повна державна пенсія, додаткова  друга - за  втрату здоров’я, надбавки за понаднормативний стаж та  проживання  в гірському  населеному пункті.            
                                                                                                                         
 «Повна» (так зазначено у 56-тій  статті Чорнобильського Закону) державна Степанова пенсія  у травні, коли держава її нарешті  «осучаснила»,  дісталася аж до  1360.77 грн. Раніше  була меншою. За 46-тою статтею розмір недопустимий – не менше прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб – 1638 грн. На утримання злочинця  в буцегарні держава на місяць  витрачає  3790 гривень.

   А що ж   насправді  у Васютина:

·        Повна  державна пенсія – 1360.77 грн.;

·       За  втрату здоров’я – 170.82 грн. За законом 30 відсотків прожиткового мінімуму – 452.34 грн.;

·       За  10 років понаднормативного стажу – круглий нулик. За  законом -   10 відсотків зарплати, з якої обраховується пенсія ( від 4523.39 грн.  452.34 грн);

·       Гірська  надбавка – 328.46 грн.  За законом – 20 відсотків  від суми  трьох попередніх  складників.

В  обласному  управлінні навіть є свій відділ по контролю за призначенням та виплатою пенсій. Тільки  з великими  потугами і тривалим виснаженням   судовими процесами, що  ініціює пенсійне управління  включно до Верховного Суду, ситуацію можна  виправити.  На папері можна отримати  справедливе   і довго очікуване  рішення. А далі   наступає пора  його саботажу. У нас  домагання виконання  чинних судових рішень  тривають із жовтня  2017 року. Спротив Головного пенсійного під прикриттям  прокуратури, слідчих поліції вдалося побороти  тільки  чотирьом  моїм побратимам. Правда, треба було судитися ще раз. Зокрема, автор цих рядків домігся  виконання чинного  судового рішення в числі тих чотирьох. Але воно оскаржено моїм «любим» боржником до Верховного Суду. Васютин, як Ви зауважили   вище, має право  на другу пенсію – за  втрату здоров’я. В розвиток цього  посилу держава  нібито підкріплює його організм   щорічною виплатою на  оздоровлення: для  інваліда  ліквідатора виділяє на рік – 120 грн., а таким, як наш герой, - цілісеньких 100 гривень. Закон гарантував  - 5 мінімальних зарплат.

Чому так? І я  себе  питаю. У мене відповідь є. В  наших умовах глухості  влади і суспільства до людей, що жертовно  порятували світ від термоядерної катастрофи, коли   безкарність і  несамовита  безвідповідальність  зашкалює, навряд чи можна  очікувати  кращих  часів. Вони для нас там – на Небесах.

Ярослав Олійник

18 комментариев:

  1. Шановний автор, Ярослав Олыйник, "на проммайданчику ЧАЕС та у всій 30-кілометровій зоні" з Ваших слів які я процитував, це ДВА поняття, які між собою абсолютно різні. Хай Вам той хлопець покаже архівну довідку центрального архіву міністерства оборони, там має бути чітко написано де, коли, і скільки... Лише після того можна про щось говорити, а тим більше писати.

    ОтветитьУдалить
  2. чергова пшик-брехня діда слави.знову хочеться піару.нагріти руки на чийомусь горі.пора вже з внуками сидіти.а не красти.

    ОтветитьУдалить
  3. "...В наших умовах глухості влади і суспільства до людей, що жертовно порятували світ від термоядерної катастрофи..."
    ---
    Ярославе Олійник, а може ви детальніше про "термоядерну катастрофу" розповісте?
    Ну, для розширення мого кругозору, так сказать, бо я вже зовсім запутався.
    Такі терміни важкі ,а ви експерт...

    Слюсар я.
    (Це,щоб не бути анонімом...А то станете в "позу" і скажете, що таким як я не відповідаєте)

    ОтветитьУдалить
  4. не пойму язвительных коментариев, очнитесь, есть закон и его надо выполнять, тем более человек участвовал, в 86, Вчем не прав Олийнык??? Ядерная или термоядреная, есть факт участия, и власть должна выполнять закон, как выполняет для судей, прокуроров и держслужбовцев.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Если мы хочем что- то доказывать власти,то мы должны быть корректны , точны и правдивы.
      Не надо применять терминологию, значения которой ты не знаешь.
      Не нада «передергивать» факты, «притягивать их за уши»…Ну вот пример.

