Звернення Ініціативної групи до побратимів - цивільних громадян, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Шановні побратими - цивільні громадяни, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи! 

Ваша доля у ваших руках!

Ми, учасники Ініціативної групи, прийняли рішення і вже звернутись з Заявою, окремо кожний, до Президента України - гаранта додержання Конституції України, прав і свобод Людини і Громадянина.

Якщо ви приймете рішення Конституційно, в правовому полі захищати свої Права, заявляйте про порушення ваших прав та вимагайте справедливого розподілу бюджету України по відношенню до вас, як до громадян, як до людей, які врятували весь світ, щодо справедливого розподілу бюджету України та встановлення достойних державних пенсій у порядку відшкодування шкоди заподіяної здоров’ю внаслідок радіаційного впливу, який отримали під час виконання своїх Конституційних обов’язків по захисту Вітчизни від техногенної катастрофи при ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків!

Зразок Заяви до Президента

 Зразок Заяви до Президента




 

 

Президенту України

Зеленському В. О.

вул. Банкова, 11, м. Київ, 01220

 

 

 

 

 

Людина і Громадянин України

___________________________________________

                                                           ( П. І. Б. )

учасник ліквідації Чорнобильської катастрофи

Посвідчення: Серія А, № _____________ 

Інвалід ___ групи ЧАЕС 

Адреса: ___________________________________

__________________________________________

Тел.: ( ____ ) _________________________

Е-mail: _____________________________

                     

 

Заява

 

Вельмишановний пане Президенте України!

 

26.04.1986 р. в Україні сталася трагедія, яку весь світ визнав як Чорнобильську катастрофу - катастрофу планетарного масштабу. (Саме техногенна катастрофа, а не якась аварія, яких на ЧАЕС було декілька).

Напередодні 35-річчя трагедії Чорнобильської катастрофи з різних інформаційних джерел надходить інформація про те, що в Україні планується проводити різні урочисті заходи та події спрямовані на вшанування учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Якщо говорити про настрій в чорнобильському середовищі, особливо серед цивільних громадян, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи, то слід зазначити наступне: цю категорію громадян сьогодні хвилює не стільки вшанування, як завжди, квітами, віночками тощо, а конкретно - питання пенсійного забезпечення!

Тим більше, що склалась ситуація, коли не працюють за своїм прямим призначенням спеціалізовані медичні заклади радіаційної медицини, безкоштовні рецепти залишились в далекому минулому … і на ліки в місяць витрачається, як правило, значно більша частина так званої Пенсії по інвалідності “в розмірі відшкодування збитків” і тоді всяка інформація про вшанування сприймається як знущання над громадянами України, з числа цивільних, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи у 1986 році.

Тобто люди, які у 1986 році врятували весь світ від ядерної чуми, навіть не заслужили від держави пенсію!!! 

Якщо більш конкретно, то саме цивільні громадяни, які були відряджені у 1986 році з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи, не заслужили пенсії (отримують якусь адресну допомогу), зато ті хто ліквідував наслідки цієї катастрофи в 90-их роках отримують достойні пенсії, які в рази більша ніж у цивільних громадян. Доречі пенсія - не пенсія, а пенсійна виплата у вигляді адресної допомоги! І це завдяки недолугим Законам та підзаконним актам.

Так що ми будемо вшановувати??? 

Бідність бідних чи може бездіяльність держави та безглуздя чинного законодавства України щодо питань чорнобильської проблематики? 

Я, __________________________________________________, один з тих цивільних громадян, який був відряджений з підприємства у 198 ___ році, з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи, який разом з військовослужбовцями брав безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Всі ми, учасники ліквідації Чорнобильської катастрофи маємо однаковий статус, отримали радіаційний вплив та потребуємо відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю під час виконання своїх Конституційних обов’язків, і маємо право на справедливий і неупереджений розподіл бюджету України, як цього вимагає норма прямої дії ст. 95 Конституції України

Звертаю Вашу увагу на те, що відповідно до Положень Загальної декларації прав людини (Положення декларації прав людини були повною мірою закріплені в Конституції України):  

Стаття 7.

