14 грудня 2016 року. Започаткування традиції

14 грудня 2016 року в місті Кропивницькому започатковано щорічну Ходу вдячності українського народу бесмертному подвигу ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. Маємо надію, що дана ідея буде підхвачена у всіх населених пунктах України і у такий спосіб буде повернуто історичну справедливість тому подвигу, який здійснили ліквідатори Чорнобильської катастрофи.


52 комментария:

  1. Олександр Неділько5 февр. 2021 г., 23:12:00

    14 грудня 2016 року в місті Кропивницькому започатковано щорічну Ходу вдячності українського народу бесмертному подвигу ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. Маємо надію, що дана ідея буде підхвачена у всіх населених пунктах України і у такий спосіб буде повернуто історичну справедливість тому подвигу, який здійснили ліквідатори Чорнобильської катастрофи. Зафіксовано тих, хто займає активну позицію у захисті своїх прав і підтримує позицію кіровоградської обласної громадської організації «Союз Чорнобиль України» та тих хто не приймав участь у заходах, і чекав біля пам’ятника, коли зайде на території колона учасників.
    слова з відомої всім пісні, вважаю, будуть тут доречні:
    У каждого мгновенья свой резон
    Свои колокола, своя отметина
    Мгновенья раздают кому-позор
    Кому-бесславье, а кому-бессмертие

    ОтветитьУдалить
  2. Крест тоже носить будете? И бичевать себя плетями? От великого до смешного один шаг.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. А чё, походить можно, это же не на огороде пахать или на заводе. Мы походим, потом подрастает новое молрдое поколение ходунов - атошников. Правильно, хай дурни работають. Одни грабуть, другие ходять, третьи бегають по улицам с вавкой в голове, и все ждуть транша от МВФ, сказка, а не жизнь. Уважение к ветеранам, от власти, должно быть тихим, уважительным и материально обеспеченным, а все эти фальшивые помпезности ни к чему. Для некоторых , организация этих шествий, стало профессиональным занятием. Людям нужен результат, а не парад.

      Удалить
  3. Олександр Неділько6 февр. 2021 г., 09:57:00

    даже анонімом себе не обізвав автор попереднього коменту. лише ТЯВ... і в кущі. Але це і є підтвердженням причин до нашого з вами сьогодення, на які я звертав увагу в МОЇХ ПРОПОЗИЦІЯХ, та справедливість виразу, який один из коментаторів застосував лише на мою адресу за мій намір припинити громадську діяльність через байдужість та пасивність ліквідаторів. "Для триумфа зла нужно что бы хорошие люди ничего не делали"

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Да, С.М. крылатое выражение подметил на своем блоге, а это и есть первопричина триумфа ЗЛА. Хорошие люди, в основном, тихие, воспитанные, ропщют перед властью, законопослушные перед разной сволочью, а также прогибается за личный гешефт, продав интересы большинства побратимов. А кто же власть, которая определяет, как нам жить? А власть это те, которые не просят, а берут все от жизни, рассказывая остальным всякую муйню. А главное, что в это верят.

      Удалить
  4. Значить, на думку деяких анонімів ось ті очевидні та беззаперечні факти, що в усьому світі, як мінімум десятиліттями, а подекуди навіть й століттями, виходили та й будуть виходити цілі народи у своїх державах, щоб відзначати якісь свої переможні традиції, поважні дати, це нормально, а ось з якогось такого переляку, в Україні чомусь суспільство не має права навіть знати, про переможний День вшануванування подвигу ліквідаторів ?
    Ота вся ганебна ситуація із таким абсолютно не гідним ставленням до ліквідаторів в усих проявах ( як то справжня повага від переважної більшості суспільства, недостатнє фінансове забезпечення та таке інше ), якраз на превеликий жаль й т р а н с л ю є т ь с я у оту повну неповагу майже усих владних верхівок, ( практично за вже більше, як понад два останні десятиліття) і саме якраз через те, не дуже шановні деякі "анонімни", майже усі ліквідатори, нажаль отримують усе те ( й в матеріальному плані у першу чергу), на що вони заслужили, бо пройти маршем на честь подвигу ліквідаторів, якраз у свій День вшанування, разом із небайдужою частиною громадянського суспільства, це лише частина повсякденної роботи, спрямованої на те, щоб зберігати нормальне гідне ставлення з боку усих, як представників нажаль ще не зовсім зрілого суспільства, так й представників влади до справжніх захисників своєї рідної землі та свого власного народу, якими по праву є учасники ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

    Автор цієї ідеї.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Игорь, напоминать власти надо, но наверное не только хотьбою, а трясти как грушу, только как? Тот цинизм, которым пропитана власть, не дают ей осознать проблемы простых людей, таких, как ликвидаторы и другие ветераны. Мы обращаемся к власти и требуем, то есть вынужденные просители материальных благ, власть платит , банкует, определяет и выставляет условия, кому и сколько. Розжалобить власть бывшими подвигами вряд ли удастся, также как и призывать к совести и справедливости, не то время, не та мораль, не те люди у власти. В 2011 году видно было, что за личную выгоду, наши "максимальные побратимы" из станционщиков, готовы были не кипишь подымать за ВСЕХ, а на задних лапках танцевать и лизать. Вот она сущность людская. "Кто платит, перед тем челом бьют", ну или хороводы тихие водят.