      «…Волею долі і сумління розгрібав термоядерне багаття влітку 1986-того на проммайданчику ЧАЕС та у всій 30-кілометровій зоні. Не довго – 48 солдатських днів і ночей...»

      Это правда? Это соответствует истине ? НЕТ!
      Почему ? Ну, просто потому,что ликвидатор, о котором пишет Олейник, физически не мог 48 суток отработать в зоне (подряд,по 24 часа) …
      Достаточно взять его архивную справку с МОУ…Так кому «втираем» ? И зачем ?
      Всех ликвидаторов выставить на посмешище? Нас и так всех подозревают в «нечистоплотности»….



      Удалить
    2. Согласен. Закон обосновал условия статуса, и давать повод власти, для импровизации над законом, не стоит. Нас они при желании нагнут, дайте только повод, а свою буржуазно-комфортную жизнь обоснуют без стеснения, и скажут - "так проголосовала карманная Рада - усе по закону!"

      Удалить
    3. уже нормально гнут 34 года, но в последнем выступлении президента, прозвучали слова "планетарная катастрофа", которые на етом сайте позволяют себе критиковать, и насмехаться, НО все таки, надо сказать спасибо, людям которые не опустили рук, и продолжают бороться и писать.

      Удалить
    4. 17 5 18 15 крановщык чаес не выежжая з станции 22 суток июнь илюль 25 14ренген доза облучения 2009 году на пенсии начислено 830 грывнив

      Удалить
  5. это много надо было 200 гривен и хватит ато это жирно 830 можно при коммунистах по ресторанам ходит .

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. вы умна людына вам бы в верховний ради законы пысаты бо мозгив багато як у калибри

      Удалить
  6. ДЯКУЮ, ЯРОСЛАВЕ, ЩО ВАМ ВИСТАЧАЄ СИЛ ТА НАСНАГИ ПІДНІМАТИ ПИТАННЯ ТА БОРОТИСЯ ЗА СПРАВЕДЛИВЕ ПЕСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЛІКВІДАТОРІВ. 30 ЧОРНОБИЛЬЦІВ - ЛІКВІДАТОРІВ ДРУГОЇ ТА ТРЕТЬОЇ КАТЕГОРІЇ МІСТА ПОКРОВ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, ОТРИМУЮТЬ ПЕНСІЇ МЕНЬШЕ 2000 грн.ЦЕ ТАКА ШАНА ВІД НАШОЇ ДЕРЖАВИ.ЗВЕРТАЄМОСЬ ДО СУДУ ПО Ч.2 СТ.56- РЕЗУЛЬТАТ ПЛАКАТИ ХОЧЕТЬСЯ. ПЕНСІЙНИЙ ЩЕ НАРАХОВУЄ ЗАБОРГОВАННІСТЬ.ЧЕХАРДА В ЗАКОНОДАВСТВІ- ЦЕНЗУРНИХ СЛІВ БРАКУЄ. ТЕПЕР СТОСОВНО "АНОНІСТІВ". ОСОБА, ЯКА ХОВАЄТЬСЯ - ЦЕ НЕ ЛЮДИНА,ЦЕ ПРОВОКАТОР,АБО ПРАЦІВНИК УПФ. ТАК ЩО ЯРОСЛАВЕ, НЕ ЗВЕРТАЙТЕ НА НИХ УВАГИ. З ПОВАГОЮ ДО ВАС. Ю. СЕРЕДА

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Как показывает практика, все участники боевых действий, всех войн, а также участники ЛПА на ЧАЭС, не имеющие ранений,травм и заболеваний, то есть без подтвержденной инвалидности, по возвращении из горячих точек пополняют трудовой ресурс государства. Кроме ограниченных льгот, особо не отличаются от простых смертных. Правильно это или нет?, вопрос к представителям законодательной власти. После 1945 года, каждый второй был УБД, и их особо, кроме инвалидов войны, государство мало праздновало, да и на инвалидов обратило ,более менее внимание, в начале 70-ых. Неоднократно говорилось, что в среде ликвидаторов, приоритет отдан "особе с инвалидностью", таков закон. Многие по возрасту подошли к пенсии (2-3 категории), но убедились, что просто участие в чем либо (без инвалидности), не сильно поощряется государством. То есть государству отдан долг, а если "здоровый", вперед подымать экономику государства, а все остальное почти на общих условиях. Как-то так.

