Кинуті напризволяще: держава забула про 500 тисяч дітей-чорнобильців (відео)


Гастрит, вроджені вади серця, гормональні проблеми – така доля покоління, обпаленого Зорею Полин. Тож для багатьох другий дім – лікарня.

Долати недуги без повноцінного харчування для таких діток – дарма старатися.

Та якісні продукти мають купувати батьки. Бо якщо в школах ще хоч якось перебиваються, то у цьому єдиному на всю Україну відділенні вродженої та спадкової патології на дитину щодень отримують лише півтори гривні. Потрібно майже тридцять. А ще катастрофічно не вистачає ліків.

«З ліками в нас обстановка не дуже. Коли є тендер, деякий час у нас практично все, а потім поступово сходить нанівець», - каже завідувачка відділення вродженої та спадкової патології Олена Леонович.

Вивертати власні кишені батьки змушені і тоді, коли відправляють дитину на відпочинок, бо оздоровитися за державні гроші щастить не всім.

А оздоровлення за кордоном уже стало історією. Із трьох дітей-чорнобильців у сім’ї на Кубі вісім років тому побував лише Віталій. Після цього шкірну хворобу наче рукою зняло. Мати хлопця скаржиться, у двох інших дітей такого шансу немає, про поїздки ані в поліклініці, ані у чорнобильських організаціях уже й не згадують.

«З кожним роком все вщухає, вщухає це. Я подзвонила і мені сказали, що самі, зробіть це самі», - каже мати дітей-чорнобильців Ольга Редванюк.

Тож самотужки – саме так за своє життя і здоров’я змушені боротися діти-чорнобильці та батьки. І якщо їх не підкосила сама трагедія, то нині гнітить пошук грошей на здорову їжу та наступну порцію ліків.

// Віталій Захаров, «ФАКТИ», ICTV

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий