Заява до Уповноваженого ВРУ з прав людини





Уповноваженому
Верховної Ради України з прав людини
Денісовій Л. Л.
01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8



Людина і Громадянин України
Гайдак Віктор Васильович
учасник ліквідації Чорнобильської катастрофи
Категорія 1, Серія А, 033695
вул. Героїв Сталінграду, 61, кв. 77, м. Київ, 04213
Е-mail: v.v.gaydak@gmail.com
Тел.: (095) 683-75-16 


ЗАЯВА

26.04.1986 р. в Україні сталася трагедія, яку весь світ визнав як Чорнобильську катастрофу - катастрофу планетарного масштабу.
У зоні виконання робіт по ліквідації аварії склалися незвичайні, надзвичайні обставини та умови роботи, невластиві професії громадян залучених до ліквідації аварії.
До участі у ліквідації Чорнобильської катастрофи були залучені різні категорії громадян (військовозобов'язані та цивільні).
Я, Гайдак Віктор Васильович, один з 188343 учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи (за даними Міністерства Соціальної Політики України станом на 01.01.2020 р. лист МСП від 25.02.2020 р. № 88/0/3-20), був відряджений з підприємства та брав безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків у квітні-травні 1986 року, ознайомився з інформацією Ініціативної групи, яка розміщена на офіційних ресурсах - на сайтах:
·         http://www.chernobyl.kh.ua/ Харківської громадської організації «Чорнобилець Харків-щини» Харківської обласної організації всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Чорнобилець Харківщини;
·         http://luganskie-chernobilci.blogspot.com/ «Ми Чорнобильці». 
З інформації, яка була оприлюднена на сайтах (звернення Ініціативної групи до Президента України від 02.02.2020 року, до Голови Верховної Ради України від 03.03.2020 року, до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 04.03.2020 року, мені стало відомо, що вищим органом законодавчої гілки влади - Верховною Радою України та вищим органом виконавчої гілки влади - Кабінетом Міністрів України, штучно створені умови (недолугими Законами та Постановами) прямої дискримінації та геноциду по відношенню до цивільних громадян, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою виконання робіт по ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків.
Особливо мене вразили Реальні цифри сьогодення: 
·         для інваліда ІІ групи з числа цивільних «ліквідаторів аварії на ЧАЕС» = 284,40 грн.
·         для інваліда ІІ групи з числа міліціянтів «ліквідаторів аварії на ЧАЕС» = 
2102 грн. х 200 = 420400 грн.
(Прожитковий мінімум в Україні з 01.12.2019 по 31.12.2019 = 2102 грн.).
Людина в погонах отримує одноразову компенсацію в 1478 разів більшу ніж  цивільний «ліквідатор Чорнобильської катастрофи». 
Аналогічна ситуація і з щорічною допомогою на оздоровлення – «Чорнобильці» отримують 120 грн. на рік, а люди в погонах - 12 000 грн.
А головне - пенсії 131 088 безпосередніх учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи зі 188343 (загальна кількість на 01.01.2020 р.) знаходяться у діапазоні до 3000 грн.
Ось така шана від держави, яка взяла на себе обов’язок відшкодування шкоди заподіяної здоров’ю громадянам які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та ціною свого здоров’я врятували весь світ від ядерної чуми у 1986 році.
Також я вперше дізнався про те, що згідно  НРБ 76/87 (мовою оригіналу):
«2. Категории облучаемых лиц и группы критических органов.
2.1. Устанавливаются следующие категории облучаемых лиц:
категория А - персонал;
категория Б - ограниченная часть населения;
категория В - население области, края, республики, страны.
4.15. Лица, привлекаемые для проведения аварийных и спасательных работ, на этот период приравниваются к персоналу».
Тобто, я - цивільний громадянин, який був відряджений з підприємства з метою виконання робіт з ліквідації наслідків аварій, катастроф і стихійних лих, входив (тимчасово) до штату та прирівнювався до персоналу Чорнобильської АЕС і визначався як «Категорія А», тому наразі я  отримав  Посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС» з визначенням «Категорія 1, Серія А, № 033695», що є підтвердженням факту моєї приналежності до персоналу ЧАЕС.
Але чомусь посадові особи свого часу мене про це не поінформували.
Замість цього посадові особи управлінь праці та соціального захисту населення районного рівня при встановленні статусу «Особи з інвалідністю внаслідок війни» та видачі відповідного документу – «Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни» вимагають від цивільних громадян надавати довідку про залучення кожного громадянина до Цивільної оборони. І це не зважаючи на Постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 27 листопада 2019» р. по Справі № 520/6631/19 в якій визначено наступне: «З огляду на зазначене, колегія суддів приходить до висновку, що створення документів, на наявності яких наполягає відповідач (управління праці та соціального захисту населення), не залежить від волі позивача, адже позивач не є видавцем таких документів, у зв`язку з чим на нього не може бути покладений обов'язок доводити те, що від нього не залежить».
Таким чином Верховна Рада України надала посадовим особам можливість відмовляти у встановленні статусу та видачі відповідного документу – «Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни» громадянам, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою виконання робіт по ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків  на відміну від громадян, які були залучені до ліквідації Чорнобильської катастрофи в якості військовослужбовців, та яким встановлюється статус та видається відповідне посвідчення «Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни» безперешкодно і без виконання якихось незрозумілих додаткових умов.
Я повністю погоджуюсь з висновками Ініціативної групи та 
Заявляю: 
- про порушення моїх Конституційних Прав і Свобод Людини і Громадянина, дискримінацію та геноцид по відношенню до мене, громадянина, який був відряджений з підприємства з метою виконання робіт по ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків,
Вимагаю:
- вжити рішучих заходів щодо наведення Конституційного ладу у Державі Україна щодо питань Чорнобильської проблематики, усунення дискримінації по відношенню до громадян, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою виконання робіт по ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків, та встановлення соціальної справедливості по відношенню до всіх категорій громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків, і тих, які з різних причин постраждали від радіаційного впливу та інших шкідливих чинників, для чого на законодавчому рівні у Верховній Раді України необхідно визначити статуси всіх вищезазначених категорій громадян, облікувати їх у Державному реєстрі та застосувати «Універсальну формулу відшкодування шкоди заподіяної здоров'ю»