      Удалить
  5. По-перше, на даний час, організаторами подібних масових заходів обов'язково треба враховувати поточну ситуацію із COVID-19, щоб не наражати учасників Ходи на прямі ризики для життя. Краще переводити все це в онлайн формат та у подальшому проводити формування із відзнятого матеріалу - належного і гідного контенту для всіх зацікавлених сторін. По-друге, варто надавати слово кожному, а не окремим "ватажкам", адже свобода думки - це право кожного. Уособлювати його не варто. По-третє, ретроспективно дивлячись на відзначення дати 14 грудня 2020 року, можна констатувати суттєве зменшення уваги до персоналій ліквідаторів та процесс подальшого ігнорування їх основних проблем. З кожним роком ситуація погіршується, цей факт достовірно підтверджується у відео 14.12.2020 -Чорнобильці: ветерани чи "просто" ліквідатори? (http://luganskie-chernobilci.blogspot.com/2020/12/14122020_14.html). Подивіться, навіть державних нагород на 14 грудня не надають з 2019 року. По-четверте, Головам ГО варто більш активніше письмово комунікувати із представниками влади на місцях, а не збирати різного роду "Ходи" - це надасть більший результат по вирішенню конкретних, поставлених громадськістю, питань. На порозі ХХІІ століття - час Андреєва пройшлов, прийміть це - треба жити по новому, використовуючі нові інструменти та можливості, зокрема підключати активних молодих юристів, приділити увагу сучасній інформаційній політиці в Інтернеті, застосовувати важелі міжнародного співробітництва. Досить працювати штампами та кліше.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Хорошо сказано, очень актуально, с современными методами борьбы. Прошли уже брежневские времена с парадами, поцелуями с властью в засос, и глупого романтизма в ожидании благодарностей от администрации. Ничего этого уже НЕТ, один дежурный цирк к юбилею. Должен быть прагматичный закон и его выполнение. А не играться с нашим законом, с приходом новых политических лицедеев.

      Удалить
  6. Яка гідність при 2000 пенсії?
    Гідність коли пенсія 16 тисяч.
    Тоді хочеться пройти маршем, хочеться гордиться, почувати себе людиною шанованою, тоді повага держави до нас, а нас до держави.
    Тоді все інше прикладеться, захочеться вийти, буде настрій ходити колонами і гордитись.
    На жаль, зараз одна гідність: повні груди цяцьок і нуль в гаманці.
    Хлопці! Ви подуріли?
    Вас розводять піарити керівників, яких ви необачно вибрали в надії, що вони для вас щось доб'ються.
    А вони добиваються собі орденів на груди і розказують "всі побажання союз Чорнобиль майже враховані".
    Я не бажав, щоб замість покращення мого життя мені впарювали ходу та ще й вимагали гордитись.
    Чим? Що я ще живий?
    Бо більш немає чим.
    Хоч би вже добились
    мінімуму - осучаснення тим злиденним і 1 і 2 категорії з числа ліквідаторів то хоча б натяк був що щось покращилось.
    При СССРі не давали грошей, то хоч цяцьки вішали на річницю.
    А тепер ні грошей ні цяцьок.
    Розплющіть очі!
    Всі керівники обласних і вище( і багато районних) вже повні кавалери. Вже третього ступеню ні за що мало, давай їм 2 і 1 ступінь.
    Хто став жити краще з вас? Ви ж кричали що на мінімальні сидите, без ліків і здоров'я.
    Добилися вам багато ваші керманичі?
    Не добились?
    Де нагороди на 35 річницю?
    Де пенсія всім по 30 тисяч як суддям?
    Знаю винного у всьому.
    То Порошенко.
    Потрібно ходити якщо здоров'я є і потрібно думати чого так на 35 років після аварії.
    І пропозиції робити адекватні, і справедливі вимоги ставити і добиватись. І не кричати що попало, а інколи помовчати.
    І не вірити в піар деяких "самих розумних, котрі все на світі знають і самі продвинуті" керівників та їх замів.
    Всі серйозні справи робляться,тихо і без піару.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Естественно, что любой праздник или юбилей начинается с сытого желудка. А наполнение желудка всегда и во все времена разнилось у героев торжества. С голодным желудком конечно не до веселья, в прямом смысле слова, какое тут уж братство, одна обида в душе. Не было и не будет исключительной справедливости, начиная от объективных причин, например: вечная тема раздора между ликвидаторами, это год участия, или вид работы на ликвидации. Можно ли всех ликвидаторов еденить, спорный вопрос? Но каждый, по отдельности, расскажет о своем безупречном вкладе в ЛПА, или слепо веря в это, или лукавя перед своей совестью. Так справедливость это действительно справедливость, или удобный способ существования? Как оказалось, добиться справедливости, даже для тех кто ее действительно заслуживает, вопрос неимоверно сложный. Так как само понятие справедливости отсутствует в наше время.

