Позовні вимоги


До Тернопільського окружного адміністративного суду
46001, м. Тернопіль, вул. Кн. Острозького, 20

Справа №500/1251/19
Суддя – Погана Щ.Г.

Представник позивача:
Іванов Іван Іванович


Заява про уточнення позовних вимог

        У Рішенні Конституційного Суду України від 25.04.2019р. у справі № 1-р(II)/2019 наголошується, що військовослужбовці, які постраждали під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС при виконанні військового обов’язку, мають різний рівень соціального забезпечення. Такий підхід законодавця до визначення рівня соціального забезпечення вказаних категорій осіб не відповідає принципу справедливості та є порушенням конституційного принципу рівності.

        З метою усунення вищезазначеного дискримінаційного положення Конституційний Суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), словосполучення «дійсної строкової», яке міститься у положеннях частини третьої статті 59 Закону України «Про статус т соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», за якими визначення розміру відшкодування заподіяної внаслідок ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС шкоди при обчисленні пенсії виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, поширюються лише на категорію військовослужбовців, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.
        Механізм практичної реалізації ст.59 Закону України «Про статус та соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначений Постановою КМУ від 23.11.2011р. №1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
        Так п. 9-1 визначено, що За бажанням осіб, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби та внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, за формулою:
П = Зс х Кзс х (Кв/100%)
де П - розмір пенсії;
Зс - середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, визначається як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки;
Кзс - середньомісячний коефіцієнт заробітної плати, який враховується під час обчислення пенсії;
Кв - розмір відшкодування фактичних збитків (у відсотках).
Середньомісячний коефіцієнт заробітної плати, який враховується під час обчислення пенсії (Кзс), визначається за формулою:
Кзс = (Зп (мін) х 5) / Зс1
де Зп(мін) - розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року;
Зс1 - середня заробітна плата (дохід) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за рік, що передує відповідному року.
Розмір відшкодування фактичних збитків (Кв) визначається як відсоток втрати працездатності, визначений органами медико-соціальної експертизи.
У разі зміни розміру мінімальної заробітної плати проводиться перерахунок зазначених пенсій виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС перераховано пенсійні виплати органами Пенсійного фонду з 01.10.2017р. із врахуванням мінімальної заробітної плати станом на 01.01.2017р. - Зп(мін) та показника середньої заробітної плати в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за 2016рік - Зс1, самостійно, за матеріалами пенсійних справи, відповідно до п.2 Постанови КМУ від 15.11.2017р. №851 «Про внесення змін до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Таким чином, для встановлення конституційних принципів справедливості та рівності, на які наголошує Конституційний Суд України важливо, щоб відповідач провів перерахунок пенсії позивачу саме з 01.01.2017 року, оскільки у випадку проведення перерахунку пенсії з іншої дати, наприклад з дати рішення Конституційного Суду України, відповідачем буде застосовано показник середньої заробітної плати в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за 2018рік - Зп(мін) та мінімальну заробітну плату за 2019 рік - Зс1, що в свою чергу призведе до значного зменшення середньомісячного коефіцієнта заробітної плати, який враховується під час обчислення пенсіїКзс, а отже і розміру нарахованої щомісячної пенсійної виплати.
Крім того, необхідно застосувати показник середньої заробітної плати в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за 2016рік, що дозволить в майбутньому не зменшувати розмір пенсійної виплати.
На підставі вищевикладеного та керуючись ч.3 ст.262 КАС України прошу викласти позовні вимоги в наступній редакції:
             Визнати протиправними дії Тернопільського об’єднаного управління  Пенсійного фонду України Тернопільської області щодо відмови у перерахунку пенсії Петров Петро Петрович, як учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, обчисленої з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1січня відповідного року, з врахуванням показника середньої заробітної плати в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за 2016рік, відповідно до ч.3 ст. 59 ЗУ «Про статус та соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», п. 9-1 Постанови КМУ від 23.11.2011р. №1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», п.п. 2-3 Постанови КМУ від 15.11.2017р. №851 «Про внесення змін до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з врахуванням проведених виплат.
             Зобов'язати Тернопільське об’єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області провести Петрову Петру Петровичу перерахунок та виплату  пенсії з 01.10.2017р., обчисливши її з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1січня відповідного року, з врахуванням показника середньої заробітної плати в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за 2016рік, відповідно до ч.3 ст. 59 ЗУ «Про статус та соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», п. 9-1 Постанови КМУ від 23.11.2011р. №1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», п.п. 2-3 Постанови КМУ від 15.11.2017р. №851 «Про внесення змін до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з врахуванням проведених виплат.


Представник позивача                                     Іванов І.І.
10.06.2019р.

5 комментариев:

  1. так загалом правильно! але потрібно наголошувати на те , що хоч кс і прийняв постанову про визнання словосполучення "дійсної строкової" дискримінаційним пенсійний фонд всупереч постанові 851 продовжує політику дискримінації по відношенню до війсковослужбовців нестрокової служби приміняючи другі показники мнімальної і середньої заробітної плати до нас а нетакі які застосовувалися з 1.10.2017 року на час вступу закону в дію , що є прямим актом дискримінації . ну і далі по тексту

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Стаття 42. Індексація та перерахунок пенсій
      {Назва статті 42 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2291-IV від 23.12.2004, № 231-VII від 14.05.2013; в редакції Закону № 1774-VIII від 06.12.2016}
      {Частину першу статті 42 виключено на підставі Закону № 2148-VIII від 03.10.2017}
      2. Для забезпечення індексації пенсії щороку проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії.
      Показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для обчислення пенсії, щороку збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення, порівняно з трьома календарними роками, що передували року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.

      Удалить
    2. https://www.pfu.gov.ua/1589389-zatverdzheno-pokaznyk-serednoyi-zarobitnoyi-platy-dlya-obchyslennya-pensiyi-za-lyutyj-2019-roku/22 квітня 2019 Роздрукувати Поширити
      ✔️ Затверджено за лютий 2019 року показник середньої заробітної плати 8328 грн. 77 коп., з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” враховується для обчислення пенсії





      Удалить
  2. Ответы
    1. Согласен на все 1000%,иначе дискриминация продолжается.

      Удалить