Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від                  2018 р. №
Київ

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:


Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551 „Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян” (Офіційний вісник України, 2018 р., № 58, ст. 2021) зміни, що додаються.


Прем’єр-міністр України                               В. ГРОЙСМАН


ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від           2018 р. №    

ЗМІНИ,

що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551


1.     У постанові:

1)          доповнити пунктом 3-1 такого змісту:

         „3-1. Установити, що посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на  Чорнобильській АЕС (категорії 2 та 3), особи, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2), потерпілого від Чорнобильської катастрофи (категорія 3), потерпілого від Чорнобильської катастрофи (серія Г), дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи (серія Д), дружини (чоловіка), опікуна дітей померлого громадянина із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (потерпілих), смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою, видані за зразками, затвердженими постановами Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51 „Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” та від 21 серпня 2001 р. № 1105 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51”, є дійсними до заміни їх в установленому законом порядку.”;

2)         у пункті 7:

 абзац третій після слів „внаслідок Чорнобильської катастрофи,” доповнити словами „та інших категорій громадян”;

 в абзаці четвертому цифри „2019” замінити цифрами „2020”.

2. У Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок
Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян, затвердженому зазначеною постановою:

1)                     вабзаці першому пункту 11 слова „за поданням райдержадміністрацій” виключити;

 2) у тексті додатка 9 до Порядку після слів „на момент аварії” доповнити словами „чи проживав (проживала)”.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України
„Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551”

Мета: врегулювання деяких питань щодо видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та іншим категоріям громадян, шляхом удосконалення порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян.

1.Підстава розроблення проекту акта

Проект постанови Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551” (далі – проект акта) розроблено Мінсоцполітики за власною ініціативою.

2.Обґрунтування необхідності прийняття акта

11.07.2018 Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 551 „Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян”, якою зокрема затверджено новий порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян (далі – Порядок).

За результатами практичного запровадження зазначеної постанови виникла необхідність внесення деяких змін як до самої постанови, так і до Порядку. Зокрема, потребує врегулювання питання щодо продовження терміну проведення заміни посвідчень за новими зразками.

Крім того потребує врегулювання питання дії посвідчень, які не потребують заміни на нові зразки посвідчень, оскільки постанови, якими затверджено такі зразки посвідчень втратили чинність.

3.Суть проекту акта

Проектом акта передбачається продовжити термін проведення заміни посвідчень до 01.01.2020, що дозволить виконати поставлені завдання уповноваженими органами в повному обсязі і не спричинить соціальної напруги.

Також, проектом акта пропонується визначити, що посвідчення видані, зокрема учасникам ліквідації наслідків аварії на  Чорнобильській АЕС (категорія 2 та 3), потерпілим від Чорнобильської катастрофи (категорія 2, 3 та серія Г), дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи (серія Д), дружини (чоловіка), опікуна дітей померлого громадянина, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою, за зразками, затвердженими постановами Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51 „Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” та від 21 серпня 2001 р.           № 1105 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51”, дійсні та не потребують заміни.

На сьогодні Порядком визначено, що посвідчення видаються обласними, Київською міською державними адміністраціями за поданням райдержадміністрацій на підставі рішень комісій з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Враховуючи повноваження органів місцевого самоврядування, визначені Законом України „Про місцеве самоврядування” (підпункт 6 пункту б частини першої статті 34) пропонується врегулювати питання видачи відповідних посвідчень за поданням і місцевих органів виконавчої влади (міст обласного підпорядкування) за місцем проживання (реєстрації) особи шляхом внесення відповідних змін до пункту 11 Порядку.

4.Правові аспекти

Нормативно-правовими актами в цій сфері правового регулювання є Закон України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, постанова Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 № 551 „Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян”.

5.Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація акта не потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету України та інших фінансових витрат.

6.Прогноз впливу

Проект акта не впливатиме на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян і держави.

7.Позиція заінтересованих сторін

Реалізація акта матиме вплив на інтереси осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та інші категорії громадян, і структурних підрозділів з питань соціального захисту місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування за місцем проживання (реєстрації) особи. Прогноз впливу на ключові інтереси заінтересованих сторін додається.

Проект акта не стосується питань розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

Проект акта не стосується соціально-трудової сфери, прав осіб з інвалідністю, сфери наукової та науково-технічної діяльності та не потребує проведення консультацій із уповноваженими представниками всеукраїнських профспілок, їхніх об’єднань, всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, їхніх спілок, Науковим комітетом Національної ради з питань розвитку науки і технологій.

8.Громадське обговорення

Проект акта розміщено на офіційному веб-порталі Мінсоцполітики для проведення громадського обговорення.

 9.Позиція заінтересованих органів

Проект акта потребує погодження з Міністерством фінансів та Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

10.Правова експертиза

Проект акта потребує проведення правової експертизи Міністерством юстиції.

11.Запобігання дискримінації

У проекті акта відсутні положення, що містять ознаки дискримінації.
Проект акта не потребує проведення громадської антидискримінаційної експертизи.

12.Запобігання корупції

У проекті акта відсутні правила і процедури, що можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.
Проект акта не потребує проведення громадської антикорупційної експертизи.

13.Прогноз результатів

Прийняттям проекту акта дозволить удосконалити процедуру видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та іншим категоріям громадян.

Заступник Міністра
соціальної політики України                       Микола Шамбір


____ ____________ 2018 р.





ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проекту постанови Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України  від 11 липня 2018 р. № 551”





___________________________________________________
______________________________________
_________________________


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 11 липня 2018 р. № 551
Київ

Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян

Відповідно до статей 14202122 і 65 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” Кабінет Міністрів України постановляє:


2. Затвердити нові зразки посвідчень, що видаються особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, громадянам, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, громадянам, які постраждали від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії, порушення правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих, дружині (чоловіку) померлого (померлої) громадянина (громадянки) з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (потерпілих), смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою або з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, опікунам дітей (на час опікунства) померлого (померлої) громадянина (громадянки), смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою, згідно з додатками 1-14.

3. Дозволити до 1 січня 2019 р. використовувати для видачі громадянам усіх категорій, визначених Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, раніше виготовлені бланки посвідчень за зразками, затвердженими постановами Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1992 р. № 501 “Про Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (ЗП України, 1992 р., № 10, ст. 245), від 20 січня 1997 р. № 51 “Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (Офіційний вісник України, 1997 р., число 5, с. 71), від 21 серпня 2001 р. № 1105 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51” (Офіційний вісник України, 2001 р., № 34, ст. 1592).

4. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 2 грудня 1992 р. № 674 “Про порядок віднесення деяких категорій громадян до відповідних категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (ЗП України, 1992 р., № 12, ст. 292; Офіційний вісник України, 2017 р., № 8, ст. 242) зміни, що додаються.

5. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.

6. Міністерству соціальної політики забезпечити виготовлення бланків посвідчень і вкладок до них.

7. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям:

забезпечити своєчасну видачу посвідчень і вкладок до них;

утворити у місячний строк після набрання чинності цією постановою комісію з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та затвердити відповідне положення;

провести до 1 січня 2019 р. заміну посвідчень у зв’язку із затвердженням нових зразків посвідчень:

- особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1);

- учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорії 2 і 3) з числа громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт;

- особи, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2), з числа постраждалих від радіаційного опромінення за інших обставин не з власної вини.

Прем'єр-міністр України
В.ГРОЙСМАН
Інд. 75








ЗАТВЕРДЖЕНО 
постановою Кабінету
Міністрів України 
від 11 липня 2018 р. № 551


ПОРЯДОК

видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян

1. Цей Порядок визначає процедуру видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та передбачає видачу посвідчень громадянам, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, громадянам, які постраждали від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії, порушення правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих.

2. Посвідчення є документом, що підтверджує статус осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, громадян, які постраждали від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії, порушення правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих, дружин (чоловіків) померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (потерпілих), смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою або з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, а також опікунам дітей (на час опікунства) померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, і надає право користуватися пільгами та компенсаціями, встановленими Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (далі - Закон), іншими актами законодавства.

3. Особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, віднесеним до категорії 1, видаються посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 19__ році” (категорія 1) серії А синього кольору.

Особам з інвалідністю з числа учасників, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, віднесеним до категорії 1, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з відповідною аварією, випробуванням або військовим навчанням, складанням ядерних зарядів та проведенням на них регламентних робіт, а також хворим на променеву хворобу внаслідок участі у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, видаються посвідчення “Учасник ліквідації ядерних аварій” (категорія 1) серії Я синього кольору.

Особам з інвалідністю з числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 1, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, видаються посвідчення “Потерпілий від Чорнобильської катастрофи” (категорія 1) серії Б синього кольору.

Особам з інвалідністю, віднесеним до категорії 1, з числа хворих на променеву хворобу внаслідок будь-якої радіаційної аварії, порушення правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих, що визначено актом за формою Н-1 (якщо захворювання пов’язано з виробничою або професійною діяльністю) або актом державної комісії про нещасний випадок (радіаційну аварію), якщо такий зв’язок установлено закладами охорони здоров’я, видаються посвідчення “Потерпілий від радіаційного опромінення” (категорія 1) серії Я синього кольору.

Особам з інвалідністю видаються посвідчення категорії 1 із зазначенням групи інвалідності та строку, на який установлено інвалідність.

У разі установлення групи інвалідності довічно на правій внутрішній стороні посвідчення робиться запис “Безстроково”.
У разі продовження медико-соціальною експертною комісією строку інвалідності чи встановлення іншої групи інвалідності в посвідченні на правій внутрішній стороні робиться запис про період, на який установлено групу інвалідності, цей запис завіряється підписом голови (його заступника) Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій (далі - уповноважені органи), що скріплюється печаткою.

Якщо після чергового переогляду медико-соціальною експертною комісією не підтверджено будь-яку групу інвалідності, посвідчення категорії 1 здається уповноваженому органу для подальшого знищення, а замість нього видається посвідчення іншої категорії відповідно до законодавства.

4. Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали в зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 р. - незалежно від кількості робочих днів, з 1 липня 1986 р. по 31 грудня 1986 р. - не менше п’яти, а в 1987 році - не менше 14 календарних днів, віднесеним до категорії 2, видаються посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 19__ році” (категорія 2) серії А синього кольору.

Посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 19__ році” (категорія 2) серії А без відмітки про перереєстрацію, передбачену абзацом першим пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 4 лютого 1997 р. № 135 “Про перевірку правильності видачі посвідчень “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС” (Офіційний вісник України, 1997 р., число 6, с. 68), видані до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551 “Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян”, вважаються недійсними.

Учасникам випробувань ядерної зброї в атмосфері, бойових радіоактивних речовин, учасникам військових навчань із застосуванням такої зброї, учасникам ліквідації наслідків ядерних аварій, віднесеним до категорії 2, видаються посвідчення “Учасник ліквідації ядерних аварій” (категорія 2) серії Я синього кольору.

5. Потерпілим від Чорнобильської катастрофи з числа евакуйованих у 1986 році із зони відчуження (в тому числі особам, які на момент евакуації перебували у стані внутрішньоутробного розвитку, після досягнення ними повноліття) та особам, які постійно проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, віднесеним до категорії 2, видаються посвідчення “Потерпілий від Чорнобильської катастрофи” (категорія 2) серії Б сірого кольору.

Особам, віднесеним до категорії 2, захворювання яких пов’язано з переопроміненням внаслідок будь-якої аварії, порушенням правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушенням правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, які сталися не з вини потерпілих, що визначено актом за формою Н-1 (якщо захворювання пов’язано з виробничою або професійною діяльністю) або актом державної комісії про нещасний випадок (радіаційну аварію), якщо такий зв’язок установлено закладами охорони здоров’я, видаються посвідчення “Потерпілий від радіаційного опромінення” (категорія 2) серії Я сірого кольору.

6. Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали в зоні відчуження з 1 липня 1986 р. по 31 грудня 1986 р. від одного до п’яти календарних днів, у 1987 році - від одного до 14, у 1988-1990 роках - не менше 30 календарних днів, на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або на їх будівництві - не менше 14 календарних днів у 1986 році, віднесеним до категорії 3, видаються посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 19__ році” (категорія 3) серії А зеленого кольору.

Посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 19__ році” (категорія 3) серії А без відмітки про перереєстрацію, передбачену абзацом першим пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 4 лютого 1997 р. № 135, видані до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551, вважаються недійсними.

До пунктів дезактивації техніки та санітарної обробки населення належать пункти у межах сіл Діброва Поліського району, Дитятки та Старі Соколи Іванківського району Київської області, на аеродромах Чернігівського вищого військового училища льотчиків у м. Чернігові і с. Малійки Чернігівського району Чернігівської області та пункт дезактивації залізничного транспорту на станції Вільча Поліського району Київської області.