      Удалить
  7. яка дурня.той совіцький кгб з вас не вилізе.то мітинг.то хода.краще зберіться разом і помоліться за тих.хто покинув цей білий світ.і подякуйте Богу.що живі...це допоможе.з Богом.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. А причем тут "совецький КГБ"? На смену советских митигов, по Киеву проводят факельные шествия. Ничего не напоминает, в недалеком прошлом? Хрен редьки не слаще. Помолиться и вспомнить побратимов это святое, но смотреть безмолвно на дальнейшее издевательство над ликвидаторами, это тоже не выход.

      Удалить
  8. Нікому нічого більше не хочу пояснювати, зараз відбуваються просто відверті маніпуляції у коментарях деяких дописувачів, типу що спершу треба робити (це точно нагадує отой самий безглуздий спір, що з'явилося раніше: курка,чи яйце?)..
    Навіть якщо б взагалі в мене не було жодних пенсійних виплат, то всеодно б не відмовився б від подібних заходів та подібних ідей.
    До чого тут взагалі якісь матеріальні виміри ? Старші покоління без огляду на якісь різні свої матеріальні умови, десятиліттями(!) виходили та відзначали усі р а з о м із вдячним суспільством Велику перемогу над нацизмом і сьогодні в усьому світі також ці традиції ( у можливо що трохи зміненому вигляді) але підтримуються та й будуть продовжувати підтримуватись й надалі...
    У АТОвців( ООСників ) ,а також у воїнів інтернаціоналістів, які вже за дев'ять днів будуть відзначати чергову річницю виведення військ з Афганістану, немає та й нікуди не існувало жодних суперечок з приводу того: чи потрібно виходити та шанувати один одного, чи не потрібно ? І це абсолютно жодним чином не залежило та й зараз не залежить від того, хто скільки отримує пенсійних виплат, чи пільг, от лише у ліквідаторів, із самого початку завелися такі "паршиві вівці",( чи щоб не висловитися ще міцніше ), які постійно тягнуть ковдру на себе..
    Показано ж на "кропивницькому" прикладі, як могло бути зроблено, хоча це не всі ще кадри, а от якби Сергій Михайлович, дозволив оприлюднити ще деякі відео та фото матеріали з Дня ліквідатора вже тоді у наступному 2017 році, коли на урочисту ходу вийшло вже щонайменше у двадцятеро(!) більша кількість людей і де на зупинках громадського транспорту перехожі вигукували Слава Героям Ліквідаторам ! То от тоді б може, скептики б змінили свою хибну думку...
    Ми тут на цьому світі лише тимчасово, "в гостях" знаходимося, а пам'ять про захисників своєї землі має жити вічно, так що , щоб коментатори не писали отого свого "отруйного", всеодно буду продовжувати робити свою справу, а там нехай час усих розсудить...

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. У атошников и афганцев все понятно и прозрачно. У них есть две категории: УБД и ИВ, делить им нечего. Первый день войны и последний день имел совершенно одинаковый риск для жизни, что нельзя сказать о ЛПА, следуя из этого (признано законом) есть разнообразие категорий и подкатегорий. От этого происходят вечные упреки за спиной, и тыканье пальцем и уличение в дискриминации. Война это война, а ЛПА оказалась вечным лабиринтом, в поисках Абсолютных Героев (непосредственных)! Справедливость сейчас у нас определяется размером пенсии, поэтому нет солидарности и нет общего подхода к мероприятиям.

      Удалить
    2. Виктор, Одесса6 февр. 2021 г., 20:27:00

      Ви серйозна? Немає різниці між 2014-2015 і 2020-2021 у атошніков? Ну в такому випадку знімаю капелюх все герої

      Удалить
    3. Извините, не предупредил, комментарий выше касался иисключительно ветеранов афганской войны и ветеранов ВОВ 41-45 годов. Последнему конфликту, и его участникам , пусть оценку даст общество и будущие поколения. Могу сказать одно, что даже на войне, персональное участие также можно подвергнуть критике и сомнению. Человеческий фактор и тип характера обязательно проявиться и на войне и на ликвидации. На войну, как и на ликвидацию забирали всех: ответственных и бескорыстных, смелых и трусов, настоящих патриотов и приспособленцев. Только в удовлетворении этого не указывают.

