Пільги для чорнобильців: кому безкоштовно лікуватимуть зуби, а кому подарують авто. ТАБЛИЦЯ

Із 1 січня в Україні перерахували пенсії учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Але ліквідаторам згідно із законом надається ще низка пільг, перелік яких на сьогодні зазнав змін.

До редакції «На Пенсії» звернувся чоловік, який брав участь у ліквідації аварії на ЧАЕС з проханням опублікувати перелік пільг для всіх категорій постраждалих.

Юристи нагадали, що в законі України №796-XII від 28 лютого 1991 року (зі змінами) чітко прописані пільги для чорнобильців трьох категорій.

Категорія 1 — це особи з інвалідністю з числа ліквідаторів та потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Категорія 2 — це ліквідатори, люди, евакуйовані з зони відчуження, та ті, хто проживав у зоні обов'язкового відселення.

Категорія 3 — ліквідатори, а також потерпілі, які постійно проживають або працюють у зоні посиленого радіоекологічного контролю.

Найбільше соціальних гарантій передбачено для ліквідаторів першої категорії.

 Пільги та соціальні гарантії для чорнобильців

 

Юристи також зазначили, що до грудня 2014 року пільгами користувалися і чорнобильці категорії 4. Вони мали право на безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів, безоплатне зубопротезування, отримання допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100% від середньої зарплати.

У сучасній редакції Закону №796-XII немає статті «Компенсації та пільги громадянам, які віднесені до категорії 4».

Право на отримання пільгового автомобіля мають чорнобильці категорії 1.

Позачергове безоплатне отримання автомобіля передбачено для осіб з інвалідністю І групи незалежно від наявності медичних показань та для осіб з інвалідністю ІІ групи за наявності медичних показань, але за відсутності протипоказань до керування транспортним засобом.

Позачергово на пільгових умовах автомобіль можуть отримати особи з інвалідністю ІІ групи за наявності медичних показань та протипоказань до управління та передати його управління члену сім'ї.

У порядку загальної черги пільгою для отримання автомобіля можуть скористатися особи з інвалідністю III групи за наявності медичних показань та відсутності протипоказань до керування транспортним засобом. 

ИСТОЧНИК:

6 комментариев:

  1. Юристи мають чесно написати що пільг у нашій незалежній державі немає. Те що написано в Законах, ніколи НЕ виконується. Останні автівки давали більше 12 років тому назад, так само як і квартири.

    ОтветитьУдалить
  2. мне дают уже с 2004г только вот никак не доедет этот транспорт а у нас говорят обещаного 3 года ждут в моём случае 3х6=жду

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Останню Славуту я отримав у 2007 році, після того вже не було що давати...

      Удалить
    2. протезування тільки зубів.чому?а операція на очах, з заміною хрусталика,не протезування?

      Удалить
  3. Зубное протезирование - раз в 10 лет !

    ОтветитьУдалить
  4. Зубное протезирование - раз в 10 лет !

    ОтветитьУдалить