Всі люди рівні перед законом і мають право, без будь-якої різниці, на рівний їх захист законом. Усі люди мають право на рівний захист від якої б то не було дискримінації, що порушує цю Декларацію, і від якого б то не було підбурювання до такої дискримінації.

Стаття 25.

Кожна людина має право на такий життєвий рівень, включаючи їжу, житло, медичний догляд та необхідне соціальне обслуговування, який є необхідним для підтримання здоров'я і добробуту її самої та її сім'ї, і право на забезпечення в разі безробіття, хвороби, інвалідності, вдівства, старості чи іншого випадку втрати засобів до існування через незалежні від неї обставини.

Стаття 30.

Ніщо у цій Декларації не може бути витлумачено як надання будь-якій державі, групі осіб або окремим особам права займатися будь-якою діяльністю або вчиняти дії, спрямовані на знищення прав і свобод, викладених у цій Декларації.… 

Підсумовуючи наведене, відзначаю, що Загальна декларація з прав людини направлена, зокрема, на: 

визнання гiдностi, яка властива всiм членам суспільства; 

Я, _________________________________________________ , заявляю, що визнання гiдностi, яка властива всім членам суспільства з числа громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи (військовослужбовці та цивільні), в Україні попрана по відношенню до мене, Людини і Громадянина, який був відряджений з підприємства з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи (аварії на ЧАЕС). 

Посадові особи органів державної влади (Кабінет міністрів України, зокрема Міністерство соціальної політики України) своїми недолугими Законами та підзаконними актами Кабінету міністрів України, штучно створили умови диспропорції (дискримінації) по відношенню до мене у пенсійному забезпеченні на відміну від пенсійного забезпечення військовослужбовців, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи (аварії на ЧАЕС).

Ось наглядний приклад:

Учасники ліквідації Чорнобильської катастрофи

Державна пенсія

1

громадянин,

який виконував обов’язки солдата строкової служби

 

12506.72

2

громадянин, залучений через військкомат

9412,17

3

громадянин, відряджений з підприємства

2620,80

Порівняльна таблиця показує, що пенсії різних категорій громадян - учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що входять до переліку, визначеного статтею 10 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» різняться в рази.

Разом з тим інформую Вас, що офіційне тлумачення Міністерства соціальної політики України щодо статусу, наступне:

«Отже, критерієм визначення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС для цивільних громадян, так і для військовослужбовців, є безпосередня участь у будь-яких роботах, пов'язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження. Законом не передбачено розмежування на цивільних громадян і військовослужбовців при визначенні відповідного статусу».

Тобто, розмежувань у статусі «учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», між цивільними громадянами і військовослужбовцями, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків не існує, а розмежування у пенсійному забезпеченні - існує. Таке розмежування визначено Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України як Диспропорція). І це розмежування у пенсійному забезпеченні штучно створено підзаконними актами Кабінету Міністрів України.

Наразі, посадові особи органів державної влади продовжують ганебну практику при розробці Законопроектів та Постанов Уряду, пропонуючи обчислювати пенсії з урахуванням середньомісячного заробітку.

Я особисто, як і більшість цивільних громадян не зможу отримати довідку про середньомісячний заробіток через те, що держава не виконала свій обов’язок по збереженню документів (відомостей про заробітну плату в зоні відчуження), про що свідчать відповіді з архівних установ, на які було покладено обов’язок по збереженню архівних документів.

Крім цього Міністерство соціальної політики України реалізує державну політику соціального захисту та пенсійного забезпечення, яка спрямована виключно на питання підвищення рівня соціального захисту. 

Я наполягаю на тому, що питання мого пенсійного забезпечення потрібно вирішувати не як «підвищення рівня соціального захисту», а виключно в контексті «державна пенсія в порядку відшкодування шкоди заподіяної моєму здоров’ю внаслідок радіаційного впливу під час моєї безпосередньої участі у ліквідації Чорнобильської катастрофи». 

Нагадую Вам, що відповідно до статті 16. Конституції України: «Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов'язком держави». 