      Удалить
    4. Ошибка *Только в удостоверении этого не указывают.*

      Удалить
  9. Ну і на якого вам беня на тому світі оте чи будуть вас згадувати чи ні?
    Я вам зараз скажу: ніхто вас (і мене) згадувати не буде.
    Згадають, можливо, що ЧАЕС рвануло і то толком не скажуть що і як. А потім і це забудуть. У них будуть свої проблеми, своє життя і свої герої.
    Ви згадуєте хоть кого хто боронив Україну від половців,ляхів чи османів, чи печенігів? Може хоч помните своїх предків до 5-го коліна? Бо до 10-го я і не питаю.
    Ото так і нас не згадають.
    Ничто не вечно под луной.
    Славу любите, ордена, "Слава Героям Чорнобиля" та ще й з великої букви!
    Ходить ніхто і нікому не забороняє, то особиста справа.
    Цирк не робіть з того.
    Це день трагедії.
    А закінчиться той день заливанням очей оковитою.
    В такі трагічні дні в церкві моляться і згадують про те горе і скільки не дожили до 35 роковин. Та в ковід ще бушує, а ви всі інваліди.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Насчет ОКОВИТОI это 100% + мужчины не плачут, мужчины грустят.

      Удалить
    2. В десятку.

      Удалить
  10. Що там той Ігор все бавиться словом =герої, герої=? він що, не був на ліквідації? Яке там геройство було? Про що це ви там усі? Була шуфляда та самосвал, іноді грейдер та бульдозер. Там що, кулі літали? Або кому під час ліквідації пагано було, що падав з безсилля? Хлопці, не ліпить дурня! Геройство це коли бачишь небезпеку, а ніякої небезпеки під час ліквідації техногенної аварії не було. Очко тремтіло в тих, хто поліз на дах 3-го та у вертольотчиків. Особливо після падіння вертоліта на 4-й блок. А так нічого страшного не було, ядерних монстрів там я теж не бачив. Може монстрів бачив Прикарпатбат, а ось я ні, не бачив. Довідка - доза 21 бєр, Промплощадка ЧАЕС, травень-жовтень 1986, прапорщик, мехполк ЦО.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ну, ты, даешь. Так можно обхаять что угодно. Тогда и на участие в войне можно посмотреть под другим углом, при желании. Как сказал один генерал: "мародерство , разбой, и насилие над мирным населением, это нелицеприятная, но неофициально признанная черта войны."

      Удалить
    2. С мая по октябрь 21 Бер действительно никакого геройства. У меня в июле 1986 за 16 выездов работ на промплощадке 25 бер,а у прапорщика на том же месте, но с 05 по 10 м-ц 21 Бер.

      Удалить
  11. Мабуть ще 35 років декому замало, або ж просто не вистачає інформації, щоб самотужки оцінити по с у т і усе те, що відбулося фактично.
    Нехай, хто небудь назве ще якісь категорії п е р е м о ж ц і в , наприклад із часів закінчення Другої Світової Війни, після покоління
    ось тих Великих переможців, які перемогли жахливий ненависний нацизм та які сьогодні проживають саме на цій нашій землі ?
    Можете пошукати, але щось мені здається , що таких не знайдеться, окрім справжніх ліквідаторів, мужність та часом героїзм яких, важко заперечити, бо й те й інше, всеж таки визнають в усьому світі.
    Так дійсно, наче то нічого особливого багато хто, сам по собі нічого такого не зробив, але ось вже за якихось вже 152є днів та ночей - 1 жовтня 1986 року, якось так "сам по собі" відмився та запустився знову енергоблок під номером 1, усього за 206 днів та ночей -14 грудня 1986 року, закрився та ввівся у експлуатацію відомий на увесь світ "Саркофаг" та припинився у великих обсягах викид радіонуклідів у навколишнє середовище, а згодом і запустилися "самі по собі" й інші вцілілі енергоблоки і це взагалі ніякі не колективні спільні позитивні та переможні досягнення ?
    Що ж тоді можна називати переможними досягненнями взагалі ?
    Ліквідатори з честю та гідністю зробили свою справу і немає тут нічого соромитись, скиглити та когось із своїх побратимів звинувачувати у чомусь. Це що, хтось з простих ліквідаторів розподіляє розміри якихось виплат, а не держава?
    Навіщо звалювати якісь образи в одну купу, в мене наприклад немає поки жодної нагороди від будь кого, лише спільна грамота від Облради та ОДА і я не працюю заради якогось схвалення, а просто використовую можливості і сам почав нагороджувати простих ліквідаторів , спочатку другої категорії, наших точно таких самих побратимів, на яких взагалі мало хто звертав та звертає увагу сьогодні, не з метою піару, а з метою того, щоб привернути увагу та зробити це просто постійною нормою для висопосадовців .
    Чи все в нас так усе добре, що рішуче виправляти нічого вже абсолютно не потрібно ?
    Запросто може й надалі дехто плюватися, але мене це всеодно ніяк не спинить, бо це мої переконання, а до тих , хто керував раніше усими тими чорнобильскими справами, відношення не маю, бо іноді дуже корисно міняти, час від часу своїх лідерів, особливо , якщо ті з якихось причин не можуть та й не здатні взагалі щось запропонувати нове та саме найголовніше це ось нове й беззаперечно корисне для усих ( ! ) , реально втілити в життя.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Игорь, нормальные люди не уменьшают значимость ликвидаторов. Они свою миссию выполнили ДО КОНЦА (в отличии от других компаний), поэтому и зовутся ветеранами. Если человек в этой работе, как ликвидация аварии, не видит ничего значимого, это его собственное убеждение и "патологическая скромность". Так можно сказать и о ПОБЕДЕ над фашизмом, и о полете человека в космос, и о научных открытиях в медицине и в технике. Все значимо, что спасает человечество! И именно ликвидаторы относятся к этой категории.

