Інформація

для голів та членів громадських Чорнобильських організацій,
які утворені у всіх адміністративно-територіальних одиницях України та входять до складу Всеукраїнської громадської організації інвалідів
«Союз Чорнобиль України»

 Як відомо багатьом, 9 квітня 2014 року біля Будинку Кабінету Міністрів України у Києві відбулася акція протесту громадських Чорнобильських організацій, які опікуються соціальним захистом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Учасники пікетування обрали Робочу переговорну групу у складі 11-ти осіб (Шевчук П. В., Гайдак В. В., Сердюк В. А., Білоєнко В. М., Тарасюк В. О., Федченко В. М., Гончаров М. М., Петренко О. В., Дерев’янкін М. І., Демченко Т. В., Линник С. О.) для ведення у подальшому переговорів з керівництвом Мінсоцполітики України та іншими органами влади України стосовно поліпшення рівня соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема, безумовного виконання чинного Закону України  № 796-ХІІ від 28 лютого 1991 року «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі Закон) в редакції , яка діяла до 28 грудня 2007 року, коли в нього було внесено зміни, які Конституційним Судом України 22 травня 2008 року було визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними).
Уже 10.04.2014 року відбулась перша робоча зустріч членів цієї Робочої групи з Міністром соціальної політики України Л. Л. Денісовою. В зустрічі приймали участь також начальник Управління експертизи соціально-трудових відносин Секретаріату Кабінету Міністрів України Красильщиков А. Л., заступник Міністра фінансів України – керівник апарату міністерства - Матвійчук В. М., представники Мінсоцполітики України: перший заступник міністра - Мущинін В. В., директори Департаментів - Подорожний С. М. та Шамбір М. І., провідні спеціалісти Міністерства - Іванова Л. Ф. та Роспутня В. О., заступник Голови правління Пенсійного фонду України - Никитенко В. С., перший заступник Голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України - Сіроштан В. Г.
 Під час цієї зустрічі, яка тривала понад 3 годин і відбувалася під головуванням Міністра соціальної політики України Л. Л. Денісової, сторони обмінялися наболілими питаннями з чорнобильської проблематики та визначили шляхи їх вирішення.
Наприкінці зустрічі Міністр соціальної політики України Л. Л. Денісова дала наступні доручення (цитуються дослівно з оригіналом):
1.     Мущиніну В. В., Клименку А. А., Подорожному С. М., Сіроштану В. Г. до 14.04.2014 підготувати пропозиції стосовно внесення змін до Порядку відшкодування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, витрат на лікування у закладах охорони здоров’я на території України, придбання ліків, що відсутні в таких закладах, виробів медичного призначення, протезів, крім зубного протезування дорогоцінними металами та металокерамікою.
2.    Мущиніну В. В., Іванкевичу В. В., Шамбіру М. І., Кравчуку В. О. до 14.04.2014 підготувати пропозиції з відповідними фінансово-економічними розрахунками стосовно підвищення пенсійного забезпечення окремих категорій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розмір пенсії яких найнижчий (виділено та підкреслено нами).  

3.   Утворити робочу групу у складі:
Мущинін
Віталій Вадимович
перший заступник Міністра, керівник робочої групи

Подорожний
Сергій Михайлович
директор Департаменту соціального захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи та інших категорій

Шамбір
Микола Іванович

директор Департаменту пенсійного забезпечення
КЛИМЕНКО
Анатолій
Анатолійович

директор Фінансового департаменту


НИКИТЕНКО
Валентина Степанівна

заступник Голови правління Пенсійного фонду України
СІРОШТАН
Володимир Григорович

перший заступник Голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів
ШЕВЧУК
Павло Васильович
заступник голови правління Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля»

ГАЙДАК
Віктор Васильович
заступник голови Київської міської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України».