Виходячи зі змісту статті 16 Основного Закону України, Конституційний Суд України зазначає, що обов'язок держави щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу зумовлює надання особливого статусу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Встановлення у законах України пільг, компенсацій та гарантій громадянам України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обумовлено виконанням державою свого конституційного обов'язку, передбаченого статтею 16 Основного Закону України, щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та збереження генофонду Українського народу. Такі пільги, компенсації та гарантії є особливою формою відшкодування завданої шкоди вказаній категорії громадян, а тому скасування чи обмеження цих пільг, компенсацій і гарантій без рівноцінної їх заміни свідчитиме про відступ держави від її конституційного обов'язку.

Згідно зі статтею 13 Закону № 796-ХІІ на державу покладаються зобов'язання щодо своєчасного медичного обстеження, лікування і визначення доз опромінення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи; держава бере на себе відповідальність за завдану шкоду громадянам та зобов'язується відшкодувати її.

Пільги, компенсації і гарантії, встановлені у Законі № 796-ХІІ, є особливою формою відшкодування завданої шкоди таким особам за втрачене здоров'я, моральні і фізичні страждання, обмеження в реалізації своїх здібностей та можливостей забезпечити собі гідний життєвий рівень.

Отже, Конституційний Суд України наголошує, що комплекс заходів у вигляді пільг, компенсацій і гарантій, передбачених Законом № 796-ХІІ, слід сприймати як один із основних засобів реалізації державою закріпленого у статті 16 Конституції України обов'язку щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та збереження генофонду Українського народу.

 

Враховуючи вищезазначене я, ____________________________________________ ,  

Заявляю: 

  • що наслідки Чорнобильської катастрофи не подолані в зв’язку з тим, що державою Статус – «Учасник ліквідації Чорнобильської катастрофи» не визнано як особливий статус, державою не створені для мене гідні умови життя, як для громадянина, який брав безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи, про що свідчить диспропорція (дискримінація) у моєму пенсійному забезпеченні, як цивільного громадянина, якого було відряджено з підприємства з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи, по відношенню до військовослужбовців, які разом зі мною брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи, і головне, про те, що держава не виконує свої обов’язки щодо повного відшкодування шкоди, заподіяної моєму здоров’ю внаслідок радіаційного впливу під час ліквідації Чорнобильської катастрофи. 

Вимагаю:

  • Вжити рішучих заходів і навести Конституційний лад у державі по захисту моїх Конституційних Прав і Свобод як людини і громадянина, якого було відряджено з підприємства з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи, який брав безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи щодо справедливого розподілу бюджету України відповідно до ст. 95 Конституції України та вирішити питання мого пенсійного забезпечення, визначивши мою пенсію як державну пенсію в порядку відшкодування шкоди заподіяної здоров’ю внаслідок радіаційного впливу під час ліквідації Чорнобильської катастрофи та розраховувати, виходячи з єдиної формули, яка буде встановлювати однакові умови пенсійного забезпечення для всіх категорій громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи.

 

            ____  листопада 2020 року

                      З повагою,

                                               ________________   / _______________________ /

                                                                                        (Підпис)                                                  ( П. І. Б. )

28 комментариев:

  1. Опять же только 1986 год,военные срочники и призвание через военкомат имеют увеличение пенсии не зависимо от года участия в ликвидации аварии на ЧАЭС,а гражданским хотят впарить только 1986 г.С уважением гражданский ЛПА 1987-1989г

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Вот вам и ликвидаторское братство и солидарность. "На 45 годовщину возле Рады состоялся МАССОВЫЙ митинг, из 2 ликвидаторов (полковника и генерала в отставке), истинно настоящих ликвидаторов." /злой сарказм/

      Удалить
  2. При администрации президента есть аппарат, в нем управление по работе с письмами граждан, там сидят девчонки и женщины, все в должности "головной спеціаліст".
    Все письма, обращения,заявы с бланком "администрація президента України. Головне управління по роботі з листами та зверненнями громадян" и надписью: "направлено в міністерство соцполітики за належністю" будет в минсоцполитики и отправлено.
    И получите тот же ответ с минсоцполитики, что там на сайте опубликован. К сожелению.

    ОтветитьУдалить
  3. Все правильно .надо всем обязательно писать перед приемом бюджета,потом бьудет поздно все зависит от нас самих.не упустите момент.

    ОтветитьУдалить
  4. не зрозуміла а що я там робила у 1987 році, ганьба.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Писала коментарі під ніком АНОНІМО! Вся робота!