      Удалить
  12. Називать самі себе Героями це, на моє глибоке переконання, мягко кажучи некрасиво і не скромно і це не красить ні генерала ні рядового ні цивільного.
    Давайте право оцінку залишимо потомкам.
    А якщо не оцінять, значить так і буде.
    Історія тітка весела і каверзна.
    А то поназиваємо себе Героями, вулиці, площі і школи переіменуємо, а наступне покоління "слуг народу" переіменують все назад.
    Як казав покійний Леонід Ілліч "этак нам никаких Саратовых не хватит".

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Да, как показала действительность историю пишут , то есть переписывают, победители на последних политических выборах. Ошибкам и достижениям прошлого, дают новую оценку желторотые крикуны, которые сами воспитались в мире с искаженной моралью, под влиянием "нужной" пропаганды. История, как и героизм, фактор рукотворный и шаткий, а не истинный.

      Удалить
    2. Любая историческая быль имеет свой "срок хранения". "На вкус и цвет товарищей нет." Каждое поколение лепит следующие, по своему подобию, учитывая наисильнейшее внешнее влияние. Страшно представить моральный облик наших потомков.

      Удалить
  13. Тут у нас уже филесофы появились, все о героизме рассуждают. И все были на станции летом. И все прошли крышу. Может хватит брехать? Максимальное количество солдат на Яаэс летом не превышало одной роты с учетом моих саперов из Среднеазиатского с экскаваторами и ЮМЗ. Хватит брехать. Летом большому количеству содат не хрен хрен было делать. Сдирали грунт. Массовость пошла с сентября, но работали на крыше при 50-100р/ч. Героизм начался с первых чисел ноября, работа при 4500р/ч. Неслабо? Но вы там не были, там был 27 полк ХЗ. Среднеазиатцы. Так что не хвалите себя сильно и не вешайте на себя чужие заслуги. Вначале прожарьтесь под уровне в 4500 р/ч, а потом ходите с хоругвями и с нравоучениями.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. А можно полюбопытствовать ?
      Вы пишите что сначала (летом) на крыше был МЭД около сотни Рентген в час.
      Но уже к ноябрю мощность дозы возросла до 4,5 тысяч Рентген в час...
      Откуда они взялись,если их раньше не было? Кто подбросил "лишнюю " активность ?
      Происки врагов ? Инопланетяне ?
      Или эта активность была там со времен начала аварии ?

      Удалить
  14. Невже так можна людей зазомбувати, що вони ніяк ще й досі не можуть відійти від тих штучно нав'язаних похмурих ідеологічних штампів ?
    Нас дійсно віками привчали лише до якихось скорботних та жалобних церемоніалів і люди дуже добре навчилися майже постійно схиляти голови, із сумом та болем когось віками ховати та поминати.
    Так це нажаль іноді доводиться робити, бо це також елементи та навіть якась частина нашого життя, проте дуже погано, що ми самі не вміємо одне одного поважати та нажаль не навчилися якраз правильно вшановувати тих, хто цього заслуговує...

    Як писав поет та письменник Юрій Руф:

    А нас навчали римувати смерть - Тужити та мовчати про звитяги. Народний дух трагізмом сповнювали вщерть. Та змушували опускати слави стяги ...

    ОтветитьУдалить
  15. Товариші комуністи, соціалісти, імперіалісти і др.
    Я, напевно, або дурний, або маразм, або щось не доганяю, або не така освіта, або ще щось.
    Сприйміть з розумінням моє питання: що то є "ВШАНУВАННЯ" в розумінні КМУ?
    Ну провести зустрічі, ну школярам розказати байки, ну півгодини постоять коло пам'ятника ( де ніхто не захоронений), ну самих буйних завезти на ЧАЕС на екскурсію, ну пройти при ковіті без масок по місту, ну вручить самим язикатим по подяці і конверту ( а начальству, якщо зуміє і проб'є, то по ордену),ну компанією по підприємствам і інтересам випить горілки і закусить.
    Ото все вшанування?
    Мене самого загребли на ліквідацію, сам після неї лікувався, сам лежав по лікарням і інститутам, надо мною самим знущався ПФУ, то незрозуміло, то не розшифрована відомість, то ви так думаєте, а ми думаємо не так, то ви судились за довідку з военкоматом, а тепер судиться з ПФУ щоб ми її прийняли ну і т.д. Мене держава не шанувала з 86 року як я вернувся з ліквідації.
    В тих боях я загартувався як Павло Корчагін ( "Как закалялась сталь") і зроду мене ніхто не шанував, а тільки ї@ли в хвіст і гриву.
    Чесно кажу, не хочу і не жду ніякого вшанування. То все ігрища.
    Вшанування одне сприймаю: сім'я, близькі, діти, внуки.
    Тим хто не дожив поставлю свічку в церкві і закажу молебень і собі за здравіє поставлю з другого боку.
    Це моя думка і нікому її не навязую.
    Я думаю, що вшанування це надання державою змоги жити достойно хоча б на старості літ за те, що разом зроблено.
    А те, що розписали в постановах і дерективах, то знущання над ліквідаторами.