4.   Першому заступнику Міністра, керівнику робочої групи Мущиніну В. В.:
4.1          14.04.2014 провести її засідання, на якому обговорити пропозиції Мінсоцполітики та громадських організацій, що опікуються соціальним захистом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи стосовно підвищення пенсійного забезпечення окремих категорій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розмір пенсії яких найнижчий (виділено та підкреслено нами) та внесення змін до Порядку відшкодування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, витрат на лікування у закладах охорони здоров’я на території України, придбання ліків, що відсутні в таких закладах, виробів медичного призначення, протезів, крім зубного протезування дорогоцінними металами та металокерамікою.
4.2         За результати засідання робочої групи підготувати проект нормативно-правового акта стосовно підвищення пенсійного забезпечення окремих категорій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розмір пенсії яких найнижчий (виділено та підкреслено нами) та забезпечити подання його Секретаріату Кабінету Міністрів України для розгляду 18.04.2014 на засіданні Урядового комітету соціально-економічного розвитку та з питань міжнародного співробітництва.» (кінець цитати).
Наступна зустріч членів Робочої переговорної групи з представниками Міністерства соціальної політики України на чолі з Першим заступником міністра Мущиніним В. В.  відбулася планово – 14 квітня 2014 року. На ній продовжилося обговорення вищезазначених питань. Після того, як Перший заступник міністра Мущинін В. В. покинув це засідання, до членів Робочої переговорної групи звернувся заступник директора Департаменту соціального захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи та інших категорій Міністерства соціальної політики України Кучеренко Сергій Анатолійович і повідомив що Міністерством соціальної політики України з врахуванням пропозицій усіх Чорнобильців та їх різних представників за попередні роки напрацьовано проект документу з питання підвищення розмірів Державних пенсій громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи. За словами Кучеренка С. А., у документі передбачено таке підвищення цих пенсій:

1.1.           для інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;
1.2.          для інвалідів з числа евакуйованих з зони відчуження;
1.3.          інвалідів з числа потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян, які були відселені з зони безумовного (обов’язкового) відселення,
які отримують державні пенсії в найнижчих розмірах. Саме підвищення  буде здійснено поетапно, при цьому:
         - з 01.05.2014 року – розмір призначеної та виплачуваної пенсії інвалідам, зазначеним у підпунктах 1.1., 1.2. та 1.3., буде дорівнювати 4500 (чотири тисячі п’ятсот) гривень, незалежно від групи визначеної їм групи інвалідності (чи 1-ша, чи 2-га, чи 3- тя група інвалідності);
         - з 01.07.2014 року - розмір призначеної та виплачуваної пенсії інвалідам, зазначеним у підпунктах 1.1., 1.2. та 1.3., незалежно від групи визначеної їм групи інвалідності (чи 1-ша, чи 2-га, чи 3- тя група інвалідності) буде дорівнювати не нижче 6-ти (шести) прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (цей мінімум встановлюється Законом України «Про Державний бюджет України» на відповідний рік, у тому числі на 2014 рік – він дорівнює з 01.01.2014 року 949 (дев’ятсот сорок дев’ять) грн.);
          - з 01.10.2014 року - розмір призначеної та виплачуваної пенсії інвалідам, зазначеним у підпунктах 1.1., 1.2. та 1.3. (лише тільки для тих інвалідів, які мають визначену їм групу інвалідності 2-гу або 1-шу) буде дорівнювати не нижче 8-ти (восьми) прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (цей мінімум встановлюється Законом України «Про Державний бюджет України» на відповідний рік, у тому числі на 2014 рік – він дорівнює з 01.01.2014 року 949 (дев’ятсот сорок дев’ять) грн.);
         - з 01.01.2015 року - розмір призначеної та виплачуваної пенсії інвалідам, зазначеним у підпунктах 1.1., 1.2. та 1.3. (лише тільки для тих, які мають визначену їм групу інвалідності 1-шу) буде дорівнювати не нижче 10-ти (десяти) прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (цей мінімум встановлюється Законом України «Про Державний бюджет України» на відповідний рік, у тому числі на 2014 рік – він дорівнює з 01.01.2014 року 949 (дев’ятсот сорок дев’ять) грн.)» (кінець цитати).
Ця інформація Кучеренка С. А. була сприйнята членами Робочої переговорної групи з повним розумінням і одноголосною підтримкою.
Підсумковий висновок на робочій зустрічі 14.04.2014 року був зроблений саме такий: механізм з визначеними у ньому вищезазначеними розмірами Державної пенсії для вищезазначених груп інвалідів з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи буде безумовно закріплено відповідною Постановою Кабінету Міністрів України ще у квітні 2014 року і за цією Постановою Кабінету Міністрів України вже з 01.05.214 року почнуться виплати Державних пенсій у вищезазначених погоджених розмірах та що вищезазначені рішення а ні в якому разі не впливають на розміри раніше призначених та виплачуваних окремим інвалідам з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи  Державних пенсій в разі, якщо вони перевищують розміри, встановлені (погоджені) на робочій зустрічі в Міністерстві соціальної політики України 14 квітня 2014 року.
23 квітня 2014 року Міністр соціальної політики України Денисова Л. Л., з врахуванням вищенаведених домовленостей та узгоджених з членами Робочої переговорної групи заходів по підвищенню Чорнобильських пенсій підписала особисто проекти наступних документів:


