Зарплатами чорнобильців у 1986-1990 роках на Київщині займатиметься спецкомісія

У вересні Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №886 «Про комісії з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках». Упродовж місяця було створено центральну (при Міністерстві соціально політики) та регіональні комісії, які визначатимуть дані про зарплату чорнобильців у 1986-1990 роках. У Київській облдержадміністрації таку комісію було сформовано 16 жовтня відповідно до розпорядження голови КОДА Анатолія Присяжнюка. Її очолила заступниця губернатора Тетяна Подашевська.

До складу комісії увійшли спеціалісти головного управління Пенсійного фонду України в Київській області, головного управління праці та соціального захисту населення, яке потерпіло внаслідок аварії на ЧАЕС, фахівці юридичного відділу та інших структурних підрозділів облдержадміністрації, а також представники територіальних та центральних органів виконавчої влади і всеукраїнських громадських організацій.

- Ми розглядаємо письмові звернення громадян, які мають інвалідність першої категорії, а також осіб, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, про видачу довідки про зарплату за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у разі, коли підприємство ліквідовано без правонаступника, - розповідає Тетяна Подашевська. - На розгляд комісії вже надійшло майже 60 справ, із них 57 - із Сквирського району. Наразі ми надіслали запити до державного реєстратора щодо надання витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про підприємство, установу, організацію, з яких було направлено людину на роботу в зону відчуження.

Ухвалити відповідне рішення комісія зобов'язана не пізніше 30 днів з дня реєстрації заяви. Упродовж п'яти днів після засідання комісії заявнику надається довідка, з якою він має звернутися до Пенсійного фонду в районах та містах для проведення перерахунку пенсії. У разі відсутності підстав для видачі такої довідки, заявникові надсилається повідомлення із зазначенням причин відмови. Якщо людина не згодна з таким рішенням, вона може подати заяву до центральної комісії. В разі незадоволення рішенням і цієї інстанції, остаточне рішення - за судом.

- Дуже часто на розгляд комісії подається не повний перелік документів. Утім, це - не вина людей. Це - недопрацювання місцевих органів влади - міськвиконкомів та райдержадміністрацій, які не проводять відповідну роз'яснювальну роботу. Тож, аби зняти цю проблему, для працівників місцевих управлінь пенсійного фонду та управління праці і соціального захисту населення запроваджено відповідне навчання, - зазначає Тетяна Подашевська. - Наше завдання - максимально допомогти людині. Тому за потреби до роботи будемо долучати фахівців із Міністерства соціальної політики.

Громадян, які звертатимуться до комісії з визначення даних про заробітну плату за роботу в зоні відчуження в 1986-1990, інформуємо про перелік необхідних для подання документів:

- копії перереєстрованого посвідчення особи, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1) та вкладки до посвідчення (з пред'явленням оригіналів);

- архівна довідка про відсутність документів щодо оплати праці за ліквідованим підприємством;

- особовий рахунок, розрахунково-платіжні відомості, табуляграми з планом розрахунків (розшифрованими кодами) або довідки підприємства про виплачену в 1986-1990 роках зарплату в зоні відчуження;

- довідка про періоди несення служби, видана військовою частиною або галузевим державним архівом Міноборони, довідка галузевого державного архіву СБУ, довідки інших архівних установ та архівів територіальних центральних органів виконавчої влади;

- документ, що підтверджує факт виконання робіт у зонах небезпеки зони відчуження в 1986-1990 роках, визначених рішенням Урядової комісії з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;

- колективний договір або положення про оплату праці, що були чинними на підприємстві, документи про умови та режим роботи підприємства та заявника;

- табель обліку робочого часу заявника в зоні відчуження або шляхового листа (за наявності), що засвідчені печаткою підприємства.

Копії документів, які подаються заявником, засвідчуються місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, в яких зберігаються оригінали таких документів.


2 комментария:

  1. "роботи будемо долучати фахівців із Міністерства соціальної політики."

    Эти спечи насчитаю по письмам, а закон будут
    игнорировать.
    Особое внимание обратите на среднюю заработную
    плату (которую берут среднюю по Украине вот
    нонсенс)а нужно брать заработанную в СССР и умноженную на коэффициент инфляции.

    ОтветитьУдалить
  2. Комиссии создали только для тех, у кого предприятие ликвидировано без правопреемника, как будто справку установленного образца с указанием выплат за работу в зоне отчуждения, можно без проблем получить у не ликвидированного предприятия, довольно легко и просто.

    ОтветитьУдалить