    ОтветитьУдалить
  16. А ще я думаю, хай нам добавлять по 22 тисячі до пенсії як суддям з нового року ( вони ж не герої, а ми герої) і не потрібно більш ніякого вшанування.
    Ми самі собі вшануємся.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. А может вся эта бутафория "З ШАНУВАННЯМ" один из элементов отстаивания требований и достижения цели? Как видим вся жизнь "спектакль" и бутафория, все майданы, революции ничто иное, как рукотворные деяния проходимцев и выгодополучателей. И как видим бутафория дает эффект и результат. "Кино" все посмотрели? Посмотрели. Результат есть? Есть. Главный герой перевоплотился в жизнь. За "европейскую жизнь" проголосовали? Проголосовали. Результат есть? Есть, но не у народа. Так что не всё так просто в этой жизни. Хочешь успеха, придется участвовать в этом цирке, и слезу пустить, и попукать по стариковски, и таскать шановну задницу, и шаркать ногами и костылями по апрельским улицам перед недопонимающими зеваками.

      Удалить
  17. Вы ничего не понимаете, у нас СВОЯ правда! Вот как оденем вышиванки китайского производства да как выйдем на ХОДУ, да как ЗАСПИВАЕМ! А внучата наши облученные еще и спляшут гопака! Вот это будет СВЯТО! Не в деньгах счастье, а в ПОШАНИ!

    ОтветитьУдалить
  18. Олександр Неділько7 февр. 2021 г., 10:45:00

    Шановний прапорщик, Данило 6 февр. 2021 г., 20:11:00, Я не поділяю Вашу точку зору. Так, кулі не літали. Але літали радіонукліди, кожен з яких попадав у ціль, у кожну клітину Вашого тіла. І за цей період,який Ви оприлюднили, травень-жовтень 1986, навлітало б набагато більше і різних радіонуклідів, і скоріш за все несумісних з життям, ДАЙ БОГ ВАМ ЩЕ БАГАТО РОКІВ ЖИТТЯ. Але чомусь бажаючих їхати на цей "КУРОРТ" не було. І потрібно було дійсно мати мужність, або безвихідь, коли на підприємстві заявляли" АБО У ВІДРЯДЖЕННЯ, АБО ЧЕРЕЗ ВІЙСЬККОМАТ, і третього не дано. У мене після читання Вашого коменту, склалось враження, що у Вас все добре на сьогодні, а з людьми спілкуєтесь лише через коменти і то через РОЖЕВІ окуляри.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. це недоразуменіє прапор навіть як діє змз не знає!воно просиділо десь в таборі. пайки крало а зараз вилізло і розказує що він не боявся радіації! ага бо ми напевно не знаємо як ці підари ховалися щоб не їхати на станцію!

      Удалить
  19. Данила правильно сказал про ядерных монстров. Не было их там, я тоже не видел. Я в июне 8г сам был прямо на станции, работал на экскаваторе колесном ЮМЗ, счищал грунт около админкорпуса, там еше эшелон с платформами железными стоял прямо перед входом. Потом солдаты укладывали бетонные плиты на землю. Но привлекали не больше 100-150 солдат. Там была высокая радиация. В холле стекляном был аппарат с газводой, все пить хотели. Вот так. И еше помню что была жара на улице, пыли много.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. "Данила правильно сказал про ядерных монстров. Не было их там, я тоже не видел..."
      --
      Честно говоря, я лично, их тоже не встречал...
      Однако,некоторые люди утверждают,что видели разные "АНОМАЛИИ"...
      И что делать ,ели ваш "коллега по цеху" это утверждает ? Встревать с ним в дискуссии ?
      А если это "на людях" ?
      Стоит ли своими публичными возражениями покушаться на авторитет коллеги по "чернобыльскому цеху" ?
      Ведь если возразишь,-подрываешь авторитет конкретного "говоруна".
      Но если смолчишь,- то подрываешь авторитет ВСЕХ ликвидаторов...(Все они такие...)
      И как быть бедному крестьянину? Как надо поступить?
      А я так думаю, чем больше молчишь,- тем меньше глупостей скажешь...

      Сигизмунд.