Особам, які складали ядерні заряди та проводили на них регламентні роботи для здійснення відповідних випробувань і військових навчань, брали участь у підземних випробуваннях ядерної зброї, а також тим, які переопромінились під час охорони ядерних полігонів під час випробувань (якщо їх не віднесено до категорії 1), віднесеним до категорії 3, видаються посвідчення “Учасник ліквідації ядерних аварій” (категорія 3) серії Я зеленого кольору.

Потерпілим від Чорнобильської катастрофи (не віднесеним до категорії 2), які постійно проживали на територіях зон безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення на день аварії або які станом на 1 січня 1993 р. прожили в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а на території зони гарантованого добровільного відселення - не менше трьох років та відселені або самостійно переселилися з цих територій, і таким, що постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються у зонах безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 р. прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення - не менше трьох років, віднесеним до категорії 3, видаються посвідчення “Потерпілий від Чорнобильської катастрофи” (категорія 3) серії Б зеленого кольору.

7. Особам, які працювали з моменту аварії до 1 липня 1986 р. не менше 14 календарних днів або не менше трьох місяців протягом 1986-1987 років за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов’язаними з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, що виконувалися за урядовими завданнями, видаються посвідчення “Потерпілий від Чорнобильської катастрофи” серії Г рожевого кольору.

8. Неповнолітнім дітям, які належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи, видаються посвідчення “Дитина, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи” серії Д жовтого кольору.

Неповнолітнім дітям, яким відповідно до статті 12 Закону встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, до посвідчення серії Д видається вкладка встановленого зразка (додаток 1), яка є підставою для надання пільг, передбачених частиною третьою статті 30 Закону.

Особам, зазначеним у статті 27 Закону, категорії встановлюються після досягнення повноліття (в разі одруження або укладення трудового договору в передбачених законодавством випадках до досягнення повноліття - за їх бажанням відповідно з дати реєстрації шлюбу або укладення трудового договору згідно із законодавством) відповідно до статті 14 Закону, а посвідчення видаються згідно з цим Порядком.

9. Неповнолітнім дітям померлого (померлої) громадянина (громадянки) з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеного (віднесеної) до категорії 1 або 2, або з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеного (віднесеної) до категорії 3, смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою, видаються довідки встановленого зразка (додаток 2).

10. Дружині (чоловіку) померлого (померлої) громадянина (громадянки) з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, віднесеного (віднесеної) до категорії 1 або 2, або з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеного (віднесеної) до категорії 3, смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою, а також дружині (чоловіку), якщо та (той) не одружилася (одружився) вдруге, померлого (померлої) громадянина (громадянки), віднесеного (віднесеної) до категорії 1, 2 або 3, смерть якого (якої) пов’язана з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, або опікуну дітей (на час опікунства) померлого (померлої) громадянина (громадянки), смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою, видається посвідчення “Дружина (чоловік) померлого (померлої) громадянина (громадянки) з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (потерпілих) категорії ___, смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою або з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, опікуна дітей померлого (померлої) громадянина (громадянки), смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою” темно-бордового кольору.

11. Посвідчення видаються уповноваженими органами за поданням райдержадміністрацій за місцем проживання (реєстрації) особи на підставі рішень комісій з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, утворених уповноваженими органами (далі - регіональні комісії).

Посвідчення видаються:

учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - на підставі одного з таких документів:

- довідки про підвищену оплату праці в зоні відчуження із зазначенням кількості днів і населеного пункту, підтвердженої первинними документами (наказ чи розпорядження про відрядження до зони відчуження із зазначенням періоду роботи (служби) в зоні відчуження, особового рахунка, табеля обліку робочого часу, посвідчення про відрядження в зону відчуження з відміткою підприємства про прибуття та вибуття працівника, шляхових листів (за наявності), трудової книжки (у разі потреби);

- довідки архівної установи про участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в зоні відчуження із зазначенням періоду служби (виконання робіт), днів виїзду на об’єкти або в населені пункти зони відчуження, у разі потреби - довідки командира військової частини, військового квитка, витягу з особової справи військовослужбовця, завіреного в установленому порядку;

особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і потерпілим від Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 1, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, - на підставі довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності відповідної групи, пов’язаної з Чорнобильською катастрофою;

хворим на променеву хворобу внаслідок Чорнобильської катастрофи - на підставі висновку уповноваженої медичної комісії не нижче обласного рівня або спеціалізованої медичної установи Міноборони, МВС, СБУ, які мають відповідну ліцензію МОЗ (далі - експертні комісії), та акта за формою Н-1;

потерпілим від Чорнобильської катастрофи з числа евакуйованих у 1986 році із зони відчуження (в тому числі особам, які на момент евакуації перебували у стані внутрішньоутробного розвитку, після досягнення ними повноліття) та особам, які постійно проживали в зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття рішення про відселення, - на підставі довідки, виданої Волинською, Житомирською, Київською, Рівненською або Чернігівською облдержадміністраціями (додатки 3 і 4);

особам, які постійно проживали на територіях зон безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення на день аварії або які станом на 1 січня 1993 р. прожили в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а на території зони гарантованого добровільного відселення - не менше трьох років та відселені або самостійно переселилися з цих територій, - на підставі довідки встановленого зразка (додаток 5);

особам, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються у зонах безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення за умови, що вони станом на 1 січня 1993 р. прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення - не менше трьох років, - на підставі довідки встановленого зразка (додаток 6);

особам, які працювали з моменту аварії до 1 липня 1986 р. не менше 14 календарних днів або не менше трьох місяців протягом 1986-1987 років за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, що виконувалися за урядовими завданнями, - на підставі довідки встановленого зразка (додаток 7);

дітям, потерпілим від Чорнобильської катастрофи, - на підставі довідки встановленого зразка (додатки 8-10);

громадянам інших держав та особам без громадянства, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у разі переїзду на постійне місце проживання в Україну - відповідно до законодавства;

дружині (чоловіку) померлого (померлої) громадянина (громадянки) з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, віднесеного (віднесеної) до категорій 1 або 2, або з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 3, смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою, а також дружині (чоловіку), якщо та (той) не одружилася (одружився) вдруге, померлого (померлої) громадянина (громадянки), віднесеного (віднесеної) до категорій 1, 2 або 3, смерть якого (якої) пов’язана з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, - на підставі документів про підтвердження статусу постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, участі у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, відповідного посвідчення (за наявності) та експертного висновку щодо встановлення причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою, участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт;

опікуну дітей (на час опікунства) померлого (померлої) громадянина (громадянки), смерть якого (якої) пов’язана з Чорнобильською катастрофою, - на підставі документів про підтвердження статусу постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідного посвідчення (за наявності) та експертного висновку щодо встановлення причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

При цьому посвідчення померлого (померлої) громадянина (громадянки) підлягає здаванню уповноваженим органам для подальшого зберігання в особовій справі дружини (чоловіка) померлого (померлої) або опікуна дітей померлого (померлої).

