Мої пропозиції

На сайті  МЫ – ЧЕРНОБЫЛЬЦЫ під моїм постом «Владимиру і зорям Чорнобиля»   серед коментаторів розгорілась  гаряча дискусія з приводу можливості нарахування регресних виплат ліквідаторам Чорнобильської катастрофи, під час якої черговий АНОНІМ, 12 січня 2021 року 14:38:00, задав  мені особисто питання, мовою оригіналу А все же какая позиция Неделько по регрессу? Будет ли он бороться за регресс для ликвидаторов?ˮ Я пообіцяв йому надати відповідь окремим постом, як мої пропозиції до законопроекту 4555.  

По-перше, почну з подання до законопроекту.  Користуючись правом законодавчої ініціативи, безпосередньо Уряд запропонував цей законопроект. А так як особисто профільний міністр буде його представляти у Верховні Раді,  тому шанси його прийняття, можливо, навіть до 26 квітня  поточного року, дуже великі. 

По-друге, давайте визначимось з термінами та тими нормами, які вже прописані в нашому законі та інших нормативних документах.

Поняття «ШКОДА» і  «ЗБИТКИ» не тотожні. Поняття «шкода» зазвичай встановлюється фактом спричинення особі, її честі, гідності, здоров’ю або майну певної втрати, псування, несправності і т.п. У цьому сенсі поняття «збитки» є наслідком первісного завдання шкоди в формі певної упущеної чи втраченої правової або матеріальної можливості. У нашому випадку, «втраченого заробітку», що в народі називається «регресні виплати», або просто «регрес». Тому поняття «збитки» за своїм

об’ємом, юридичним значенням вужче поняття «шкода», оскільки включають в себе тільки реальні збитки і упущену вигоду, а відшкодовуються, як правило, за наявності майнових відносин і лише в грошовому виразі. Під шкодою, окрім іншого, слід розуміти будь-які збитки, завдані особі. 

В статті 13 нашого закону, Держава бере на себе відповідальність за завдану шкоду громадянам та зобов'язується відшкодувати її за:

1) пошкодження здоров'я або втрату працездатності громадянами та їх дітьми, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

2) втрату годувальника, якщо його смерть пов'язана з Чорнобильською катастрофою;

В статті 54 нашого закону встановлено що пенсії по інвалідності та по втраті годувальника можуть призначатись у розмірі відшкодування фактичних збитків.

         Таким чином,  збитки, «втрачений заробіток», відшкодовується лише в статті 54, а шкода, додатково ще й статтях 20, 48, 50, для категорії 1, відповідно.  Тому й застосовуватись до статті 54 повинні норми не пенсійного страхування, а норми Закону України « Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». 

6 червня 1996 року, законом N 230/96-ВР,  було прийнято зміни в наш закон, які породили сьогоднішні дискусії. А саме, в статті 20 пункт 32 виключили, а в статті 21 у пункті 1 цифри "32" виключили.

Пункт 8 статті 21 було викладено  в такій  редакції:

     "8) відшкодування  у  встановленому  законодавством   порядку втраченого заробітку,  який вони мали до ушкодження здоров'я, якщо захворювання або каліцтво,  що  виникли  у  зв'язку  з  виконанням робіт, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС,  призвели до стійкої втрати професійної  працездатності  (без встановлення інвалідності),  що встановлено уповноваженою медичною комісією";

А першу частину статті 54 було викладено  в наступній редакції: «Пенсії по  інвалідності,  що  настала  внаслідок  каліцтва чи  захворювання,  і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської   катастрофи   можуть   призначатися   за  бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990  роках  у розмірі відшкодування фактичних збитків,  який визначається згідно з законодавством.»