      Удалить
    2. Не согласен. Опасность не всегда выглядит, как боевые действия, с выстрелами и канонадой. Хотя разрушения на ЧАЭС были вызваны именно от ядерного взрыва. Кстати боевыми наградами награждались не только участники прямых боестолкновений. Если, вы, относитесь к ликвидаторам, совет, "не пилите ветку под собой". Получается, что все дармоеды-чиновники заслуживают все то, что имеют, а наше участие на ЛПА все время подвергать сомнению? По крайней мере это глупо (опять же, если ,вы, ликвидатор), и опасно для дежурных ушей Минсоца, только и ждущих, от самих ликвидаторов, вот таких сомнительных речей. Просто думайте, или вежливо молчите.

      Удалить
  20. Олександр Неділько7 февр. 2021 г., 11:22:00

    Шановний Unknown7 февр. 2021 г., 09:19:00, мене також о 2-ій годині ночі у вихідний "ПРИЗВАЛИ" на спеціальні збори. Дружина в декретній відпустці, сину пів року. З 1990-го по лікарнях. З 1992 року на інвалідності. мені відомо все те. про що Ви оповіли, але я вважаю, якщо самі ліквідатори не будуть розповідати наступним поколінням про все це, що ви розповіли в комеентарі, то виросте нове покоління чиновників, ще бездушніших, які про ліквідаторів узнають з компютерних ігр. Ось саме тому, спільно з іншими однодумцями, ми проводимо зустрічі з молоддю, фестивалі чорнобильської пісні, конкурси малюнків на чорнобильську тематику, тощо. і таку життєву позицію поділяють багато хто. хоча є прихильники і у Вашої позиції. А відношення нинішніх чиновників до життєвих проблем ліквідаторів наглядно показує кого ми своєю байдужістю виховали, хоча й серед молоді є різні погляди на проблеми ветеранів, ліквідаторів, інших захисників.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Шановний пан Неділько!
      Вас тоже призвали і ви мене розумієте, ну, напевно розумієте.
      Тільки моє "тоже" було аккурат після повернення з Афганістану після 2-х років війни.
      От тільки повернувся звідти і зразу загребли на ліквідацію.
      І дитинка маленька, тільки папу дождалась з війни, а папа знову як на війну. І дружина не стальна оте витримувати. Така судьба, якраз вернувся 19 квітня.
      Я ж не проти, а тільки "за".
      Як виховувати те і виросте.
      Я тільки одне вам скажу:
      Процес виховання підростаючого покоління ми програли ще раніше. Коли ідея комунізму в 90-х пішла навіки в небитіє, а цю прогалину нічим не заповнили.
      Телебачення і ютуб з фейсбуком виховають і перевиховають швидше ніж ми.

      Удалить
    2. Вот по воспитанию подрастающего поколения очень интересная и занимательная тема. Как говорят и войны не надо, чтобы развалить государство, стоит только дебилов выпустить в жизнь, а результат себя не заставит долго ждать, что и наблюдаем сейчас.

      Удалить
  21. Підведемо риску.
    Хлопці, дай нам всім Бог здоров'я, счастя, благополуччя, ще сил і змоги сваритись і згадувать років 50, а державі хоч трохи покращити умови нашого життя на старості років.
    Не обіжайтесь один на одного, просто у всіх накипіло за 35 років. Всі ми різні, але пов'язані одним- участю в ліквідації.
    І давайте визнаємо одне: справу ми таки зробили добре і на совість.

    ОтветитьУдалить
  22. Чесно, не хотів навіть більше реагувати на деяких тих "анонімно" та під якимись псевдонімами, які просто раз разом щось там намагаються вигадати та доводять ситуацію, вже майже до повного маразму і навіть схоже що підозрюють когось у якійсь "всесвітній змові" та отриманні якоїсь вигоди?
    Не треба міряти усих своїми власними звичними для себе мірками, можу навіть розкрити деякий секрет який існує у спілкуванні із деякими відповідальними за прийняття відповідних рішень посадовцями. Якраз при спілкуванні із багатьма з ними - в мене дуже часто не виникало та ц сьогодні не виникає жодних непорозумінь з приводу позиції, щодо нормального та гідного вшанування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи наприклад саме в нашому місті та й в принципі у області, бо із моєю аргументацією зазвичай більшість керівників різних установ повністю погоджуються та йдуть назустріч, проте саме болюче питання, це практично оте повне невігластво та моральне потворство деяких спритників,з числа учасників ліквідації, які колись здається були нормальними людьми, але не витримали нажаль випробувань часом. Це якраз дуже поширене явище у нашому житті..
    Хочу запитати у багатьох, а ось коли вони були на ліквідації, особливо у перші тижні та місяці, то що усі вже наперед думали лише виключно про високі пенсійні виплати та пільги ?
    Тоді здається,( чи мабуть лише мені одному ? ) переважна кількість людей про це навіть й не думала ( бо сам чорнобильський закон з'явився лише 30 років тому якраз - 28 лютого 1991 року) і не всі були примусово задіяні у ліквідації, а багато, хто відправився у Чорнобиль практично добровільно, так що хотілось запитати, а що стало із тими людьми, які чесно у свій час виконали свою справу, а сьогодні вже волають про те що все те що було зроблене - не варто якоїсь поваги та подаай їм лише великі пенсії та пільги ?! А ось на усе інше їм начхати...
    Ні не начхати, у нормальних людей ще залишилася совість та гіднісь і не треба за усих розписуватися, бо тим, хто чесно працював та ніс службу у самих
    небезпечних та навіть й не зовсім небезпечниз місцях, але більш тривалий час на ліквідації, тим немає що приховувати та ховатися за якимись псевдонімами та "анонімно". А ось ті, хто з якихось міркувань "засекретилися" та ще й повчають і критикують будь кого із справжнім, реальним іменем, то нехай краще самі запропонують, щось корисне, якщо вистачить своїх власних розумових здібностей, а не отих стандартних застарілих протухлих кліше...