      Удалить
    2. Анонимный19 мая 2020 г., 18:39:00
      "...Кроме ограниченных льгот, особо не отличаются от простых смертных.
      Правильно это или нет?, вопрос к представителям законодательной власти.
      После 1945 года, каждый второй был УБД, и их особо, кроме инвалидов войны, государство мало праздновало..."
      --
      Можно,я немножко дополню тему ?
      Я знаю это на примере моего отца...Сначала, после войны, он получал деньги за боевые ордена, и медаль " За отвагу" .
      Были купоны на бесплатный проезд в любую точку СССР раз в год.Через несколко лет эти льготы ОТМЕНИЛИ...
      Где-то вначале 60-ых, нашел я "в его сундучке" купоны на получения денег за награды...
      На мой вопрос "можно ли сейчас за неисползованные купоны получить деньги ? " Отец оветил,что НЕТ...
      А теперь,-внимание(!)...
      Активисты -ветераны обратились в правительство с просьбой отменить выплаты (страну нужно восстанавливать)...
      Я спросил и ты письмо подписывал?
      Отец ответил- "А кто меня спрашивал? "

      Неверующим,- ГУГЛ в помощь!

      Слесарь (что бы не спекулировали анонимностью)

      Удалить
    3. И хотел бы еще добавить...
      Вот поэтому отношение к нынешним общественникам-активистам сложное и неоднозначное...
      Хотя бы потому,что организаций "куча" с разными интересами...
      И иногда мне кажется,что некоторых из них, как маленьких детей, нужно контролировать.
      Ну, что бы условно говоря, " пальцы в розетку не всунули из любопытства"...

      ИМХО

      Удалить
    4. Современная эпоха, или современные условия выживания, породили и новые "профессии". Оказывается есть место: про-активистам, про-тусовщикам на майданах, про-всем недовольным, про-популистам политикам, а так же различные про-общественные организации. Оказывается, что главное создать организацию, или общественный фонд, а что и кого защищать, это дело десятое. Сейчас уже и ушлые,продвинутые атошники, следуя примеру, также берутся за "неблагодарную работу", создавая с пылу с жару общественные организации. Однако, тонкая это работа, побратимов защищать. Это тоже стало профессией, или это крик души?

      Удалить
    5. Видимо,я бестолково излагаю мысли и "лью воду".
      Суть..
      Сразу после 1945г. ВСЕ награжденные боевыми орденами получали ДОПЛАТУ за эти ордена и имели другие льготы.
      Через несколько лет,эти доплаты ОТМЕНИЛИ.
      Причина- письмо ветеранов ВОВ к Правительству СССР ,с соответствующей просьбой...
      Надо ли говорить о том, что письмо подписали высокопоставленные ветераны, не испытывающие особой нужды?

      Удалить
    6. "Это тоже стало профессией, или это крик души?"
      -
      А кто вам ответит точно за них самих ? Мы можем только предполагать... Видимо разные есть.
      Одни искренне верят в то что делают,другие любят "быть на виду", третьи таким образом зарабатывают на хлеб насущный...
      Не знаю... Я не был активистом, не был в "их шкуре", поэтому личного опыта нет что бы мог поделится,но отношусь к ним с предосторожностью(это старческий консерватизм, наверное,уже)...

      Удалить
  7. Только Гайдак предлагал в своих обращениях установить базовую пенсию, начиная с ликвидатора без инвалидности, потом плюс за инвалидность. Но в таком случае, базовую хорошую пенсию, нужно устанавливать всем остальным участникам всех войн и конфликтов. Но ПФУ не благотворительная богодельня!!!

    ОтветитьУдалить