      Удалить
  5. Детский лепет на лужайке.

    ОтветитьУдалить
  6. Киев, карточка Ощадбанк, питания нет

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Воно Вам не потрібне У Вас і так пика від байдужості до загальних питань виросла ВДВІЧІ!
      Всім є Вам не має! Піднімайте дупу з дівана та вперед на свій а не МІЙ ЗАХИСТ до департаменту соцзахисту регіона черговий ліквідатор!!!

      Удалить
    2. Это понятно, что потерпевшие (возможно и гражданские) злятся на "шкурные" проблемки ликвидаторов, мол они эгоисты, и заботятся только о себе подобных. Да, массовость она нужна, что касается митингов, майданов, революций,безрезультатных хороводов, одно слово для ХАОСА. Но когда касается тема денег, тут массовость ни к чему, тут место подковерного диалога. Первой ласточкой это стала замена удостоверений. Правильное, логическое и законное решение, но запоздалое. Это надо было сделать еще в 90-х, хотя в законе и так все было ясно, для тех, кто не дурак. Кому нужно было "стадо", правильно, для политиканов, которые умело управляли бедами и чаяниями ВСЕХ чернобыльцев в своих шкурных интересах, а что происходит потом все знают (кидалово). Вывод: пусть КАЖДЫЙ идет по своей статусной дорожке, со своими интересами, задачами. Ликвидаторы уходят, и как первопричина в ЛПА, должны отличатся во всем. Потерпевшим совет, достаточно выглядывать из за угла, в надежде раствориться в безликой (до этого) чернобыльской тематике. Определяйтесь, требуйте, если пострадали и болеете на 35 году (на самом деле), но всю жизнь ,в надежде проскакать на "спекулятивной козе", и приобщать к такому образу жизни молодое поколение, но это недальновидно и глупо.

      Удалить
  7. у нас немає президента.є наркот.до кого звертаєтесь?як горохом до стіни.гроші за харчування вже вкрали.ще з жовтня...а ви все пісяєте....

    ОтветитьУдалить
  8. Больше 200 тысяч город.
    Огромная (и не одна) Чернобыльская организация.
    Всё голосовали как один.
    За того и тех кого имеем.
    Точнее, за того и тех, кто нас имеет как никто за 30 лет.
    Дружно к зеркалам и смотрим на виновников торжества справедливости.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. учястникам майдана деньги найдут 86 милиардов а нам нет

      Удалить
  9. Для майданутых примут закон и 100% выделят 86 лярдов,ведь они заслужили привели к власти мародеров.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Так "хозяева" всегда кормят свою псарню.

      Удалить
  10. Я что-то пропустил?
    Так Петя ж вроде был мародёр?!
    Ужели опять мародёры и ещё большие чем были?
    А нафига тогда меняли?
    А, чтоб было весело!
    Ну, тогда смысл есть.
    А чего скулим?

    ОтветитьУдалить
  11. Вы что-то перепутали, генацвале.
    "Майданутые" привели к власти нормальных и профессиональных людей. Они остановили Путина, восстановили армию, сделали ассоциацию, безвиз и Томос, а заодно и 5% роста экономики.
    И такой херни на 86 млрд.не подавали отродясь.
    А 73% как раз не "майданутых", а еб@х, привели этих "мародеров", как вы выразились, вот они и чудят. Там же всякой твари по паре. Интеллектом не страдают, образование -техникум за счастье и то редко. Ещё и предупредил сам: мы пришли на 5 лет. Ну чтоб знали что больше шансов не будет никогда.
    Так сам и сказал: я вам ничего не должен и обещаю одно- будет весело. Впрочем, ещё с 21 апреля с выборов вам сказали, что эпоха бедности закончилась.
    Значит все уже второй год не бедные. Стало быть нефиг ныть и денег просить. Казна не безразмерная. А у "слуг" времени впрытык. Можно и не успеть.
    Представьте себе на минуту, что вас назначили, ну скажем, головой облгосадминистрации.
    А вы и сельсоветом отродясь не то что не руководили, а даже секретарем там не работали.
    Представили, да?
    А тут массажисткам, водителям новой почты, жуликам и прочему достойному люду дали страну и бюджет. Набирали ж кого попало.
    Какие законопроекты? Какой бюджет? Тени своей боялись и фоткались в ВР и около нее на память.
    Это же стресс. Вдруг никто и вот на тебе государственный деятель. Машина. Охрана. Оклад. Неприкосновенность.
    Голова кругом идёт.
    Пожалейте их и не требуйте многого.
    Они сами не знают что делать.