Відповідь прошу вислати за адресою: вул. Героїв Сталінграду, 61, кв. 77, м. Київ, 04213 та продублювати її на електронну адресу: v.v.gaydak@gmail.com з обов’язковим повідомленням за телефоном: (095) 683-75-16.

       З повагою,
       Людина і Громадянин України                 _______________           / Гайдак В. В. /
                                                                                                        
            6 березня 2020 р.                            

10 комментариев:

  1. Гайдак молодец,о компенсациях ето бомба, дискриминация присутствует,и была всегда, но никто не решился разворошить етот муравейник, ждем публикации ответа, да и гаранту не мешало бы отправить.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. "А вы друзья, как не садититесь, а в музыканты не годитесь"...

      Удалить
    2. гайдак молодец

      Удалить
  2. николай7 мар. 2020 г., 11:30:00

    гайдак молодец
    конечно молодец писать во все инстанции когда нет денег на индексацию
    вопрос зачем? ответ окончательно подорвать авторитет чернобыльцев!!!

    ОтветитьУдалить
  3. от имени кого он пишет ? все чернобыльцы дали ему мандат? или как?

    ОтветитьУдалить
  4. Он пишет от имени ликвидаторов которые подверглись дискриминации,ты наверняка не из них,ваше высочество вы наверно элита вам нас не понять.Спасибо Гайдаку за его труд.

    ОтветитьУдалить
  5. נוכלים ונוכלים Уважаемый В.Гайдак!
    С желаниями нужно быть осторожным они могут исполнятся и при этом они могут очень сильно ударить по лбу!!!
    Я имею ввиду эти пожелания - Вимагаю:
    - вжити рішучих заходів щодо наведення Конституційного ладу у Державі Україна щодо питань Чорнобильської проблематики...

    Дело в том, что чернобыльский Закон в редакции 1992 г. десятки раз (,а может и сотни раз) преступно изменялся ВРУ, КСУ (а, также подачи общественных организаций) в нарушение законодательства и Конституции Украины, а также выходя за рамки здравого смысла.
    Многие годы борьбы чернобыльцев пойдет коту под хвост, лишатся средств к существованию, отберут статус и т.д.
    Вашу энергию да на благое дело, а Вы маетесь.

    Чернобыльцы задавали мне вопрос по поводу выплат военных пенсионеров Израиля после решения выплат с Украины, отвечаю на вопрос:
    Леви мой хороший знакомый (г. Хайфа) по моей просьбе дал информацию за февраль 2020 г. - чернобыльская пенсия с Украины в размере - 1650 шекелей (11.760гривен ), а также доплата 133 шекелей (862 грн.).
    Леви работал с 28 апреля по 10 мая 1986 г. промплощадка ЧАЭС, закончил техникум, призван на срочную осенью 1984 г.-86 г., служил СА "химик", сержант срочной службы.

    Всем всего хорошего.השוטה יכה במצחו С.Зельцман.











    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. ....1650 шекелей (11.760гривен ), а также доплата 133 шекелей (862 грн.)... Пан Зельцман! Выходит,что 133 шекеля больше 1650 шекелей? Или опечатка?

      Удалить
  6. לצערי Для Анонимный8 мар. 2020 г., 04:14:00

    На сегодня 09.03.2020 курс шекель - гривня такой -
    1650 шекелей - 11.794,90 грн. это пенсия, а доплата 133 шекелей - 949,13 грн.

    Так как инфляция Израиля "гуляет" в разные стороны пенсия и доплата может быть меньше или больше в зависимости от реалий экономики Израиля (лихорадит).

    Обмен можете точно смотреть курс НБУ грн. к шекелю здесь - https://minfin.com.ua/ua/currency/nbu/ils/

    בברכה С уважением. С.Зельцман.

    ОтветитьУдалить
  7. Большое спасибо Виктору Гайдаку!Он настоящий лидер ВСЕХ ликвидаторов!!!Социальная справедливость должна быть.Гражданские ликвидаторы работали рядом с теми,кто" при погонах",а получилось так,что они остались вторым сортом.Нет,мы рады за тех,кто получает пенсию в разы больше,но дискриминации не должно быть.Этим должен заниматься координационный Совет во главе с Президентом ВОІ"СЧУ",но увы...Надеемся,что под руководством В.В.Гайдака нас,гражданских ликвидаторов услышат.

    ОтветитьУдалить