Чернобыльцы пожаловались Шмыгалю на перегруженность Центра радиационной медицины

Всеукраинская общественная организация инвалидов “Союз Чернобыль Украины” обратилась к премьер-министру Украины Денису Шмыгалю, министру здравоохранения Максиму Степанову и председателю комитета ВР по вопросам здравоохранения Михаилу Радуцкому.

Чернобыльцы пожаловались Шмыгалю на перегруженность Центра радиационной медицины

Инвалиды-чернобыльцы обеспокоены перегруженностью Центра радиационной медицины больными с коронавирусом и просят принять меры, для предоставления качественной медпомощи.

Об этом KV стало известно из обращения Всеукраинской общественной организации инвалидов “Союз Чернобыль Украины” к премьер-министру Денису Шмыгалю, министру здравоохранения Максиму Степанову и председателю комитета ВР по вопросам здравоохранения Михаилу Радуцкому.

Отмечается, что с ноября текущего года Центр ​​включен в список заведений, предоставляющих ургентную медпомощь пациентам, которые не имеют определенных признаков заболевания COVID-19.

“Для этого была поставлена ​​задача перепрофилировать 25 койко-мест. Фактически же доставляется гораздо больше больных, на стационарном лечении уже находится почти в три раза больше пациентов”, – сказано в сообщении.

В обращении сказано, что при этом отсутствуют дополнительное финансирование учреждения, материально-техническая помощь, обеспечены лекарственными средствами.

“В связи с перегрузкой и недостаточным обеспечением отмечается высокий уровень смертности среди таких больных”, – сказано в сообщении.

Кроме того сообщается, что ургентные больные не проходят предварительного тестирования, в результате чего отмечается высокая заболеваемость медперсонала Центра (сейчас болеет около 70 человек), а также создается реальная дополнительная угроза здоровью около 50 тяжелобольных чернобыльцев, которые проходят стационарное лечение.

Отмечается, что Центр ​​сегодня остался едва ли не единственным медучреждением по предоставлению специализированной помощи пострадавшим в результате Чернобыльской катастрофы, других ядерных аварий и испытаний, которых сегодня насчитывается около 2-х млн человек.

“Требуем немедленного реагирования, с целью устранения указанных угроз и обеспечения прав чернобыльцев, а также других наших граждан, на получение качественной медицинской помощи”, – сказано в обращении.

Напомним, Киевская горгосадминистрация (КГГА)  утвердила  обновленный список госпитальных баз (I, II волны) для приема больных с подозрением на COVID-19. Общее количество коек в них составляет 1973 единицы, из них 38 – в специализированных медучреждениях.

ИСТОЧНИК:

7 комментариев:

  1. Пишущие жалобу Шмигалю, как бы от имени всех, просто не понимают что ННЦРМ, абсолютно одинаково кого лечить, но за лечение чернобыльцев им платят копейки, а за лечение корона вирусных, в десятки разов больше, с этого не грамотному руководству ВГОИ СЧУ нужно делать вывод со своими тупыми требованиями.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Вы абсолютно правы, наблюдая происходящее в Харькове мы понимаем результат. Вся страна заточена на помощь болеющим Коронавирусом. И чернобыльцы среди них не исключение. Общественность должна помогать , а не требовать. Эти ошибки лидеров будут пристально рассмотрены после окончания пандемии . Всем добра и здоровья!

      Удалить
  2. Діяльність Всеукраїнської громадської організації має бути відкритою та публічною. Це аксіома. Проте, з моменту зміни керівництва, членами ВГОІ "СЧУ", громадськістю та експертним середовищем був помічений один дуже не приємний факт, а саме - під час неодноразових звернень пана Хрущенко до різноманітних органів центральної і місцевої влади - ніколи для ознайомлення не надаються підтверджуючі документи, які є підставою для так званих "полум'яних промов". Наприклад, в даному конкретному випадку - не надано на ознайомлення безпосереднього рішення Центральної Ради СЧУ. Чи такого рішення просто не існує? Виходить, за всіх вирішує один президент? З юридичної точки зору при зверненні до органів влади, тим паче зі скаргами, все має бути вивірено до найменших дрібниць. Люди мають право знати правду в ХХІ ст., коли Інтернет дозволяє розміщувати зазначені дані! Інакше це все перетворюється на таємну "розмову на троїх". Окрім того, чому СЧУ опікується виключно медициною? Немає більш важливих питань по підвищенню та індексації пенсії? не треба збільшувати компенсації на продукти харчування? І таких питань нажаль багато, а відповідей - нуль. Для того, щоб користуватись медичними послугами на належному рівні - необхідно з самого початку забезпечити гідну фінансову складову (достатній рівень пенсії), а як наслідок - мати можливість самому сплачувати за своє лікування. Подивіться як цей механізм працює в інших розвинутих державах, порівнювайте та думай-те! Ми вважаємо, що на даний час до 35-річниці Чорнобильської катастрофи більш важливим є питання суттєвого підвищення соціальних виплат та допомог, тоді можна буде подумати й про якісну та доступну медицину. Отже, просимо президента та президію СЧУ врахувати допущені помилки і недоліки та на майбутнє відкрито оприлюднювати повну і достовірну інформацію разом із додатками (підставами для відповідних звернень).