К А Б І Н Е Т   М І Н І С Т Р І В   У К Р А Ї Н И

П О С Т А Н О В А


«       » ____________ 2014 р.         
N ______ м. Київ

Про внесення змін до «Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

Кабінет Міністрів України    п о с т а н о в л я є:

1. Внести до «Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р., № 1210, зміни, що додаються.

2. Пенсійному фонду України забезпечити здійснення перерахунку пенсій, призначених особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, до набрання чинності цією постановою, за матеріалами пенсійних справ.

3. Ця постанова набирає чинності з 1 травня 2014 року.


Прем'єр-міністр України                                                    А.ЯЦЕНЮК

_______________________________________________________


ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України 

від «___» ___________                                            2014 р. № _____


ЗМІНИ
до «Порядку обчислення пенсій особам, які
постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

1.      Підпункт 1 пункту 11 викласти у такій редакції:

     «1) для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 – 1990 роках, осіб,  евакуйованих у 1986 році  із  зони відчуження, та осіб, відселених з зони безумовного (обов’язкового) відселення, та їх дітей по всім групам інвалідності до досягнення вiдповiдних розмірів, встановлених ч. 4 ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»:
з 1 травня 2014 року – 4500 гривень;
з 1 липня 2014 року – 7000 гривень;
з 1 жовтня 2014 року – у розмірах, встановлених ч. 4 ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
2. Підпункт 4 пункту 11 викласти у такій редакції:
     «4) для непрацездатних членів  сім'ї  померлого  годувальника, які були на його утриманні:
     на одного непрацездатного члена сім'ї – 50 відсотків пенсії
по інвалідності, яку отримував (мав право отримувати) померлий годувальник;
     на двох і більше непрацездатних членів сім'ї – 100 відсотків пенсії
по інвалідності, яку отримував (мав право отримувати) померлий годувальник,  що розподіляється між ними рівними частинами».

3. Пункт 12 виключити.
4. Пункти 13, 14, 15 та 16 відповідно вважати пунктами 12, 13, 14 та 15.» (кінець цитати), та направила їх на погодження з відповідними міністерствами.
  
На жаль, уже минуло вищезазначене 1 травня 2014 року та Чорнобильці так і не дочекалися обіцяного Міністерством соціальної політики України підвищення Державних Чорнобильських пенсій.
  
Голова Київської міської організації
Всеукраїнської громадської організації
інвалідів «Союз Чорнобиль України»                                                               
Почуприн С. В.

м. Київ
16 травня 2014 року

2 комментария:

  1. Много обещаний. Но пока ничего не поменялось, как была минималка так и осталась.

    ОтветитьУдалить
  2. Всё это фигня. Никто ничего выполнять не будет.

    ОтветитьУдалить