У разі встановлення регіональними комісіями факту необґрунтованої видачі посвідчення відповідної категорії таке посвідчення на підставі рішення цієї комісії підлягає вилученню уповноваженими органами.

Рішення про видачу або відмову у видачі посвідчення приймається у місячний строк з дня надходження необхідних документів до уповноважених органів.

Під час заміни посвідчення з однієї категорії на іншу попереднє посвідчення підлягає вилученню уповноваженим органом для подальшого зберігання в особовій справі постраждалої особи.

12. У разі втрати або зіпсування посвідчення замість нього видається повторне посвідчення на підставі раніше поданих документів, зазначених у пункті 11 цього Порядку, в тому числі посвідчення “Потерпілий від Чорнобильської катастрофи” (категорія 4) серії В на підставі довідки встановленого зразка (додаток 11), особистої заяви (із зазначенням номера та дати видачі посвідчення, поясненням обставин втрати або зіпсування) та опублікованого в пресі повідомлення про визнання посвідчення недійсним.

У разі зміни прізвища, імені, по батькові особи посвідчення видається на підставі раніше поданих документів, зазначених у пункті 11 цього Порядку, в тому числі посвідчення “Потерпілий від Чорнобильської катастрофи” (категорія 4) серії В на підставі довідки встановленого зразка (додаток 11), особистої заяви із зазначенням номера та дати видачі посвідчення, свідоцтва про шлюб та інших документів.

Такі посвідчення видаються уповноваженим органом за місцем проживання (реєстрації) особи. У верхньому лівому куті посвідчення ставиться штамп або напис чорним чорнилом: “Повторно. Видано замість посвідчення серії ... № ...”.

Якщо втрачене посвідчення знайдено, воно підлягає обов’язковому здаванню уповноваженому органу для подальшого знищення.

13. Спірні питання щодо визначення статусу осіб, які брали участь у проведенні робіт з евакуації людей і майна із зони відчуження, та осіб, евакуйованих із зони відчуження в 1986 році, розглядаються утвореними Київською та Житомирською облдержадміністраціями комісіями з вирішення спірних питань щодо визначення статусу осіб, які брали участь у проведенні робіт з евакуації людей і майна із зони відчуження, а також осіб, евакуйованих із зони відчуження в 1986 році, на підставі підтвердних документів про участь у проведенні робіт з евакуації людей і майна із зони відчуження, евакуацію із зони відчуження в 1986 році, документів, що підтверджують факт проживання в населеному пункті, віднесеному до зони відчуження.

Спірні питання визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, вирішуються комісією при Мінсоцполітики, до складу якої, крім його фахівців, входять представники МОЗ, ДАЗВ, МВС, Міноборони, Київської облдержадміністрації та громадських об’єднань, статутна діяльність яких пов’язана із соціальним захистом осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (за згодою), за поданням уповноважених органів.

Особові справи громадян надсилаються на розгляд комісій, зазначених в абзацах першому і другому цього пункту, за рішенням регіональних комісій.

14. Рішення комісій, зазначених у пункті 13 цього Порядку, є підставою для видачі посвідчень відповідної категорії. У разі встановлення такими комісіями факту необґрунтованої видачі посвідчення відповідної категорії таке посвідчення на підставі рішення таких комісій підлягає вилученню уповноваженими органами.


Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення учасника ліквідації ядерних аварій

Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи

Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення потерпілого від радіаційного опромінення

Додаток 5
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення учасника ліквідації ядерних аварій

Додаток 7
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення потерпілого від радіаційного опромінення

Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи

Додаток 9
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Додаток 10
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення учасника ліквідації ядерних аварій

Додаток 11
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи

Додаток 12
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи

Додаток 13
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи

Додаток 14
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗРАЗОК 
посвідчення




ЗАТВЕРДЖЕНО 
постановою Кабінету Міністрів України 
від 11 липня 2018 р. № 551

ЗМІНИ, 
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 2 грудня 1992 р. № 674

1. В абзаці другому постановляючої частини слова і цифри “учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або потерпілого від Чорнобильської катастрофи відповідної категорії за зразками, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51 (Офіційний вісник України, 1997 р., число 5, с. 71)” замінити словами “учасника ліквідації ядерних аварій або потерпілого від радіаційного опромінення, відповідної категорії за встановленим зразком”.

1) у пункті 4:

в абзаці першому слова “учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС” замінити словами “учасника ліквідації ядерних аварій”;

підпункт 1 викласти в такій редакції:

“1) довідки, що підтверджує безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, виданої відповідною військовою частиною або архівною установою, до якої було передано первинні підтвердні документи на зберігання;”;

2) у пункті 5 слова “потерпілого від Чорнобильської катастрофи” замінити словами “потерпілого від радіаційного опромінення”.





ЗАТВЕРДЖЕНО 
постановою Кабінету
 Міністрів України 
від 11 липня 2018 р. № 551

ПЕРЕЛІК 
постанов Кабінету Міністрів України, що втратили чинність

1. Постанова Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1992 р. № 501 “Про Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (ЗП України, 1992 р., № 10, ст. 245).

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 31 грудня 1992 р. № 739 “Про продовження строку видачі посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (ЗП України, 1993 р., № 1-2, ст. 33).

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 25 березня 1993 р. № 218 “Про внесення змін до Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (ЗП України, 1993 р., № 9, ст. 177).

4. Постанова Кабінету Міністрів України від 8 червня 1995 р. № 404 “Про часткову зміну пункту 10 Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (ЗП України, 1995 р., № 8, ст. 209).

5. Постанова Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51 “Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (Офіційний вісник України, 1997 р., число 5, с. 71).

6. Постанова Кабінету Міністрів України від 7 травня 1998 р. № 620 “Про внесення доповнень до Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (Офіційний вісник України, 1998 р., № 19, ст. 681).

7. Постанова Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 1998 р. № 1638 “Про продовження терміну перевірки правильності видачі посвідчень “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС” (Офіційний вісник України, 1998 р., № 42, ст. 1549).

8. Постанова Кабінету Міністрів України від 5 червня 1999 р. № 979 “Про продовження терміну дії посвідчень “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС” (Офіційний вісник України, 1999 р., № 23, ст. 1046).

9. Постанова Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2001 р. № 1105 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51” (Офіційний вісник України, 2001 р., № 34, ст. 1592).