         Таким чином, законодавець прибравши у ліквідаторів можливість отримувати додатково до пенсії по інвалідності ще й виплату «втраченого заробітку» (регресу), залишив при цьому, всім постраждалим, не тільки ліквідаторам,  право на додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров’ю. А в статті 54 встановив що, пенсія по інвалідності та по втраті годувальника призначається в розмірі  регресу, але не можуть бути менше, для ліквідаторів ніж 6, 8, 10 .  Потім законодавець в усьому нашому законі замінив нам право на отримання пенсій на умовах закону « Про пенсійне забезпечення» на закон «Про пенсійне страхування», який до ліквідаторів ніякого відношення не має. Зверніть увагу на преамбули до цих законів.  Потім не бажання Держави платити всім справедливо було підсилено та закріплено  в постанові КМУ №1210, коли появилась формула й надала перевагу станційникам, та одиницям з тих, кому було вірно нараховано й виплачено заробітну плату. Або тим, хто її своєчасно відсудив. Подвоєння тарифної ставки й кратність за зону і т.д. Всі інші залишились на мінімумі.  Зусиллями громадських організації, було вирішено питання стосовно пенсійних виплат солдатам. А саме з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, як це встановлено в частині другій пункту 1. статті 1197 глави 82 Цивільного кодексу України.   Потім бездумність та жадібність деяких ходаків, письменників та консультантів натягнула солдатську ковдру ще й  військовозобов’язаних. І історія знову повторюється. Пам’ятаєте КМУ №1293  і її наслідки? А потім вже під солдатську ковдру наші ходаки, письменники та консультанти пропонували  додати ще й відряджених, мотивуючи ДИСКРИМІНАЦІЄЮ.

Тому в пояснювальній записці до законопроекту 4555, саме припиненням такої дискримінації   й обґрунтовуються мотиви  подання даного законопроекту.

Мій висновок:

1) прибравши п’ятикратку у військовослужбовців, у тому числі й військовозобов’язаних з  статті 59, та у відряджених з 57 статті, законодавець пропонує прирівняти всіх у правах: «НІКОМУ ніякої п’ятикратки», хоча в статті 60² законопроекту та прикінцевих положеннях , залишив мотив для подальших суперечок  між ліквідаторами: «Призначення пенсій проводиться відповідно до законодавства, чинного на час звернення особи за призначенням пенсії. Перерахунок пенсій проводиться відповідно до законодавства, чинного на час проведення перерахунку пенсії.» 

2) на 30-ту роковину катастрофи 21.04.2016 р. було прийнято закон 1339, яким розширили  перелік постраждалих від Чорнобильської катастрофи  «ядерщиками» (ст 9 п. 3 та 4 ), де в фінансово-економічних обгрунтуваннях було зазначено: «Проект Закону України потребує видатків з Державного бюджету України у сумі близько 6 993,0 тис. грн. на рік (розрахунок додається), та не потребує збільшення видатків у зв’язку зі щорічним зменшенням кількості чорнобильців.» На 35-у роковину пропонують забрати у ліквідаторів і гроші (пенсії). А до 40-их роковин доживуть, здебільшого,  потерпілі від Чорнобильської катастрофи  й «ядерщики».

3)  Можливо, хоч ці пропозиції органів влади змусять «диванних» бійців та анонімних коментаторів відірвати сідниці від диванів і розімняти ноги й руки.

ЩО Я ПРОПОНУЮ.

в постанові КМУ1210 пропоную  пункт 9-1 викласти в наступній редакції :

«За бажанням пенсіонера, пенсія по інвалідності та по втраті годувальника обчислюється з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня року, в якому проводиться розрахунок чи перерахунок та підлягає коригуванню під час кожного підвищення розміру мінімальної заробітної плати. »  

частину другу статті 54 нашого закону доповнити словами «і не може бути меншим ніж п’ятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом на 1 січня року, в якому проводиться розрахунок чи перерахунок пенсії.»        

з частини третьої прибрати можливість встановлювати розмір мінімальної  пенсії постановами КМУ. 

         З приводу того, чи буду я боротись для всіх ліквідаторів  за регрес? Повідомляю наступне. Ні не буду. Нехай Ваші інтереси відстоюють ті, кого Ви підтримуєте й слухаєте. Все справедливо. Я буду вирішувати свої особисті питання. 

З повагою Олександр Неділько.

