Пенсійні питання чорнобильців у запитаннях і відповідях


Я народилася 16 листопада 1962 року, маю статус постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 4. Маю 31 рік страхового стажу, зокрема 14 років на роботах із шкідливими й важкими умовами праці за Списком №2. У скільки років я матиму право на призначення пенсії за віком із зниженням пенсійного віку за статтею 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»?

  У статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі - Закон) передбачено зниження пенсійного віку згідно зі статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». При цьому відповідне зниження пенсійного віку, яке передбачено в цій статті, застосовують також до завершення періоду збільшення віку виходу на пенсію до    1 січня 2022 року.

 Жінкам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи і відпрацювали на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 десять і більше років, вік виходу на пенсію зменшується додатково на один рік понад передбачений у цій статті.

  Отже, Ви маєте право на призначення пенсії за віком із зниженням пенсійного віку відповідно до статті 55 Закону після досягнення 49 років 6 місяців.

Я народилася 28 серпня 1963 року, маю посвідчення постраждалої внаслідок аварії на ЧАЕС категорії 3 (проживала в ІІІ зоні на час аварії та після аварії – сім років). Маю страховий стаж 32 роки. У скільки років я матиму право на пенсію за віком? Чи потрібно звільнятися для призначення пенсії?

  Відповідно до статті 55 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», пенсійний вік, визначений у статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», особам, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в цій зоні не менш як три роки, пенсійний вік початково знижують на три роки й додатково на один рік за кожні два роки проживання (роботи), але не більш як на шість років. Зауважимо, що початкову величину зниження пенсійного віку встановлюють лише особам, які постійно проживали або постійно працювали в зазначених зонах з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період. Жінки, пенсійний вік яким знижено на шість років і які народилися в період із 1 квітня по 30 вересня 1963 року, мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 50-річного віку. Отже, Ви будете мати право на призначення пенсії після досягнення 50 років.

  Для призначення такої пенсії звільнятися з роботи немає необхідності.

Я маю 32 роки стажу. Матиму право на пенсію як ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 50 років. Чи матиму я право на доплату за понаднормативний стаж?

  У статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено зниження пенсійного віку особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення.

  Розмір таких пенсій обчислюють за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон).

  За статтею 28 Закону (в редакції, що діє з 1 жовтня 2011 року), мінімальний розмір пенсії за віком, при наявності в чоловіків 35 років, а в жінок - 30 років страхового стажу, встановлюють у розмірі визначеного у законодавстві прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

  За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток від розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 Закону, але не більш як на 1 відсоток від мінімального розміру пенсії за віком.

  Оскільки Ви маєте менш як 35 років страхового стажу (лише 32), підстав для встановлення доплати за понаднормативний стаж до Вашої пенсії немає.

Юлія Куцоконь,  головний спеціаліст відділу спеціальних пенсій


Комментариев нет:

Отправить комментарий