10. Постанова Кабінету Міністрів України від 12 липня 2005 р. № 563 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51” (Офіційний вісник України, 2005 р., № 28, ст. 1637).

11. Постанова Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2005 р. № 1283 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51” (Офіційний вісник України, 2005 р., № 52, ст. 3320).

12. Пункт 16 змін, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 р. № 955 (Офіційний вісник України, 2014 р., № 4, ст. 101).

13. Пункт 2 змін, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України від 2 грудня 1992 р. № 674 і від 20 січня 1997 р. № 51, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2017 р. № 6 (Офіційний вісник України, 2017 р., № 8, ст. 242).



69 комментариев:

  1. Дякую "МЫ-ЧЕРНОБЫЛЬЦЫ" за миттєву реакцію на коментар!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Огромное спасибо Вам за помощь!

      Удалить
    2. Скоро будуть оприлюднені матеріали Рахункової палати щодо чорнобильських питань від 12.12.2018 р.
      Слідкуємо!
      Після попереднього подібного рішення у 2015 році було збільшено виплати чорнобильцям на харчування.

      Удалить
  2. Хочеться в цьому році побачити зміни до постанови 1210 де при перерахунку пенсії потерпівшим ліквідаторам буде сер зар плата за 2018р а не 2006р. В указі президента макс срок до 01.12.2018.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Без лоха и жизнь скучна!16 дек. 2018 г., 18:09:00

      Анонимный(16 дек.2018 г.,17:13:00),а случайно не с Лубенского К*дл,а то только там преимущественно ----"потерпівшим ліквідатори"? А почему о 5-кратке,как срочникам и ядерщикам молчишь,дебилоид!

      Удалить
  3. Больным на голову не отвечаю

    ОтветитьУдалить
  4. До 1 січня ніхто не поміня посвідчення, тому що їх ще ненапечатали..... Лучшеб вони вернули пенсії які забрали і відмінили постанову 1210.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Анонимный/8616 дек. 2018 г., 22:31:00

      Пожалуйста,уточните "1 січня",какого года?

      Удалить
    2. Я думаю поменяют в аккурат к 2086 году,на юбилей.В очередной раз наградят,только уже праправнуков наших "олимпийцев", передавших по наследству любовь к купленной бижутерии.И скажут ,ребята, а мы вам наконец то решили пенсию повысить: " вы где?", а в ответ тишина, "ну ладно,тогда мы добавим к своим окладам,не пропадать же деньгам."

      Удалить
  5. Все сходится.Летом,после указа о замене,многие забились по норам в предверии грозившего шмона.Активность, в требовании повышения пенсий через суд, упала ниже плинтуса.У многих, "засекреченных чернобыльцев", хотелки свернулись в трубочку.Выборная компания на носу,лишний движняк перед Радой,никому не нужен,да и пустое это все.А через год неизвестно к кому на поклон идти.Весна покажет.Но то,что практика показала,что нас не любит ни одна власть,это факт.

    ОтветитьУдалить
  6. А потом они скажут станок печатный поломался,или нет света.И то, что возможное повышение, будет только после замены удостоверений.Ну короче так динамить можно долго и нудно.У власти таких приколов много.Ситуация напоминает одну поговорку: "если сучка не хочет,то кобель не вскочет", это про наши требования к власти: "дай денег,дай денег".

    ОтветитьУдалить
  7. Без лоха и жизнь плоха!16 дек. 2018 г., 23:04:00

    777,Ви пишете не правду,адже наші побратимі,такі як Білоенко з свою командою Планетарщіків-кандидатів вже майже зае...и всю Харьківську владу своїми Космічними записами в посвідчення ліквідаторам,а тому скоріш за все нам ліквідаторам запишуть в посвідчення ----"Планетарний Масштаб" і це буде наша Перемога.Також,наш побратим з м.Київа Гайдук,теж "не пасе задніх" і продовжує наполегливо добиватися ,щоб всі наші болячки та хвороби,включно з гонореєю ,та № наших медичних карток та персональні дані були занесені в Державний Реєстр,та щоб всі заінтересовані особі мали можливість все знати про ліквідаторів.І це важлива справа розпочата нашім побратимом Гайдуком,а якщо Ви не розумієте важливість цих та іншіх напрацювань,в тому числі і нашої бойової подружки Лариси з м.Лубни та її товаришів,а вимагаєте тільки пенсії та соц. захист,то мені Вас шкода,як не далеку людину...Отже, боротьба продовжується!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. не правду - пишеться разом , якщо ви стверджуєте що хтось каже неравду .а якщо на вашу думку правду то роздільно ! грамотей!

      Удалить
    2. На террор ответим --- двойным террором!17 дек. 2018 г., 16:40:00

      Коля,скажіть будь ласка,як можно було Вам щойно зробити девять помилок в трьох реченнях та яке у Вас найбільше досягнення в цьому питанні,щоб не досліджувати шановний Ваші "перли" в коментаріях,де кожен відвідувач сайту знає та має можливість дослідити Ваш "правопис"? Коля,що дійсно трішки в розпачі,що не маєте,що відповісти з обгрунтованням? Коля,а Ви(як завжди) нагрубіть та облайте,адже дійсно у Вас це є природнє для Вас.

      Удалить
  8. Видача посвідчень відкладається на рік , так що заспокойтесь, ні пенсій підвищених, ні посвідчень, ні х... ми не побачим. Я був в нашому соцзахисті і мені таке сказали.

    ОтветитьУдалить
  9. Успокоиться это,как.Я так понимаю,что это все,в глобальном смысле.Значит сидеть на печи,семечки щелкать-смерти ждать???????

    ОтветитьУдалить
  10. Читайте внимательно! Выдача удостоверений откладывается не на год! Выдача будет проводится в течение всего 2019 года. До 1января 2020 года должны все поменять. Вопрос, когда она начнётся и будет ли связано это, каким то образом с ожидаемым повышением пенсий. Или в который раз получим дырку от бублика!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Я думаю 32 года достаточно,что бы сделать выводы,как к нам относится власть.Еще пройдет 32 года,тогда может последним "динозаврам" перепадет,если вообще будут знать о Чернобыле.Массовости в хорошем пенсионном обеспечении не будет,это иллюзии к сожалению.Они открыто говорят,что вы не лучше,не хуже Атошников и Афганцев,хотя для здоровья,специфика не сравнимая в месте нахождения,но им донести это невозиожно.Власть делает выводы смотря на нашего боевого генерала Винника и ему подобных активистов,которых и веслом не убить.