20 комментариев:

  1. А я свої інтереси буду відстоювати і ліквідаторів.
    КСУ не сьогодні то завтра прийме рішення, що закон від 14 року, яким забрали 10,8,6, є неконституційним і роз'яснить,що при нарахуванні пенсії ліквідаторам 1 категорії вона повинна бути не менше ніж 10,8,6 по 1,2,3 групам інвалідності, а постраждалі 1 категорії пенсію нараховують і отримують по закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" на загальних підставах.
    Таким чином, якщо в трудовому законі ВР захоче і найде кошти, хай і напишуть їм 10,8,6.
    Ст.57 не пенсійна стаття. Це стаття про порядок розрахунків заробітної плати за участь в лпа на ЧАЕС.
    Ст.59 це стаття, яка роз'яснює, які пенсії має право отримувати ліквідатор з числа військовослужбовців.
    Єдина пенсійна стаття ст.54, яка і називається "Пенсії 1 категорії та у зв'язку з втратою годувальника". Крапка.
    Для справедливості в 1210 замість 2006 рік напишуть середня зарплата 2044,2015,2016.
    П.3 ст.59 поступово скасують, якщо не хочуть вічного крику про дискримінацію і бардаку з пенсійним забезпеченням.

    ОтветитьУдалить
  2. а почему не публикуется решение ксу от 3 февраля 2021 года?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Продолжат рассмотрение на ближайшем заседании КСУ

      Удалить
  3. ЕЖЕГОДНО УМЕНЬШАЕТСЯ ЧИСЛО -ЛИКВИДАТОРОВ-А ЧИСЛО ПОТЕРПЕВШИХ УВЕЛИЧИВАЕТСЯ- НЕЛЬЗЯ СМЕШИВАТЬ ЛИКВИДАТОРОВ И ПОТЕРПЕВШИХ!!!!ДЛЯ ЛИКВИДАТОРОВ И ПОТЕРПЕВШИХ ДОЛЖНЫ БЫТЬ РАЗНЫЕ ЗАКОНЫ!!! В ТО ВРЕМЯ КОГДА ЛИКВИДАТОР РАБОТАЛ В ЗОНЕ-ПОТЕРПЕВШИХ ВЫВОЗИЛИ ИЗ ЗОНЫ- ЭТО 2 БОЛЬШИЕ РАЗНИЦЫ- И НЕ НАДО СМЕШИВАТЬ ВСЁ В КУЧУ!!!

    ОтветитьУдалить
  4. надо пробивать постановление 1210

    ОтветитьУдалить
  5. Новый законопроект в Третьяковой( после получения его она все свои проекты отозвала на второй день), минсоцполитики и один такой же через президента направлен в минсоц.
    Там 10,8,6 и осучаснення по 1210 до 14,15,16 годов.
    Автор проекта неизвестен😊

    ОтветитьУдалить
  6. Уважаемый Александр! Считаем, что » Владимир и зори Чернобыля», которые появились внезапно в комментах (специалисты по дезам и забалтыванию реальных ликвидаторов). Вы же умный, грамотный человек. Убедительно просим Вас не обращать на анонимов внимания! А борьбу за справедливые пенсии продолжать. Спасибо Вам. С уважением, Реальные Гражданские Ликвидаторы-86.(Киев)

    ОтветитьУдалить
  7. Сергей Михайлович! Просим клевету не распространять через Ваш блог. Офіційний блог Зорі Чорнобиля та інші люди мають свою точку зору. Пишуть правду , але нікого не утискують , тільки пропонують , тому хай і інші поводять себе гідно на шпальтах вашого Блогу . Дякуємо за розуміння

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Владмир, на моем блоге не Вам решать, что писать и кому писать у вас есть свой ресурс — вот там и устанавливайте свои правила! Ваш комментарий я также сегодня не пропустил, мне не нравится ваша позиция нравоучителя и распорядителя кому, что и как делать. Надеюсь и на ваше понимание …

