В області працюють над забезпеченням належного соціального захисту чорнобильців

Чорнобильська катастрофа 1986 року завдала значного удару по екології та по здоров’ю жителів нашої країни та області зокрема. Нині на Черкащині мешкає понад 116 тисяч осіб, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. З-поміж них більше 9 тисяч ліквідаторів, 7,3 тисячі постраждалих І категорії, близько 6 тисяч – ІІ категорії та 52 дітей-інвалідів.

Для забезпечення надання чорнобильцям області пільг і компенсацій з державного бюджету цього року виділили 53 млн грн, що у порівнянні з минулим роком більше на 5,6 млн грн. Більша частина цих коштів передбачена на пільги і компенсації для громадян І і ІІ категорії, повідомила заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Тетяна Касян. Вона зауважила, що крім того ці кошти були спрямовані на збереження заробітної плати при переведенні на нижчеоплачувану роботу, виплати підвищених стипендій та надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомоги на оздоровлення та ін.

– На безкоштовне придбання ліків за рецептами лікарів районам і містам області виділено майже 6 млн грн., для придбання ліків за рецептами лікарів при лікуванні в обласному радіологічному центрі – 1,3 млн грн, – говорить Тетяна Віталіївна. – Для лікування та обстеження чорнобильців за програмою «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» на цей рік з державного бюджету виділено 1,4 млн грн.

За її словами, з них, пропорційно, відповідно поданої потреби, обласній лікарні виділено майже 200 тис. грн., а обласному онкологічному диспансеру – 1,2 млн грн.

Для забезпечення санаторно-курортного лікування чорнобильців області з Державного бюджету цьогоріч Черкащина отримала понад 6,4 млн грн. На більше ніж 5,6 млн грн. закупили 1 464 путівки в оздоровчі заклади Львівської, Одеської, Волинської, Хмельницької, Закарпатської та Черкаської областей.

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації повідомила, що на обліку для забезпечення автомобільним транспортом перебуває 439 чорнобильців-інвалідів, а в загальнообласних реєстрах осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають право на поліпшення житлових умов, перебуває 514 осіб.

– Ми активно співпрацюємо з чорнобильською громадськістю Черкащини, аби у своїй роботі повніше забезпечувати виконання їхніх прав, – зазначила Тетяна Касян. – Зокрема, плідно працюємо разом з ними в оптимізації роботи комісій з питань видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках.

Протягом 2015 року комісією обласної державної адміністрації з питань видачі посвідчень особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи розглянуто 65 звернень громадян щодо встановлення статусу, подання районних та міських органів Пенсійного фонду України щодо перевірки правомірності встановлення статусу. Встановлено статус 25 особам, відмовлено в наданні статусу – 23 особам, інші справи – на доопрацюванні.

ИСТОЧНИК: 

Комментариев нет:

Отправить комментарий