    ОтветитьУдалить
  23. Чесно, не хотів навіть більше реагувати на деяких тих "анонімно" та під якимись псевдонімами, які просто раз разом щось там намагаються вигадати та доводять ситуацію, вже майже до повного маразму і навіть схоже що підозрюють когось у якійсь "всесвітній змові" та отриманні якоїсь вигоди?
    Не треба міряти усих своїми власними звичними для себе мірками, можу навіть розкрити деякий секрет який існує у спілкуванні із деякими відповідальними за прийняття відповідних рішень посадовцями. Якраз при спілкуванні із багатьма з ними - в мене дуже часто не виникало та ц сьогодні не виникає жодних непорозумінь з приводу позиції, щодо нормального та гідного вшанування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи наприклад саме в нашому місті та й в принципі у області, бо із моєю аргументацією зазвичай більшість керівників різних установ повністю погоджуються та йдуть назустріч, проте саме болюче питання, це практично оте повне невігластво та моральне потворство деяких спритників,з числа учасників ліквідації, які колись здається були нормальними людьми, але не витримали нажаль випробувань часом. Це якраз дуже поширене явище у нашому житті..
    Хочу запитати у багатьох, а ось коли вони були на ліквідації, особливо у перші тижні та місяці, то що усі вже наперед думали лише виключно про високі пенсійні виплати та пільги ?
    Тоді здається,( чи мабуть лише мені одному ? ) переважна кількість людей про це навіть й не думала ( бо сам чорнобильський закон з'явився лише 30 років тому якраз - 28 лютого 1991 року) і не всі були примусово задіяні у ліквідації, а багато, хто відправився у Чорнобиль практично добровільно, так що хотілось запитати, а що стало із тими людьми, які чесно у свій час виконали свою справу, а сьогодні вже волають про те що все те що було зроблене - не варто якоїсь поваги та подаай їм лише великі пенсії та пільги ?! А ось на усе інше їм начхати...
    Ні не начхати, у нормальних людей ще залишилася совість та гіднісь і не треба за усих розписуватися, бо тим, хто чесно працював та ніс службу у самих
    небезпечних та навіть й не зовсім небезпечних місцях, але більш тривалий час на ліквідації, тим немає що приховувати та ховатися за якимись псевдонімами та "анонімно". А ось ті, хто з якихось міркувань "засекретилися" та ще й повчають і критикують будь кого із справжнім, реальним іменем, то нехай краще самі запропонують, щось корисне, якщо вистачить своїх власних розумових здібностей, а не отих стандартних застарілих протухлих кліше...

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Саша Неділько.
      Я один з тих хто "засекретився".
      Я обов'язково розсекречусь, скоро і розкажу, що корисного зробив без усіх ваших організацій,піарів і красивих слів.
      Тєрпєніє і тєрпєніє, вот чего нє хватає нашому славному ліквідаторскому корпусу
      і знань чинного законодавства.
      Тоді і поговоримо про розумові здібності.
      З повагою,
      Віктор.

      Удалить
  24. І чого ото волати?
    Робіть кожний що хто хоче.
    Який смисл писати прізвище, якщо нас десятки тисяч і більшість наближена до 100% не знають і не помнять нікого!
    Ми ж не маршал Жуков, який помнив прізвища всіх монголів і всіх солдат.
    Ти сам не сильно всіх вчи.
    Хочеш вшануватись чи вшановувати то вшановуйся чи вшановуй.
    Хто тобі не дає?!
    Ти ж не істина в останній інстанції.
    Ніхто і нікому нічого не нав'язує в нав'язати не зможе.

    ОтветитьУдалить
  25. Вот же умник слово анонимно это не прыховуються а так легче нажал и все меня зовут Алексей из Кривого Рога ,легче стало?

    ОтветитьУдалить
  26. Смотрю, наш фильософ Игорь чересчур разбушлатился.

    ОтветитьУдалить