      Удалить
    2. Привет дурылкам картонным!17 дек. 2018 г., 13:49:00

      Власенко,а как это логически связать Ваши поучительно-утвердительное ---"Выдача будет проводится в течении ВСЕГО 2019 года.До 1(!!!) января 2020(!!!)должны все поменять.", и сразу ж Ваше мнительное мяукивание --"Вопрос,когда она(выдача удостоверений ) начнётся...Власенко,если считаешь себя учителем крутым,то почему не знаешь --"в какую "дырку" и на сколько времени агитация-заказуха Лубенской К*бл.уже отвлекла и еще(2020-21,22 и т.д.) отвлечет и твое подвивание в "отвлекаловке" тоже есть,а сейчас ты уже поешь ---"и будет ли связано ЭТО,каким то образом с ожидаемым повышением пенсий ..."

      Удалить
    3. Вы ... Я учить никого не собираюсь,особенно таких как Вы, а просто констатирую факт, что выдача новых удостоверений может начаться в январе 2019 года и закончиться 31 декабря 2019 года. Каким образом это отразится на пенсиях и отразится ли вообще

      Удалить
    4. для ТЕХ у кого зрение -45 ......
      провести до 1 січня 2019 р. заміну посвідчень у зв’язку із затвердженням нових зразків посвідчень:

      - особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1);

      - учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорії 2 і 3) з числа громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт;

      - особи, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2), з числа постраждалих від радіаційного опромінення за інших обставин не з власної вини.

      Прем'єр-міністр України
      В.ГРОЙСМАН
      Інд. 75 НУ и ГДЕ тут написано-ОТКЛАДЫВАЕТСЯ на 1 год?!!!! .......Я понимаю куры,гуски ....гындычки те-ОТКЛАДЫВАЮТ .....

      Удалить
  11. это замена удостоверения для того чтобы чернобыльцов держать в кулаке .если кулак разжать вас не удержать

    ОтветитьУдалить
  12. Посмотрел интервью харьковского Вiныка на телеканале. Интересно, какое мнение после просмотра сложится у обычных граждан?
    70-летний инвалид Чернобыля руководит областной организацией и вдобавок работает в каком-то театре и призывает всех работать как и он; рассказывает как много сделала власть для чернобыльцев, и как будут все хорошо жить, если Порошенко останется рулить на второй срок.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Смотря на этого генерала,со второй группой, как минимум, в 70 лет, складывается впечатление,что Чернобыль-это молодильное яблоко,и силы дает для активной жизни и здоровье.А там глядишь к 90 летию и первую группу можно отстоять (диагноз: долголетие однако),и так до соточки можно и дотянуть.Вот,что Чернобыль животворящий делает.Вот по таким "больным" генералам,Рева и компания,и простые телезрители делают выводы.Поднять пенсии,значит увеличить жизнеобеспечение (то есть продлить жизнь) ненужной отработанной социальной прослойки,как чернобыльцы,а столетних героев им содержать накладно.Им достаточно генеральского корпуса.

      Удалить
  13. Интересно получается (сразу подчеркиваю,не для всех). Выходит,что наличие группы 1,2 и 3,это не показатель ухудшения состояния здоровья,а типа статус крутизны в нашем "чернобыльском клубе по интересам".Генералы с первой,начальники штабов со второй,третья для младшего персонала,а вторая и третья категория для неудачников.Может поэтому и нет единства.Мы повторяем модель иерархии и классовости современного общества.У нас тоже после принятия 1210 появилась своя элита,и масса ребят "не солоно хлебавши".Власть боится сплоченного,солидарного сообщества.А именно 6,8,10 и было солидарно,и справедливо.Можно было формулу малость уменьшить,но так,что бы мы не заглядывали друг другу через плечо, от зависти,почему у него больше. Постанова 1210 и была тем инструментом,которая в момент положила единство в нашей среде,прикрываясь основанием,что нужно по зарплате (но эта формула,логически, не катит в чернобыльском вопросе).Власть боится единства,поэтому задействовала надежный проверенный годами инструмент,деньги.Каждому свое.Результат на лицо.А кроме всего вышеописанного,власть не дешевый фраер,все прекрасно видит и понимает.Спекуляций всегда предостаточно в любом льготном мероприятии.И деньгами она сорить не будет,хоть справедливо,хоть несправедливо.А такие, как "винник"-здоровые-больные нужны,власть их лелеет.Они толпу контролируют и ведут в нужном направлении.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. А ведут они к тихому загородному, дачному участку,под названием кладбище.

      Удалить
    2. А Вы,что хотели?17 дек. 2018 г., 16:53:00

      Вот это действительно реальный взгляд на наше современное бытие !

      Удалить
    3. А Вы,что хотели?17 дек. 2018 г., 17:27:00

      Анонимный(13:46:00),а почему под ананиста "косиш"?Что генерал Винник не так сказал и сделал для ликвидаторов? Что ты ананист, действительно очень бесишься,что Винник от простого сельского парня прошел путь до генерал-майора с множественными наградами за успехи в службе и сохранил воинскую выправку,а не заплыл жиром,хоть и седой и лысый.Генерал Винник призывал и призывает к прекращению вражды между ликвидаторами,а ты пришел мстить генералу, переодевшись под анониста.

      Удалить
    4. Да Винника никто сильно не хает,молодец мужик взял от жизни все,что мог унести.С его доходом можно быть душкой для остальных нищебродов,и давать советы.Только настоящий мужик ценен делами,а не понтами.Здоровый,значит пусть служит до маршала,а не инвалидами командовать.Как не гланишь,все чернобыльские руководители,то генералы,то управляющий персонал ЧАЭС,то бывшие партработники, а где грамотные мужики из народа? Да кто их подпустит,нужны свои отобранные,что бы дудели в дуду для тех кто на верху.

      Удалить
  14. Совершенно верно. Вылезают в дебаты разные дебили и придурки, и от имени ликвидаторов вносят ссоры и провокации. Надо их вычислять и по законам военного времени приговорить. А так у Нас все хорошо , ждем апреля и чуда.

    ОтветитьУдалить
  15. А ссориться не надо,и надеяться не надо.Если ход истории не остановить,и не изменить,надо не трепать нервы,а просто жить. Годы и молодость уже за спиной, времени нет и возможности,вернуться в прошлое и исправить ошибки,которые привели к разочарованию в будущем.Посмотрите сейчас,в настоящее время,какие качества нужны для успешной жизни,явно не те,которые прививались нам в те далекие годы.Воспитайте детей и внуков,так,что бы не повторили наш горький опыт.В воспитании явно должны отсутствовать такие качества,как доброта,честность,истинный патриотизм, а то пропадут детки.Надеяться только на себя,и ни в коем разе на государство.

