Велика пенсійна дуля

Тисячі пенсіонерів, отримавши у жовтні пенсію, були розчаровані


Обіцяного керівництвом держави підвищення пенсій через зростання соцстандартів не відчули, адже розмір їхніх виплат не зріс ні на копійку!

Тепер літні люди штурмують пенсійні фонди з вимогою пояснити, чому їм не зробили перерахунку пенсій, пише газета "Експрес".  І наводять аргумент - Яценюк по телебаченню пообіцяв, що пенсії зростуть всім щонайменше на 125 гривень. То чому виплати деяких пенсіонерів не підвищилися?

-- З 1 вересня зросли соціальні стандарти. Зокрема, прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність, збільшився із 949 до 1074 грн., - розповідає Галина Недзельська, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в області. - У зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму збільшено такі види пенсійних виплат: мінімальний розмір пенсії, доплату за понаднормовий стаж, мінімальні пенсійні виплати (інвалідам війни та учасникам бойових дій, інвалідам ЧАЕС, шахтарям), пенсію за особливі заслуги перед Україною, підвищення ветеранам війни та членам їхніх сімей, підвищення жертвам нацистських переслідувань, надбавку донорам, державну соціальну допомогу на догляд інвалідам війни, підвищення особам, яким минуло 100 років.

Тобто, розмір мінімальної пенсії за віком зріс на 13%, або на 125 гривень. Але зауважу, що мінімальні пенсії встановлюються при повному страховому стажі. Повний страховий стаж для пенсій, призначених до 1.10.2011 року, - 25 років (для чоловіків) та 20 років (для жінок). А для пенсій, призначених після 1.10.2011 року, або перерахованих після цієї дати з урахуванням стажу та заробітку, -- 35 років (для чоловіків) та 30 років (для жінок).

Перерахунок пенсій проведено незалежно від факту роботи, тобто як працюючим, так і непрацюючим пенсіонерам.

-- То чому одні пенсіонери відчули підвищення пенсій, а інші - ні? Які види виплат не підлягають перерахунку з вересня?

- Хочу зауважити, що у зв'язку зі зміною соціальних стандартів проведено перерахунок усіх пенсій. Але, справді, одні пенсіонери отримали надбавку до пенсії 200 - 400 гривень, інші -12 - 16 - 125 гривень, дехто ж - нічого. А причина в тому, що не всі складові пенсійної виплати залежать від зміни прожиткового мінімуму, а є фіксованими, зокрема це підвищення дітям війни, яке встановлено в сумі 66 гривень 43 копійки, і воно не змінилося.

Це i компенсацiйнi виплати за втрату годувальника вiдповiдно до Закону України "Про статус та соцiальний захист громадян, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи" (постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.11.2011 р. №1210 та вiд 28.12.2011 р. №1381 вказаним категорiям громадян встановлено розмiр пiдвищень та додаткової пенсiї у фiксованому розмiрi, а не у вiдсотках прожиткового мiнiмуму). Не змiнився розмiр пiдвищення членам сiмей загиблих вiйськовослужбовцiв та померлих iнвалiдiв вiйни.

Ще в деяких категорiй пенсiонерiв розмiр пенсiї залишиться на рiвнi 949 грн. у зв'язку з тим, що постановою Кабмiну вiд 26.03.2008 р. №265 (iз внесеними змiнами у 2014 роцi) передбачено, що доплата до прожиткового мiнiмуму (до 1074 грн.) буде здiйснюватися лише особам, якi мають iнвалiднiсть I або II групи. В iнших пенсiонерiв, а саме iнвалiдiв III групи, одержувачiв соцiальних пенсiй, одержувачiв пенсiй при неповному стажi, розмiр пенсiї з 1 вересня не змiнюється i становить 949 грн. 

У разi, якщо пенсiя iндексувалася (востаннє таку iндексацiя проводилася у 2014 роцi i зафiксувалася на рiвнi 179,36 грн.), то пiсля проведення перерахунку пенсiї з вересня формується фiксована iндексацiя, яка визначається як рiзниця мiж попередньою iндексацiєю та сумою пiдвищення пенсiї. В таких випадках на суму пiдвищення пенсiї зменшується сума iндексацiї, що не приводить до збiльшення пенсiйної виплати громадян.

 -- Наведiть, будь ласка, приклад.

-- Скажiмо, громадянка Б. отримує пенсiю за вiком з 2001 року. Страховий стаж - 30 рокiв 4 мiсяцi 12 днiв, заробiтна плата 4392 грн., не працює з 1.05.2010.

До 1 вересня вона отримувала 2160,01 гривнi пенсiї. Зокрема, 1798,56 грн. - основний розмiр; 94,90 грн. - доплата за 10 рокiв понаднормового стажу; 87,19 грн. - доплата, встановлена з 1 травня 2012 року; iндексацiя - 179,36 грн. З вересня розмiр її пенсiї не змiнився, хоч i доплата за понаднормовий стаж зросла до 107,40 гривнi через пiдвищення прожиткового мiнiмуму. Але на 12,50 гривнi зменшилася iндексацiя, тому людина пiдвищення не вiдчула.

-- З деяких регiонiв надходять повiдомлення, що людям принесли вiдомостi з перерахованими пенсiями, але на руки їх не видали. Сказали, що дадуть окремою вiдомiстю пiзнiше. У чому тут рiч?

-- Ми ж не вручну проводимо перерахунок, це робить вiдповiдне програмне забезпечення. Так, i в нас були випадки (2 - 3% загальної кiлькостi пенсiонерiв), що через технiчну помилку деяким категорiям громадян нарахували вищу пенсiю. Тому такi виплати не були проведенi, щоб людину не ставити в незручне становище, забираючи потiм цi кошти назад. На рiвнi району цi помилки будуть виправленi, i до 25 жовтня такi категорiї пенсiонерiв отримають за додатковою вiдомiстю новий розмiр пенсiї.

Зазначу, що в жовтнi разом iз пенсiєю за цей мiсяць пенсiонери отримали й доплату за вересень. А з листопада пенсiя буде виплачуватися в нових перерахованих розмiрах. Перерахунок здiйснюють автоматично за матерiалами пенсiйних справ, тому звертатися в органи Пенсiйного фонду не потрiбно.

Востаннє розмiр пенсiй через зростання соцiальних стандартiв змiнювався у груднi 2013 року. Пенсiя бiльшостi пенсiонерiв давно не зростала, для них було важливе це збiльшення, тому й такий ажiотаж довкола перерахунку.

Леся ЯСИНЧУК,
 газета "Експрес"

1 комментарий:

  1. просьба! опубликуйте, пожалуйста подробнее про державну соц. допомогу по догляду за инвалидом войны,размер и условия ее получения.

    ОтветитьУдалить