    ОтветитьУдалить
  12. Сергей, где мой комментарий?
    Ты чего устроил здесь фильтр?
    Причем не первый раз?
    Или тебе Конституция не писана?
    Я живу в свободной стране и имею право свободно выражать свои мысли и убеждения, нравится тебе или нет.
    Езжай в Луганск и там выпендривайся.
    Когда оскорбляют участников революции достоинства ты их пропускаешь, а не угодные тебе комментарии фильтрует.
    Там тебя Тарасов Коля ждёт не дождется, будете вдвоем чудить.
    В подвале республики.

    ОтветитьУдалить
  13. Это называется ,картина маслом для дураков .Объясняю почему .Сейчас получат в АП ваше письмо ,назначат ответственного для уточнения ,это будет длиться месяц .Затем после уточнения назначат группу для разработки законопроекта ,это ещё три месяца .Группа вносит законопроект в ВР ,согласование с министерствами и комитетами ,это ещё ,минимум ,три месяца .И только после этого идёт процедура голосования первое чтение а затем второе ,это около месяца .Итого подбиваем итог ,восемь месяцев самое быстрое в лучшем случае .Дней десять назад я просил Гайдука поддержать наш законопроект по гражданским 3596 ,где идут 86- 90 года .Сейчас вы увидели что из этого получилось .Это письмо очередная отвлекаловка от основного вопроса которая сознательно этой группой вносит ссору в рядах инвалидов ликвидаторов .Это вам информация для размышления .Я лично уже два года прошу Гайдука подготовить законопроект и найти депутатов чтобы запустить в ВР .Ответ один красивые и громкие слова о катастрофе планетарного масштаба ничего больше нет .Всем здоровья .Очень хорошо и трезво думать .Я лично прошу всех ,обратиться к своим народным депутатам поддержать законопроект 3596 ,который объединяет всех инвалидов ликвидаторов 86-90 годов .

    ОтветитьУдалить
  14. Для тех, кто кричит: хотим прямую формулу для пятикратки
    Зарплата по формуле КМУ порядка 13000 грн.
    А так, как кричат 9000 грн.
    Хоть посчитайте, а потом уже кричите.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Прямая формула по пятикратке была бы с Нового года: (6000гр.(минималка)*5)* 0.8(%)= 24000гр.

      Удалить
    2. И кто пойдет на то, чтоб давать 24 тыс. пенсию причем огульно и всем подряд,когда средняя зарплата в мечтах всего лишь 15 тыс.?

      Удалить
    3. Почему всем подряд, только ликвидаторам. Никого же не удивляет аморальный размер пенсии прокуроров и судей.

      Удалить
  15. Лучше поддержать проект 3596-1.
    Он идентичен с 3596, но там (в прыкинцэвых положэннях) есть четко выписана средняя зарплата 14,15,16 годов с которой надо считать ВСЕ пенсии всем инвалидам по ЧАЭС по Чернобыльской у закону.
    Это и для 5 кратных пенсий и для пенсий по полученной в зоне зарплате.

    ОтветитьУдалить
  16. Владимиру 15.11.20
    9:15:00
    Если я "демократ Хренов" то ты Владимир Хренов.
    Высказывай свое мнение и нефиг переходить на оценки других.
    Тем более ни я тебя ни ты меня не знаем. Сам очнись, и пиши что думаешь.
    Если есть чем думать и знания по обсуждаемому вопросу.

    ОтветитьУдалить
  17. Этот комментарий был удален администратором блога.

    ОтветитьУдалить
  18. В таблице указаны старые данные о размере пенсий партизан,с 1,о1,2021г им проиндексировали сейчас размер пенсии у них 12 500гр. до 13 500гр,а у гражданских так и осталось.

    ОтветитьУдалить