    ОтветитьУдалить
  3. Хрущенко правий.бо НЦРМ фінансується з академії.від АМНУ.А НАУКУ НЕ ФІНАНСУЮТЬ.ТАМ ЖЕ НАС ХАРЧУЮТЬ НА 6 ГРН В ДЕНЬ.у кличка-фірташа є в кожній лікарні фінансування.а в нас навіть ремонти ми робимо за свої кошти.обладнання все старе.добити НЦРМ і прихватизувати-от їх ціль.а все валять на ковід.на жаль.здоров.я побратимам та спокійних свят.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. так і де звернення? Чому спочатку не отримати відповідь від тих хто фінансує , а потім вже якщо так хочеться звертатись до самих вищіх, це треба було робити своечасно ...коли йшло розподілення коштів...а так нас усіх ставлять в лінію вимагаючих лише для себе якихось привілеїв. Це ніяк не робить нам добре....

      Удалить
  4. Роз'яснимо все "по полочкам" для Віктора 15:31 та багатьох тих, хто цікавиться даною темою і має пряме до неї відношення:
    1. Дійсно, як Ви і зазначили, згідно п.1.1 діючого на даний час Статусу ДУ "ННЦРМ НАМН України" - ННЦРМ безпосередньо підпорядковане Національній академії медичних наук України (надалі НАМН). Тобто ННЦРМ жодного відношення до Міністерства охорони здоров'я України - не має. Проте, пан Хрущенко звертається саме до Міністра охорони здоров'я Степанова М.В., що є не вірним та не компетентним по суті, так як необхідно було направляти звернення саме до високоповажного нами Президента НАМН - пана Цимбалюка В.І. Виходить, що Хрущенко "стрибає через голову", що не є правильним зі всім кутів зору.
    2. згідно п. 8.1 діючого Статуту НАМН (від 05.04.2016 р.) зазначено, що "Кошти для забезпечення діяльності НАМН України щороку визначаються у Державному бюджеті України окремим рядком.", а п. 8.2 визначено, що "НАМН України є головним розпорядником бюджетних коштів.". Таким чином в разі потреби у додатковому фінансуванні керівництво ННЦРМ згідно визначеного порядку зобов'язане подавати бюджетний запит до НАМН, а вже НАМН закладає такі витрати у Державний бюджет України на відповідний рік. Отже, чи не знав про це пан Хрущенко, коли звертався зі скаргою до неналежного розпорядника коштів - до МОЗу замість правильного НАМН?
    3. президенту СЧУ краще було б замість так званих "скарг" (від яких толку скоріш за все ніякого не буде) більше уваги приділити активній волонтерській допомозі ННЦРМу - передати вкрай необхідні ліки, кисневі концентратори тощо. Допомагати треба тим, хто цього дійсно потребує "тут і зараз", особливо враховуючи так зване державне фінансування центрального апарату ВГОІ "СЧУ" на їх заходи у 2021 р. Де Звіт по цим коштам? Чи пан Хрущенко залишає всі кошти собі, а регіони так і продовжують 34-ий рік виживати за рахунок власних місцевих програм фінансування діяльності ГО? Велике питання...
    Резюмуючи вищезазначене, треба чітко розуміти чи конкретне звернення має на меті вирішення проблеми, або виключно націлене на затримку її розгляду та відволікання від більш важливих проблем? Можемо припустити, що направлення скарги не до того адресату, як і було зроблено паном Хрущенко - як наслідок з КМУ надійде до МОЗ, які зазначать що це не їхня компетенція і крапка. Кошти від цієї дії не з'являться, тому ще не проводяться відповідні зустрічі та перемовини виключно по статті бюджетного фінансування НАМН, яке розподіляє кошти на ННЦРМ. Тобто, припускаємо, що дорогоцінний час буде втрачено, а питання так і залишиться не вирішеним. Це так звана схема "відволікання уваги" або як кажуть в народі "пустишка". Висновки робити Вам, шановні побратими. А вихід один - вимагайте правильних та юридично вивірених дій лідерів ГО, контролюйте їх дії в межах громадського контролю та беріть ВЛАСНУ відповідальність за результат. Якщо самі по ряду причин не можете боротися - принагідно вимагайте у своїх керівників ГО згідно статутів організацій та наявних повноважень - робити свою пряму роботу по захисту Ваших прав і свобод. Це дуже важливо!

    ОтветитьУдалить
  5. где гроши на питание где нема .а вы тут дебати развили .пенси по 20 тысяч захотели здесь 200 гр.не дають уже за 4 месяца

    ОтветитьУдалить