    ОтветитьУдалить
  16. анон.14.27 что ты пропел бред седой кобылы .как жить ликвидатором дальше

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Как жить дальше? А ,что ты сделал и добился до сегодняшнего дня.Я тоже судился и добивался вместе со всеми.Но стена бюрократизма непробиваема.Правовыми методами воевать с государственными беспредельщиками бесмысленно, уже все убедились.Конечно, если смысл нашей оставшейся жизни в бесконечной тусовке,это выбор каждого, я против ничего не имею.Хорошо,потанцуем еще малость,а там, как карта ляжет.Все равно маемся от безделья.Убедил.Все за клавиатуры.

      Удалить
  17. Ответ. Идти на выборы и делать свой выбор. Второе . Создавать и объединяться свою оргагизацию ликвидаторов и включение своих членов в министерство ветеранов. Или лучше требовать при министерстве свое подведомство. Не вестись на провокаторов, быть выше.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. ВЫБЕРАТЬ ТОЛЬКО ИЗ ПАРТИЗАН. НЕ КАКИХ ВИННИКОВ МЕНТОВ. А ОСТАЛЬНЫЕ ДАВНО ПРОДАЛИСЬ.

      Удалить
  18. А о чем, собственно треп? Личности, обиды... Одно не заметили, что это - ПРОЕКТ! А теперь посмотрите на календарь... через пару дней все евреи из правительства поедут праздновать Рождество Христово в Гейропу. Включите голову! Сроки не реальные для принятия. Что получается? Наши удостоверения с 1 января - НЕДЕЙСТВИТЕЛЬНЫ, по ним натуральные льготы тут же перестанут предоставлять. Все, приплыли... Удостоверений нет, поправок к ДЕЙСТВУЮЩЕЙ Постанове 551 принять некому. Разводняк по высшему классу!!! На кого жаловаться? Постанову о замене удостоверений просили? - ПРОСИЛИ! Постанова 551 вышла? -ВЫШЛА! А в том, что вы лишились льгот с первого января 2019 года виновато Рождество и календарь выборов...

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Не гони.Все остается по старому.Только по замене корочек мутняк,кстати никому ненужный и хорошего не обещающий, продолжается,что и следовало ожидать.Много грязи эта замена подымит на поверхность,не всем это выгодно.





      Удалить
    2. Анониму 17:29. Я не ГОНЮ, я в здравом уме утверждаю, что согласно Постанове КМУ, с первого января 2019 года удостоверения "старого образца" теряют юридическую силу.А, поскольку ДРУГИХ нормативных актов, вступивших в ЗАКОННУЮ силу об удостоверениях я не вижу. Так, кто из нас ГОНИТ? То, что подсунули - Проект, он не имеет юридической силы. Еще раз утверждаю:"С 1 ЯНВАРЯ 2019 года, граждане, не успевшие поменять удостоверения старого образца на новый, согласно Постанове №551 не имеют права пользоваться льготами по Закону №796-ХII". Остальное - треп, слухи и устные договорняки. Бухгалтер платит по закону о постановам ДЕЙСТВУЮЩИМ, иначе его посадят. Возражай аргументировано, или заткнись...

      Удалить
    3. товерения инв вовдля этого есть удосчтобы не трогали нас чернобыльцев

      Удалить
  19. Очень разумное предложение.С голосованием на выборах согласен.На кого ставим на зтот раз? Со вторым предложением на 100 процентов согласен,но для этого нужны кадры,с образованием и добропорядочной наглостью в достижении поставленной цели. Среди нашего брата таких еденицы.На ликвидации в основном был персонал из рабочей среды,а умненькие давно свою задницу приспособили в жизни, им некогда тратить время на борьбу с ветряными мельницами.А так же много примеров,когда выходцы из народа,пришедшие во власть от народа,через годик,заражались вирусом алчности,и сливались с системой, забывая с какой миссией их туда рекомендовали. Человеческий фактор. Все сегодняшние наши руководители,имеют доступ в кабинеты влати,но они на коротком поводке.Их власть обеспечила и объяснила правила игры,обьяснит и последующим кандидатам.Нет пока на горизонте,от нашего брата Робин Гудов,да и до фрацузов нам далеко.Имеем то,что имеем,просвета не видно.Светлые мысли есть,а духу и силы воли нет.Менталитет наверно серливый по кровушке гоняет.

    ОтветитьУдалить
  20. а удостоверение старого образца до ка кого годное .толком не кто не знает

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Согласно постанове №551 оно "не годное" с момента вступления этой постановы в законную силу, т.е. с 1 июля 2018. Удостоверения "нового образца" должны были выдать до 1 января 2019. НЕ ВЫДАЛИ!!!.

      Теперь внимание... ФОКУС!!! С 1января 2019 года у нас НЕТ действительных удостоверений по Закону №796-ХII. Нет ни старых, нет новых. А есть - ПРОЕКТ... Кстати, растянутый на весь 2019 год...

      Удалить
  21. Где то проскакивала инфа, что корочки со штемпселем "перерегистрированно" имеют другой статус,до того,как выдадут новые,в отличии от "пустого". И еще,одному человеку всвязи с утерей корочки,сказали,что выдадут корочки те,которые действуют на сегодняшний день.Если бы старое удостоверение не имело бы юр.силы,зачем его выдавать за неделю до Нового года.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Цитирую:"Где то проскакивала инфа", "И еще,одному человеку в связи с утерей корочки,сказали,что"... Это - слухи... "ГОВОРИТ МОСКВА!!!" Именно затем и говорят, чтобы не выдать льготы в материальном выражении, как и миллионам остальным... Судитесь! С У К А, не ужелили вы не поймете, что фраза в законе "... определяется Кабинетом Министров..." означает только то, что льготы мы должны ФИЗИЧЕСКИ "выбивать" из Премьера?

      Удалить
    2. проходил мимо19 дек. 2018 г., 14:29:00

      Ты тролль и провокатор

      Удалить
  22. Ты,считаешь,что десяткам тысяч ликвидаторам и потерпевшим не будут платить с Нового года?! Кто в это верит?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. молитва

      Верую во единаго Бога Отца, Вседержителя, Творца небу и земли, видимым же всем и невидимым.

      И во единаго Господа Иисуса Христа, Сына Божия, Единороднаго, Иже от Отца рожденнаго прежде всех век; Света от Света, Бога истинна от Бога истинна, рожденна, несотворенна, единосущна Отцу, Имже вся быша.

      Нас ради человек и нашего ради спасения сшедшаго с небес и воплотившагося от Духа Свята и Марии Девы и вочеловечшася.