      Удалить
  8. По-перше, просимо адміністратора блогу більш прискіплівіше звертати увагу на коментарі, подібні до (Анонимно4 февр. 2021 г., 20:06:00) як такі, що порочать ділову репутацію, честь і гідність військовослужбовців-ліквідаторів, не відповідають дійсності та як наслідок вводять читачей і відвідувачів в оману. По-друге, Вам дуже добре відомо, що редакція нашого блогу проводить активну та поступову роботу із відстоювання прав і свобод військових ліквідаторів, при цьому до "специалистов по дезам и забалтыванию реальных ликвидаторов" жодного відношення не мали та не маємо. Такі речі є неприпустимими в редакційній політиці засобів масової інформації. По-третє, якщо вже висказується критика у нашу адресу, то будь-ласка в межах аргументованої позиції із додержанням дозволених меж корпоративної етики. По-четверте, не треба шукати серед ліквідаторів хто більш реальний, крутий тощо. Наше завдання - об'єднуватись та досягати конкретних результатів по підвищенню соціальних стандартів кожного ліквідатора 1986-1990 рр. Дякуємо за приділену увагу!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Уважаемые «ЗОРІ ЧОРНОБИЛЯ» сегодня я не пропустил один из ваших комментариев, так как на мой взгляд, он (комментарий) содержал явно выраженный цинизм и оскорбление в адрес Александра Недилько. С моей точки зрения это непозволительно, убедительная просьба подобные «пасквили» как Вы выражаетесь, прежде чем писать, проанализируйте и исключите из текста утверждение в некомпетентности и нравоучение как поступать в дальнейшем вашему оппоненту. Очень надеюсь на ваше понимание …

      Удалить
    2. На сколько я понял «ЗОРІ ЧОРНОБИЛЯ» и «Владмир» это один и тот же человек!? Читатели, проанализируйте тексты, может быть я и ошибаюсь …

      Удалить
  9. Прошу Вас, будьте ласкаві, нада ти пояснення про останне речення, яке зазначено в п. 9 Порядку 1210 "Під час визначення............ відповідного року" Дякую.

    ОтветитьУдалить
  10. Якщо пан Неділько є керівником СЧУ, якщо він отримав державну нагороду, то він зобов"язаний боротися за права ліквідаторів. А то що виходить? Орден отримав, а потім у кущі?

    ОтветитьУдалить
  11. Олександр Неділько5 февр. 2021 г., 22:00:00

    Шановний Сергій 5 февр. 2021 г., 11:11:00, надайте мені та й громаді реквізити розпорядчого акту про моє нагородження,(орден, це державна нагорода) або адресу забору, на якому прочитали. чи базар, на якому почули.

    ОтветитьУдалить
  12. Олександр Неділько

    "...В статті 54 нашого закону встановлено що пенсії по інвалідності та по втраті годувальника можуть призначатись у розмірі відшкодування фактичних збитків.

    Таким чином, збитки, «втрачений заробіток», відшкодовується лише в статті 54,..."

    ---
    Так у цьому то й справа...Саша поясни нашим Сократам , що не потрібно голослівно заявляти що в нас не було заробітку на ЛНА ЧАЄС.
    Тому що якщо не було заробітку, то про про який «втрачений заробіток» може йти мова? Тоді не пенсія повинна бути,а щось інше...Допомога, або "пособіє"...

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Типу,якщо не було заробітку,то що відшкодовувати ? Не можна вважати "ВТРАЧЕНИМ" заробіток,якого НЕ БУЛО,та відшкодовувати його..
      Скажуть,-ніякого відшкодування!
      Беріть те що дають... А багато давати влада не хоче ,і не буде...

      Удалить
  13. Працівникам МВС в святкові і вихідні дні не виплачували нічого, згідно з проходженням служби надавались додаткові
    вихідні дні. Законом про працю не передбачено оплата прац. МВС в нічний, вихідний і святковмй на тей час .Наказ 090. Є рішення ВСУ.

    ОтветитьУдалить
  14. Працівникам МВС,за виконання службових обов'язків в 30км зоні ЧАЄС у 1986р.платили від 5.до 2.окладів Зарплати + преміальні.

    ОтветитьУдалить