      Распятаго же за ны при Понтийстем Пилате, и страдавша, и погребенна.

      И воскресшаго в третий день по Писанием.

      И возшедшаго на небеса, и седяща одесную Отца.

      И паки грядущаго со славою судити живым и мертвым, Егоже Царствию не будет конца.

      И в Духа Святаго, Господа, Животворящаго, Иже от Отца исходящего, Иже со Отцем и Сыном спокланяема и сславима, глаголавшаго пророки.

      Во едину Святую, Соборную и Апостольскую Церковь.

      Исповедую едино крещение во оставление грехов.

      Чаю воскресения мертвых,

      и жизни будущаго века. Аминь.

      Удалить
    2. а ты всё стишки пишешь .а пенсии с этого не добавят чернобыльцам и лекарства не дадут

      Удалить
  23. у нас что хочешь можно ждать .порошенко законы пишет а рева отминает

    ОтветитьУдалить
  24. Тот кто не понял,тот скоро поймет причину наших мытарств и всего народа.Человеку суждено ошибаться,быть слепым и глухим.Да будет поздно исправлять ошибки,да и не поймет он,потому,что глуп,и не видит истину.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. так ты рас кажи народу тупому истину

      Удалить
  25. КС удовлетворил конституционное представление 50 депутатов Верховной Рады относительно принятого парламентом 28 декабря 2014 года закона об ограничении льгот ветеранов войны, к которым принадлежат участники боевых действий, участники Второй мировой войны и войны с империалистической Японией 1945 года и инвалиды войны.

    ОтветитьУдалить
  26. Что, Вы расплакались, образцы есть распечатывайте, заполняйте и пользуйтесь,
    предъявляйте вместе со старым удостоверением.

    ОтветитьУдалить
  27. Тайна за семью замками19 дек. 2018 г., 12:02:00

    Товарищ (Анонимным 18 дек.,16:42:00),все логично пояснил и спасибо ему за это,но товарищ почему-то не пояснил,что и кто именно эти особы,что ПРОСИЛИ Постанову о замене удостоверений.Понятно,что если это государственная тайна или это оперативные работники наших спец.служб,а если не тайна и не опера,то народ желает знать этих ПРОСИТЕЛЕЙ.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Как кто просил? Просили несколько товарищей. Прежде всего - Лариса из Лубнов. Потом те, которые "Планетарный масштаб" в удостоверения требуют, и др...

      Удалить
  28. Unknown19 дек. 2018 г., 11:19:00
    "Что, Вы расплакались..."
    --
    А как же не плакать,когда одни обломы? Например я перед св. Николая заказал пенсию больше 100 тыс.(как И. Бургас "наванговал")...
    Просыпаюсь,руку под подушку,а там... Короче "что-то" ночевало...
    Это во первых...
    И второе...
    Обещали,что я,пусть без орденов, но спасатель планетарного масштаба...
    Я было возгордился,а потом (сквозь склероз) вспомнил,что гравитационный радиус планеты Земля составляет всего (!) rg ≈ 0,887 см, а для Солнца rg ≈ 2,95 км...
    Ну и на фоне столь малых значений и сделанное в Чернобыле показалось не очень значительным...Это повергает в уныние...

    Да и сам термин "гравитационный радиус" еще называют-"ра́диус Шва́рцшильда" ... Как то не по славянски...

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Вы.что хотели?19 дек. 2018 г., 19:24:00

      Да,еще немного так власть с активистами Черноб.общ.организаций ликвидаторам мозги по....ь и уже не нужно им будет пенсия,а тронутся люди умом и оформлять их бедолаг, по хостолах разных и дурдомах. Вот тогда уж точно увеличат пенсии.

      Удалить
  29. Неделю назад прошел комиссию по проверке-подтверждению статуса.крови выпито было немерено.Чудом сохранилась справка о повышенной зарплате за 1986г.Без неё ты никто и звать тебя ни как.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Правда победит!21 дек. 2018 г., 01:20:00

      "Дума 1986",а где и в какай области и дату твоего "прохождения"?

      Удалить
    2. ти напевно був цивільним на ліквідації. то так треба все підтвердити . а в війсьеових і партизан всі документи є !

      Удалить
  30. г. Краматорск,Донецкая область.12 декабря--комиссия ,человек 20,все шишки включая зам губернатора.Командирован от предприятия.

    ОтветитьУдалить
  31. И выдачу новых удостоверений растянули до 1 января 2020 года!!!Читайте внимательно постановление КМУ от 11 липня 2018 р. с внесёнными изменениями(( Вестник Украины от 2018 г.номер 58 ст.2021))Дополнения к постановлению,обновлённые!!! Ещё можно посмотреть --ТУТ--http://www.chernobyl.kh.ua/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%B7%D0%BC%D1%96%D0%BD-%D0%B4%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D1%96%D0%BD%D0%B5/#more-99825

    ОтветитьУдалить
  32. Но за первую категорию серии А в этих дополнениях нет ни слова!!Выходит первая категория подлежит к замене удостоверений до 1 января 2019г.Если получится,осталось 10 дней.

    ОтветитьУдалить
  33. Побратим,выложи удостоверение новое,на общее обозрение.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Удостоверения мне не выдали!!!!Сказали что вызовут(я переселенец).Меня пасут и днем и ночью.Малейшее нарушение и прощай пенсия. После постановы 1210 получал 3702гр.А до 1210 получал согласно з/п 7100.Что будет дальше мне не ведомо.

      Удалить
    2. Не выдали!!!!Сказали вызовут для вручения.

      Удалить
    3. Обьясни пож-та,ты,получал 7100 по з/п,тогда при чем 1210.Я понял если получал по з/п,ты ,не пользовался расчётом по суду 6-8-10? Тогда почему у тебя стала минималка?

      Удалить
  34. Меня страница просто выбрасывает.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Мутный товарищ26 дек. 2018 г., 22:09:00

      Никаких комиссий в Краматорске по подтверждению статуса согласно Постанови № 551 не проходило,этот товарищ ,что-то себе надумал мозги людям немного того ......(не цензурно)! Этот товарищ с ДНР решил через 4 года жизни в раю коммунистическом решил в Украину,вот его и ставят на учет ! А действительно 12 дек.,проходил собрание Правления Фонда по соц. выплатам с целью более эффективного обеспечения временно перемещенных лиц,но у товарищу другая поставленная задача в коммент.его руководством.И еще он проходил комиссию с 20 чел.,а сам берет информацию с газет!Короче, очень мутный товарищ с ДНР!

      Удалить